Hoeveelheid files neemt verder af

De files op de Nederlandse wegen blijven afnemen. Tussen januari en april daalde de hoeveelheid files met 5,6 procent, schrijft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) aan de Tweede Kamer.

Het aantal kilometer dat werd afgelegd daalde weliswaar licht (0,5 procent) maar de afname van de files komt volgens de bewindsvrouw vooral door de aanleg van meer rijstroken. Bovendien droeg een langdurige vorstperiode met sneeuw en gladheid voor een deel bij aan de omvang van de filezwaarte.

De schade aan de weg door het winterweer was deze winter iets groter dan vorig jaar. Van het totale wegoppervlak raakte 0,3 procent beschadigd, ten opzichte van 0,2 procent een jaar eerder.

Het aantal uren dat alle weggebruikers gezamenlijk extra hebben moeten reizen door files is ten opzichte van de vorige periode gedaald met 5,1 procent. Van mei vorig jaar tot en met april dit jaar komt het reistijdverlies uit met 43,7 miljoen uur.

De file top tien wordt nog steeds geleid door de A50 tussen de Waalbrug en knooppunt Ewijk. Naar verwachting is die in de volgende rapportage uit de top tien verdwenen vanwege de aanleg van de extra Waalbrug, die vorige maand in gebruik werd genomen.