Filezwaarte sinds 2006 niet zo laag

Ondanks de recordspits in januari is de gemiddelde lengte en duur van files in het eerste kwartaal sinds 2006 niet zo laag geweest. Automobilisten in de regio's Amsterdam en Utrecht profiteerden het meest van de kortere files, meldt de ANWB maandag.

Weggebruikers in het zuiden hebben minder van de daling van het aantal files gemerkt. De daling van de filezwaarte (lengte maal de duur van de file) was nog groter geweest als het niet meerdere keren flink had gesneeuwd. Op 15 januari kwam het door sneeuwval in de ochtendspits tot een piek van 1007 kilometer. Daar moet overigens bij worden aangetekend dat tegenwoordig meer files worden geregistreerd dan ten tijde van eerdere records.

In februari zorgde sneeuw voor een spits van 530 kilometer file. De A50 van Arnhem naar Eindhoven tussen de knooppunten Grijsoord en Ewijk was in het eerste kwartaal met afstand het grootste knelpunt. De drukte komt door wegwerkzaamheden. Rijkswaterstaat is de weg tussen Valburg en Ewijk aan het verbreden. Ook wordt een extra Waalbrug gebouwd. De werkzaamheden moeten eind volgend jaar klaar zijn.

Het tweede knelpunt was de A28 van Zwolle naar Utrecht. Daar staat het verkeer vaak vast tussen Nijkerk en Leusden. De derde plaats wordt bezet door de A20 van Hoek van Holland naar Gouda, waar het vaak vaststaat bij knooppunt Kleinpolderplein.