Banksaldo ouderenzorg gestegen naar 3,7 miljard

De met bezuinigingen geplaagde verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties hadden vorig jaar bijna 3,7 miljard euro op de bank staan. Hun eigen vermogen is gegroeid naar 28 procent van de jaaromzet, dat is zes procent meer dan een jaar eerder, concludeert Abvakabo FNV uit een eigen onderzoek.

De winsten die de instellingen voor ouderenzorg maakten zijn vorig jaar gestegen naar recordhoogte. Zorginstelling Espria maakte de meeste winst. Die instelling schreef vorig jaar volgens de vakbond 27 miljoen euro bij. De instelling heeft een eigen vermogen van 155 miljoen euro.

De vakbond wijst erop dat tienduizenden thuiszorgmedewerkers vorig jaar een kwart van hun loon hebben moeten inleveren en dat nog eens vijftigduizend medewerkers hun baan dreigen te verliezen.

In aanloop naar een landelijke zorgmanifestatie op zaterdag in Amsterdam presenteerde de vakbond vrijdag al een ranglijst van topsalarissen in de ouderenzorg. Daaruit bleek dat topbestuurders opnieuw meer salaris hebben gekregen dan een jaar eerder. Alle vijftig bestuurders in de lijst verdienen meer dan de balkenendenorm van 193.000 euro. Koploper is Karel Verwey die 560.000 euro opstreek, inclusief ontslagvergoeding, terwijl hij al een nieuwe baan had. De zorgorganisatie waar hij vertrok, Cordaan in Amsterdam, moest vorig jaar honderden thuiszorgmedewerkers ontslaan vanwege bezuinigingen.