Acht hongerstakers in isoleercel

Zes asielzoekers die meededen met de hongerstaking in het justitieel complex op Schiphol zijn in een zogenoemde afzonderingscel beland. Dat gebeurde vorige week dinsdag op grond van medisch advies, schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdagavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Teeven speelde in sommige zaken mee dat de asielzoekers deelname weigerden aan een controle door een arts. Alleen via observatie zouden de asielzoekers goed genoeg in de gaten kunnen worden gehouden, aldus Teeven. Het ministerie van Veiligheid en Justitie ontkende eerder nog berichten dat de actievoerders in een isoleercel waren gezet.

Eerder woensdag werd al bekend dat in Rotterdam vorige week woensdag en donderdag twee honger- en dorststakers in een observatiecel zijn gezet. Volgens Teeven is dat gebeurd vanwege de psychische problemen van dit tweetal.

De Vereniging Asieladvocaten en -juristen Nederland (VAJN) liet bijna een week geleden nog weten afspraken te hebben gemaakt met de directie van het detentiecentrum dat geen hongerstakende vreemdelingen in een isoleercel terecht zouden komen. De staatssecretaris schrijft dat het uitgangspunt weliswaar is dat hongerstakers en vochtweigeraars op de afdeling blijven, 'maar voor beide personen was sprake van een psychische problematiek, op basis waarvan de arts en psycholoog heeft geadviseerd tot plaatsing in observatie'.

In total drie asielzoekers die in hongerstaking zijn gegaan in het justitieel complex op Schiphol en het detentiecentrum Rotterdam zijn daardoor in een ziekenhuis beland. Twee vreemdelingen uit het detentiecentrum in Rotterdam werden zondag en maandag in het ziekenhuis opgenomen, een ander uit het justitieel complex op Schiphol kwam er begin deze maand terecht. Volgens een zegsvrouw van Teeven bevindt zich nu nog een van hen in het Justitieel Medisch Centrum. Deze asielzoeker weigert nog steeds te eten en te drinken.

De asielzoeker van het complex op Schiphol kon terugkeren na wat te hebben gegeten en gedronken. De derde werd dinsdag na een rechterlijke uitspraak dezelfde dag vrijgelaten. Daarvoor kreeg hij van een arts nog wel een voedingsadvies mee.

Teeven laat verder weten op 30 april op de hoogte te zijn gebracht dat asielzoekers in het centrum op Schiphol in hongerstaking waren gegaan. Het ging hierbij vooral om asielzoekers waarvan de asielaanvraag was afgewezen. Van de oorspronkelijke zes actievoerders weigerde er een vocht.

Ongeveer een week later sloten asielzoekers in het Rotterdamse detentiecentrum zich bij de actie aan, vooral vreemdelingen die Nederland dienen te verlaten. In het complex op Schiphol is de actie inmiddels voorbij, in het Rotterdamse centrum nog niet. Volgens de staatssecretaris blijkt uit gesprekken dat de hongerstakers het niet eens zijn dat ze vastzitten in een detentiecentrum 'als consequentie van het Nederlandse vreemdelingenbeleid'.

De staatssecretaris schrijft verder dat een hongerstaking of vochtweigering geen grond is voor een beleidswijziging of verblijfsaanvaarding.