FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 mei 2013

'Gran Turismo 6 ook voor PS4'

Gran Turismo 6, die vandaag officieel werd aangekondigd, verschijnt mogelijk ook op PS4. Kazunori Yamauchi, bedenker van de franchise, zei in een interview met IGN dat een PS4-versie wordt overwogen. De prioriteit ligt op dit moment echter op de PS3-versie.

“We actually do have a PlayStation 4 version in mind, but for this holiday season, we thought it would be best for users to release on PS3 for now”, zei Yamauchi.

“I thought the best scenario would be to have the game come out, then to have new scenarios, new DLC and other updates. Once the players have thoroughly played out the system, if the PlayStation 4 version came out naturally, as part of that process, I think that would be the best scenario.”

Een gelijktijdige release op PS3 en PS4 eind dit jaar lijkt dus onwaarschijnlijk. Mogelijk komt GT6 later op PS4 zodat het de verkoop van Drive Club niet kannibaliseert. De realistische racegame van Evolution Studios is een PS4-launchgame.

Kidman kreeg geen juryadvies van man

Nicole Kidman zal het juryschap van het filmfestival van Cannes moeten stellen zonder advies van haar man Keith Urban. De zanger, die geboren werd in Nieuw Zeeland, zit in de jury van de talentenjacht American Idol. "Maar hij heeft me geen advies gegeven", zegt Kidman tijdens de persconferentie op de eerste dag van het filmfestival in de Franse kustplaats.

"Hij komt wel hierheen als hij klaar is met de opnamen", laat de Australische actrice weten. "We vinden het allebei heerlijk wat we doen, dus ik ben heel gedreven. Ik wilde ook graag deel uitmaken van deze groep."

De 45-jarige Kidman zit met onder anderen de Oostenrijkse acteur Christoph Waltz, de Taiwanese regisseur Ang Lee en de Franse acteur Daniel Auteuil in de jury. "Ik wilde graag iets terug doen, het festival heeft mij veel gegeven", voegt de actrice daaraan toe.

Regisseur Steven Spielberg is de juryvoorzitter. Hij heeft er geen problemen mee om de films van collega's te beoordelen. "We zijn altijd aan het oordelen, dit is niet verschillend daarvan", zegt Spielberg. "Het interessante aan zo'n multiculturele groep is dat we uiteindelijk allemaal dezelfde taal spreken, die van film."

Één van de twintig films die de jury moet gaan beoordelen is de Nederlandse speelfilm Borgman van Alex van Warmerdam. Spielberg is niet bekend met de regisseur, maar staat open voor het werk van alle filmmakers. "We leren de regisseur kennen, als zijn film daarom vraagt. De film spreekt eerst."


Nicole Kidman kreeg geen jury-advies van man (Foto: Novum)

[Upd] Gran Turismo 6 officieel aangekondigd

Het racespel Gran Turismo 6 verschijnt dit najaar nog voor PlayStation 3. De game bevat alle auto's en racebanen uit het vijfde deel, maar is aangevuld met klassieke auto's, meer raceauto's en meerdere banen. In totaal moeten twaalfhonderd realistisch nagemaakte auto's in het spel verwerkt zitten.

Meer auto's worden als betaalde download aangeboden, schrijft gameweblog The Sixth Axis op basis van een uitgelekte informatie. Sony presenteert woensdagmiddag op het Britse racecircuit Silverstone het nieuwe racespel. Volgens diverse Britse media is de uitgelekte informatie accuraat, maar niet compleet.

Op elke PlayStation-spelcomputer zijn twee spellen uit de Gran Turismo-reeks verschenen. Gran Turismo 5 werd eind 2010 uitgeven voor PlayStation 3. Binnen de reeks zijn 68 miljoen spellen verkocht sinds het eerste deel in 1997 werd uitgegeven.

Naar alle waarschijnlijkheid is Gran Turismo 6 het laatste grote spel van Sony voor PlayStation 3. Dit najaar, vermoedelijk niet lang na de release van de racegame, legt Sony de PlayStation 4 in de winkel.

Update: Sony heeft inmiddels de game officieel aangekondigd en onthuld. Bekijk de eerste trailer hieronder.

Persbericht:

GRAN TURISMO 6-feiten:

New Game Engine
• Refactoring
• Compact, nimble operation
• Flexible expandability
• A new rendering engine that pushes the limits of the PS3
• Adaptive Tesselation

New Physics Engine
• New suspension and kinematics model
• New tyre model
• New aerodynamics model
• Technical partnership with Yokohama Rubber and KW Automotive

1200 Cars, abundant custom parts, and on-going DLC
• From historic cars to the latest racing cars, the game contains a total of 1200 cars.
• Multiple aerodynamic parts and custom wheels will be available for almost all cars.
• Players can create their own personalised custom car in the game.
• Cars will be continually added online

33 locations, 71 layouts
• 33 Locations and 71 layouts will be provided from day1 (7 more locations and 19 more layouts than GT5)
• More new tracks will continue to be provided online

New Course Maker
• Massive scenery spanning several tens of square kilometers
• A new course generation algorithm

Community/Club/Race Organizer
• Players can form their own communities
• Various community levels from local and domestic to global
• Players themselves can create and manage their own online events

New User Interface
• Balancing directional key operation and touch operation
• Quick response
• Shortening of loading times

Multi Device Compatibility
• PlayStation®
• Smart Phone
• Tablet
• PC

[EL] Uitslag S.L. Benfica - Chelsea

Chelsea is de winnaar geworden van de Europa League in het seizoen 2012/2013. Het versloeg vandaag in de finale het Portugese Benfica met 2-1. Het beslissende doelpunt viel pas in de blessuretijd.

De finale in de Amsterdam ArenA stond onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Bjorn Kuipers. Chelsea, dat vorig jaar nog de Champions League won, was in de eerste helft duidelijk de onderliggende partij. Benfica zette goed druk waardoor de Engelsen nauwelijks aan opbouwen toekwamen. Benfica kreeg goede kansen voor Cardozo, Salvio en Gaitán, maar deze werden niet benut. De grootste kans voor rust was toch voor Chelsea. Een schot van Lampard werd maar net gekeerd door keeper Artur.

Ook na rust begon Benfica sterk en even leek het terecht op 1-0 te komen. Cardozo scoorde, maar hij bleek buitenspel te staan. Aan de andere kant van het veld was het even later wel raak. torres scoorde door twee verdedigers af te schudden en de keeper te omspelen. Lang kon het echter niet van de voorsprong genieten. Azpilicueta maakte in hands in het strafschopgebied en was scheidsrechter Kuipers niet ontgaan. Cardozo benutte de penalty.

Daarna leek het op een verlenging in uit te draaien, maar vlak voor tijd was er plotseling een afstandsschot van Lampard, deze belandde echter op de lat. Een corner diep in de blessuretijd zorgde voor de beslissing. Ivanovic kopte raak en bezorgde zo Chelsea de Europa League.


Chelsea viert het winnen van de Europa League (Foto: Pro Shots)

S.L. Benfica

1 - 2

Chelsea

 68' Cardozo(pen)    59' Torres 
 90+3' Ivanovic 
 
 Gele kaart: Garay, Luisao, (S.L. Benfica), Oscar, (Chelsea)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 53.000
Arbiter: Kuipers (Ned)
 
Opstelling:   Opstelling:
Artur
André Almeida
Luisao
Garay (Jardel/78)
Melgarejo (O. John/66)
Pérez
Matic
Rodrigo (Lima/66)
Gaitán
Cardozo
Salvio
  Cech
Azpilicueta
Ivanovic
Cahill
Xole
Ramires
Lampard
Mata
Luiz
Oscar
Torres

Arrestaties in Amsterdam rond Europa Leaguefinale

In het centrum van Amsterdam zijn woensdag rondom de Europa Leaguefinale van Benfica tegen Chelsea in de Arena vooralsnog twintig arrestaties verricht. De arrestanten werden opgepakt voor relatief kleine vergrijpen als openbare dronkenschap, vechtpartijtjes en illegale kaartverkoop, meldt een politiewoordvoerder.

De arrestaties werden 'her en der' in de binnenstad verricht. De zegsman spreekt van een feestelijke en gemoedelijke sfeer in Amsterdam rondom het duel.

Omstreeks 21.30 uur is het heel rustig in Amsterdam, laat de woordvoerder weten. "Er zijn wel wat fans zonder kaartje die de wedstrijd in een kroeg in de binnenstad bekijken, maar de meesten zitten nu in de Arena." De wedstrijd ging om 20.45 uur van start. De Arena, waarin ruim vijftigduizend toeschouwers passen, is uitverkocht.

Go Ahead Eagles droomt van Eredivisie

Nog vier duels is Go Ahead Eagles verwijderd van de Eredivisie. Daarvoor moet het wel eerst VVV-Venlo opzij zetten. De ploeg van trainer Erik ten Hag versloeg al FC Dordrecht en neemt het donderdag voor het eerst op tegen VVV-Venlo.

Hij ziet kansen voor zijn ploeg. "Ik denk niet dat er zoveel verschil zit tussen deze twee teams. Het enige verschil is de Eredivisie-ervaring die VVV-Venlo heeft", vertelt hij op de clubwebsite.

Hij hoopt op strijdlucht van de club uit Deventer. "VVV heeft alles te verliezen, maar wij hebben alles te winnen. We voelen dat de Eredivisie dichtbij is, maar tegelijkertijd ook heel ver weg. We zullen twee keer alles uit de kast moeten halen."

Ten Hag verwacht een afwachtende tegenstander. "Ze zullen ons het spel laten maken en proberen toe te slaan in de omschakeling. Wij zullen er onbevangen ingaan en hopelijk hebben we geleerd van de naïviteiten eerder dit seizoen. Zoals we thuis tegen FC Dordrecht hebben gespeeld was heel volwassen. Toen hebben we weinig kansen weggegeven."

"Barcelona hoeft niks te veranderen"

FC Barcelona werd flink bekritiseerd na de vernedering door Bayern München. Dat doet niks af aan de speelstijl van de club, vindt Xavi.

De ervaren middenvelder werd wel met overmacht kampioen van Spanje met Barcelona. "Ik ben trots en blij. Ik heb zeven landstitels mee mogen maken en ze waren allemaal even belangrijk. We hebben een goede generatie voetballers waarmee we mogelijk nog meer titels in de wacht kunnen slepen", vertelt hij in Spaanse media.

Voor de 33-jarige Xavi hoeft er geen grote omslag doorgevoerd te worden bij de Spaanse topclub. "Ik ben er voorstander van dat als zaken goed gaan er slechts kleine veranderingen plaats zullen vinden."

De kritiek na de uitschakeling in de Champions League vindt hij onterecht. "Het lijkt opeens of het nu allemaal slecht is. We hebben de competitie gewonnen, maar nu zouden we dan opeens alles moeten veranderen? We verloren van Bayern München in de Champions League en van Real Madrid in de Spaanse beker, maar ik ben er niet voor om opeens van alles te veranderen. Tito Vilanova moet echter de beslissingen nemen."

Moisander: "Geen yoghurt en kaas meer"

Niklas Moisander is bij Ajax zo fit als een hoentje. Dat kwam naar eigen zeggen door een goede begeleiding. De Finse verdediger werd met Ajax kampioen van de Eredivisie.

Zijn aandeel was zo groot met dank aan de voedingsdeskundige van Ajax. "Ik was niet helemaal topfit toen ik bij Ajax kwam. Nu ben ik topfit, ik ben nog nooit zo fit geweest. Daar moet ik de technische staf en diëtiste voor bedanken", vertelde hij aan Ajax Life.

"Er zijn veel spelers die zich nog fitter zijn gaan voelen dankzij de diëtiste. Er is mij geadviseerd niet veel melkproducten te gebruiken. Ik kreeg echt een speciaal dieet. Zoals geen yoghurt meer als toetje. En geen blokjes kaas. Mijn vetpercentage is nog nooit zo laag geweest."

De 27-jarige Moisander kon meer wedstrijden uitspelen. "Mijn fysieke gestel was dit seizoen heel belangrijk. Ook met al die wedstrijden in de Champions League. Ik ben nu de laatste tien minuten van de wedstrijd minder moe dan aan het begin van het seizoen."

N.E.C. haalt Duitse buitenspeler Hemlein

N.E.C. Nijmegen heeft zich versterkt met de transfervrije Christoph Hemlein. De 22-jarige Duitser tekende woensdag een contract tot medio 2016, meldt de Nijmeegse club. Hemlein komt over van VfB Stuttgart, waar hij afgelopen seizoen in het tweede elftal speelde. De vleugelaanvaller kwam eerder tot drie duels in de hoofdmacht van de Duitse club.

Hemlein ziet zijn transfer helemaal zitten. "Ik ben verheugd bij N.E.C. de kans te krijgen om op het hoogste niveau te gaan spelen. De Nederlandse Eredivisie staat bekend om het feit dat jonge spelers zich hier optimaal kunnen ontwikkelen."

Ook technisch directeur Carlos Aalbers is verheugd met de komst van Hemlein. "Niet alleen vanwege zijn voetbalkwaliteiten, maar ook om zijn dynamische spel en wil om te winnen." Afgaande op het slot van de competitie kan N.E.C. wel wat vers bloed gebruiken. De ploeg van Alex Pastoor haalde uit de laatste tien duels slechts een punt en eindigde daardoor als vijftiende in de Eredivisie.

Li Jiao naar derde ronde WK tafeltennis

Tafeltennisster Li Jiao heeft woensdag de derde ronde van het WK in Parijs bereikt. De tot Nederlander genaturaliseerde Chinese overleefde woensdag met de nodige moeite de tweede ronde tegen Lay Jian Fang uit Australië.

Door de 4-2 zege (11-4, 11-9, 8-11, 11-2, 9-11 en 11-7) mag Jiao donderdagavond in de derde ronde aantreden tegen de Koreaanse Seo Hyowon, de nummer 21 van de wereld. Jiao staat vier plaatsen lager. Eerder woensdag kwam Jiao ook in actie in de eerste ronde. Die wedstrijd ging haar redelijk eenvoudig af. Ze zegevierde met 4-1 tegen de Tsjechische Hana Matelova: 12-10, 6-11, 11-5, 11-7 en 11-6.

Arrestaties handel in merkvervalsingen via Facebook

Drie mannen zijn dinsdag opgepakt in verband met grootschalige handel in vervalste merkartikelen via een besloten Facebookgroep. Via de zo'n 1800 leden tellende groep werd volgens het ministerie van Financiën gehandeld in vervalste kleding, schoenen, elektronica en parfum. In onder meer woningen van drie leden van de groep zijn doorzoekingen gedaan.

Twee verdachten, uit Leiden en Apeldoorn, worden verdacht van grootschalige import en handel in namaakartikelen. Bij doorzoekingen in zes woningen in Apeldoorn, Leiderdorp en Deventer is een grote hoeveelheid nagemaakte producten gevonden, evenals illegaal vuurwerk, tweeënhalve kilo wiet, een grote hoeveelheid stroomstootwapens en drie vuurwapens.

De doorzoekingen leidden tot een derde arrestatie van een man uit Apeldoorn. Waarvan hij wordt verdacht, is niet bekendgemaakt. In Utrecht, Apeldoorn en Nieuwegein zijn ook loodsen doorzocht. Hier werden eveneens veel merkvervalste goederen gevonden, die met vrachtwagens zijn afgevoerd.

Het OM denkt dat de 37-jarige man uit Leiden de namaakartikelen importeerde. Hij verkocht ze door aan onder anderen de 25-jarige man uit Apeldoorn. Hij zou de artikelen hebben doorverkocht aan een groot aantal andere handelaren. Ook naar een aantal van deze handelaren wordt onderzoek gedaan. Dertien handelaren zijn door de douane bezocht, die de nepmerkartikelen in beslag heeft genomen.

De fiscale opsporingsdienst Fiod heeft Facebook geïnformeerd over de illegale handel door leden van de besloten groep, waartoe mensen pas konden toetreden na toestemming van de beheerder.

Monfils krijgt wildcard Roland Garros

Gaël Monfils hoeft woensdag een wildcard toegewezen gekregen voor het grandslamtoernooi van Roland Garros. De Franse publiekslieveling zakte mede door blessures ver terug op de wereldranglijst en staat nu 119e. Normaal gesproken zou hij zich via het kwalificatietoernooi voor het hoofdschema moeten plaatsen, maar die omweg wordt hem door de organisatie bespaard.

Zijn landgenote Virginie Razzano kreeg eveneens een wildcard. Zij baarde vorig jaar opzien door in de eerste ronde te winnen van Serena Williams, de huidige nummer 1 van de wereld. In de tweede ronde struikelde ze echter over Arantxa Rus.

Er zijn geen wildcards toegekend aan Nederlandse spelers of speelsters. Bij de mannen gingen de overige 'vrijkaarten' naar de Fransen Nicolas Mahut, Marc Gicquel, Adrian Mannarino, Lucas Pouille en Florent Serra. Daarnaast kregen ook Alex Kuznetsov (Verenigde Staten) en John Millman (Australië) een wildcard.

De Françaises Aravane Rezai, Claire Feuerstein, Stephanie Foretz-Gacon, Caroline Garcia en Irena Pavlovic kregen bij de vrouwen een plek in het hoofdschema, net als de Amerikaanse Shelby Rogers en de Australische Ashleigh Barty.

Monfils krijgt wildcard Roland Garros
Monfils krijgt wildcard Roland Garros (Foto: ANP)

Knie noopt Willem II'er Van der Rijt tot stoppen

Voetballer Ruud van der Rijt moet zijn profcarrière per direct beëindigen. De 24-jarige verdediger van Willem II kampt met een knieblessure die niet genezen kan worden. Specialisten hebben na onderzoek geconcludeerd dat er geen kans op herstel is, meldt het Brabants Dagblad woensdag. Hij kwam in september voor het laatst in actie.

Het nieuws over zijn noodgedwongen afscheid sloeg als een bom in bij Van der Rijt. "Natuurlijk ben ik er kapot van", zegt hij. "Ik ben het nieuws nog aan het verwerken. Ik probeer er maar het beste van te maken." Willem II-coach Jurgen Streppel sprak van 'een persoonlijk drama'.

Van der Rijt kwam begin vorig jaar over van FC Eindhoven. Hij speelde in totaal veertien competitieduels voor de Tilburgers, waarvan vier dit seizoen. De verdediger zag vanaf de tribune toe dat Willem II na een verblijf van een seizoen op het hoogste niveau weer degradeerde naar de Jupiler League.

Google komt met muziekdienst

Internetgigant Google heeft woensdag zoals al werd verwacht een nieuwe muziekdienst aangekondigd. Die is in eerste instantie in de Verenigde Staten beschikbaar, maar het is de bedoeling dat spoedig meer landen volgen, meldde het concern.

Google gaat daarmee de strijd aan met aanbieders als Spotify en Pandora. Gebruikers van Google Play Music All Access kunnen voor 9,99 dollar (7,76 euro) per maand onbeperkt muziek uitkiezen en direct afspelen op hun computer, tablet of mobiele telefoon.

Rustige dag bij klachtenlijn eindexamens

Bij de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is het woensdag vrij rustig gebleven. Er was voor woensdag ook geen stormloop verwacht, omdat examens werden afgenomen van vakken waar niet veel scholieren aan deelnemen, meldt een woordvoerder van het LAKS.

Maandag was het wel heel druk. Toen kwamen er ruim twintigduizend klachten binnen. "Dat is twee keer zo veel als vorig jaar", laat de woordvoerder weten.

Dinsdag was het ook 'best druk', zegt ze. "Maar toen hadden we het drukker verwacht, omdat dinsdag het examen Nederlands werd afgenomen bij havisten." Het examen Nederlands voor vwo'ers, dat maandag werd afgenomen, leidde vooralsnog tot het grootste aantal van ruim achttienduizend klachten.

In totaal zijn er tot en met woensdag ruim 43 duizend klachten binnengekomen. In hoeverre het aantal klachten dit jaar hoger of lager is dan in voorgaande jaren kon de zegsvrouw niet aangeven.

Acht hongerstakers in isoleercel

Zes asielzoekers die meededen met de hongerstaking in het justitieel complex op Schiphol zijn in een zogenoemde afzonderingscel beland. Dat gebeurde vorige week dinsdag op grond van medisch advies, schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdagavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Teeven speelde in sommige zaken mee dat de asielzoekers deelname weigerden aan een controle door een arts. Alleen via observatie zouden de asielzoekers goed genoeg in de gaten kunnen worden gehouden, aldus Teeven. Het ministerie van Veiligheid en Justitie ontkende eerder nog berichten dat de actievoerders in een isoleercel waren gezet.

Eerder woensdag werd al bekend dat in Rotterdam vorige week woensdag en donderdag twee honger- en dorststakers in een observatiecel zijn gezet. Volgens Teeven is dat gebeurd vanwege de psychische problemen van dit tweetal.

De Vereniging Asieladvocaten en -juristen Nederland (VAJN) liet bijna een week geleden nog weten afspraken te hebben gemaakt met de directie van het detentiecentrum dat geen hongerstakende vreemdelingen in een isoleercel terecht zouden komen. De staatssecretaris schrijft dat het uitgangspunt weliswaar is dat hongerstakers en vochtweigeraars op de afdeling blijven, 'maar voor beide personen was sprake van een psychische problematiek, op basis waarvan de arts en psycholoog heeft geadviseerd tot plaatsing in observatie'.

In total drie asielzoekers die in hongerstaking zijn gegaan in het justitieel complex op Schiphol en het detentiecentrum Rotterdam zijn daardoor in een ziekenhuis beland. Twee vreemdelingen uit het detentiecentrum in Rotterdam werden zondag en maandag in het ziekenhuis opgenomen, een ander uit het justitieel complex op Schiphol kwam er begin deze maand terecht. Volgens een zegsvrouw van Teeven bevindt zich nu nog een van hen in het Justitieel Medisch Centrum. Deze asielzoeker weigert nog steeds te eten en te drinken.

De asielzoeker van het complex op Schiphol kon terugkeren na wat te hebben gegeten en gedronken. De derde werd dinsdag na een rechterlijke uitspraak dezelfde dag vrijgelaten. Daarvoor kreeg hij van een arts nog wel een voedingsadvies mee.

Teeven laat verder weten op 30 april op de hoogte te zijn gebracht dat asielzoekers in het centrum op Schiphol in hongerstaking waren gegaan. Het ging hierbij vooral om asielzoekers waarvan de asielaanvraag was afgewezen. Van de oorspronkelijke zes actievoerders weigerde er een vocht.

Ongeveer een week later sloten asielzoekers in het Rotterdamse detentiecentrum zich bij de actie aan, vooral vreemdelingen die Nederland dienen te verlaten. In het complex op Schiphol is de actie inmiddels voorbij, in het Rotterdamse centrum nog niet. Volgens de staatssecretaris blijkt uit gesprekken dat de hongerstakers het niet eens zijn dat ze vastzitten in een detentiecentrum 'als consequentie van het Nederlandse vreemdelingenbeleid'.

De staatssecretaris schrijft verder dat een hongerstaking of vochtweigering geen grond is voor een beleidswijziging of verblijfsaanvaarding.

Polen eert redster van 2500 Joodse kinderen

Irena Sendler, die in de Tweede Wereldoorlog 2500 Joodse kinderen redde uit het joodse getto in Warschau, heef een eigen voetpad gekregen in de Poolse hoofdstad. Het pad ligt in het voormalige getto en loopt tussen een monument voor de joodse opstand in 1943, en het nieuwe museum voor de geschiedenis van de Poolse joden.

De onthulling van de naambordjes bij 'haar' pad werd woensdag bijgewoond door de Poolse president Bronislaw Komorowski, de burgemeester van Warschau Hanna Gronkiewicz-Waltz en Sendlers dochter Janina. Sendler zelf overleed in 2008. In de oorlog was zij een sociaal werkster. Ze smokkelde de kinderen het getto uit en bracht ze onder bij christelijke families.

Vacansoleil stopt met sponsoring wielerploeg

Vacansoleil stopt aan het einde van het seizoen als sponsor van de gelijknamige wielerploeg. Dat werd woensdag bekendgemaakt. De Nederlandse touroperator zegt alle doelstellingen bereikt te hebben en daarom geen noodzaak meer te zien in een verlenging van het sponsorcontract. Vacansoleil begon de hoofdsponsoring in 2009.

Het nieuws was dinsdagmorgen al uitgelekt. Volgens De Telegraaf hoopt manager Daan Luijkx eind deze week een nieuwe naam bekend te maken. Fietsleverancier Bianchi zou al gevraagd zijn om financieel bij te springen. De Nederlandse wielerploeg kent niettemin een rampzalige week. Maandag liet co-sponsor DCM al weten te stoppen. Het bedrijf zegt net als Vacansoleil zijn doelen te hebben bereikt.

Vacansoleil is al de tweede grote Nederlandse wielerploeg die op zoek moet naar een nieuwe hoofdsponsor. Datzelfde voor Blanco Pro Cycling, dat tot het einde van het jaar nog betaald wordt door Rabobank. De bank trok afgelopen najaar de stekker uit de sponsoring, maar ondersteunt de wielerploeg nog wel.

Luijkx baalt, maar koestert geen wrok. "Dat Vacansoleil in vijf jaar hun doelstellingen heeft behaald is aan de ene kant jammer maar vooral ook een groot compliment. We zijn trots op de investeringen die zij hebben durven doen vanwege de spectaculaire groei en waren gezegend met de oprechte betrokkenheid." Luijkx zegt al enige tijd rekening gehouden te hebben met het afzwaaien van Vacansoleil.

Volgens Luijkx is de wielersport ondanks de veelvoud aan dopingincidenten nog altijd aantrekkelijk. "We praten met verschillende partijen en die zien de waarde van de sport in het algemeen en ons team in het bijzonder. Dit gaat bijvoorbeeld over in één seizoen bijna tien keer het geïnvesteerde sponsorbedrag aan visibiliteit terugverdienen", zegt hij. "Ook zien potentiële partijen de kansen en uitdagingen van de sport en dat er met deze generatie een groep staat die weet dat de sport ook op een eerlijke manier bedreven kan worden."

Vacansoleil boekte zijn grootste succes in het wielerpeloton vorig jaar in de Ronde van Italië. De Belg Thomas de Gendt schreef de koninginnenrit op zijn naam en eindigde als derde in het eindklassement. Daarnaast wist de ploeg in 2009 met Borut Bozic ook een etappe te winnen in de Ronde van Spanje.

'Hawkeye kan ook helpen bij buitenspel'

Hawkeye kan meer dan alleen controleren of de bal de doellijn heeft gepasseerd. Ook bij twijfelgevallen over buitenspel zou het elektronische systeem uitkomst bieden. "Binnen een seconde kan een scheidsrechter duidelijkheid hebben", liet een woordvoerder van het bedrijf woensdag weten.

De FIFA wilde lange tijd niets weten van elektronische hulpmiddelen. Pas na het EK van vorig jaar ging de wereldvoetbalbond definitief overstag. De grens ligt echter bij het bepalen of een bal over de doellijn is geweest. Het blijft voorlopig onbespreekbaar om de scheidsrechter ook in andere situaties een handje te helpen.

"Buitenspel is een lastige kwestie en heeft vaak met interpretatie te maken", betoogde oud-scheidsrechter Hugh Dallas namens de UEFA. "Je moet het spel niet telkens stil willen leggen. Bovendien maakt juist het menselijke aspect het voetbal zo mooi."

Hawkeye wijst de bezwaren van de officiële instanties resoluut van de hand. "We kunnen het moment vastleggen dat de speler de bal schiet en de andere speler de bal ontvangt. De scheidsrechter kan binnen een seconde duidelijkheid krijgen."

De Engelse Premier League start met ingang van volgend seizoen als eerste competitie met het gebruik van hawkeye voor doellijnbewaking. Daar hangt een prijskaartje aan van ruim vier ton per stadion. Welke landen nog meer interesse hebben getoond in het systeem, blijft geheim. "Maar er hebben meerdere bonden bij ons geïnformeerd", zo klinkt het.

De FIFA besloot in zee te gaan met een ander bedrijf. Het Duitse GoalControl mag de doellijntechnologie deze zomer verzorgen tijdens de Confederations Cup en mogelijk volgend jaar ook bij het WK.

Vrees de vlag in Assassin's Creed IV

Game-uitgever Ubisoft heeft een trailer uitgebracht voor Assassin's Creed IV: Black Flag. In de video vertelt de hoofdpersoon ons dat hij ooit in dienst van een koning is geweest, maar dat deze nu zijn piratenvlag vreest.

In Assassin's Creed IV: Black Flag speel je als Edward Kenway, de vader van Haytham Kenway uit Assassin's Creed III. Naast een assassijn is hij ook nog eens piraat.

Assassin's Creed IV: Black Flag komt 1 november uit op PlayStation 3, Xbox 360 en Wii U. Later komt de game nog naar pc, PlayStation 4 en de volgende generatie Xbox.

Ton Heerts is nieuwe FNV-voorzitter

Ton Heerts is de nieuwe voorzitter van de FNV. Hij kreeg 62 procent van de stemmen. Corrie van Brenk, voorzitter van Abvakabo FNV, was de andere kandidaat en kreeg 38 procent van de stemmen, zo maakte de FNV woensdag bekend tijdens een congres in Rotterdam.

De FNV heeft een nieuwe route uitgezet nadat de vakcentrale 2 jaar geleden bijna uiteen viel door ruzie over een pensioenakkoord met werkgevers en kabinet. In die nieuwe opzet krijgen de leden meer te zeggen en wordt de macht van afzonderlijke bonden teruggedrongen. De 1,2 miljoen leden van de vernieuwde vakbeweging kozen voor het eerst rechtstreeks hun nieuwe voorzitter.

Heerts was al interim-voorzitter bij de vernieuwende FNV en hij was onder meer betrokken bij het sociaal akkoord dat de bonden sloten met werkgevers en kabinet.

Ton Heerts gekozen als nieuwe FNV-voorzitter
Ton Heerts gekozen als nieuwe FNV-voorzitter (Foto: ANP)

Buma/Stemra keerde 11,4 miljoen meer uit in 2012

Buma/Stemra heeft in 2012 164 miljoen euro uitgekeerd aan componisten, tekstschrijvers en uitgevers. Dat heeft de auteursrechtenorganisatie voor muzikanten laten weten op basis van het jaarverslag. Dat is een toename van 11,4 miljoen euro ten opzichte van 2011.

Buma/Stemra CEO Hein van der Ree is zeer tevreden met het resultaat. "Tegen de marktontwikkelingen in is het ons dit jaar weer gelukt om bij Buma meer te incasseren en uit te keren voor het openbaar maken van muziek", laat hij weten in een verklaring.

De Stemra-inkomsten, die voornamelijk bestaan uit de verkoop van dvd's en cd's, zijn wederom teruggelopen. "Er wordt momenteel hard gewerkt aan scenario's om de terugval daar te stoppen", aldus Van der Ree. "Er wordt gesproken met buitenlandse auteursrechtenorganisaties over samenwerking. Op deze manier stellen we ook op langere termijn het incasseren en uitkeren voor muziek die verkocht is op cd en dvd veilig te stellen".

Voor het komende jaar ziet Van der Ree grote kansen in het online muziekgebruik. "Vooruitlopend op de snelle opkomst van streaming- en downloadservices hebben we licentiemodellen ontwikkeld die op deze vormen van muziekdistributie en -verkoop zijn afgestemd. Inmiddels zijn licenties gesloten met enkele tientallen muziekplatforms. Hiermee hebben we het fundament gelegd voor de online toekomst".

Bertens in Rome niet opgewassen tegen Stephens

Kiki Bertens is er woensdag niet in geslaagd de derde ronde van het sterk bezette tennistoernooi van Rome te bereiken. De 21-jarige Wateringse kon tegen de Amerikaanse Sloane Stephens (16) het winnen van de eerste set geen goed vervolg geven: 6-4, 3-6 en 2-6. In de eerste ronde had Bertens nog verrassend afgerekend met publiekslievelinge Francesca Schiavone.

Bertens werd eenmaal gebroken in de eerste set, maar kon daar twee breaks tegenover stellen waardoor ze een 1-0 voorsprong in sets nam. In de tweede set waren de rollen omgedraaid en ging Stephens tweemaal door de service van Bertens heen.

Het verlies van het tweede bedrijf kwam de Nederlandse in de beslissende derde set niet meer te boven. Door Bertens wederom tweemaal te breken, stelde Stephens een plek in de derde ronde veilig, waarin ze het moet opnemen tegen Maria Sharapova (2).

Bertens en de een jaar jongere Stephens stonden voor de eerste keer tegenover elkaar. De Nederlandse was de underdog, gezien het verschil van 42 plaatsen op de wereldranglijst.

Kristoff verslaat Boasson Hagen voor eigen publiek

Alexander Kristoff heeft woensdag de eerste etappe van de Ronde van Noorwegen gewonnen. De Noorse sprinter van Katusha was voor eigen publiek landgenoot Edvald Boasson Hagen (Team Sky) in de massasprint te snel af. De Italiaan Matteo Pelucchi eindigde in de rit van 190 kilometer van Fredrikstad naar Sarpsborg als derde. Blanco-renner Theo Bos was op de vierde plaats de beste Nederlander.

Kristoff is door zijn zege automatisch ook de eerste leider in de Noorse etappekoers, die voor de derde keer georganiseerd wordt. De Nederlander Wilco Kelderman won in 2011 de eerste editie.

Donderdag staat er een rit van 179 kilometer op het programma, die het peloton voert van Kongsberg naar Skien.

[Giro] Succes Litouwer Navardauskas

Ramunas Navardauskas heeft de elfde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Litouwse renner van Garmin kwam na een rit over 182 kilometer van Tarvisio naar Vajont solo over de streep. In de top van het klassement veranderde niets. Vincenzo Nibali behoudt het roze. Robert Gesink is op de vijfde plaats de beste Nederlander.

Navardauskas maakte deel uit van een kopgroep van twintig man, zonder Nederlandse inbreng. Aan de voet van de slotklim van tweede categorie hoefde hij alleen nog Patrick Gretsch (Argos) en Daniel Oss (BMC) in zijn nabijheid te dulden. Het tempo van de Litouwer bleek uiteindelijk ook de Duitser en de Italiaan te machtig.

Voor Navardauskas is het zijn eerste overwinning in een grote ronde. Wel droeg de 25-jarige Litouwer in de Giro van vorig jaar twee dagen de roze trui.

De favorieten hielden zich in de overgangsetappe door het noorden van Italië relatief rustig. Alleen Benat Intxausti pakte op de laatste klim een handvol seconden. De Spanjaard van Movistar stijgt daardoor van de elfde naar de negende plaats. Het verschil tussen nummers één en twee Nibali en Cadel Evans bedraagt nog altijd 41 seconden.

Beurzen voor Russische studenten

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft in Sint-Petersburg zes studiebeurzen uitgereikt aan zijn Russische collega Alexander Konovalov. Hiermee wordt aan zes Russische studenten de mogelijkheid geboden om komend jaar een zogeheten summer course internationaal recht te volgen aan de The Hague Academy for International Law. Dat meldt het departement van Justitie woensdag.

De beurzen worden gefinancierd door de gemeente Den Haag. Opstelten is in Sint-Petersburg voor een bezoek aan het International Legal Forum, een platform voor politici, wetenschappers en juristen uit meer dan vijftig landen. Opstelten heeft daar een toespraak gehouden.

Raad van State ziet niets in financiële zorgplicht

Consumenten die onzorgvuldig zijn behandeld door bijvoorbeeld banken hebben al genoeg mogelijkheden om schadeloosstelling te krijgen. De zorgplicht die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) financiële dienstverleners wil opleggen is daarom onnodig. Dat zegt de Raad van State (RvS) woensdag.

In het civiele recht bestaat al een zorgplicht voor financiële dienstverleners, aldus de RvS. Een consument kan bovendien naar de burgerlijke rechter stappen op schadeloosstelling te verkrijgen. De RvS twijfelt hiermee aan de nut en noodzaak van een algemene zorgplicht als aanvulling op de Wet op financieel toezicht.

Het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet twijfelt verder aan de zorgplicht omdat deze een zeer ruim bereik krijgt. Het valt volgens de RvS niet uit te sluiten dat de consument minder eigen verantwoordelijkheid neemt, omdat de financiële dienstverlener verantwoordelijk lijkt te worden voor diens uiteindelijke beslissing.

Dijsselbloem wil een algemene zorgplicht voor financiële dienstverleners vastleggen in de wet. Zo wordt volgens de minister gewaarborgd dat financiële dienstverleners in het belang van de klant handelen. De wettelijke verankering van de zorgplicht volgt uit het regeerakkoord.

Meisje heeft groepseks met wijnfles

Een Zweeds tienermeisje heeft onlangs een wild avontuur beleefd met drie jongemannen en een lege wijnfles. Omdat de vrijpartij abrupt werd afgekapt omdat ze begon te bloeden, besloot de Zweedse het drietal aan te klagen wegens verkrachting. De drie 19-jarigen zijn vandaag echter vrijgesproken.

Het tienermeisje was in oktober te gast op een feest in Umeå. Hier kwam ze een bekende tegen, die samen met twee vrienden de party bijwoonde. Uiteindelijk besloot het viertal naar de slaapkamer te gaan, om daar het feest voort te zetten.

Een van de knapen vroeg het meisje hem te pijpen, terwijl een ander de slaapkamer verliet om vervolgens terug te komen met een lege wijnfles. Het tienermeisje pakte het voorwerp en vroeg uitdagend: "Waarom gebruiken we deze niet?"

Dat liet het heerschap zich geen twee keer zeggen. De mannen legden haar op bed en spreidden haar benen. Vervolgens werd de fles bij het meisje haar vagina naar binnen gebracht. Toen ze eenmaal begon te bloeden, was de lol eraf en de jongens staakten hun actie.

Hoewel haar werd gevraagd het voorval niet verder te vertellen, besloot het tienermeisje toch naar de politie te gaan om aangifte te doen van verkrachting. Ze zou namelijk hebben geprobeerd haar benen bij elkaar te houden uit schaamte.

De rechter heeft echter alle drie de jongemannen vrijgesproken. Volgens de rechter is het een uit de hand gelopen seksspelletje, en hoeft een sekspartner niet altijd toestemming te geven voor bepaalde handelingen. Ook is het nooit de bedoeling geweest het tienermeisje pijn te doen.

[EK<21] Engeland met Zaha en McManaman naar Israël

Bondscoach Stuart Pearce van Jong Engeland heeft zijn selectie voor het EK voor spelers onder 21 jaar bekend grmaakt. Bij de groep zit één debutant op de valreep is is middenvelder Callum McManaman van FA Cup-winnaar Wigan Athletic geselecteerd. Hij werd door Pearce beloond voor het goede spel van de laatste weken. Hij is ook de vervanger van Liverpoolspeler Raheem Sterling die het toernooi niet kan halen vanwege een blessure

Bekende namen in de groep zijn verder Liverpool-spelers Jordan Henderson en Jonjo Shelvey en spits Wilfried Zaha, die komende zomer overstapt van Crystal Palace naar Manchester United. Echte blikvangers ontbreken verder in de groep. Jong Engeland zit tijdens het EK in Groep A en treft daarin Italië, Noorwegen en gastland Israël. Tom Ince en Danny Rose zullen het openingsduel met Italië moeten missen vanwege een schorsing.

Selectie Jong Engeland

Doel: Jack Butland (Stoke City), Declan Rudd (Norwich City), Jason Steele (Middlesbrough).

Verdediging: Steven Caulker (Tottenham Hotspur), Nathaniel Clyne (Southampton), Craig Dawson (West Bromwich Albion), Tom Lees (Leeds United), Danny Rose (Tottenham Hotspur), Luke Shaw (Southampton), Adam Smith (Tottenham Hotspur), Andre Wisdom (Liverpool)

Middenveld: Nathaniel Chalobah (Watford), Jordan Henderson (Liverpool), Tom Ince (Blackpool), Henri Lansbury (Nottingham Forest), Jason Lowe (Blackburn Rovers), Josh McEachran (Chelsea), Callum McManaman (Wigan Athletic), Jonjo Shelvey (Liverpool), Andros Townsend (Queens Park Rangers)

Aanval: Marvin Sordell (Bolton Wanderers), Connor Wickham (Sunderland), Wilfried Zaha (Crystal Palace)

Directie en ondernemingsraad NRC ruziën verder

De directie en de ondernemingsraad van NRC Media kunnen het niet eens worden over de conclusies van het onderzoek naar het uitkeren van 12,5 miljoen euro aan dividend aan de aandeelhouders. Beide partijen hebben de medewerkers van het mediabedrijf daarover woensdag ingelicht.

Vorig jaar ontstond onder de werknemers onrust over het miljoenenbedrag. Ze vonden de winstuitkering ongepast in tijden van ontslagen, tegenvallende advertentie-inkomsten en de onzekere financiële toekomst van het krantenbedrijf.

De uitkering is volgens de ondernemingsraad in strijd met de financiële afspraken die zijn gemaakt ten tijde van de overname door grootaandeelhouder Egeria in 2009/2010. Die afspraken werden gemaakt na het debacle met de Britse investeerder Apax, die voormalig NRC-uitgever PCM opzadelde met hoge schulden. "Dat soort 'grepen in de kas' mochten nooit meer voorkomen", schrijft de raad.

De directie stelt dat er sprake is van een verschil van interpretatie over het begrip 'eigen vermogen'. De afspraken waren niet goed op papier gezet, maar dat gaat alsnog gebeuren, belooft de directie. De directie benadrukt dat NRC Media een kerngezond bedrijf is.

De ondernemingsraad noemt deze 'nieuwe opstelling' van de directie 'absurd en schrikbarend'. De ondernemingsraad beraadt op verdere stappen.

'Asielbeleid is mensonwaardig en ontspoord'

Het Nederlandse asielbeleid is mensonwaardig en ontspoord. Dat stelt de Raad van Kerken in Nederland woensdag na een bezoek aan het detentiecentrum in Rotterdam, waar meerdere asielzoekers in hongerstaking zijn.

Het samenwerkingsverband tussen achttien kerken doet een 'dringend beroep' op de overheid om het asielbeleid 'grondig te herzien'. De menselijke maat zou daarbij centraal moeten staan. "Daarbij horen een menswaardige omgang met asielzoekers en het bieden van kansen voor de toekomst centraal te staan", stelt de raad. "Dit geldt ook voor mensen die uiteindelijk niet in Nederland kunnen blijven."

Volgens de organisatie worden vrijwilligers wekelijks geconfronteerd met schrijnende situaties. Zo worden asielzoekers die psychisch ziek zijn in vreemdelingenbewaring vastgehouden en worden gezinsleden gescheiden van elkaar uitgezet.

Nederlander stak jongen op Kreta twintig keer

De 12-jarige Russische jongen die op het Griekse eiland Kreta is neergestoken door een Nederlander, heeft zo'n twintig steekwonden. Dat heeft een forensisch expert die de wonden van de jongen op Kreta heeft onderzocht, gezegd tegen de Griekse staatstelevisie.

Het slachtoffer is met een militair vliegtuig naar een kinderziekenhuis in Athene gebracht. Hij is zwaargewond, maar verkeert niet in levensgevaar.

De 20-jarige Nederlander die is opgepakt op verdenking van poging tot moord, zou als medewerker van het animatieteam in het hotel hebben gewerkt waarin de jongen verbleef. De man zou aan het begin van de avond volgens de politie de mobiele telefoon en laptop van de jongen hebben gestolen uit het recreatieverblijf van het hotel.

Uit een eerste onderzoek van de politie blijkt dat de jongen de man later wist te achterhalen, in de buurt van het hotel met de gestolen spullen. De Nederlander zou de jongen vervolgens naar het parkeerterrein hebben meegenomen, hem hebben neergestoken en hem daar hebben achtergelaten.

De moeder van de jongen sloeg dinsdagnacht alarm, nadat haar zoon vermist was geraakt in het vijfsterrenhotel. De politie zocht daarop de omgeving urenlang af, voordat de jongen rond 02.00 uur liggend tussen bouwmateriaal en pijpen werd gevonden aan de rand van een veld dat werd gebruikt als parkeerterrein.

Duits-Nederlands regeringsoverleg in Kleef

In de Duitse grensplaats Kleef vindt op 23 mei een gezamenlijk overleg plaats tussen afvaardigingen van de Duitse en Nederlandse regering. Het is de eerste keer dat beide regeringen in deze vorm met elkaar spreken, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag.

De top illustreert volgens de RVD de bijzonder hechte band tussen Nederland en Duitsland en heeft als doel om deze relatie verder te versterken.

Premier Mark Rutte (VVD) en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zullen naast een bilateraal overleg ook met de aanwezige Nederlandse en Duitse bewindspersonen spreken over een reeks onderwerpen. Het centrale thema daarbij is duurzame groei. Er zal onder meer worden gesproken over innovatie, duurzame energie en financiële duurzaamheid. Nederland en Duitsland willen op deze terreinen samen een voortrekkersrol te spelen.

Aansluitend aan het regeringsoverleg is Rutte ook aanwezig bij de uitreiking van het eredoctoraat aan Merkel door de Radboud Universiteit Nijmegen.

Van der Zwet wint tweede rit Olympia's Tour

Arno van der Zwet heeft de tweede etappe van Olympia's Tour gewonnen. De renner van het wielrenner van Koga Cycling Team kwam solo over de finish door twee kilometer van het eind uit het peloton te sprongen. De etappe ging van Rhenen naar Alkmaar over 173 kilometer.

Winnaar van de eerste etappe Jeff Vermeulen werd nu tweede en Wouter Wippert opnieuw derde. Het peloton brak als gevolg van de wind een aantal keren en klassementsleider Coen Vermeltfoort was in de problemen. Uiteindelijk wist hij de aansluiting met de eersten te bewerkstelligen en zijn morgen weer de leiderstrui aan mag doen.

Olympia's Tour sluit zaterdag af met een individuele tijdrit en een korte etappe in Reuver. Van der Zwet had met zijn ploeggenoten de finale goed verkend. "Als renner uit de achtervolgingsploeg op de baan kan ik een dergelijke korte afstand goed aan. Ik ben gewend om een aantal kilometers volle bak te rijden. Met de steentjes in de slotfase en de vele bochten in de finale was het moeilijk om een achtervolging op gang te krijgen, hoopten we. Die inschatting klopte precies. " In het klassement staat Van der Zwet nu derde, op zes seconden van Vermeltfoort. Jeff Vermeulen is tweede op vier tellen van de leider.

Jarige Murray geeft op in Rome

De woensdag 26 jaar geworden Andy Murray heeft op zijn verjaardag opgegeven in het Masterstoernooi van Rome. Na de tiebreak in de tweede set te hebben gewonnen gaf de als derde geplaatste Schot er tegen Marcel Granollers de brui aan wegens een blessure.

Murray ging afgelopen week in Madrid in de kwartfinale onderuit tegen Tomas Berdych. De olympisch kampioen won dit jaar al wel het masterstoernooi van Miami en het toernooi van Brisbane.

Gilles Simon was met 7-5 en 6-3 de baas over Mikhail Youzhny. Hij treft nu Roger Federer (2). Zijn Franse landgenoot Benoit Paire sloeg zich via de eveneens Franse Julien Benneteau naar de volgende ronde: 6-7 (3), 6-4 en 7-6 (4)

Bij de vrouwen bereikte de als negende geplaatste Samantha Stosur betrekkelijk simpel de volgende ronde: Shuai Peng uit China werd met 7-5 (5) en 6-0 verslagen. Ook Sara Errani (7), Dominika Cibulkova 14) en Jelena Jankovic wisten verder te geraken. Cibulkova moet het nu opnemen tegen de als eerste geplaatste Serena Williams.

Maaskant beseft: "Het moet anders"

Tegen de topploegen liet FC Groningen het dit seizoen afweten. Robert Maaskant heeft geleerd van de fouten die zijn ploeg maakte.  In voorbereiding op de play-offs tegen FC Twente wil Maaskant de accenten anders leggen dan voorheen. "Wij hebben zelf tegen ploegen als Vitesse, PSV en Ajax niet veel in kunnen brengen dit seizoen. We hebben blijkbaar niet voldoende kwaliteit om een topploeg te verslaan", zegt hij op de clubsite.

"Spelen tegen Twente is weer een andere zaak. We hebben tweemaal van ze verloren en we zullen niet hetzelfde gaan doen als de vorige keer", zo onthult hij. "Het moet anders en daarop hebben we gericht getraind in de afgelopen dagen."

Als voorbeeld wijst Maaskant naar de ruime nederlaag bij PSV. "We hebben uit bij PSV aan ons eigen systeem vastgehouden, maar zouden hardleers zijn als we daaruit geen les zouden trekken. We werden toen aan alle kanten overlopen en dat is morgen (donderdag, red.) niet nodig."

Trailer: About time

Stel je voor dat je elke fout in je leven opnieuw kon proberen todat je het perfect deed. Welke momenten zou je dan kiezen? In About Time zien we hoe een familiegeheim leidt tot een reis door de tijd met klungelige kalverliefde die ontwikkelt tot hartstochtelijke romantiek.

Met hoofdrollen voor niemand minder dan Rachel McAdams (The Notebook), Domhnall Gleeson (Harry Potter and the Deathly Hollows) en Bill Nighy (Love Actually) mogen we About Time op 10 oktober aanstaande verwachten in de bioscoop.

UEFA verder met extra arbiters

De UEFA posteert ook in de toekomst bij belangrijke wedstrijden extra arbiters achter de doellijn. Sinds de invoering enkele jaren geleden is het aantal foute beslissingen duidelijk afgenomen, stelde oud-scheidsrechter Hugh Dallas woensdag tevreden vast tijdens een presentatie namens de UEFA in het hoofdkantoor van Fifpro in Hoofddorp.

De extra assistenten werden voor het eerst ten tonele gevoerd in de Europa League in het seizoen 2009-2010. In de jaren daarna kwamen ook de Champions League en het EK voetbal aan de beurt.

De aanstaande invoering van doellijntechnologie maakt de 'extra ogen' aan de achterlijn niet overbodig, beweert Dallas. "Het is een misverstand dat de extra assistent alleen maar moet kijken of de bal wel of niet de doellijn heeft gepasseerd. Dat is niet eens zijn belangrijkste taak." De Schotse oud-arbiter wijst vooral op andere voordelen. "Het trekken aan shirts bij vrije trappen en corners is flink teruggedrongen. Net als het aantal schwalbes."

Met buitenspel mogen de assistenten zich in principe niet bemoeien. Toch nemen ze de grensrechter veel werk uit handen. "De grensrechter hoeft zich alleen nog maar te focussen op buitenspel. Bij het afgelopen EK werden daardoor 95,9 procent van de buitenspelsituaties goed beoordeeld." Dat het dit seizoen in de Champions League regelmatig mis ging, is Dallas bekend. "Het blijft mensenwerk. We zullen ook de onjuiste beslissingen goed evalueren."

De UEFA hoopt dat ook in de nationale competities vaker met extra arbiters zal worden gewerkt. "Dat hoeft niet in alle wedstrijden te zijn. Het mag ook selectief gebeuren. Als er financiële drempels zijn, zijn wij graag bereid om met de nationale bonden mee te denken."

Aankondigingstrailer voor Scribblenauts Unmasked

Warner Bros. kondigt Scribblenauts Unmasked: A DC Comics Adventure officieel aan met een trailer. De puzzelplatformer, waarin Scribblenauts-personage Maxwell terecht komt in de wereld van DC comics, zal deze herfst uitkomen voor Nintendo Wii U, Nintendo 3DS en pc.

Met zijn kladblok zal Maxwell zowel helden als schurken uit het DC-universum kunnen oproepen. Ook minder bekende personages zullen van de partij zijn. In de trailer zien we een aantal bekende locaties, zoals bijvoorbeeld de Batcave en Oa, de thuiswereld van Green Lantern.

Bekijk de trailer hieronder:

Dijsselbloem: geld zijn we kwijt

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) denkt niet dat Nederland nog onder de extra storting in de kas van de EU uit kan. "Dat geld zijn we kwijt", zei Dijsselbloem woensdag in de wandelgangen over het bedrag van ten minste 350 miljoen euro dat Nederland nog moet overmaken. Hij kondigde aan dat hij de tegenvaller moet zien te verwerken in de begroting.

Dijsselbloem ziet geen ruimte om nog iets te veranderen aan het besluit. Nederland had weliswaar medestanders in Europa, maar dat waren er te weinig om het besluit te kunnen tegenhouden. "De meerderheid van de landen heeft nu groen licht gegeven om de begroting aan te passen met dit forse bedrag."

Dijsselbloem deelt verder de teleurstelling die leeft in de Tweede Kamer. Tijdens een debat eerder op de dag maakten de coalitiepartijen en de PVV zich boos over de kwestie. De minister wijst er echter op dat Nederland de afgelopen jaren ook een aantal keer een meevaller uit Brussel heeft ontvangen. De mee- en tegenvallers zouden ongeveer even hoog zijn.

Nog 62 chemiebedrijven laks met brandveiligheid

Veel bedrijven die gevaarlijke stoffen opslaan, voldoen nog altijd niet aan de brandveiligheidseisen. Van de 108 bedrijven die hun zaken medio vorig jaar niet op orde hadden, voldeden er eind april 62 nog niet aan de regels. Dat schrijft staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Van de 62 bedrijven voldoen er dertig helemaal niet aan de regels, terwijl 32 bedrijven deels hun zaken nog niet op orde hebben. Zo hadden ze wel de juiste vergunning of een werkende brandbeveiligingsinstallatie maar voldeden ze niet aan de eisen van ontwerp, aanleg en onderhoud.

De Inspectie Leefomgeving en Transport houdt de stand van zaken nauwlettend in de gaten en houdt druk op het proces. In alle gevallen moet het bevoegd gezag, in dit geval de provincies of gemeenten, ervoor zorgen dat de bedrijven uiteindelijk aan alle eisen voldoen.

Sinds de grote brand bij Chemie-Pack in Moerdijk begin 2011 wordt extra gelet op brandveiligheidseisen. Mansveld liet eerder dit jaar nog weten dat de lessen die hieruit zijn getrokken nog niet worden nageleefd.

Bulgaarse president begint vrijdag met formatie

De Bulgaarse president Rosen Plevneliev begint vrijdag met formatiegesprekken. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt. Plevneliev gaat in gesprek met de vier partijen die afgelopen weekeinde zetels behaalden in de parlementsverkiezingen.

Plevneliev maakt na de beraadslagingen van vrijdag bekend wanneer het parlement voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeenkomt. Hij zei dat dit in ieder geval voor het einde van de maand gaat gebeuren.

De Bulgaarse Centrale Kiescommissie zei woensdag dat de centrumrechtse GERB-partij 30,5 procent van de stemmen kreeg en daarmee de grootste partij is geworden. De socialisten kregen 26,6 procent van de stemmen. Ook de overwegend Turkse MRF-partij komt in het parlement, net als de kleinste partij, het nationalistische Ataka.

Arts Angelina Jolie reageert op artikel

De arts die preventief de borsten van Angeline Jolie verwijderde heeft via een blog gereageerd op het in The New York Times gepubliceerde verhaal van de wereldberoemde actrice.

In de blog schrijft dokter Kristi Funk uitgebreid over de stappen die Jolie heeft ondernomen richting de operaties. Ze legt de termen en stappen uit, maar benadrukt dat elke vrouw en elk dossier anders is. Funk spreekt haar bewondering uit over de activiteiten die Jolie ondernam tijdens de periode van drie maanden waarin ze verschillende keren werd geopereerd.

"Ik zocht haar thuis op en trof haar optimistisch en in een goed humeur aan", vertelt de arts. "Twee muren waren volgeplakt met storyboards voor een nieuw filmproject dat ze gaat regisseren. Terwijl ze sprak hingen er zes afvoerslangetjes uit haar borst, drie aan elke kant, vastgemaakt aan een plastic riem om haar middel."

Arts Angelina Jolie reageert op artikel
Arts Angelina Jolie reageert op artikel (Foto: ANP)

Baby komt stomdronken ter wereld

In het land dat de meeste dronken vrachtwagenchauffeurs heeft voortgebracht, is een baby stomdronken op de wereld gezet. De Poolse spruit blies een alcoholpromillage van maar liefst 4,5.

De 24-jarige moeder van de telg stortte twee weken voor de uitgerekende datum in een kroeg ter aarde. Ze kon niet meer op haar benen staan van de drank. Zij werd hierop naar het ziekenhuis afgevoerd, alwaar ze maar liefst 2,6 promille alcohol in haar bloed bleek te hebben.

"Volgens de artsen werd het leven van de moeder en het ongeboren kind bedreigd", laat politiewoordvoerster Joanna Kacka van de politie van Lodz vandaag aan Poolse media weten. Het kind, dat via een keizersnede is geboren, is in levensgevaar. Het maximale alcoholpromillage voor Poolse automobilisten bedraagt dan ook slechts 0,2.

Babel twijfelt: "Ik sta op een kruispunt"

Ryan Babel wilde investeren door zijn contract bij TSG Hoffenheim zelf af te kopen en zijn loopbaan nieuw leven in te blazen bij Ajax. Die missie is niet geheel gelukt.

Langdurig blessureleed stond een uitmuntend seizoen in de weg. "Ik had mezelf hervonden bij Hoffenheim. Dat wilde ik bij Ajax vertalen in het beste seizoen uit mijn carrière. Maar ik baal ervan dat ik er te lang uit geweest ben met schouder- en enkelblessures", zegt hij tegenover Voetbal International.

Zijn vertrek uit Duitsland heeft Babel een flinke som geld gekost. "Het heeft me heel veel geld gekost om weer bij Ajax te kunnen spelen. Het past wel een beetje bij mijn karakter dat ik zelf de regie in handen nam. Hier lopen betere voetballers rond. Jongens die je met een steekpass kunnen lanceren. Ik zag het helemaal voor me."

De vorige zomer tekende de voormalige international een contract voor één seizoen. Een langer verblijf in Amsterdam is echter niet uitgesloten. "Bij Ajax blijven is een optie, maar het zal afhangen wat er verder op mijn pad komt. Ik sta op een kruispunt in mijn carrière."

QPR-aanvaller Remy verdacht van verkrachting

Queens Park Rangers-aanvaller Loïc Remy is gearresteerd op verdenking van verkrachting. Ook zijn neef en een andere man zijn aangehouden. Dat zegt de Engelse politie woensdag tegen Sky Sports.

Een 34-jarige vrouw claimt dat ze vorige week maandag door drie mannen is misbruikt in Londen. De politie onderzoekt de zaak.

De 26-jarige Fransman kwam afgelopen winter over van Olympique Marseille. Daarvoor was de spits actief voor onder meer Nice en Olympique Lyon. Hij verdedigde achttien maal de nationale kleuren van Frankrijk.

Gemeenten vragen om meer kroningsputdeksels

Het speciale putdeksel dat alle gemeenten hebben gekregen naar aanleiding van de troonswisseling, is nog enkele honderden keren nabesteld. Diverse gemeenten hebben om extra exemplaren gevraagd, zegt een woordvoerder van putdekselproducent Aquafix woensdag.

Het bedrijf uit Mijdrecht stelde ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander per gemeente gratis een 'kroningsdeksel' ter beschikking. Op het putdeksel staat een afbeelding van het koningspaar met daaronder een gouden kroontje.

De deksels, bijna honderd euro per stuk, kostten het bedrijf meer dan veertigduizend euro, maar dat was het volgens de woordvoerder waard. Met de extra bestellingen, waarvoor gemeenten moeten betalen, is dat bedrag er voor een deel uitgehaald. Daarnaast was er veel media-aandacht.

Veel gemeenten willen meer deksels 'om de stadsharten op te leuken' of voor op routes waar het koningspaar binnenkort komt. Per verkocht exemplaar doneert de fabrikant vijf euro aan kankerstichting KiKa.

Overigens lijkt de putdeksel nog niet overal te zijn geplaatst. Zo heeft het CDA in het Friese Achtkarspelen de gemeenteraad om opheldering gevraagd over de plaatsing van het deksel in de gemeente. Fractielid Marten Claus vindt dat het wel erg lang stil blijft en wil weten of het deksel wel is aangeboden en waarom het niet is geplaatst.

Volgens Aquafix heeft elke gemeente een inhuldigingsdeksel gekregen. Wel beaamt de woordvoerder dat sommige gemeenten nog niet aan de plaatsing toe zijn gekomen. Het deksel ligt niet alleen in Nederland. Bij de ambassade in Beijing is ook een exemplaar gelegd.

EBU vindt royeren vakjury vervelend

Sietse Bakker van de European Broadcasting Union noemt het 'buitengewoon vervelend' dat twee leden uit de Nederlandse vakjury zijn gezet. Eric van Tijn en Cornald Maas mogen niet langer punten uitdelen nadat Daniël Dekker bekendmaakte dat zij in de jury zitten.

"Ik vind het buitengewoon vervelend voor Cornald en Eric, en ik twijfel geenszins aan hun integriteit", laat Bakker weten aan Novum Nieuws. Wie er in de vakjury van een land zitten, mag pas op de dag van de finale bekend worden. "Dat is niet gebeurd, dus moeten deze twee worden vervangen", legt Bakker uit. Het is nu aan de TROS om nieuwe vakjuryleden aan te stellen.

"Het is heel erg belangrijk voor de integriteit van het Songfestival dat we de regels naleven", stelt Bakker. "Dat geldt niet alleen voor de EBU, maar ook voor de deelnemende landen."

Nederland is niet het enige land waar namen van juryleden zijn uitgelekt. In Frankrijk moet de hele jury, die uit vijf leden bestaat, worden vervangen. Op de Franse zender France 3, die het Eurovisie Songfestival uitzendt, zijn per abuis alle namen van de juryleden genoemd.

Vier videoclips Anouk in première

Vier videoclips van Anouk zijn woensdagmiddag in première gegaan. Regisseur Dana Nechushtan heeft clips gemaakt bij vier nummers van Anouks nieuwe cd Sad Singalong Songs, heeft platenmaatschappij Universal Music bekendgemaakt. De video's zijn te zien op het VEVO-kanaal van Anouk.

Onder meer voor Birds, waarmee Anouk Nederland dinsdagavond naar de finale van het Eurovisie Songfestival zong, is een filmpje gemaakt. Ook is de regisseur aan de slag gegaan met de liedjes Kill, The Good Life en Pretending as Always. Anouk gaf Nechushtan, die onder meer de serie Dunya en Desie regisseerde, carte blanche om de films te maken.

Nechushtan noemt de clip bij Birds een 'zwart sprookje' met ballet en zwanen. De hoofdrol wordt gespeeld door Igone de Jongh, prima ballerina bij Het Nationaal Ballet. In de drie overige clips zijn onder anderen Anneke Blok, Monic Hendrickx, Martijn Lakemeier en Raymond Thiry te zien. Ook Anouk zelf speelt diverse rollen in de korte films, waaronder die van politieagent.

De korte films zijn ook vanaf woensdag tot en met zaterdag te zien in Eye in Amsterdam als voorprogramma van een aantal voorstellingen. Anouks nieuwe plaat Sad Singalong Songs is vanaf vrijdag verkrijgbaar.

Eerste matrozen zweren trouw aan koning

Tijdens hun beëdiging vrijdag in Den Helder beloven of zweren tientallen matrozen van de marine voor het eerst trouw aan de koning. Dat meldt het ministerie van Defensie woensdag.

Met de beëdiging ronden 63 matrozen hun negen weken durende opleiding, de Eerste Militaire Maritieme Vorming, af. In de opleiding zijn de matrozen verschillende onderdelen van werken bij de marine bijgebracht. Zo leerden ze over militaire basisvaardigheden, het af- en ontmeren van schepen en scheepsonderhoud.

De jonge matrozen zijn niet de eerste Nederlandse militairen die aan het einde van hun opleiding trouw zweren aan de nieuwe koning. Die eer ging vorige week naar de 43 soldaten en korporaals van de luchtmacht, die woensdag op vliegbasis Woensdrecht de belofte aflegden.

Matrozen en militairen van andere onderdelen van het leger die onder koningin Beatrix al hun opleiding voltooiden, hoeven niet opnieuw een belofte van trouw aan koning Willem-Alexander af te leggen.

Smith en Cadée naar FBK-games

Rutger Smith (kogelstoten) en Erik Cadée (discuswerpen) nemen 8 juni deel aan de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo. Ook wereldtoppers Dylan Armstrong en Christian Cantwell stoten kogel in Overijssel, liet de atletiekunie woensdag weten.

Smith en Cadée moeten zich nog kwalificeren voor het WK atletiek in Moskou in augustus. Smith, ook discuswerper, heeft zich op dat onderdeel al wel geplaatst voor het toernooi in Rusland.

De 41-jarige discuswerper Virgilius Alekna uit Litouwen neemt ook deel in Hengelo. De olympisch kampioen van 2000 en 2004 heeft de op een na beste gooi ooit op zijn naam staan (73,88 meter). Nederlanders Maarten Persoon (discuswerpen) en Erik van Vreumingen (kogelstoten) komen ook uit in Hengelo.

Chris Brown maakt single met wijlen Aaliyah

De in 2001 omgekomen zangeres Aaliyah is te horen op de nieuwe single van Chris Brown. De r&b-zanger kondigde dinsdag aan dat hij tot nu toe onbekende geluidsopnamen van Aaliyah gebruikt voor het nummer They Don't Know.

"Ik heb iets heel speciaals voor mijn fans", zei Brown volgens hiphopsite Rap-up. De 24-jarige zanger vertelde vervolgens dat hij de videoclip bij het nummer heeft opgenomen in Los Angeles. "Hij is opgenomen in een achterbuurt. Ik wil beide werelden bij elkaar brengen en de arme kant van de samenleving prijzen." Of Aaliyah ook in de videoclip te zien is, is nog niet duidelijk.

De zangeres kwam in 2001 op 22-jarige leeftijd om. Aaliyah was in de Bahama's om een videoclip op te nemen bij Rock the Boat toen haar vliegtuig neerstortte. Ze scoorde hits als Are You that Somebody? en Try Again. Rock the Boat werd postuum een hit.

Aaliyah was vorig jaar ook al te horen op een single, toen gebruikte rapper Drake geluidsopnamen voor het nummer Enough Said. Chris Brown en Drake liggen al lange tijd met elkaar in de clinch. Naar verluidt hadden ze ruzie over Rihanna, met wie beide heren een relatie hadden.

'China handhaaft sancties tegen N-Korea'

China heeft aangegeven door te blijven gaan met het treffen van sancties tegen Noord-Korea. Dat heeft de hoogste Amerikaanse gezant voor Noord-Korea Glyn Davies woensdag gezegd. De sancties, onder de vlag van de Verenigde Naties, zijn bedoeld om Pyongyang ervan te overtuigen zijn atoomprogramma stil te leggen.

Davies was op bezoek in Beijing voor overleg met zijn Chinese evenknie Wu Dawei en diverse andere regeringsfunctionarissen. Volgens Davies waren de besprekingen 'uitmuntend en zeer nuttig'. Beijing 'probeert duidelijk te maken aan Pyongyang dat China veel belang hecht aan denuclearisatie', zei Davies.

[EL] Kuipers blij met fluiten van finale in eigen land

Scheidsrechter Björn Kuipers vindt het speciaal dat hij woensdagavond de Europa Leaguefinale in de Amsterdam Arena fluit. "Ik was op het strand toen ik het telefoontje kreeg", zegt de Nederlander op UEFA.com. "Ik was aan het trainen en Pierluigi Collini belde me. Ik was erg trots."

Benfica en Chelsea nemen het in de hoofdstad tegen elkaar op. "Ik ken het stadion erg goed. Ik heb erg vaak gefloten voor Ajax, en het is geweldig. Amsterdam is een geweldige stad om de finale te organiseren", zegt de arbiter.

"We zijn al lang met de voorbereiding bezig", zegt hij over zijn team. "Het gaat nooit om slechts een dag. Als we worden aangewezen maken we onze agenda vrij. Vrijdag namen we het duel tussen Borussia Dortmund en Real Madrid nog eens door. We kwamen samen met het team en analyseerde alles in onze wedstrijden: wat we goed deden en niet en wat we kunnen verbeteren."

Kuipers floot in 2011 al de Super Cupfinale in Monaco. Dit jaar kende hij zijn beste jaar als scheidsrechter tot nu toe. Naast Dortmund - Real had hij de leiding over onder meer een kwartfinale in de Champions League en de bekerfinale tussen AZ en PSV. Komende zomer is hij ook actief op de Confederations Cup in Brazilië.

Anno Online open bèta gaat van start

Vanaf vandaag opent uitgever Ubisoft de deuren van de open bèta van Anno Online. Via anno-online.com is de game voor iedereen gratis te spelen. Spelers die in de eerste week van de bèta registreren krijgen een gratis 'premium ship' cadeau.

Anno Online is gebaseerd op het spel Anno 1404 uit de Anno-franchise, dat zich afspeelt in de middeleeuwen. In Anno Online moeten spelers een stad bouwen en ontwikkelen, de bevolking ondersteunen en handelsroutes opzetten. In de loop van de maand wordt ondersteuning voor guilds ingebouwd, waardoor spelers samen kunnen werken met vrienden om hun steden te ontwikkelen.

Anno Online is gratis te spelen via je webbrowser, zonder dat je iets hoeft te downloaden. Het spel is gratis te spelen, maar wordt ondersteund met micro-transactions waarbij spelers 'Rubies' kunnen kopen om onder andere snellere schepen aan te schaffen.

Het is nog niet bekend wanneer de open bèta eindigt en overschakelt op de release-versie.

ADO, Fortuna en Emmen onder curatele

ADO Den Haag, Fortuna Sittard en FC Emmen zitten in financieel zwaar weer. De Hagenaren zijn door de KNVB net als in januari ingedeeld in categorie 1. Samen met Fortuna en Emmen staat de eredivisionist daardoor onder curatele van de voetbalbond. Dat laat de KNVB woensdag weten.

Bij het vorige meetmoment zaten er nog vijf clubs in categorie 1. FC Dordrecht en Helmond Sport zijn weer financieel gezond en overgeheveld naar categorie 2. SC Veendam is failliet gegaan, terwijl FC Emmen een categorie is gezakt. De clubs in categorie 1 moeten binnen drie jaar weer een klasse stijgen, anders komt de proflicentie in gevaar.

Acht clubs staan er financieel goed voor: Ajax, PSV, FC Groningen, sc Heerenveen, FC Oss, FC Volendam, Go Ahead Eagles en Almere City. De rest van de clubs scoort een voldoende.

Categorie 1: ADO Den Haag, Fortuna Sittard, FC Emmen.

Categorie 2: AZ, FC Den Bosch, SC Cambuur, FC Dordrecht, FC Eindhoven, Excelsior, Feyenoord, De Graafschap, Helmond Sport, Heracles Almelo, MVV Maastricht, NAC Breda, NEC, RKC Waalwijk, Roda JC, Sparta Rotterdam, Telstar, FC Twente, FC Utrecht, Vitesse, VVV-Venlo, Willem II en PEC Zwolle.

Categorie 3: Ajax, Almere City FC, Go Ahead Eagles, FC Groningen, sc Heerenveen, FC Oss, PSV, FC Volendam.

'Nederland laat Iraakse genocidepleger ongemoeid'

Een Irakees die in eigen land wordt gezocht wegens genocide en in Nederland politiek asiel kreeg, wordt door de Nederlandse justitie al jaren ongemoeid gelaten. Dat meldt online krant De Nieuwe Pers (DNP) woensdag. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie wil niet op de zaak ingaan.

De 63-jarige Mala Uzer S. staat sinds 2007 op een lijst van oorlogsmisdadigers die is opgesteld door het Iraq High Tribunal in Bagdad, dezelfde rechtbank die Saddam Hussein heeft veroordeeld, stelt de krant. Bij de rechtbank in Bagdad zouden tien aangiften tegen hem liggen voor zijn aandeel in een legeractie van Hussein in 1988 die gericht was op het uitroeien van Koerden.

S. zou actief betrokken zijn geweest bij deze strijd waarbij tussen de zeventigduizend en 182 duizend slachtoffers vielen. Ook melden meerdere bronnen in Noord-Irak dat S. betrokken zou zijn bij moord en marteling.

S. vroeg in 1992 politiek asiel aan en kreeg dit ook volgens DNP. Volgens Iraakse bronnen heeft hij een Nederlands paspoort. Hij zou lange tijd in Enschede hebben gewoond, maar inmiddels ondergedoken zitten ergens in Nederland.

Het Openbaar Ministerie in Nederland zou in 2007 al op de hoogte zijn geweest van de daden van S. Een Iraakse bron sprak met agenten en kan e-mailcontact daarvan tonen.

Een woordvoerder van het landelijk parket wil woensdag niet op deze individuele zaak ingaan vanwege 'opsporings- en privacy-belangen'. Ook op de suggestie van DNP dat er nog vijf andere Irakezen die worden gezocht voor volkerenmoord en oorlogsmisdaden in Nederland verblijven gaat de zegsman niet in.

Sinds 19 juni 2003 is de Wet internationale misdrijven van kracht, die vervolging van ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht, zoals deportatie, marteling en moord gepleegd buiten Nederland, mogelijk maakt. Die berechting, die plaatsvindt in de rechtbank van Den Haag, is mogelijk wanneer de verdachte in Nederland verblijft of een Nederlands paspoort heeft, aldus de woordvoerder van het landelijk parket.

Tsonga en Wawrinka onderuit in Rome

Jo-Wilfried Tsonga is woensdag uitgeschakeld in de tweede ronde van het masterstoernooi van Rome. Jerzy Janowicz was met 6-4, 7-6 (5) te sterk voor de als achtste geplaatste Fransman. Stanislas Wawrinka (15) gaf geblesseerd op tegen Alexandr Dolgopolov.

De Oekraïense nummer 23 van de wereld treft in de derde ronde de als eerste ingeschaalde Novak Djokovic. Janowicz neemt het op tegen Richard Gasquet (9).

Bij de vrouwen won Na Li, de nummer vijf van de plaatsingslijst, een Chinees onderonsje met Jie Zheng: 6-3 en 6-1. Maria Kirilenko (12) was in ruim een uur klaar met Varvara Lepchenko: 6-3 en 6-1. De Italiaanse Roberta Vinci (13) had weinig moeite met haar landgenote Nastassja Burnett: 6-1 en 6-4.

Brussel onderzoekt Spaanse steun Fordfabriek

De Europese Commissie onderzoekt of de Spaanse staatssteun aan een nieuwe fabriek van Ford door de beugel kan. Door de bouw wordt de Europese productiecapaciteit van auto's wellicht te veel uitgebreid, terwijl de Europese automarkt juist krimpt. Spanje kondigde vorig jaar aan 25 miljoen euro te willen steken in de fabriek, die in totaal 420 miljoen euro kost.

Ford wil in Valencia een nieuw model van de Ford Transit gaan bouwen. Spanje wil de nieuwe fabriek steunen, omdat de werkloosheid in de regio hoog is. In de regio liep de werkloosheid in het eerste kwartaal op tot bijna dertig procent. Valencia heeft 728 duizend werklozen, tegenover 1,7 miljoen mensen met een baan.

De Europese mededingingswaakhond stelt echter dat de automarkt krimpt en dat de nieuwe fabriek, afhankelijk van de rekenmethode, mogelijk meer dan de maximaal toegestane vijf procent extra capaciteit toevoegt aan de markt. De Spaanse markt voor nieuwe auto's kromp in het eerste kwartaal met 11,5 procent, meldde de Europese branchevereniging van autoproducenten ACEA eerder al. In de Europese Unie als geheel daalde de markt met 9,8 procent tot drie miljoen exemplaren.

Ford kampt met een dalend marktaandeel in Europa. Het bedrijf verkocht in het eerste kwartaal 219 duizend auto's, twintig procent minder dan een jaar eerder. Het marktaandeel daalde in die periode van 8,3 procent tot 7,3 procent, meldde ACEA. Sinds de start van de kredietcrisis kreeg Ford al 214 miljoen euro aan staatssteun in Europa. 75 miljoen daarvan was voor de Spaanse activiteiten van Ford.

De Europese Commissie gaat onderzoeken of de staatssteun inderdaad leidt tot te veel nieuwe capaciteit. Als dat het geval is, komt er een uitgebreider onderzoek.

'Kabinet moet godsdienstvrijheid bevorderen'

De drie christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP, willen dat het kabinet concrete actie onderneemt om de godsdienstvrijheid wereldwijd te bevorderen. Ze bieden minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag een manifest aan waarin ze ervoor pleiten dat godsdienstvrijheid speerpunt wordt van het buitenlands beleid.

Volgens de drie partijen is godsdienstvrijheid 'de koningin van de mensenrechten'. Het recht om een eigen geloof te belijden staat echter wereldwijd onder druk. De partijen maken zich met name zorgen om de vele landen waar christenen worden vervolgd.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind en SGP-leider Kees van der Staaij willen dat Nederland, al dan niet in samenspraak met andere geestverwante landen, elk jaar een ranglijst publiceert van de landen waarin de godsdienstvrijheid het meest geschonden wordt. Hier zou de Tweede Kamer jaarlijks over moeten debatteren.

D66 wil dat de godslasteringswetten wereldwijd moeten worden afgeschaft. "Een debat over godsdienstvrijheid zoals vandaag mag niet alleen gaan over christenen die bedreigd worden", stelt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. "Het moet gaan over iedereen, zoals moslims, christenen, boeddhisten en atheïsten. Ja, ook over niet-gelovigen. Want godsdienstvrijheid betekent ook vrijheid van godsdienst."

Trainer Schaaf neemt afscheid bij Werder Bremen

Trainer Thomas Schaaf neemt na veertien jaar afscheid bij Werder Bremen. De 52-jarige Duitser heeft zijn spelers laten weten per direct te vertrekken. Dat meldt de club woensdag.

De coach neemt zaterdag tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen in Nürnberg geen plaats op de bank. Assistenten Wolfgang Rolff en Matthias Hönerbach staan voor een duel aan het roer. Wie Schaaf opvolgt is nog niet bekend.

Algemeen directeur Thomas Eichin zegt een frisse start te willen maken. "We danken Thomas voor alles wat hij tijdens meer dan veertig jaar lidmaatschap als speler en coach voor Werder Bremen heeft gedaan." Het vertrek van Schaaf heeft wellicht te maken met de teleurstellende resultaten van afgelopen seizoen. Lijfsbehoud werd pas vorige week veiliggesteld.

Schaaf was zijn gehele spelersloopbaan actief voor Bremen en begon in 1987 als jeugdtrainer. Twaalf jaar later nam hij het stokje over bij het eerste elftal. "Ik had een bijzondere tijd hier, met veel positieve ervaringen en grote successen. Ik wil iedereen bedanken die me tijdens deze reis heeft gesteund en me gezelschap heeft gehouden."

Schaafs hoogtepunt werd bereikt in 2004 toen de club kampioen van Duitsland werd. Ook veroverde hij drie Duitse bekers.

Ferdinand houdt het voor gezien bij Engeland

Rio Ferdinand zet een punt achter zijn interlandloopbaan bij Engeland. De 81-voudig international wil zich op zijn clubcarrière bij Manchester United richten. Dat meldt de BBC woensdag.

De 34-jarige verdediger heeft sinds de zomer van 2011 niet meer de kleuren verdedigd van de 'Three Lions'. "Na goed te hebben nagedacht heb ik besloten dat het tijd is om te stoppen", licht Ferdinand toe. Hij vindt dat jongere spelers een kans moeten krijgen. "Ik vind dat ik een stap terug moet doen. Het team is in goede doen en er breken veel jonge, getalenteerde spelers door, waardoor de toekomst er rooskleurig uitziet."

Ferdinands positie bij het nationale elftal was de laatste tijd wankel. Zo nam bondscoach Roy Hodgson hem niet mee naar het EK in Polen en Oekraïne afgelopen jaar. Een ruzie tussen zijn broer Anton (Queens Park Rangers) en John Terry (Chelsea) lag daar waarschijnlijk aan ten grondslag. Terry had Anton racistisch bejegend tijdens een wedstrijd. De Chelsea-verdediger heeft inmiddels ook een punt gezet achter zijn interlandloopbaan.

Sijsling keert in Düsseldorf weer terug

Igor Sijsling keert weer terug in het ATP-circuit. De tennisser neemt deel aan het toernooi in Düsseldorf dat zondag begint. De geboren Amsterdammer laat deze week het masterstoernooi van Rome schieten omdat hij last heeft van zijn voorhoofdsholte.

Eind vorig jaar werd Sijsling geopereerd aan zijn voorhoofdsholte. Dit jaar sukkelt hij met blessures. Zo kon de nummer 69 van de wereldranglijst niet deelnemen aan het masterstoernooi van Monte Carlo vanwege een knieblessure. Voor het toernooi in Madrid was hij wel fit, maar werd hij in de kwalificaties al uitgeschakeld.

Patricia Paay bestormt top tien bestsellerlijst

De onthullende biografie van Patricia Paay behoort tot de tien best verkochte boeken van Nederland. La Paay, dat begin deze maand verscheen, staat inmiddels op de zesde plek van de bestsellerlijst van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek.

In de biografie, die werd geschreven door Bert van der Veer, onthult Patricia Paay onder meer dat ze het bed deelde met John de Mol en David Bowie. Ook rakelt ze haar seksrelatie met Waylon weer op.

De zanger en De Mol hebben laten weten niet blij te zijn met het boek. Waylon blijft ontkennen dat hij tussen de lakens dook met Paay, ondanks getuigenissen van verschillende BN'ers. De Mol verklaarde dat hij zich zijn hete nacht met de diva niet kan herinneren.

La Paay dook vorige week op in de bestsellerlijst. Toen stond het boek op de 56e plek. Uitgeverij Marmer liet weten dat het boek na een paar verkoopdagen al toe was aan een tweede en derde druk. "Het lijkt erop dat we binnenkort de vijfde druk moeten bestellen", zegt de uitgever woensdag. Volgens Marmer zijn er nu 'een kleine vijftienduizend exemplaren' van La Paay verkocht.

Dat de biografie van Patricia zo'n succes zou zijn, had Marmer 'niet helemaal verwacht'. "We dachten dat we met de eerste oplage van tienduizend stuks een week of twee zouden doen, maar die was in drie dagen uitverkocht."

Paay moet net als vorige week Heleen van Royen voor zich dulden. Zij voert de bestsellerlijst van CPNB deze week aan met De Hartsvriendin. Het nieuwste boek van Van Royen kwam ook vorige week binnen in de bestsellerlijst en stond toen op nummer acht. Deze week staat Dit Zijn de Namen van Tommy Wieringa, die vorige week de Libris Literatuurprijs won, op de tweede plek. Stoner van John Williams zakt een plaats en eindigt op plek drie.

O.J. Simpson verlangt nieuw proces

O.J. Simpson mag woensdag het woord voeren in een hoorzitting waarop bepaald wordt of hij een nieuw proces krijgt. Simpson, die de laatste decennia grotere bekendheid genoot vanwege zijn opwachtingen in de rechtbank dan vanwege zijn prestaties als American football-speler en acteur, werd in 2008 veroordeeld voor een gewapende overval en ontvoering.

Simpson wil een nieuw proces, omdat zijn vorige advocaat zijn werk niet goed zou hebben gedaan. Hij zit een gevangenisstraf van 33 jaar uit voor een overval op een winkel in sportsouvenirs in Las Vegas in 2007. De spullen die hij daarbij buitmaakte, zouden van hemzelf zijn geweest.

Zes leerlingen gewond na ongeluk op defensieterrein

Zes leerlingen zijn woensdag gewond geraakt toen ze tijdens een oefening op een terrein van defensie in Arnhem van een vier meter hoge balustrade vielen. Ze liepen hoofd- en nekverwondingen op, zegt een woordvoerder van de marechaussee.

Medewerkers van de gevangenis in Zutphen oefenden op het terrein aan de Koningsweg met leerlingen van een ROC. Even na het middaguur kwamen ze ten val. Waardoor de leerlingen tegelijk van de balustrade vielen, is niet bekend. De woordvoerder spreekt tegen dat een steiger waar ze op stonden instortte. Hoe ernstig de verwondingen zijn, is niet bekend.

Vietnam gebruikt eigen chemicaliën voor executies

Vietnam heeft woensdag een nieuwe wet aangenomen die het mogelijk maakt om de doodstraf uit te voeren met chemicaliën die in eigen land geproduceerd zijn. Vietnam heeft de wet gewijzigd, omdat de Europese Unie een exportverbod had ingesteld op chemicaliën die gebruikt werden voor dodelijke injecties. In Viëtnam wachten 530 mensen op de voltrekking van hun doodsvonnis.

In de oude Vietnamese wet was vastgelegd welke chemicaliën moesten worden gebruikt voor een dodelijke injectie. De EU is van mening dat de doodstraf een schending is van de mensenrechten en weigerde daarom de chemicaliën te leveren. Vietnam kan daardoor al sinds 2011 geen doodsvonnissen meer voltrekken. Voor die tijd werd in Vietnam de doodstraf uitgevoerd middels het vuurpeloton.

In de nieuwe wet staan niet langer de chemicaliën genoemd, waardoor Vietnam nu zelf de chemische stoffen voor de injecties kan produceren. De wet wordt op 27 juni van kracht.

De EU had gehoopt dat het exportverbod op de chemicaliën tot gevolg zou hebben dat Vietnam een moratorium in zou stellen op de doodstraf. "Een moratorium zou een positief teken zijn geweest in een tijd dat we dergelijke positieve tekens hard nodig hebben", aldus EU-ambassadeur Franz Jessen. Vietnam staat onder grote internationale druk om de mensenrechten te respecteren. Volgens waarnemers is dit de laatste twee jaar snel achteruit gegaan.

FOK!filmtips van de dag: De gelukkige huisvrouw

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

De 11-jarige Ducobu is een onverbeterlijke domkop die wederom van school gestuurd is. Zijn vader schrijft hem in op de Saint-Potache school waarbij hij hem waarschuwt dat wanneer zijn cijfers niet verbeteren hij hem naar een kostschool stuurt. Met dit in zijn achterhoofd en ondanks een sterke tegenstander in de vorm van zijn leraar Latouche ontwikkelt hij een grenzeloze vindingrijkheid in het bedriegen en spieken bij zijn klasgenoot Leonie, die de beste van de klas is. L'élève Ducobu (De Leerling Dokus) is te zien om 15.25 uur op Nederland 3.

De familie Flodder is weer terug in Zonnedael. De buurtbewoners willen graag het 25-jarig jubileum van de wijk Zonnedael in stijl vieren. Dit festijn wordt ernstig verstoord wanneer de familie Flodder zich ermee bemoeit. Flodder 3 is te zien om 20.30 uur op RTL8.

Lea Meyer is jong, mooi, rijk en gelukkig getrouwd met Harry. Op een kwade dag besluit Harry dat hij een kind wil. Lea stemt toe, nadat ze zijn overeengekomen dat hij haar elke avond zal beminnen. En met een fulltime au-pair hoeft haar leven toch niet echt te veranderen? De bevalling wordt een langdurige hel compleet met tangverlossing en totaalruptuur. Junior blijkt gezond en Harry is dolgelukkig, maar Lea niet. Ze belandt in een neerwaartse spiraal en wordt uiteindelijk gedwongen opgenomen in een psychiatrische inrichting. Daar moet ze aan de slag met een onverwerkt trauma uit haar jeugd.

Dit Nederlandse drama, De gelukkige huisvrouw, is de verfilming van de gedeeltelijk autobiografische debuutroman van Heleen van Royen. Carice van Houten mocht voor haar hoofdrol een Gouden Kalf in ontvangst nemen. Te zien om 20.30 uur op RTL5.

Tijdens een broeierige zomer op Texel ontmoet fotograaf Bob de beeldschone geschiedenisstudente Kathleen, die een zomerbaantje heeft in de disco. Ook maakt Bob kennis met Federici, die net als hij onder de indruk is van de mooie Kathleen. In de daaropvolgende dagen ontstaat er een geheimzinnige band tussen de twee mannen. Bob raakt in de ban van Kathleen en volgt nauwgezet haar ontmoetingen met een oudere man, die bekend staat als De Mummy en die niet helemaal betrouwbaar lijkt. Wanneer Bob met de hulp van Federici de raadsels rond De Mummy en Kathleen ontrafelen, stuiten ze op een levensgevaarlijk en ingewikkeld complot. Is de prille liefde tussen Bob en Kathleen hier tegen bestand?

Het romantische Nederlandse drama Zomerhitte is gebaseerd op het gelijknamige boekenweekgeschenk van schrijver Jan Wolkers. Actrice Monique van de Ven nam de regie voor haar rekening en haar man, acteur Edwin de Vries, bewerkte het boek tot een filmscript. De hoofdrollen worden gespeeld door tv-presentatrice Sophie Hilbrand en haar vriend Waldemar Torenstra. Te zien om 22.40 uur op RTL5.

Illegal Tender en Wild Hogs zijn films die vanavond ook op de televisie te zien zijn. 

Drijvend Chinees restaurant Heerhugowaard zinkt

Een drijvend Chinees restaurant in Heerhugowaard is woensdag door nog onbekende oorzaak aan het zinken. Dat meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Rond 09.00 uur kwam de melding binnen van het zinken van restaurant Libelle bij het winkelcentrum Middenwaard. Daarop rukten brandweer en politie uit.

Met het pompen van water uit het restaurant kon de brandweer het verder zinken niet voorkomen. Vanwege een gat in de bak waarop het pand drijft, zonk het steeds verder. Het water is er echter relatief ondiep, aldus de zegsman.

Op het moment van zinken was het restaurant gesloten. Er vielen geen gewonden.

LaBeouf in psychologische thriller Villain

Shia LaBeouf gaat een hoofdrol spelen in de psychologische thriller Villain. Over het plot van de film is nog weinig bekend, anders dan dat hij gaat over twee broers die nader tot elkaar komen als ze samen in de wildernis belanden. Wie de broer gaat spelen wordt binnenkort bekendgemaakt, meldt de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Villain staat onder regie van Juan Carlos Fresnadillo, bekend van de horrorfilm 28 Weeks Later. Het scenario is van Josh Zetumer, die onlangs de remake van Robocop schreef.

De 26-jarige LaBeouf timmert na zijn vertrek bij Transformers aardig aan de weg als serieus acteur. Hij is vanaf volgende week te zien in het politieke drama The Company You Keep, van en met Robert Redford. In september gaat de romantische actiekomedie The Necessary Death of Charlie Countryman in première, waarin LaBeouf een man speelt die verliefd wordt op het meisje van een topcrimineel. Volgens de acteur heeft hij nog nooit zoveel pijn geleden als tijdens de gevechtsscènes van die film.


Shia LaBeouf in psycholigische thriller Villain (Foto: Novum)

RZA speelt slechterik naast Paul Walker

RZA gaat de snoodaard spelen in de actiefilm Brick Mansions. Hij zal te zien zijn naast Paul Walker, die een rol heeft als undercoveragent, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De Wu Tang Clan-rapper stort zich volledig op zijn filmcarrière. Vorig jaar ging zijn regiedebuut The Man With The Iron Fist in première en hij heeft nog twee regieprojecten op stapel staan. Daarnaast was hij dit jaar te zien in G.I. Joe: Retaliation en wordt hij getipt als detective in de thriller AWOL-72.

Brick Mansions is een remake van de Franse film District B13. De film gaat over de agent gespeeld door Walker die de taak krijgt een kazerne te betrekken, genaamd Brick Mansions, om een bom te neutraliseren. De bom is in het bezit van een drugsbaas, gespeeld door RZA.

De film wordt het regiedebuut van Camille Delemarre, die als editor werkte aan Taken 2. De actiefilm wordt momenteel opgenomen in Montréal. Brick Mansions moet volgend jaar mei in de bioscopen draaien.


RZA speelt slechterik naast Paul Walker (Foto: Novum)

Syrië weer onbereikbaar via internet

Het internetverkeer tussen Syrië en de rest van de wereld is opnieuw verbroken. Volgens het Amerikaanse bedrijf Renesys, dat het internetverkeer in de gaten houdt, zijn Syrische websites sinds 10.00 uur lokale tijd niet meer bereikbaar.

Sinds de oorlog in Syrië ruim 2 jaar geleden begon, is Syrië al een paar keer onbereikbaar geweest via internet. Experts en tegenstanders van het regime van president Bashar al-Assad houden de Syrische autoriteiten hiervoor verantwoordelijk. De Syrische regering spreekt meestal van een technisch probleem.

Toen Syrië vorige week 'offline' ging, zou dat aan een probleem met een kabel hebben gelegen.

Syrië weer onbereikbaar via internet
Syrië weer onbereikbaar via internet (Foto: ANP)

'Risico's met beveiliging DigiD'

Niet alle instanties die DigiD gebruiken, houden zich aan de veiligheidseisen. Daardoor bestaan er risico's met DigiD, de digitale handtekening die nodig is bij digitale dienstverlening door onder meer gemeentes, de Belastingdienst en het UWV.

Dat stelde de Algemene Rekenkamer dinsdag in het rapport over het jaarverslag van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) moet de afnemers van DigiD hierop aanspreken. Hij zou meer toezicht moeten houden op de manier waarop DigiD gebruikt wordt.

Vorige maand was DigiD enige tijd niet te gebruiken door cyberaanvallen.

Spoorgeld ligt niet meer op de plank

Het geld dat is bedoeld voor het spoor blijft niet meer op de plank liggen. Ook wordt de Tweede Kamer inmiddels goed geïnformeerd over de besteding van de budgetten, concludeert de Algemene Rekenkamer woensdag in het rapport over het jaarverslag van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Een paar jaar geleden uitte de Algemene Rekenkamer nog stevige kritiek. Uit onderzoek bleek toen dat de Tweede Kamer onduidelijk en onvolledig werd geïnformeerd over de besteding van de spoorbudgetten bij Prorail. Zo sloten de administraties van het departement en de spoorbeheerder niet op elkaar aan en bleef 1,1 miljard euro dat was bedoeld voor beheer, onderhoud en aanleg van het spoor op de plank liggen.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) heeft de aanbevelingen die toen werden gedaan goed opgevolgd, oordeelt de Rekenkamer. Hierdoor kan de Tweede Kamer nu vaststellen dat het begrote geld voor de spooruitgaven niet voor het spoor verloren gaat. Het parlement krijgt daarover 'sluitende informatie'. Niettemin is vorig jaar wel 261 miljoen euro minder aan het spoor uitgegeven dan was voorzien.

Britse bende schuldig aan gruwelijk misbruik

Een bende uit het Engelse Oxford is dinsdag schuldig bevonden aan het jarenlang verkrachten, prostitueren en martelen van kwetsbare, minderjarige meisjes. Dat hebben Britse media gemeld. De zeven bendeleden werden schuldig bevonden aan in totaal 43 aanklachten die betrekking hadden op zes slachtoffers. De strafmaat wordt op 26 juni bepaald.

De meisjes, die onder de hoede van jeugdzorg stonden, kregen drugs, werden verkracht en vervolgens in het hele land ingezet als prostituées. De slachtoffers, geronseld in de leeftijd tussen de 11 en 15 jaar, hebben zeker zes keer bij de politie aangeklopt en verteld over de uitbuiting en de gruwelijke praktijken waar ze aan onderworpen werden, maar de politie greep niet in. Sociaal werkers zeiden te weten dat sommige meisjes werden misbruikt, maar ook zij ondernamen geen actie. Pas toen een agent eind 2010 naspeuringen verrichte werd de omvang van de zaak duidelijk.

Er is een onderzoek ingesteld naar jeugdzorg, die niet in staat was de meisjes te beschermen. De politie heeft excuses aan de slachtoffers aangeboden en politiechef van Thames Valley Sara Thornton zei te betreuren dat er niet eerder is ingegrepen. Volgens haar hadden rechercheurs niet in de gaten dat er sprake was van systematisch en georganiseerd misbruik. Thornton benadrukte dat ze ondanks de gemaakte fouten niet van plan is af te treden.

Het misbruik had plaats over een tijdspanne van acht jaar. De loverboys waren actief in Oxford en ronselden kwetsbare meisjes op straat, bij scholen en in cafés. Ze gaven de meisjes cadeautjes en boden ze een luisterend oor. Ook kregen de slachtoffers cannabis en cocaïne. Al snel werden de meisjes gedwongen om de loverboys 'te plezieren'. Daarna werden de meisjes ook geprostitueerd en op gruwelijke wijze behandeld. Ze werden herhaaldelijk in elkaar geslagen, verslaafd gemaakt aan drugs en alcohol en geregeld werden de meisjes het slachtoffer van groepsverkrachtingen of wrede seksspelletjes.

'Wetgeving is probleem, niet Belastingdienst'

De belastingwetgeving is niet op orde en dat zorgt voor de problemen met de toeslagen. De Belastingdienst doet juist 'zijn stinkende best' om er alsnog iets van te maken. Dat zei voorzitter van de Algemene Rekenkamer Saskia Stuiveling woensdag.

De rekenkamer is zeer verbaasd dat de Belastingdienst de afgelopen dagen zo hard is aangepakt. "De wetgever zou zich moeten afvragen of wat er van de fiscus wordt gevraagd niet wel tot dit soort problemen móet leiden", zei Stuiveling, wijzend naar de Tweede Kamer. De rekenkamer waarschuwde bij de invoering van de toeslagwetgeving in het vorige decennium ook al voor de fraudegevoeligheid.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) overleefde dinsdagnacht een motie van wantrouwen vanwege fraude met toeslagen door Bulgaren. De oppositie verweet het Weekers niet op de hoogte te zijn van de fraude, en vreest dat hij een te verstoorde relatie heeft met zijn ambtenaren. De coalitiepartijen bleven echter achter Weekers staan.

De rekenkamer presenteerde tijdens de Verantwoordingsdag, ook wel 'gehaktdag' genoemd, zijn oordeel over de staat van de verantwoording van de rijksoverheid over 2012. De Algemene Rekenkamer is 'tamelijk tevreden' over de Belastingdienst, zeker gezien de grote problemen en veranderingen van de afgelopen jaren.

De rekenkamer constateert wel dat er voor de toekomst nog grote risico's bestaan. Zo worden ook de komende jaren weer flinke bezuinigingen verwacht op de fiscus en wordt het toezicht verder hervormd. "Formulering van concrete doelen voor de veranderprocessen en sturing daarop is essentieel", waarschuwt de rekenkamer.

Kamp ziet economie stabiliseren

De economie is aan het stabiliseren. Dat stelt minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag in reactie op de krimpcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economie kromp met 0,1 procent in het eerste kwartaal, fors minder dan in de voorgaande twee kwartalen.

"Het neemt niet weg dat mensen onzeker blijven over hun baan, pensioen en waarde van hun huis", stelt de minister. "Herstel van vertrouwen in de economie is nodig om de economie er weer bovenop te helpen." Eerder wees premier Mark Rutte (VVD) al op het vertrouwenseffect van het vorige maand gesloten sociaal akkoord. Volgens Rutte moet dat akkoord voor meer zekerheid zorgen, waardoor mensen gemakkelijker geld uitgeven.

Oppositiepartij PVV verwijt het kabinet de crisis juist erger te maken. "Door een beleid van belastingverhoging zitten we voor een derde kwartaal in een economische krimp en recessie." Volgens PVV-leider Geert Wilders 'drijft Nederland af naar het niveau van Zimbabwe met incompetente bestuurders die ons land kapot maken'.

Ook GroenLinks is kritisch op het bezuinigingsbeleid van het kabinet. Fractievoorzitter Bram van Ojik vraagt zich af 'wanneer het tot het kabinet doordringt dat dit niet het moment is om te praten over extra bezuinigingen in 2014, maar over investeringen in de kinderopvang, woningisolatie, het zelf opwekken van energie'.

Het kabinet kwam eerder dit jaar met 4,3 miljard euro aan extra bezuinigingen om te voorkomen dat het begrotingstekort volgend jaar boven de drie procent komt. Het kabinet zette de bezuinigingen echter in de ijskast toen het sociaal akkoord werd gesloten. Pas na de nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau later dit jaar wordt een definitief besluit genomen over die bezuinigingen.

De Nederlandse economie is de laatste drie kwartalen gekrompen. Dat de krimp in het eerste kwartaal minder hoog uitkwam, kwam volgens het CBS onder meer doordat consumenten meer gas verstookten vanwege de koude winter. Daardoor stegen de consumentenuitgaven voor het eerst in twee jaar tijd.

Asscher ziet vakbeweging als medestander

De nieuwe vakbeweging FNV is een medestander in de strijd tegen de werkloosheid, geen tegenstander. Dat heeft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) woensdag gezegd.

De tijden veranderen, zei Asscher. En nieuwe tijden vragen volgens hem om nieuwe verbindingen. "Ik ben trots op de verbinding die het kabinet heeft met deze nieuwe vakbeweging." Hij staat voor een gezamenlijke, praktische aanpak voor die werkgelegenheid moet opleveren.

Hij benadrukte dat de aanpak van de werkloosheid de hoogste prioriteit heeft. "De basis hiervoor ligt in het sociaal akkoord", aldus Asscher. "Het is belangrijk om nu daadwerkelijk samen aan de slag te gaan. Om vacatures te vinden, om de zeshonderd miljoen euro die beschikbaar zijn doelgericht te gebruiken voor het terugdringen van de jeugdwerkloosheid en het aan het werk helpen van ouderen."

"De werkloosheid is verder gestegen. Het aantal WW-uitkeringen is gelijk gebleven. Gelukkig zijn er ook 23 duizend mensen uit de WW gekomen, niet omdat ze geen recht meer hebben op een uitkering, maar omdat ze werk hebben gevonden", aldus Asscher.

In april zijn er zevenduizend werklozen bijgekomen, bleek woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het werkloosheidspercentage is hiermee opgelopen tot 8,2 procent. In totaal zijn 650 duizend Nederlanders werkloos.

TROS door het stof voor Van Tijn en Maas

De TROS heeft excuses aangeboden aan Eric van Tijn en Cornald Maas. De twee werden uit de Nederlandse vakjury van het Eurovisie Songfestival gezet omdat TROS-presentator Daniël Dekker in zijn radioprogramma per ongeluk hun namen noemde. Volgens regels van de EBU moeten vakjuryleden geheim blijven.

"Het is heel vervelend voor Cornald en Eric", zegt een woordvoerder van de TROS tegen Novum Nieuws. "We hebben onze excuses aan hen aangeboden." De omroep baalt zelf ook van het verlies van de twee heren. "Natuurlijk zijn we minder blij nu ze geen deel meer uitmaken van de vakjury."

De EBU luisterde het bewuste fragment uit de radioshow Gouden Uren terug en besloot dat Van Tijn en Maas vervangen moeten worden. De namen van juryleden moeten geheim blijven om omkoping te voorkomen. Het is nu aan de TROS om twee nieuwe juryleden aan te wijzen.

Die moeten aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo mogen ze geen banden hebben met de omroep en worden eisen gesteld aan hun ervaring. Eén vervangend jurylid heeft de TROS waarschijnlijk al, de omroep houdt een reservelid achter de hand.

Hoewel de TROS niet blij is met het relletje over de vakjury, benadrukt de omroep dat de blijdschap overheerst. Anouk slaagde er dinsdagavond in een finaleplaats op het Songfestival te veroveren. Dat lukte de vorige acht Nederlandse inzendingen niet.

Pine & J. Gyllenhaal in sprookjesfilm

Chris Pine en Jake Gyllenhaal hebben zin om in de sprookjesfilm Into the Woods te spelen. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Welke rollen Pine en Gyllenhaal op het oog hebben, is onbekend. Into the Woods wordt geregisseerd door Rob Marshall, regisseur van musicalverfilmingen als Chicago en Nine.

Disney werkt al een tijdje aan een sterrencast voor de film. Meryl Streep en Johnny Depp hebben al getekend voor de rollen van kwade heks en boze wolf. De film is een bewerking van de gelijknamige musical uit 1986 waarin de sprookjes van de gebroeders Grimm in elkaar zijn verweven.

De 32-jarige Pine heeft zijn handen vol aan de promotie van Star Trek Into Darkness. Later dit jaar is hij nog te zien in de actiefilm Jack Ryan. Zijn eveneens 32-jarige collega Gyllenhaal is dit jaar nog te zien in de thriller An Enemy en het misdaaddrama Prisoners.


Pine en Gyllenhaal in sprookjesfilm Into the Woods (Foto: Novum)

Uitgever Wegener wil fors in kosten snijden

Wegener komt met een 'majeur programma' om zijn kosten terug te dringen. De krantenuitgever kampt met fors dalende advertentie-inkomsten. Naast de kostenbesparingen, wil Wegener ook nieuwe apps en e-papers lanceren om lezers en adverteerders te trekken. Dat maakt de Nederlandse dochter van uitgeefconcern Mecom woensdag bekend.

De uitgever van onder meer De Gelderlander en het Brabants Dagblad zegt nog niet te weten wat het exacte effect gaat zijn op de werkgelegenheid bij het bedrijf. Mecom gaf vorige maand een winstwaarschuwing af, omdat het bedrijf verwacht dat de Nederlandse advertentie-inkomsten dit jaar met twintig procent inzakken. Ook daalt het aantal abonnees. Doordat de kosten niet in eenzelfde tempo afnemen, gaat dat ten koste van de winst.

Mecom zette Wegener vorig jaar in de etalage, maar vond geen koper voor het bedrijf in zijn geheel. Uiteindelijk werd besloten om eerst de digitale onderdelen te verkopen. Inmiddels zijn de aandelen in Autotrack en huizensite Funda al verkocht.

Vier niet vervolgd voor mishandeling Eindhoven

Vier jongens die bij de groep hoorden die een man in Eindhoven in elkaar sloeg worden niet vervolgd. Zij hebben niet meegedaan aan het mishandelen van het slachtoffer, blijkt volgens justitie uit het politieonderzoek. Het gaat om een inmiddels 17-jarige jongen, een 19-jarige en twee 18-jarige mannen uit het Belgische Turnhout.

De vier die niet worden vervolgd liepen alleen bij de groep die de 22-jarige man te lijf ging maar dat is volgens justitie geen reden om hen te vervolgen. "Het is laakbaar te noemen dat ze niet hebben ingegrepen, maar niet strafbaar. Er is geen wetsartikel dat mensen ertoe verplicht dat te doen. Alleen als een hulpbehoevende onder jouw toezicht is gesteld ben je verplicht te helpen", legt een woordvoerder van het OM uit.

Vier andere verdachten worden wel vervolgd. Onder hen zijn de hoofdverdachten Brett S. (19) en Brent L. (17). Door een uitspraak van het hof van cassatie in Brussel moet S. binnen tien dagen worden overgeleverd. Daarna wordt hij zo snel mogelijk voorgeleid, meldt justitie. Op 28 mei bepaalt het hof van cassatie of L. ook moet worden overgeleverd.

De mishandeling veroorzaakte een golf van verontwaardiging toen de politie een video van de mishandeling vrijgaf. Te zien was hoe een man door een groep jongeren te pakken wordt genomen. Toen hij op de grond lag werd hij nog steeds geschopt.

In België meldden zich aanvankelijk vijf verdachten. Justitie wilde hen allemaal uitgeleverd hebben, maar dat bleek niet op korte termijn te regelen omdat zij zich verzetten. Toen uit verhoren van de Belgische politie bleek dat drie Belgen niet bij de mishandeling betrokken waren, werden alleen de overleveringsverzoeken van de twee andere verdachten, L. en S., doorgezet.

In Eindhoven meldden zich twee drie verdachten bij de politie. Onder hen was een inmiddels 17-jarige jongen uit België, die al snel werd vrijgelaten. Twee Nederlandse verdachten van 15 en 17 jaar oud worden vervolg voor poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling in vereniging.

Timmermans boos om extra geld voor EU

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is boos op de Europese Commissie. Nederland moet nog minstens 350 miljoen euro extra bijdragen aan de Europese begroting van dit jaar. Timmermans deed woensdag in een debat met de Tweede Kamer geen moeite om zijn irritatie te verbloemen.

"Nederland vindt dat de commissie slecht werk heeft geleverd", zei Timmermans. Hij sloot zich hiermee aan bij de kritiek van de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Mark Verheijen noemde de extra bijdrage 'onverteerbaar'. Hij vindt dat er niet genoeg gezocht is naar alternatieven om het begrotingsgat te dichten. "Ik snap de ergernis van Verheijen", zei Timmermans. "Ik ben ook boos."

De minister wil dat als Nederland het voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, van januari tot juni 2016, de begrotingssystematiek wordt aangepast. De meerjarenbegroting wordt nu voor zeven jaar opgesteld. Ieder jaar blijkt dan of er een tekort of een overschot is. Voor 2013 bedraagt het tekort 7,3 miljard euro, dat door de lidstaten moet worden bijgestort.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes noemt dit 'zeer teleurstellend' en PVV'er Barry Madlener spreekt van een 'complete flop'. De Kamer wil dat Brussel eerst bekijkt hoe er extra kan worden bezuinigd in plaats van meer geld op te halen bij de lidstaten.

'Kabinet gaat te veel uit van wensdenken'

Het kabinet heeft bij het doorvoeren van bezuinigingen te veel last van 'wensdenken'. De te grote ambities van het kabinet worden te weinig onderbouwd met harde gegevens en concrete plannen. Dat zei president van de Algemene Rekenkamer Saskia Stuiveling woensdag.

De 'accountant van de overheid' presenteerde tijdens Verantwoordingsdag woensdag het oordeel over het financieel jaarverslag van de rijksoverheid. De rekenkamer vindt dat het kabinet niet duidelijk maakt of de acht miljard euro aan voorgenomen bezuinigingen in 2012 ook daadwerkelijk gehaald is. Datzelfde oordeel had de rekenkamer ook al over voorgaande jaren.

Als voorbeeld haalt de rekenkamer de beoogde besparingen van 788 miljoen euro op de rijksdienst aan. Daarvan is slechts 364 miljoen euro daadwerkelijk onderbouwd met plannen en 'business cases'. Minister van Wonen Rijksdienst Stef Blok (VVD) heeft tegenover de rekenkamer gezegd dat hij ervan uitgaat dat de 'besparingen zich gewoon gaan voordoen'. De rekenkamer noemt dat 'wensdenken'.

De komende jaren wil het kabinet onder meer bezuinigen door meer verantwoordelijkheden naar gemeentes door te schuiven. De rekenkamer waarschuwt het kabinet dat dit niet moet betekenen dat verantwoordelijkheden en budgetten 'zomaar over de schutting' worden gegooid. "We dringen erop aan de verantwoordelijkheden van gemeenten én minister duidelijk te maken", zei Stuiveling. Alleen dan is het mogelijk om de bezuinigingen en doelstellingen wel te controleren.

Volgens de rekenkamer biedt de decentralisatie zelfs kansen, onder meer door digitaal en open informatie te geven over de doelen en resultaten. "Iedereen moet kunnen meekijken", zei Stuiveling. "De samenleving kan dan zelf ingrijpen. Dan krijg je meer steun en meer legitimatie."

Grote brand in kerk Rijsenhout

In een kerk in het Noord-Hollandse Rijsenhout is dinsdagochtend een grote brand ontstaan. Er zijn geen gewonden gevallen, meldt de politie.

Een aantal woningen in de omgeving van de protestantse kerk aan de Werf is ontruimd. Ook wegen in de omgeving zijn afgezet. De brandweer is even na het middaguur druk met het blussen van de brand. De politie adviseert bewoners ramen en deuren gesloten te houden in verband met de brand.

Penisplant in bloei bij universiteit Ohio

Een reuzenaronskelk, een enorme plant uit het tropisch regenwoud die vanwege zijn eigenaardige vorm de bijnaam penisplant heeft, staat in bloei in de kassen van de Ohio State University. Dat maakte de universiteit woensdag bekend. En het blijft niet bij één bloeiende plant: een tweede staat ook op het punt te gaan bloeien.

De 1,8 meter hoge reuzenaronskelk ging dinsdag open en toonde zijn rood-paarse kleur. De bloei van de penisplant is echter niet alleen maar feest: de plant verspreidt een onwelriekende geur die lijkt op rottend vlees.

Mensen die willen gaan kijken moeten snel zijn. De reuzenaronskelk bloeit zelden en soms is de bloeiperiode na een dag alweer voorbij. Sommige reuzenaronskelken bloeien zelfs helemaal nooit.

Mensen geven voor het eerst in twee jaar meer uit

De consumentenuitgaven zijn in het eerste kwartaal met 0,4 procent gestegen door het koude weer. Het is voor het eerst sinds eind 2010 dat mensen meer uitgeven. Dat blijkt woensdag uit de economische krimpcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economie kromp met 0,1 procent, fors minder dan in de voorgaande twee kwartalen.

De groei van de consumentenuitgaven komt geheel doordat mensen meer gas stookten in de relatief koude winter. Zonder de extra gasuitgaven zouden de bestedingen ongeveer een half tot een procentpunt lager uitvallen, schat een woordvoerder van het CBS.

De temperaturen lagen van januari tot en met maart fors onder het langjarige gemiddelde, meldde het KNMI al eerder. In maart kwam de gemiddelde temperatuur uit op 2,5 graad, tegenover een langjarig gemiddelde van 6,2 graden.

Consumenten schroefden hun uitgaven vorig jaar nog met 1,4 procent terug, na ook in 2011 al een procent minder te hebben uitgegeven. Doordat de consumentenuitgaven goed zijn voor een groot deel van de economie, werkt dat als een rem op de economische groei.

Eerder deze week maakte het CBS al bekend dat mensen in het eerste kwartaal minder hadden uitgegeven in winkels. De omzet van de detailhandel daalde met 5,3 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Ook de energiebedrijven droegen door het koude weer bij aan het dempen van de economische krimp. Delfstoffenbedrijven produceerden 15,5 procent meer dan een jaar eerder. Ook andere bedrijven in de energiesector noteerden een plus, stelt het CBS.

Andere sectoren, zoals de bouw, hadden juist last van de kou. Dat had een negatief effect op de economie.

Kwalificatie Anouk levert kijkcijferrecord op

Ruim 3,7 miljoen Nederlanders zagen Anouk een finaleplek op het Eurovisie Songfestival veroveren. Nooit eerder trok een halve finale van het liedjesfestijn zo veel kijkers. De eerste halve finale van het liedjesfestijn is het best bekeken programma van dinsdagavond, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

"We zijn enorm trots dat Anouk de finale heeft behaald. De hoge kijkcijfers laten zien dat het Songfestival weer leeft", reageert TROS-directeur Peter Kuipers in een verklaring. "Dat was een van onze doelstellingen toen wij het Songfestival een aantal jaar geleden overnamen van de NOS. Een finaleplek voor Anouk is voor ons de kers op de taart."

Dit jaar was er aanzienlijk meer belangstelling voor de halve finale met Nederland dan vorig jaar. Toen bleven 2,1 miljoen Nederlanders thuis voor de zangkunsten van Joan Franka. Zij slaagde er niet in een finaleplaats te bemachtigen.

Ook Op Weg naar het Songfestival, dat voorafgaand aan de halve finale werd uitgezonden, trok dinsdagavond veel kijkers. Voor de show bleven ruim 2,2 miljoen mensen thuis, het programma staat daarmee op de tweede plek in de kijkcijferlijst. Het achtuurjournaal maakt de top drie compleet met bijna twee miljoen kijkers.

Donderdagavond volgt de tweede halve finale van het Songfestival, daarna is duidelijk tegen wie Anouk het in de finale op moet nemen. De eindstrijd vindt zaterdagavond plaats. Nederland staat voor het eerst sinds 2004 weer in de finale.

Upd: Songfestival wipt Cornald Maas en Eric van Tijn

Eric van Tijn en Cornald Maas zijn uit Eurovisie Songfestivaljury gewipt. Dat bevestigde Van Tijn woensdagochtend bij Giel Beelen.

Aanleiding was de verspreking van TROS-DJ Daniël Dekker op Radio2. In zijn enthousiasme noemde hij de twee namen als zijnde vakjury. En dat moet geheim blijven, in verband met mogelijkheden tot omkopen. Van Tijn vond het jammer maar maakte er geen drama van. Het zijn nu eenmaal de regels van de organisatie, aldus Van Tijn. Wat Maas vindt is niet bekend.

Update 12.45 uur
Ook Maas is teleurgesteld zo zegt hij tegen RTL Boulevard: "Het feest is nu voor mij voor een deel verpest. Iemand in die positie praat zijn mond voorbij. Hij weet als geen ander dat je je mond moet houden 

[NBA] Knicks op rand van uitschakeling tegen Pacers

New York Knicks staat in de play-offs in de NBA op de rand van uitschakeling. Indiana Pacers kwam dinsdagavond op een 3-1 voorsprong in de best-of-sevenseries door met 93-82 te zegevieren. Indiana kan donderdag voor het eerst sinds 2004 de finale van de Eastern Conference halen.

George Hill was met 26 punten in vorm bij de Pacers. Paul George deed daar met achttien punten en veertien rebounds nog een schepje bovenop. Carmelo Anthony kwam voor de Knicks tot 24 punten.

San Antonio Spurs is dicht bij het behalen van de finale in de Western Conference. De equipe versloeg Golden State Warriors met 109-91 en heeft nu een 3-2 voorsprong in de best-of-sevenserie. Tony Parker was de grote man bij de Spurs met 25 punten en tien assists. Kawhi Leonard (zeventien punten), Danny Green (zestien) en Tim Duncan (veertien) hielpen ook een handje.

Will Smith wil nieuwe The Wild Bunch maken

Will Smith is in onderhandeling voor een remake van de westernklassieker The Wild Bunch van Sam Peckinpah uit 1969. Hij wil de hoofdrol spelen en de film ook coproduceren, schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Het origineel volgde een groep bandieten op leeftijd in 1913 die nog eenmaal een laatste grote overval wilde plegen aan de grens tussen Texas en Mexico, terwijl het Amerikaanse westen voorgoed lijkt te verdwijnen. De moderne versie gaat over een in onmin geraakte agent van de Amerikaanse antidrugseenheid DEA die een team samenstelt om de drugshandel vanuit Mexico aan te pakken.

Het scenario is van David Ayer, die onlangs het politiedrama End of Watch schreef en regisseerde. Smith produceert samen met Harry Weintraub, met wie hij eerder al de remake van The Karate Kid maakte.

De 54-jarige Smith heeft het, zoals gewoonlijk, erg druk. Na het afronden van zijn sciencefictionepos After Earth, dat volgende maand verschijnt, is hij al meteen begonnen aan de fantasyfilm Winter's Tale en het drama The American Can over orkaan Katrina. Daarna staan I, Robot 2, Hancock 2 en Bad Boys 3 op het programma.


Will Smith wil nieuwe The Wild Bunch maken (Foto: Novum)

CD: House of Wolves - Folds in the Wind

De combinaties van wolf of wolven in een bandnaam zijn populair, zo waren daar onder andere het Nederlandse Wolfendale, Wolf People, Wolf Parade en van een aantal jaar eerder ook nog Wolfmother. Naast een schijnbare interesse in de species Lupus, brachten al deze artiesten ook nog eens erg lekkere platen uit. Aan het rijtje wolvennamen kunnen we er weer eentje toevoegen: House of Wolves. Qua naam klopt het, maar is ook dit weer een fijne plaat?

Amsterdamse studio maakt nieuw PlayStation-spel

De Amsterdamse gamestudio Guerrilla Games werkt aan een nieuwe gameserie voor PlayStation 4. Het bedrijf laat weten te werken aan een 'nieuw intellectueel eigendom', wat voor Guerrilla betekent dat het bedrijf voor het eerst sinds 2004 werkt aan een game die niet tot de Killzone-reeks hoort. Het is niet bekend wanneer uitgever Sony Computer Entertainment, eigenaar van de Amsterdamse studio, het nieuwe spel wil onthullen.

Het schietspel Shellshock Nam '67, dat draaide om de Vietnamoorlog, was negen jaar geleden de laatste game van de studio die niets met Killzone van doen had. Daarna werkte het bedrijf achtereenvolgens aan de schietspellen Killzone voor PlayStation 2, Killzone: Liberation voor PlayStation Portable en Killzone 2 en 3 voor PlayStation 3. Binnen de Killzone-reeks zijn ruim zeven miljoen games verkocht.

Hoewel Guerrilla Games een nieuw spel in de maak heeft, is het bedrijf nog niet af van de Killzone-reeks. De studio had eind februari al bekendgemaakt bezig te zijn met het schietspel Killzone: Shadow Fall voor PlayStation 4. Daarnaast is Killzone: Mercenary nog in de maak voor PlayStation Vita.

Waltz naast De Niro in misdaadthriller Candy Store

Christoph Waltz heeft een rol als voormalig spion van de KGB in de misdaadthriller Candy Store. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Robert De Niro had al getekend, evenals de van Zero Dark Thirty bekende Jason Clarke en Intouchables-acteur Omar Sy.

Clarke speelt een voormalig geheim agent in New York die erachter komt dat een grote illegale organisatie de stad overwoekert. Hij slaat de handen ineen met een gepensioneerde politieagent, de rol van De Niro, om de bende aan te pakken. Hij wordt daarbij tegengewerkt door het personage van Waltz. Sy speelt een internationale sekshandelaar.

Stephen Gaghan, bekend van Traffic en Syriana, heeft het scenario geschreven en gaat de film regisseren. Wanneer de film moet verschijnen is nog onbekend.


Waltz naast De Niro in misdaadthriller Candy Store (Foto: Novum)

Frostbite niet naar Wii U wel naar mobiel

Op de site van EA wordt er melding gemaakt van een nieuwe mobiele Frostbite-engine genaamd Frostbite GO. Het is opmerkelijk te noemen dat, nu definitief is dat de Frostbite 3-engine niet naar Wii U komt, er wel een mobiele versie van de engine in ontwikkeling is. 

Op de site wordt expliciet melding gemaakt van Android- en iOS-apparaten. Hoewel we natuurlijk moeten afwachten wat de kwaliteit van de enigine is, worden er al een aantal titels geteased zoals Star Wars, Battlefield en Dragon Age.

Frostbite

WADA soepeler over cannabisgebruik

Het gebruik van cannabis komt topsporters voortaan minder duur te staan, zo heeft het wereld anti-dopingagentschap WADA laten weten. Door de drempelwaarde te verhogen zullen minder topsporters geschorst worden, zo is de verwachting.

De Nederlandse dopingautoriteit had graag gezien dat cannabis helemaal van de lijst met verboden middelen geschrapt zou worden, maar zo ver wilde het WADA niet gaan. In plaats daarvan is de drempelwaarde verhoogd van 15 nanogram per liter tot 150 nanogram per liter. Hiermee moet het gebruik binnen wedstrijdverband opgespoord kunnen worden. Sporters die reeds veroordeeld zijn voor cannabisgebruik zullen niets aan de versoeling van de regels hebben. Hun straffen blijven staan.

In tien jaar niet zo weinig vacatures

De afgelopen 10 jaar is het aantal beschikbare vacatures niet zo laag geweest als eind maart. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS die woensdag zijn gepubliceerd.

Eind maart stonden er 97.000 vacatures open. Dat waren er 5000 minder dan een kwartaal eerder. "Hiermee zet de daling van het aantal vacatures door", concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De sterkste afname was te zien in de zorg, waar het aantal vacatures met 2000 afnam tot 13.000. Alleen in het openbaar bestuur was sprake van een stijging. Eind maart waren er 5000 openstaande vacatures in deze sector.

Rekenkamer: stresstest op overheidsfinanciën

Er moet een nieuwe stresstest worden gedaan op de overheidsfinanciën. Dat adviseert de Algemene Rekenkamer woensdag. De financiële risico's voor de staat zijn tussen 2008 en 2012 namelijk meer dan verdubbeld, tot ruim 505 miljard euro. De uitgaven vanwege de nationalisatie van SNS zijn hierin nog niet meegenomen.

De vorige stresstest werd in 2011 uitgevoerd en sindsdien is economische groei uitgebleven, de werkloosheid gestegen en de woningmarkt verslechterd. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zou daarom tijdens Prinsjesdag moeten aangeven wanneer hij de volgende stresstest laat uitvoeren.

De risico's die de overheid loopt, zijn groter geworden door de Europese schuldencrisis. Zo stortte Nederland miljarden in Europese noodfondsen.

Film Van Warmerdam dingt mee naar Gouden Palm

Voor het eerst sinds 1975 dingt een Nederlandse film mee naar de Gouden Palm, de hoogste prijs op het filmfestival van Cannes, dat woensdag wordt geopend. De film Borgman van Alex van Warmerdam moet het in de officiële competitie opnemen tegen 19 andere producties.

In 1975 was Mariken van Nieumeghen van Jos Stelling kandidaat voor de Gouden Palm, maar de in Utrecht geboren regisseur moest de eer laten aan zijn Algerijnse collega Mohammed Lakhdar-Hamina.

De jury staat dit jaar onder leiding van de Amerikaanse regisseur Steven Spielberg. Tot de andere kandidaten voor de Gouden Palm behoren Jeune et Jolie van de Franse regisseur François Ozon, Behind the Candelabra van de Amerikaan Steven Soderbergh en La Venusà la Fourrure van Pools-Franse regisseur Roman Polanski. Ook de Amerikaan Jim Jarmusch (Only Lovers Left Alive) en zijn landgenoten, de gebroeders Ethan en Joel Coen (Inside Llewyn Davis), maken kans.

Het 66e festival wordt geopend met de film The Great Gatsby van de Australische regisseur Baz Luhrmann, een nieuwe bewerking van het beroemde boek van de Amerikaan F. Scott Fitzgerald. Op zondag 26 mei wordt bekend of Borgman de Gouden Palm heeft gewonnen.

Film Van Warmerdam dingt mee naar Gouden Palm
Film Van Warmerdam dingt mee naar Gouden Palm (Foto: ANP)

Man opgepakt voor bedreigen Oranjes

De politie heeft enkele dagen voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander een 44-jarige man uit Zwolle aangehouden voor het bedreigen van leden van het koningshuis. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam woensdag. De man zat tot maandag vast.

De Zwollenaar werd op zondag 28 april door tientallen agenten van het korps in Amsterdam in zijn woning in Zwolle aangehouden. Hij zou een sms hebben gestuurd met daarin een bedreiging gericht aan 'leden van het koningshuis en andere betrokkenen'. Wat de bedreiging exact inhield wil de zegsman niet kwijt.

De rechter-commissaris verlengde na de aanhouding de voorlopige hechtenis van de man met veertien dagen. Dat geeft aan dat het om een serieuze dreiging ging, aldus de woordvoerder.

De man mag zijn zaak op vrije voeten afwachten. Wanneer hij voor de rechter moet verschijnen is nog niet bekend.

Abortusarts VS ontloopt doodstraf

Een abortusarts die veroordeeld is voor de moord op drie zuigelingen ziet af van zijn recht om tegen het vonnis in beroep te gaan en ontloopt daarmee een eventuele doodstraf. De aanklagers stemden in plaats daarvan in met een levenslange gevangenisstraf.

Kermit Gosnell (72) werd maandag schuldig bevonden aan de moord op twee baby's, die in zijn kliniek ter wereld waren gekomen. Ze werden met een schaar om het leven gebracht door nek of ruggenwervel door te knippen. Woensdag zal hij voor een derde moord eveneens levenslang krijgen.

De praktijken in Gosnells abortuskliniek kwamen aan het licht tijdens een ander onderzoek naar de illegale handel in medicijnen. De FBI trof in vrieskisten in de kliniek 47 geaborteerde foetussen aan, evenals potten met afgehakte voetjes, meubels met bloedvlekken en vuile medische instrumenten.

Deskundigen zeiden tijdens het proces dat een tiener bijna dertig weken zwanger was toen Gosnell de foetus bij haar verwijderde. Een tweede baby was twintig minuten in leven toen een medewerker van de kliniek de nek doorknipte. Een derde baby kwam in het toilet ter wereld en bewoog nog toen een andere medewerker de ruggengraat doorsneed. Een vierde baby was ook nog in leven toen Gosnell de nek doorknipte, zeiden de aanklagers. De arts werd vrijgesproken van deze moord omdat er geen getuigen van waren.

De aanklagers wilden aanvankelijk de doodstraf eisen, omdat er meerdere moorden zijn gepleegd en de slachtoffers extra kwetsbaar waren. Vanwege de hoge leeftijd van Gosnell was het nog maar de vraag of het vonnis vanwege eventuele langdurige beroepsprocedures ook voltrokken zou worden.

Filmfestival van Cannes van start

Het filmfestival van Cannes gaat woensdag van start. Het is de 66e keer dat het festival wordt gehouden in het stadje aan de Franse zuidkust. Voor het eerst in 38 jaar maakt dit jaar een Nederlandse film kans op de Gouden Palm. De tragikomedie Borgman van Alex van Warmerdam is geselecteerd in de hoofdcompetitie. Nog nooit won een Nederlandse film de Gouden Palm.

De film met Hadewych Minis, Eva van de Wijdeven en Van Warmerdams vrouw en muse Annet Malherbe in de hoofdrollen gaat zondagavond op het festival in première. Ook minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) zal haar opwachting maken in Cannes. De film gaat over de eigenaardige Camiel Borgman, een rol van de Vlaamse Jan Bijvoet, die terechtkomt in een villawijk en ziet dat alle beschaving een dunne laag vernis is.

Of Borgman wordt bekroond met de Gouden Palm voor beste film of andere prijzen wordt bepaald door de jury die wordt geleid door Steven Spielberg. Ook onder anderen Nicole Kidman, Christoph Waltz en Ang Lee beslissen mee. De prijs wordt op zaterdag 25 mei, de voorlaatste avond van het festival, uitgereikt.

Naast Borgman zijn onder meer ook Jeune & Jolie van François Ozon, La Vénus à la Fourrure van Roman Polanski, Inside Llewyn Davis van de Coen Brothers en Alexander Payne's Nebraska geselecteerd. Naast de competitiefilms bestaat ook de selectie Un Certain Regard. In dat kader worden films als The Bling Ring van Sofia Coppola en As I Lay Dying van James Franco getoond.

Het festival wordt woensdag geopend met de première van The Great Gatsby van Baz Luhrman. De filmbewerking van het beroemde boek van F. Scott Fitzgerald draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen. Borgman is vanaf 28 augustus in Nederland te zien.


Filmfestival van Cannes van start (Foto: Novum)

Beyoncé woensdag wel op podium Antwerpen

Beyoncé is van plan woensdagavond wel op te treden in Antwerpen. De zangeres gelaste haar concert van dinsdag op doktersadvies af. "Ik voel me veel beter en ben klaar om een geweldige show te geven", staat in een handgeschreven briefje op de website van Beyoncé.

"Ik heb in mijn leven nog nooit een show uit moeten stellen. Het was erg moeilijk voor mij", begint Beyoncé haar excuusbrief. De 31-jarige zangeres haalde een streep door haar eerste show in België omdat ze was uitgeput en uitgedroogd. Door de afgelasting zwollen geruchten dat Beyoncé in verwachting is van haar tweede kind aan.

"Ik beloof dat ik het snel goed maak", gaat Beyoncé verder. Of de zangeres doelt op een nieuwe datum voor het concert, is nog niet duidelijk. Het Antwerpse Sportpaleis komt woensdag met meer nieuws. "Het spijt me als ik jullie teleur heb gesteld. Bedankt voor jullie bezorgdheid", schrijft Beyoncé.

De zangeres sluit haar briefje af met 'ik zie jullie vanavond'. Beyoncé trekt momenteel met haar Mrs. Carter World Tour over de wereld. Vorige maand stond ze twee keer in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Hof: Google moet beledigende zoeksuggesties wissen

De Amerikaanse zoekmachinegigant Google moet verzoeken om beledigende zoeksuggesties te verwijderen inwilligen. Dat heeft een Duitse rechtbank dinsdag bepaald.

De zaak was aangespannen door een levensmiddelenbedrijf en de oprichter van het bedrijf, die slechts werd aangeduid met R.S. De klagers beweren dat als hun namen werden ingevoerd in de Duitse variant van Google's zoekmachine er links werden gesuggereerd naar websites over Scientology en fraude.

Volgens de Duitse rechter zijn de zoeksuggesties een vorm van belediging, omdat ten onrechte wordt gesuggereerd dat er een 'verband bestaat tussen de klager en de termen "Scientology" en "fraude", die een negatieve connotatie hebben'.

Google zei verrast en teleurgesteld te zijn door het vonnis en merkte op dat de zoeksuggesties slechts laten zien waar andere gebruikers naar hebben gezocht. Het bedrijf zei dat de rechtbank Google geen opdracht heeft gegeven om de 'auto-complete'-functie uit te schakelen of op voorhand alle suggesties te controleren. Google moet er alleen voor zorgen dat de beledigende zoeksuggesties worden gecontroleerd en indien nodig verwijderd. Als Google het niet eens is met een klacht, dan kan de zaak door de rechter worden beslist.

Nederland blijft in recessie, economie krimpt weer

Nederland blijft in recessie. De economie is in het eerste kwartaal met 0,1 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is het derde kwartaal van krimp op rij. Nederland zit in zijn derde recessie sinds het begin van de kredietcrisis in 2008.

Consumenten gaven in het eerste kwartaal 0,4 procent meer uit dan een kwartaal eerder, de eerste stijging in twee jaar tijd. Ten opzichte van een jaar eerder liggen de bestedingen echter nog steeds 2,1 procent lager. Mensen hebben door de koude winter flink meer gas gestookt, bleek eerder al. In winkels werd juist 3,4 procent minder uitgegeven dan een jaar eerder, meldde het CBS dinsdag.

De overheid schroefde de uitgaven met 0,8 procent terug, wat negatief uitwerkte voor de economie. Ook daalden de investeringen met 5,6 procent. De export steeg wel met een procent.

De krimp is wel fors lager dan in de voorgaande twee kwartalen. In het derde kwartaal kromp de economie nog met een procent, in het vierde kwartaal met 0,4 procent. In een jaar tijd is de economie in totaal met 1,7 procent gekrompen. Dat komt deels doordat er minder werkdagen waren. Als daarvoor wordt gecorrigeerd, is de krimp 1,3 procent.

Eerder woensdag werd bekend dat Duitsland een recessie nipt ontwijkt, terwijl Frankrijk juist in een recessie belandde. De grootste economie van de eurozone groeide 0,1 procent, na in het vierde kwartaal nog 0,7 procent te zijn gekrompen. De tweede economie van de muntunie kromp in beide kwartalen met 0,2 procent. De eurozone als geheel zit al sinds het tweede kwartaal van vorig jaar in een recessie.

'Amerikaanse interesse voor Blanco'

De Amerikaanse firma Belkin is een serieuze kandidaat om de sponsoring van wielerploeg Blanco Pro Cycling over te nemen. Dat schrijft De Telegraaf woensdag. De voormalige Rabobankploeg moet de komende maanden een nieuwe hoofdsponsor vinden, wil de ploeg zijn toekomst veiligstellen.

Belkin, gevestigd in Californië, vervaardigt accessoires en innovatieve producten voor onder meer mobiele telefoons, tablets en computers. Het bedrijf heeft een jaaromzet van ruim een miljard dollar. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd bij Schiphol. Volgens de krant wordt de sponsoring van Blanco in Californië 'nu op het hoogste niveau besproken'.

Als Belkin de sponsoring overneemt is de verwachting dat Blanco van een Nederlandse naar een mondiale equipe wordt veranderd. Dan gaat ook de samenstelling van de ploeg er waarschijnlijk anders uitzien.

Ecclestone aangeklaagd voor omkoping

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is in München formeel aangeklaagd voor omkoping, zo meldt de Süddeutsche Zeitung. Volgens de krant is het onderzoek naar de Brit in de zaak rond de veroordeelde voormalig bankier Gerhard Gribkowsky afgerond.

Ecclestone zou Gribkowsky 44 miljoen dollar betaald hebben om de overgang van de aandelen van de Formule 1 van Gribkowskys werkgever Bayerische Landesbank naar CVC Capital te begeleiden. De Duitse rechter zal nu kijken of de zaak in behandeling zal worden genomen. Mocht dit het geval zijn dan kan de rechtszaak nog dit jaar plaatsvinden. Mocht Ecclestone veroordeeld worden dan kan dit de 82-jarige Brit zijn baan kosten. Ecclestone zelf ontkent omkoping en stelt dat Gribkowsky hem zwart probeert te maken.

Overmars vier jaar langer bij Ajax

Directeur voetbalzaken Marc Overmars blijft voorlopig actief bij Ajax. De oud-voetballer heeft zijn contract met vier jaar verlengd tot de zomer van 2017. Dat zegt hij woensdag in De Telegraaf.

"Dat is door mijn statutair directeurschap een vastgestelde periode", licht Overmars het vierjarige contract toe. Eerder liet hij weten het liefst telkens met een jaar te verlengen. "In feite doe ik dat ook, want we gaan na elk seizoen bij elkaar zitten en kijken als teamspelers of de samenwerking nog naar volle tevredenheid verloopt. Zo niet, dan heb ik een opzegtermijn."

Overmars meldde daarnaast dat Ajax middenvelder Marco van Ginkel graag naar Amsterdam wil halen. "We hebben Marco gepolst en hij wil dolgraag naar Ajax", zegt Overmars. Zijn club Vitesse wil echter niet meewerken aan een transfer. "In de Champions League kan hij zich - met het oog op het Nederlands elftal - bij ons beter en sneller ontwikkelen. Bij Vitesse kan hij ook nog stappen maken, maar minder snel."

Overmars verwacht daarnaast dat succestrainer Frank de Boer snel bijtekent. "Op korte termijn zitten we om de tafel", zegt hij. "Welke aanbieding we doen? Ik draai het graag om. 'Frank, zeg maar wat je zelf wilt'. Dan moeten we elkaar kunnen vinden. Ik heb ook gelezen dat hij drie jaar wil bijtekenen. Prima." Onder De Boer kroonde Ajax zich de laatste drie seizoenen tot kampioen.

Juwelen Lollobrigida voor 3,8 miljoen geveild

Juwelen van de voormalige Italiaanse filmster Gina Lollobrigida hebben dinsdag op een veiling zo'n 3,8 miljoen euro opgeleverd. Dat heeft veilinghuis Sotheby's bekendgemaakt.

De collectie omvatte meer dan 20 juwelen, waaronder een paar oorbellen met parel en diamant, die voor ruim 1,5 miljoen euro onder de hamer ging. De 85-jarige Lollobrigida heeft laten weten het geld te zullen gebruiken voor stamcelonderzoek.

Lollobrigida speelde in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw in verschillende films, waaronder Buona Sera, Mrs. Campbell (1968) en Come september (1961).

Juwelen Lollobrigida voor 3,8 miljoen geveild
Juwelen Lollobrigida voor 3,8 miljoen geveild (Foto: ANP)

Weekers blijft overeind in fraudedebat

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft het debat over toeslagenfraude door Bulgaarse bendes dinsdagavond en -nacht overleefd. Zeven oppositiepartijen drongen in een motie van wantrouwen aan op zijn vertrek, maar de VVD-bewindsman hield de steun van de coalitiegenoten VVD en PvdA en van ChristenUnie en SGP.

Volgens CDA, SP, PVV, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en 50PLUS bagatelliseert Weekers de problemen met de toeslagenfraude. Ook is er volgens hen sprake van een verstoorde verhouding met de medewerkers van de Belastingdienst. Weekers is daarom niet de juiste man om de toeslagenfraude te bestrijden, vinden ze.

Weekers kwam onder vuur te liggen na een uitzending van Brandpunt van 21 april. Daarin bleek dat criminele Bulgaren op grote schaal huur- en zorgtoeslagen opstrijken via valse adressen. Weekers was tot kort voor de uitzending hiervan niet op de hoogte.

In het debat benadrukte de staatssecretaris dat hij wel degelijk wist van het verschijnsel identiteitsfraude met toeslagen. Alleen het specifieke dossier van de Bulgaarse fraude was hem niet bekend. Hij erkende dat hij er wel politiek voor verantwoordelijk is.

Weekers betreurde het dat de discussie vooral is gegaan "over de vraag wie wist wat wanneer". Hij heeft inmiddels maatregelen in gang gezet om in bepaalde gevallen de controle op de toeslagen te verbeteren. Hij ontkende verder dat er sprake is van verstoorde verhoudingen met het personeel van de Belastingdienst. Hij had het zelfs over "een soort familiebedrijf".

De staatssecretaris leek tamelijk makkelijk overeind te blijven in het debat. Hij kwam alleen even in de problemen toen hij moest erkennen dat hij zijn opsporingsdiensten niet vooraf had getipt over de Brandpuntuitzending over de toeslagenfraude. Volgens de oppositie bracht hij daarmee schade toe aan de opsporing. Later in het debat bleek overigens dat de FIOD vooraf wel degelijk wist van de tv-uitzending.

VVD en PvdA sprongen tijdens het debat in de bres voor Weekers. Ze wezen erop dat de Kamer medeverantwoordelijk is voor de invoering van het fraudegevoelige toeslagensysteem, met controle achteraf.

Maar het leeuwendeel van de oppositie bleek allerminst overtuigd door de antwoorden van de VVD-bewindsman. ChristenUnie en SGP hadden ook wel kritiek, maar vonden een motie van wantrouwen te ver gaan.

Weekers blijft overeind in fraudedebat
Weekers blijft overeind in fraudedebat (Foto: ANP)

FARC-rebellen gedood vooravond vredesoverleg

Een dag voor een nieuwe ronde van vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC zijn vijf rebellen gedood door het Colombiaanse leger. Dat meldde het ministerie van Defensie van het Zuid-Amerikaanse land dinsdag (lokale tijd).

De twee partijen begonnen in november met het vredesoverleg. Ze proberen eerst overeenstemming te bereiken over landhervormingen en plattelandsontwikkeling. Andere kwesties zijn de politieke en wettelijke status van de rebellen als het conflict wordt beëindigd, compensatie van oorlogsslachtoffers en de drugssmokkel waarmee de FARC zijn guerrilla-activiteiten financiert.

Het Nederlandse FARC-lid Tanja Nijmeijer maakt ook deel uit van de delegatie, maar het is niet duidelijk of ze aanwezig is bij deze gespreksronde.

3,7 miljoen kijkers voor Anouk

Ruim 3,7 miljoen Nederlanders zagen dinsdagavond hoe Anouk met haar liedje Birds de finale van het Songfestival bereikte.

De live uitzending van de halve finale in het Zweedse Malmö was met precies 3.721.000 kijkers verreweg het best bekeken programma van de dag, zo blijkt woensdag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Ook het programma 'Op weg naar het Songfestival' deed het goed bij de Nederlandse televisiekijker; 2,3 miljoen mensen keken naar de voorbeschouwing op het liedjesfestijn.

Zaterdag wordt de finale uitgezonden met opnieuw Anouk op het podium. Donderdag is de andere halve finale, zonder Nederlandse inbreng.

3,7 miljoen kijkers voor Anouk
3,7 miljoen kijkers voor Anouk (Foto: ANP)

Duitse economie vertoont minieme groei

De Duitse economie is in het eerste kwartaal met 0,1 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat meldde het Duitse statistiekbureau woensdag.

Europa's grootste economie groeide daarmee minder sterk dan verwacht. Economen rekenden gemiddeld op een vooruitgang met 0,3 procent. De groei volgt op een krimp met 0,7 procent in de laatste 3 maanden van 2012. Eerder werd voor die periode een min van 0,6 procent gemeld.

De Duitse economie was in het eerste kwartaal 1,4 procent kleiner dan een jaar eerder.

Duitse economie vertoont minieme groei
Duitse economie vertoont minieme groei (Foto: ANP)

'Laat beelden van geweld op straat zien'

Als er op straat iemand in elkaar wordt geslagen, moet de politie direct de beelden van bewakingscamera’s naar buiten brengen, vindt driekwart van de Nederlanders. Bij winkeldiefstal is twee op de drie mensen voor openbaarmaking van de beelden. Maar het tonen van de opnames mag er niet toe leiden dat de daders een lagere straf krijgen, vindt 79 procent.

Dat blijkt uit een enquête die de veiligheidsbeurs Safety& Security Amsterdam (SSA) heeft laten uitvoeren. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt het prima als burgerwachten of beveiligingsbedrijven worden ingezet om een buurt veiliger te maken. Zes op de tien Nederlanders willen dat er meer blauw op straat komt. Hogere straffen helpen om Nederland veiliger te maken, denkt een meerderheid, maar voor de doodstraf is weinig animo.

Mensen voelen zich niet veilig in het openbaar vervoer. Overdag heeft ruim een kwart nare gevoelens in trein, bus, tram en metro. Dat stijgt 's avonds naar 59 procent. Veilige plekken zijn het eigen huis en de eigen buurt.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1117 Nederlanders van 18 tot en met 70 jaar. SSA 2013 wordt van 4 tot en met 6 juni gehouden in Amsterdam RAI.

Geen plofkip meer in ziekenhuizen

Steeds meer Nederlandse ziekenhuizen schrappen plofkip van het menu. Inmiddels zijn al drie grote regionale ziekenhuizen overgestapt op andere kippen, zes gaan nog omschakelen naar kip metéén of twee Beter Leven sterren. Dat heeft Wakker Dier laten weten.

Plofkippen krijgen veel antibiotica toegediend. Door deze dieren te eten, krijgen mensen het ook binnen en zo ontstaan er steeds meer resistente bacteriën. Dat kan een bedreiging opleveren voor de volksgezondheid. Een plofkip is een kip die voor het vlees in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk moet groeien. Zo’n kip wordt in 6 weken tijd 2,2 kilo, een 'normale' kip doet daar ruim 14 weken over. Door deze snelle groei krijgen de dieren allemaal lichamelijke ongemakken. Een grote hoeveelheid antibiotica moet dat onderdrukken. Een kip metéén Beter Leven ster krijgt 80 procent minder antibiotica dan een plofkip.

Het HagaZiekenhuis in Den Haag, Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en het Medisch Spectrum Twente zijn al overgestapt op de Beter Leven-kip metéén ster; diverse ziekenhuizen in Amsterdam, Apeldoorn en Nijmegen volgen. Het Westfriesgasthuis in Hoorn gaat zelfs voor de tweesterrenkip.

Geen plofkip meer in ziekenhuizen
Geen plofkip meer in ziekenhuizen (Foto: ANP)

'Gehaktdag' in Tweede Kamer

In de Tweede Kamer is het woensdag 'gehaktdag'. Op de derde woensdag in mei worden traditioneel de stukken voor Verantwoordingsdag door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en de president van de Algemene Rekenkamer Saskia Stuiveling overhandigd aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt om 13.00 uur.

Het kabinet zette het financieel jaarverslag van het rijk over 2012, de jaarverslagen van alle departementen en de verantwoordingsbrief vorige week al online. Daaruit bleek dat het begrotingstekort vorig jaar 4,1 procent van het bruto binnenlands product bedroeg. Daarmee is het tekort voor het derde jaar op rij gedaald, maar Nederland voldoet nog niet aan de Europese begrotingsnorm van drie procent. Uit de jaarverslagen werd verder duidelijk dat aan de zorg vorig jaar bijna een miljard euro meer is uitgegeven dan begroot. Het koningshuis kostte bijna acht ton meer dan voorzien.

De Algemene Rekenkamer controleert de jaarverslagen. Die rapporten worden woensdagochtend om 09.30 uur gepresenteerd door Stuiveling, hoewel het belangrijkste dinsdagavond al uitlekte via de NOS. Uit deze Staat van de rijksverantwoording 2012 bleek onder meer dat ministers de Kamer onvoldoende informeren of publiek geld wel effectief wordt besteed.

Ook werd duidelijk dat de Belastingdienst vorig jaar mogelijk ruim vijftig miljoen euro ten onrechte aan huurtoeslagen heeft uitgekeerd. Er zijn fouten gemaakt bij de toekenning van de toeslagen, bleek uit het rapport over het jaarverslag van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Tweede Kamer houdt donderdag een debat over de verantwoordingsstukken.

FOK! wat een weer...Aanmodderen.

Goedemorgen! We modderen maar wat aan met ons weer en daar zal voorlopig ook geen verandering in komen. Gisteren was ook weer een dag waarvan je zegt: tja. Er waren opklaringen en een paar buien, maar vervolgens ging het wat meer aaneengesloten regenen. De hoeveelheden waren echter niet groot. Vandaag? Ach ja....

Het gedruppel in het westen is nauwelijks noemenswaardig, echter de situatie in het oosten is iets belangrijker. Een koufront passeert ons land en trekt zo door naar het oosten. Dit gaat vanochtend al gebeuren, maar het gaat niet zo heel hard. In de oostelijke helft kan de temperatuur daardoor nog tot 19 graden oplopen. In die warmere lucht gaan er een aantal zware buien ontstaan. Het lijkt er op dat deze buien pas boven Duitsland gaan ontstaan, toch hoeft er maar een kleine vertraging op te treden en dan hebben we ook in het oosten en noordoosten van ons land een aantal fikse buien. In het westen blijft het verder wel droog met enkele opklaringen. De wind draait via het oosten weer naar het zuid- zuidwesten.

Aankomende zaterdag lijkt nog steeds kletsnat te gaan worden...

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Luchtruim
 Vandaag kiezen we met KlapMongeaul het luchtruim...

 Vliegende vogels
Zo vrij als een vogel...

 

Sagan sprint naar ritzege in Californië

Peter Sagan heeft dinsdag de derde etappe in de Ronde van Californië gewonnen. De Slowaak van Cannondale klopte in de straten van Santa Clarita Michael Matthews (Orica-Greenedge) en Tyler Farrar (Garmin-Sharp). Boy van Poppel (Vacansoleil) werd knap vijfde.

In het algemeen klassement blijft Janier Acevedo (Jamis-Hagens) de leider. Tejay van Garderen (BMC) staat tweede op twaalf seconden voor Philip Deignan (United Healthcare). De Ier geeft 27 seconden toe. De voor de Nederlandse Antillen uitkomende Drent Marc de Maar (United Healthcare) staat tiende.

Lieuwe Westra, die maandag zijn leiderstrui verloor tijdens de loodzware rit naar Palm Springs, zat dinsdag in de ontsnapping van de dag. Samen met Andy Schleck (Radioshack-Leopard), Chad Beyer (Champion System) en Gavin Mannion (Bontrager-Livestrong) kreeg hij ruim vier minuten, maar verder lieten de sprintersploegen het niet komen. Westra pakte wel de nodige punten voor het sprintersklassement waarvan hij de leider is.

Met nog zo'n vijftien kilometer te gaan voor de finish in Santa Clarita werden de vluchters ingerekend. Vanaf daar werd op volle kracht koers gezet naar de finishlijn waarbij het peloton werd aangevoerd door de ploegen van Sagan en Farrar.

In de laatste kilometers mengden ook Saxo Bank, Orica-Greenedge en Vacansoleil zich in het strijdgewoel. Op de brede wegen was de organisatie vervolgens ver te zoeken. Vanuit de derde lijn raasde Sagan echter alsnog iedereen voorbij.

Motie van wantrouwen tegen Weekers

Het CDA heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een motie van wantrouwen ingediend tegen staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). De motie wordt gesteund door SP, PVV, D66, GroenLinks, 50Plus en de Partij voor de Dieren.

"In onze ogen bagatelliseert de staatssecretaris de ernst van het probleem", zei Omtzigt over de manier waarop Weekers omgaat met fraude met toeslagen van de Belastingdienst. "Hij miskent de ernst van de zaak", zei ook PVV-Kamerlid Roland van Vliet. De SP heeft er geen vertrouwen meer in dat Weekers de problemen kan oplossen, zei SP-Kamerlid Farshad Bashir. "Zo'n staatssecretaris moet aftreden."

De motie van wantrouwen, ingediend na een urenlang debat in de Tweede Kamer, wordt gesteund door zeven van de negen oppositiepartijen. Die hebben samen 63 zetels, geen Kamermeerderheid.

Van de oppositiepartijen steunen alleen ChristenUnie en SGP de motie niet. "We geven de staatssecretaris nog een kans om te laten zien dat hij het gevraagde vertrouwen waard is", zei ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten. Ook de SGP ziet onvoldoende reden Weekers weg te sturen.

De VVD steunt de eigen staatssecretaris. Weekers heeft ook coalitiegenoot PvdA achter zich. De sociaaldemocraten hebben er vertrouwen in dat Weekers fraude beter zal aanpakken.

Anouk: ik maakte me geen zorgen

Anouk kreeg dinsdag bij de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival als tiende en laatste te horen dat ze doorging naar de eindstrijd van zaterdag. De Nederlandse zangeres reageerde opgelucht, maar was niet verrast.

"Het klinkt misschien wat arrogant, maar ik maakte me geen zorgen", aldus Anouk op de persconferentie na de halve finale. "Toen het negende land werd voorgelezen, dacht ik wel even: no way. Maar er bleven wel een paar camera's bij mij in de buurt, dus ik had een goed gevoel."

Het liedje van Anouk viel in goede aarde in Zweden. In de zaal reageerden veel mensen enthousiast toen bleek dat de Nederlandse de finale had gehaald en ook bij de persconferentie klonk er veel gejuich en was er applaus.

Anouk is zaterdag bij de finale ingedeeld in de eerste helft van het programma, zo bleek dinsdagavond.

Anouk: ik maakte me geen zorgen
Anouk: ik maakte me geen zorgen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.