Argentijnse pers jubelt over 'koningin' Máxima

De media in Argentinië berichten uitgebreid over prinses Máxima en de aanstaande troonswisseling. "Met parades en veel ceremonie wordt Máxima koningin" schrijft Clarín, een van de grootste kranten van het Zuid-Amerikaanse land maandag.

La Nación, een andere grote Argentijnse krant, besteedt aandacht aan de uitgebreide veiligheidsmaatregelen die rond de troonswisseling gelden. Ook schrijft het dagblad over een mogelijk hechtere relatie tussen Argentinië en Nederland en de band tussen president Cristina Kirchner en Máxima.

Het tijdschrift ¡Hola! Argentina schreef vorige week dat de vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, en zijn vrouw de troonswisseling vanuit Argentinië zullen volgen. Zij zijn niet bij de ceremonie in Amsterdam wegens Zorreguieta's politieke rol tijdens de laatste dictatuur in Argentinië. Volgens het blad zijn er geruchten dat de familie Zorreguieta de troonswisseling dinsdag volgt vanuit een vakantiehuis buiten de stad.

De krant La Mañana stelt dat Willem-Alexander qua populariteit in de schaduw van Máxima zal staan. "Eenvoudig, aardig, vrolijk, spontaan en knap: het is niet verwonderlijk dat Máxima Zorreguieta in korte tijd de harten van de Nederlanders heeft veroverd. Dit straalt af op haar man, het maakte hem menselijker, waardoor hij nu dichter bij de burgers staat", schrijft de krant.

Hoewel er in de aanloop naar 30 april in de Argentijnse pers uitgebreid aandacht was voor de troonswisseling is er van oranjegekte, zoals in Nederland, geen sprake. De berichtgeving in media wordt vooral gedomineerd door lokaal nieuws, zoals de economische malaise waar het land in zit.