Schaatsen: Wereldrecord Hedrick op 1500m

Icon Sport - SchaatsenDe Amerikaan Chad Hedrick heeft, net als vorige week in Calgary, een wereldrecord gereden. Deze keer deed hij dit op de wereldbeker 1500 meter in Salt Lake City. Hij kwam tot een tijd van 1.42,78 en eindigde daarmee ruim een halve seconde onder het wereldrecord van zijn landgenoot Davis (1.43,33). Erben Wennemars kwam tot een Nederlands record.

In de eerste rit werd meteen de toon gezet door Lalenkov met een Russisch record van 1.44,69. Denny Morrison, vorige week winnaar in de B-groep, reed tot 1100 meter onder het wereldrecord van Davis, maar kon het in de slotronde niet volhouden: 1.43,89. Jan Bos en Beorn Nijenhuis reden tegen elkaar, maar konden Morrison niet kloppen, Nijenhuis reed wel een persoonlijk record.

Erben Wennemars slaagde erin om voor het eerst onder de 23 seconden te openen: 22,88. Hij bleef tot het begin van de slotronde onder het wereldrecord, maar ook hij reed een mindere slotronde. Wennemars tekende wel voor een nieuw Nederlands record: 1.43,51, ruim een seconde onder de zilveren tijd van de Olympische Spelen 2002 van Uytdehaage. Chad Hedrick opende minder snel dan Wennemars, maar schaatste een verbluffende slotronde, waardoor hij zelfs het wereldrecord van Shani Davis ruim uit de boeken reed door 1.42,78 neer te zetten.

Diezelfde Davis kwam daarna niet meer in de buurt van Hedrick, maar werd wel tweede, net voor Wennemars. In de slotrit viel Simon Kuipers, waardoor Joey Cheek werd gehinderd en opnieuw mocht rijden. De Amerikaan zette dezelfde opening neer als Wennemars (22,88), maar liet het lopen nadat Kuipers voor hem langs gleed. In zijn tweede poging begon Cheek nog snel, maar zijn poging strandde na 1.47.

Chad Hedrick
Hedrick snelt naar een tijd van 1.42,78

-
Meer sportnieuws lees je op FOK!sport!