Weekers: ik heb niet gejokt

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën ontkent met klem dat hij heeft gelogen over de Bulgaarse toeslagenfraude. Hij zegt dat in een reactie op beschuldigingen van belastingambtenaren voor RTL Nieuws woensdagavond. Volgens hen had Weekers veel eerder kunnen ingrijpen tegen de fraude, want de praktijken waren al lang bekend.

Weekers spreekt dat tegen. "Voor deze specifieke vorm van fraude ik niet gewaarschuwd. Ik werp de aantijgingen dat ik zit te jokken dan ook verre van mij."


De VVD-staatssecretaris schreef woensdag aan de Kamer dat de toeslagenfraude door Bulgaren weliswaar al een jaar bij de Belastingdienst bekend was, maar dat het departement niet werd geïnformeerd omdat het niet om een nieuwe vorm van identiteitsfraude ging. Weekers raakte pas op de hoogte door het tv-programma KRO Brandpunt. Dat bracht zondagavond aan het licht dat Bulgaren op grote schaal via nepadressen in Nederland zorg- en huurtoeslagen aanvragen en de opbrengst incasseren. Weekers zegt dat hij 'ernstig geschokt' was door de beelden.

Het CDA wil donderdag naar aanleiding van de uitzending van RTL Nieuws een spoeddebat aanvragen.

Weekers: ik heb niet gejokt
Weekers: ik heb niet gejokt (Foto: ANP)