FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 25 april 2013

Twintigduizend tekenen petitie lager salaris koning

Een burgerinitiatief van het Nieuw Republikeins Genootschap om het salaris van de koning te verlagen naar de balkenendenorm is binnen een week twintigduizend keer ondertekend. Bij veertigduizend handtekeningen moet de Tweede Kamer over het onderwerp praten.

Koning Willem-Alexander gaat straks net als zijn moeder 825.000 euro per jaar verdienen. Over dat bedrag hoeft hij geen belasting te betalen. Met dat salaris verdient koning Willem-Alexander veel meer dan president van de Verenigde Staten Barack Obama, koning van Spanje Juan Carlos en de Duitse bondspresident Joachim Gauck, die alle drie bovendien wel belasting betalen.

In een interview gaf prins Willem-Alexander vorige week aan dat als hij wordt gekort op zijn salaris, hij personeel moet gaan ontslaan. Het genootschap spreekt dat echter tegen.

Naast het salaris ontvangt de koning een uitkering van 4.408.000 euro om een aantal naaste medewerkers te betalen, stelt het genootschap. "Dat bedrag staat dus volstrekt los van zijn eigen inkomsten. Verder wordt in dezelfde begroting nog 17.805.000 euro uitgetrokken voor het personeel van de dienst van het Koninklijk Huis. Hij behoeft dus niemand van zijn 275 medewerkers zelf te betalen behalve misschien de kapper."

Steam voegt MMO-abonnementen toe

Vanaf vandaag is het mogelijk om via Steam een abonnement te nemen op MMO's. Met de launch van de indie-MMO Darkfall Unholy Wars is het mogelijk om de maandelijkse abonnementskosten te betalen via Steam, in plaats van via de site van de uitgever.

Al eerder waren er MMO's via Steam verkrijgbaar, maar hierbij was het alsnog nodig om een account te maken op de site van de uitgever en buiten Steam om een betaling te verrichten. Vanaf nu is dus alleen je Steam-account voldoende om de abonnementskosten af te rekenen en de game te spelen.

Darkfall Unholy Wars zal de eerste game worden die dit gaat ondersteunen. Eind november vergaarde de game populariteit via Steam Greenlight en vandaag werd de MMO gelanceerd op Steam. Darkfall Unholy Wars gaat €39,95 kosten met 30 dagen speeltijd, waarna het maandelijks €14,95 kost.

[EL] Uitslag FC Basel - Chelsea

Vanavond werd in Basel de heenwedstrijd in de halve finale van de Europa League gespeeld. FC Basel ontving de Engelse miljoenenformatie van Chelsea.

Chelsea kwam binnen het kwartier op voorsprong nadat Moses een hoekschop van Lampard op gelukkige wijze tegen zijn lichaam kreeg en de bal in het doel verwerkte. Daarna trachte Basel het spel te maken, maar tot echte grote kansen leidde dit niet. Vlak voor rust kreeg Chelsea nog wat goede mogelijkheden voor de 2-0, maar met name Hazard kreeg de bal niet goed genoeg onder controle om voor echt gevaar te zorgen.

Na de rust kreeg Basel meteen een grote mogelijkheid toen Stocker de bal op de paal schoot. Daarna leken de krachten van de thuisploeg wat op te raken en kon Chelsea het spel rustig uit spelen. Toch kon Basel zich nog tot een slotoffensief zetten, wat resulteerde in een strafschop in de 87ste minuut. Deze strafschop werd benut door Schär, waardoor er toch een enigszins verrassend gelijkspel leek te komen. 

Daarna ging Chelsea toch op zoek naar een winnende treffer en kreeg een paar hoekschoppen. UIteindelijk lukte het de Londenaren alsnog om te scoren. David Luiz scoorde in de allerlaatste minuut van de blessuretijd vanuit een vrije trap waar de doelman van Basel er niet goed uitzag.

Zo won Chelsea de eerste wedstrijd in deze halve finale. Volgende week donderdag is de return en dan zal bekend woden, wie van deze twee de finale mag spelen op 15 mei in de Amsterdam ArenA. 

Statistieken:

FC Basel

1 - 2

Chelsea

 87' Schär(pen)    12' Moses 
 90+4' Luiz 
 
 Gele kaart: Dragovic, D. Degen, (FC Basel), Cole, Luiz, (Chelsea)
 
Stadion: St. Jacob-Park, Basel
Toeschouwers: 36.000
Arbiter: Kralovec (Tsj)
 
Opstelling:   Opstelling:
Sommer
P.Degen
Schär
Dragovic
Park
Salah (D.Degen/78)
El Neney (Zoua/65)
F.Frei
Die (Diaz/ 61)
Stocker
Streller
  Cech
Azpilicueta
Ivanovic
Terry
Cole
Hazard (Mata/71)
Ramires
Luiz
Lampard (Oscar/80)
Moses
Torres

[EL] Uitslag Fenerbahçe - Benfica

Een strijdvaardig Fenerbahce heeft het thuisduel met Benfica met nipte cijfers gewonnen. De Turken waren overtuigender dan de Portugese bezoekers en wonnen verdiend: 1-0.

Het duel in Istanbul had vanavond ook een Nederlands tintje. Bij Fenerbahce was er een basisplaats weggelegd voor Dirk Kuijt, terwijl Ola John als linkeraanvaller startte bij Benfica. De eerste helft was weinig hoogstaand. Het Turkse publiek zorgde opnieuw voor een heksenketel, maar kreeg in de eerste helft maar mondjesmaat goed voetbal voorgeschoteld.

Zo probeerde Fenerbahce vooral gevaar te stichten met lange ballen, terwijl het combinatiespel van Benfica zelden uit de verf kwam. De eerste grote kans was voor de Turken. Een uitstekende voorzet van Kuijt kwam op het hoofd van Moussa Sow, die zijn inzet via de lat terug het veld in zag stuiteren. Even later was Wébo van dichtbij gevaarlijk, maar de aanvaller kon de bal al vallend niet in het doel krijgen.

Vlak voor rust leek Fenerbahce alsnog op voorsprong te nemen. Een ongelukkige actie van John leverde de thuisploeg een strafschop, maar deze werd hard op de paal geschoten door Christian. De Braziliaan was na zijn misser ontroostbaar, maar was vlak na rust alsnog dichtbij revanche. Zijn afstandsschot kon met moeite gekeerd worden door Artur. De Benfica-doelman moest luttele minuten later nog tweemaal optreden. Eerst verwerkte de sluitpost een knal van Raúl Meireles tot hoekschop, waarna even later Kuijt de paal raakte en Artur een rebound voorkwam.

Na de Turkse storm liet ook Benfica zich van afstand gelden. Gaitan probeerde het met een bekeken bal van een meter of twintig, maar raakte de buitenkant van de paal. De tweede helft werd zodoende een stuk spannender, ontbrak bij beide ploegen het vernuft om de wedstrijd open te breken. Twintig minuten voor tijd lukte dat Fenerbahce dan toch. Uit een onterecht verkregen hoekschop kopte Egemen Korkmaz de bal achter Artur: 1-0.

De voorsprong was verdiend te noemen, want op basis van strijdlust legde Benfica het duidelijk af. De Turken zetten zodoende een behoorlijke stap richting de finale in Amsterdam, maar zullen in Lissabon ongetwijfeld een heet avondje tegemoet gaan. Maar met de indrukwekkend sfeer in het Sükrü Saraçoglu-stadion is Fenerbahce wel wat gewend.

Fenerbahçe

1 - 0

Benfica

 71' Korkmaz    
 
 Gele kaart: Cristian, Mehmet, (Fenerbahçe), Gomes, Aimar, M.Pereira, O.John, (Benfica)
 
Stadion: Fiyapi Inönü Stadion, Istanbul
Toeschouwers: 43000
Arbiter: Mazic(Ser)
 
Opstelling:   Opstelling:
Volkan
Gönül
Yobo
Korkmaz
Ziegler
Kuijt
Meireles (Ucan/64)
Cristian (Sahin/86)
Mehmet
Sow(Krasic/87)
Webo
  Artur
M.Pereira
Jardel
Garay
Melgarejo
Gomes(Martins/81)
Aimar (Gaitan/46)
Matic
O.John (Rodrigo/64)
Cardozo
Salvio

Vader Boston-verdachten naar VS

De vader van de twee verdachten van de bomaanslagen in Boston vertrekt 'vandaag of morgen' naar de Verenigde Staten. Dat zei Anzor Tsarnajev, die in Dagestan woont, donderdag. De moeder van de broers overweegt nog of ze zal gaan.

"Ik ga er naartoe om mijn zoon te zien en mijn oudste te begraven", zei Tsarnajev. De 19-jarige Dzjochar ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Tamerlan (26) werd gedood in een vuurgevecht met de politie. De ouders van Tamerlan en Dzjochar keerden vorig jaar terug naar Dagestan na tien jaar in de VS te hebben gewoond.

Tamerlan bracht vorig jaar zes maanden door in de Kaukasus, waar het vanwege religieus extremisme zeer onrustig is. Vader Tsarnajev zei dat zijn zoon ten minste drie maanden bij hem in Machatsjkala doorbracht en ongeveer een maand bij familieleden. Het is onduidelijk waar hij de rest van de tijd was. De FBI onderzoekt of Tamerlan is geradicaliseerd tijdens zijn bezoek aan de Kaukasus, waar hij geregeld bad in een moskee in Machatsjkala.

Beide ouders zijn deze week ondervraagd en vooral met de moeder is uren gesproken. Er werd met name gevraagd naar activiteiten en interesses van hun zoons, aldus de vader. Moeder Zoebeidat Tsarnajeva, die afgelopen zomer in de VS werd betrapt op winkeldiefstal, zei dat advocaten haar hebben verzekerd dat ze niet wordt gearresteerd. Ze twijfelt echter nog of ze naar de VS gaat.

Aanslag op kantoor politieke partij Pakistan

Bij een bomaanslag voor een kantoor van een van de grootste politieke partijen van Pakistan zijn donderdagavond vijf mensen om het leven gekomen. Negen mensen raakten gewond, zei de politie.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. In de aanloop naar de verkiezingen van 11 mei kiezen militante bewegingen steeds vaker progressieve, seculiere partijen als doelwit voor hun aanslagen.

Buma en Van Miltenburg hebben fittie

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma beschuldigt Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg ervan dat zij donderdagavond de regeling van werkzaamheden probeerde "te sturen in een bepaalde richting". Dat is een zware beschuldiging, waar Van Miltenburg zichtbaar door van slag raakte.

De Kamer probeerde onderling uit te maken wanneer er gedebatteerd gaat worden met staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) over de fraude met toeslagen. Volgens Buma was Van Miltenburg daarbij op de hand van de coalitie en probeerde zij er een ander debat van te maken dan de oppositie wilde.

Van Miltenburg ontkende en zei dat ze zich "eigenlijk een beetje onheus bejegend" voelde. Vervolgens bood ze haar "nederige excuses" aan voor het geval de oppositie het toch zo had ervaren.

Buma beschuldigt Kamervoorzitter
Buma beschuldigt Kamervoorzitter (Foto: ANP)

Amerikanen zwemmen veertien uur na schipbreuk

Een Amerikaanse broer en zus hebben na een schipbreuk veertien uur gezwommen voor ze land bereikten. De twee herstellen momenteel in een ziekenhuis op het Caribische eiland Saint Lucia.

Dan Suski en Kate Suski zeiden donderdag tegen persbureau AP dat ze vreesden dat ze de kust nooit zouden bereiken en het niet zouden overleven. De boot waarmee ze aan het vissen waren, begon door een technisch defect, water binnen te laten. De broer en zus moesten, evenals de kapitein en de eerste stuurman, het schip verlaten toen het op ongeveer negentien kilometer uit de kust begon te zinken.

De Suski's, die na de schipbreuk ernstig uitgedroogd waren, vliegen zaterdag terug naar de Verenigde Staten. De kapitein en de eerste stuurman overleefden het ook.

Punten ronde 4 FOK! Formule 1-manager 2013

Afgelopen weekend werd de vierde Formule 1-race van het seizoen 2013 verreden. De punten voor de Grand Prix van Bahrein in de FOK! Formule 1-manager zijn inmiddels toegekend. Welke teams wisten deze ronde de meeste punten te pakken? Je leest het hieronder.

Strafpunten
- Motor Mercedes, versnellingsbak bij Hamilton gewisseld en bestraft door de FIA: -10

Punten ronde 4 - Grand Prix van Bahrein

# team user ronde 4 totaal
1 PPL F1 PPL 445 1419
2 Essche Boys VerrekteZakHooi 433 1326
- Unicorn Super Speed cfbr 433 1320
- Watje5 Watje5 433 1320
- PolePosition wdeman 433 1320
- CF Racing Team Mavcovic 433 1315
- McEieren eieregooie 433 1303
- Elmax Elmax 433 1297
- Hagi hagie 433 1284
- Standby Racing Team F1 Vaende 433 1280
- Bayspace Bayswater 433 1276
- Desunoto Desunoto 433 1270
- Bananarama Snofroe 433 1262
- Ferry3 Ferry3 433 1238
- Blue Eyed Racing Mickey_Blue_Eyes 433 1230


Algemeen klassement na ronde 4

# team user ronde 4 totaal
1 SiebrenF1 sieb 426 1496
2 Burning Rubber lvlinden 426 1476
3 Rad Bull Racing Asskicker14 426 1472
4 Bacoo F1 Bacoo83 339 1456
5 F-ing fast charlie511 426 1437
- JhonnyEnglish JhonnyEnglish 426 1437
- Geutjes driving team SGeutjes 426 1437
8 TEAM lada TEAMlada 371 1435
9 BOSCH007 bosch007 371 1420
10 PPL F1 PPL 445 1419


Algemeen klassement subleagues na ronde 4

# subleague beheerder ronde 4 totaal leden
1 InTraffic GerardH69 290 1269 5
- HT Forum Madhouse1979 341 1269 5
3 BOSCH bosch007 313 1257 7
- marco010 marco010 311 1257 4
5 Wir haben freunden gambit01 342 1252 4
6 Pedal to the Metal open Louike 328 1250 9
7 For The Fun 2013 KingGeitje 280 1248 3
8 't Reeskliekske 2013 Peditor 277 1246 3
9 F1 AP flippo765 311 1241 5
10 Racing For Fok! FiRePaTH 326 1237 3


Gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

De vijfde race is de Grand Prix van Spanje op zondag 12 mei. De komende managerronde sluit op vrijdag 10 mei 2013 om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt! Ronde 5 – Grand Prix van Spanje gaat weer open op maandag 13 mei 2013 om 19:59 uur.

We wensen je veel plezier met het seizoen 2013 van de FOK! Formule 1-manager!

'Utrechters zonder stroom'

In en rondom Utrecht zitten donderdagavond ongeveer twaalfduizend huishoudens zonder stroom. De stroomstoring treft de wijk Hoograven, de subwijk Lunetten en de buurt Tolsteeg. Ook in Nieuwegein hebben inwoners geen stroom, meldt netbeheerder Stedin.

De storing ontstond rond 20.50 uur door nog onbekende oorzaak. Monteurs zijn onderweg, aldus Stedin.

Zoals vaker gebeurt bij stroomstoringen is de brandweer in Utrecht en Nieuwegein bezig mensen die opgesloten zitten in een lift te bevrijden.

Celtic kwaad over Speler van het Jaar-verkiezing

Celtic werd afgelopen weekend vier speelrondes voor het einde van de competitie kampioen van Schotland. Toch is er opvallend genoeg geen enkele speler van de kersverse kampioen genomineerd in de Speler van het Jaar-verkiezing, tot grote onvrede van Celtic-manager Neil Lennon.

"De uitkomst van deze stemming is kleinerend voor de prestatie die mijn spelers hebben geleverd", aldus Lennon. Er zijn vier spelers genomineerd, waaronder topscorers Michael Higdon (22 goals voor Motherwell), Leigh Griffiths (twintig goals voor Hibernian) en Niall McGinn (achttien doelpunten voor Aberdeen). De topscorer van Celtic met zestien doelpunten,  Gary Hooper, werd niet genomineerd. Hij moest het afleggen tegen Inverness CT speler Andrew Shinnie, die dit seizoen elf keer tot scoren kwam.

"Dit is belachelijk", vervolgt Lennon. "Ik wil niets afdoen aan de prestaties van de andere genomineerden, want ze hebben allemaal een prima seizoen gehad. Maar dat er geen enkele Celtic-speler bij dit groepje zit is ongelooflijk. Dit heeft een hoop kwaad bloed gezet in onze kleedkamer. De spelers zijn enorm teleurgesteld door deze uitkomst. Want ze hebben heroïsch gepresteerd. Ik begrijp niet waarom Kris Commons, Gary Hooper, Victor Wanyama of Fraser Forster niet op die lijst staat. Ik heb geen idee hoe er precies is gestemd, maar je kan me niet wijsmaken dat die vier namen je niet meteen te binnen schieten als je een stem moet uitbrengen."

Door deze nominaties zal het voor eerst sinds 1990 zijn dat de uitverkiezing niet gaat naar een speler van Celtic, dat dit seizoen opziende door met o.a een overwinning op FC Barcelona de achtste finales van de Champions League te halen, of Glasgow Rangers.

Iwema beslist op laatste moment over GP Spanje

Jasper Iwema weet nog niet of hij volgende week van start kan gaan in de Grand Prix van Spanje. De Nederlandse coureur, uitkomend in de Moto3-klasse, kwam zondag zwaar ten val in Austin, waarbij hij een hersenschudding opliep. Hij vliegt maandag in ieder geval naar Jerez om zich voor te bereiden op de Spaanse race.

"De dokter heeft gezegd dat ik absolute rust moet houden om te herstellen, maar dat het kantje boord wordt of ik kan starten in Jerez. Dat hangt vooral af van hoe ik me voel. Ik moet goed naar mijn lichaam luisteren", laat Iwema weten na onderzoek in een ziekenhuis in Almelo.

De 23-jarige wegracer is nog snel duizelig. Hij twijfelt dan ook of zijn hoofd de snelheid van de motor aankan. "Maar het voelt wel haalbaar." Iwema zou zich volgende week zaterdag moeten kwalificeren voor de race van een dag later.

[WK Snooker] Ook Robertson sneuvelt in eerste ronde

Ook de wereldkampioen snooker van 2010 heeft de eerste ronde niet overleefd. Hij verloor van Robert Milkins met 10-8. Milkins plaatste voor het eerst sinds 2005 weer voor het WK. Eerder sneuvelden al de oud-wereldkampioenen John Higgins en Mark Williams. 

De laatste speler die zich bij de laatste zestien voegde was Stuart Bingham die geen moeite had met Sam Baird, het werd 10-2. In de tweede ronde staat direct een herhaling van de finale van vorig jaar op het programma. Ronnie O'Sullivan zal het opnemen tegen Ali Carter. Mark Selby die de Triple Crown kan winnen zal in de volgende ronde Barry Hawkins treffen. 

Alle uitslagen

Speler Speler Uitslag
Ronnie O'Sullivan(1) Marcus Campbell 10-4
Ali Carter(16) Ben Woollaston 10-4
Stuart Bingham(9) Sam Baird 10-2
John Higgins(8) Mark Davis 6-10
Shaun Murphy(5) Martin Gould 10-5
Graeme Dott(12) Peter Ebdon 10-6
Matthew Stevens(13) Marco Fu 7-10
Judd Trump(4) Dominic Dale 10-5
Neil Robertson(3) Robert Milkins 8-10
Ricky Walden(14) Michael Holt 10-1
Mark Williams(11) Michael White 6-10
Stephen Maguire(6) Dechewat Poomjaeng 9-10
Mark Allen(7) Mark King 8-10
Ding Junhui(10) Alan McManus 10-5
Barry Hawkins(15) Jack Lisowski 10-3
Mark Selby(2) Matthew Selt 10-4

Ronde II, best of 25 frames

Speler Speler
Ronnie O'Sullivan Ali Carter
Stuart Bingham Mark Davis
Shaun Murphy Graeme Dott
Marco Fu Judd Trump
Robert Milkins Ricky Walden
Michael White Dechawat Poomjaeng
Mark King Ding Junhui
Barry Hawkins Mark Selby

Uitvaart Thatcher kostte 3,6 miljoen pond

De uitvaart van de vroegere Britse premier Margaret Thatcher op 17 april heeft de belastingbetaler in totaal 3,6 miljoen pond (4,2 miljoen euro) gekost. Het grootste deel van dat bedrag ging op aan beveiliging. Dat heeft de Britse regering donderdag laten weten.

Twee miljoen pond ging naar de inzet van politieagenten die zich anders op andere taken hadden gericht, extra veiligheidsmaatregelen kostten 1,1 miljoen pond en voor de dienst in de kathedraal St. Paul's, de receptie en het versturen van de invitaties naar tweeduizend genodigden werd een rekening van een half miljoen pond gereserveerd. De kosten voor de begrafenisondernemer en de bloemen werden betaald door de nabestaanden van Thatcher.

Thatcher was van 1979 tot 1990 premier van Groot-Brittannië. Ze overleed op 8 april op 87-jarige leeftijd.

Barry Sanders op de cover van Madden NFL 25

Net zoals bij FIFA is het bij de Madden-games van EA Sports elk jaar weer de vraag welke sporter er op de nieuwe versie van de game komt te staan.

FIFA-spelers krijgen een leuk betaald contract om er op te staan. Maar bij Madden luistert EA Sports naar de fans door middel van een online stemming. Dit jaar is de eer voor niemand minder dan Barry Sanders.

Tot gisteravond was de strijd erg spannend tussen Barry Sanders en Adrian Peterson, maar met iets meer stemmen heeft Sanders dus gewonnen.  Madden NFL 25 komt uit op 25 augustus voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Madden

'Fittie tussen Gordon en LA, the Voices

Gordon heeft het aan de stok met de heren van zijn Los Angeles, the Voices. De zanger maakte onlangs bekend de zanggroep te verlaten en vindt het best als de vier mannen doorgaan onder de door hem vastgelegde naam. Daar is nu echter ruzie over, meldde RTL Boulevard donderdag.

Gordon wil de heren de merknaam Los Angeles, the Voices laten gebruiken onder bepaalde voorwaarden. Volgens de zanger waren ze ook akkoord gegaan met het door hem voorgelegde voorstel. De mannen zouden daar nu echter op zijn teruggekomen, omdat ze eerst geld willen zien dat ze nog tegoed hebben van Gordon. De advocaten van beide partijen zijn momenteel in gesprek.

"Tweeënhalf jaar heb ik als broers met ze geleefd en nu krijg je ineens een brief van hun advocaat", aldus Gordon tegen RTL Boulevard. De heren willen niet reageren zolang de onderhandelingen lopen.

Rayman Legends-app voor Wii U

Rayman Legends komt 30 augustus uit voor Xbox 360, PlayStation 3, pc en Wii U. Het spel is nu voor Wii U-gebruikers gratis te proberen. Via een applicatie die speciaal voor Wii U is, is het mogelijk om een online uitdaging aan te gaan. 

Vanmorgen werd in een persbericht door Ubisoft bekendgemaakt dat het spel 30 augustus uitkomt. In de trailer hieronder is te zien hoe de applicatie eruit ziet.

 

Australische poster lekt details over Battlefield 4

In Australië is een winkelposter van Battlefield 4 gelekt die ons meer vertelt over nieuwe functies zoals de terugkerende Commander Mode en het nieuwe Battlelog 2.0 dat je online vorderingen volgt.

De commander mode uit Battlefield 2 keert terug. In deze modus overziet één speler het hele speelveld. Deze commander communiceert met verschillende teamleaden om zo een strategische rol op zich te nemen. Battlelog 2.0 is het portaal dat jouw prestaties bijhoudt. Elk schot, elke tegenstander, elk detail zal gemonitord worden en terug te vinden zijn op het portaal.

Helaas staat er op de poster ook iets te lezen als 'go premium' wat, niet geheel verrassend, doet vermoeden dat er een soort seasonpass voor alle DLC komt. Verder is er een Australische releasedatum te zien: op 31 oktober zal het spel uitkomen.

Battlefield Poster
Battlefield Poster

'Edward Norton mept paparazzo'

Een paparazzo beweert dat Edward Norton naar hem heeft uitgehaald. De politie van New York heeft deze week onderzoek gedaan naar de vermeende actie van de 43-jarige Fight Club-acteur, schrijft entertainmentzender E!

Het incident zou dinsdagmiddag hebben plaatsgevonden in Manhattan. Volgens de fotograaf sloeg Norton richting zijn hand, met daarin het mobieltje waarmee hij hem probeerde te filmen. "Hij ging naar het ziekenhuis en klaagde over pijn aan zijn hand", meldt de politie.

De politie heeft de zaak na onderzoek echter van tafel geveegd. De fotograaf kan nog wel naar de burgerrechter stappen.

Boston-bombers planden aanslag Times Square

De verdachten van de aanslag van Boston waren van plan om ook bommen tot ontploffing te brengen op Times Square, het plein in New York. Dit is donderdag vernomen van bronnen bij politie en geheime diensten in de VS.

Volgens een bron heeft de overlevende verdachte Dzjochar Tsarnajev dat verteld in het ziekenhuis in Boston waar hij wordt verpleegd. Zijn broer kwam bij een vuurgevecht met de politie om het leven.

De aanslag op de marathon in Boston kostte vorige week drie mensen het leven; 264 anderen raakten gewond.

Bertens ronde verder in Marokko

Kiki Bertens is een stapje dichterbij titelverdediging gekomen van het toernooi dat ze vorig jaar won. De Nederlandse boekte in Marrakech een zwaarbevochten overwinning op Flavia Pennetta, die ze met 7-6(0), 4-6 en 6-4 versloeg.

Erg soepel was de overwinning van Bertens niet, want beide dames sloegen talloze onnodige fouten, waaronder gezamenlijk twintig dubbele. Uiteindelijk had de Nederlandse, die in de eerste set nog een break achterstand goed had gemaakt, in de laatste set net genoeg aan eenmaal vaker servicebehoud.

In Marokko moet Bertens haar titel verdedigen om haar sterke positie op de ranglijst te behouden. Vorig jaar won ze de op het Marokkaanse gravel als qualifier. Toen werd het toernooi nog in Fes gehouden.

Black Ops II DLC vanaf 16 mei voor PS3 en pc

Activision heeft bekendgemaakt dat Call of Duty: Black Ops II Uprising vanaf 16 mei beschikbaar is op PlayStation 3 en pc. Dit is de tweede DLC die Activision en Treyarch uitbrengen voor Call of Duty: Black Ops II. De uitbreiding bestaat uit vier multiplayer maps en 'Mob of the Dead'.

In deze nieuwe zombievariant gaan spelers naar het beruchte gevangeniseiland Alcatraz. Een stel acteurs spelen een groep criminelen uit de tijd van de Amerikaanse drooglegging. Ray Liotta, Michael Madsen, Chazz Palminteri en Joe Pantoliano brengen dit avontuur tot leven. Billy Handsome (Liotta), Al 'The Weasel' Arlington (Pantoliano), Salvatore 'Sal' DeLuca (Palmentiri) en Michael 'Finn' O’Leary (Madsen). Het viertal zit vast in Alcatraz en komt er al snel achter dat het gevangenschap wel hun minste probleem is. Om te overleven moeten spelers zich langs zombie-gevangenen en zombie-bewakers een weg banen uit de stalen cellen en de oude betonnen gebouwen.

Daarnaast introduceert Call of Duty: Black Ops II Uprising vier extra multiplayermaps:

  • Magma is een moderne Japanse gemeenschap waar lavastromen zich een weg door de stad banen na een vulkaanuitbarsting.
  • Encore vindt plaats op een verlaten muziekfestivalterrein in Londen en biedt talloze mogelijkheden voor gooi- en smijtwerk.
  • Vertigo bestaat uit futuristische hoogbouw in India en herbergt een hightech laboratorium.
  • Studio is een eigentijdse remake van 'Firing Range', de multiplayermap uit de oorspronkelijke Call of Duty: Black Ops. Het biedt veel cinematografische thema's uit Hollywood, van sciencefiction tot het Wilde Westen.

Rijksmuseum stevent af op drie miljoen bezoekers

Het vernieuwde Rijksmuseum ligt op koers om in het eerste jaar drie miljoen bezoekers te verwelkomen. Dat is een miljoen meer dan de meest optimistische schatting. Sinds de heropening brachten gemiddeld 8402 mensen per dag een bezoek aan het museum, bevestigde een woordvoerder donderdag.

Het daggemiddelde ligt ver boven verwachting, liet directeur Wim Pijbes weten aan NRC Handelsblad. Het gerestaureerde en gerenoveerde museum weet dat het profiteert van het toeristische hoogseizoen en de 'piek van het begin', meldde de zegsvrouw. Voor de verbouwing, in 2002, trok het museum 1,1 miljoen mensen.

Op 13 april, direct na de heropening door koningin Beatrix, bezochten twintigduizend mensen het museum gratis. De Philipsvleugel, waar tijdens de verbouwing topstukken uit de collectie te zien waren, trok dagelijks gemiddeld ongeveer drieduizend bezoekers.

Het museum kon nog niet bevestigen of het in de dertien dagen sinds de heropening al honderdduizend bezoekers heeft verwelkomd. Duidelijk is wel dat deze mijlpaal aanstaande is.

Zowel de nationale als de internationale pers is erg lovend over de vernieuwingen.

Nieuw onderzoek naar Hillsborough-ramp

Er komt een nieuw onderzoek naar de fatale Hillsborough-ramp. Het gaat begin volgend jaar van start, liet een Engelse rechter donderdag weten. Eind vorig jaar werd het originele onderzoek door het High Court naar de prullenmand verwezen nadat was gebleken dat de politie destijds zijn eigen straatje had schoongeveegd.

In het Hillsborough-stadion van Sheffield Wednesday werden in 1989 96 Liverpool-fans doodgedrukt. Zij waren naar het stadion gekomen om hun club in de halve finale van de FA Cup tegen Nottingham Forest te zien spelen. De ramp is nog altijd de grootste sportramp in de Britse geschiedenis.

Direct na de ramp wees de politie met de vinger naar de fans van Liverpool. Uit een onafhankelijk onderzoek bleek echter dat de fans door de politie de tribune op waren gestuurd terwijl die al vol was en nooduitgangen waren vergrendeld.

Argos strikt jonge klimmer Olivier

Argos-Shimano heeft de jonge klimmer Daan Olivier gestrikt. De 20-jarige renner uit Oegstgeest heeft een contract getekend voor drie jaar. Hij maakt dit seizoen nog af bij het Rabobank Development Team. "Hij is een van de grootste talenten van zijn generatie", laat coach Marc Reef van de Nederlandse World Tourformatie weten.

Olivier eindigde vorig jaar als achtste in de belofteneditie van Luik-Bastenaken-Luik. Verder noteerde hij onder meer hoge klasseringen in de Ronde van Bretagne (3e), Ronde van Gironde (2e) en Ronde van de Ain (4e).

"Na jaren opleiding ben ik klaar voor de grote stap", laat Olivier weten. "Ik heb enorm veel zin om tussen de grote jongens de grote koersen te mogen rijden. Het is nu mijn tijd."

ESA wil ruimteschroot ruimen

Netten, harpoenen, zelfmoordrobots en laserstralen. Het zijn allemaal middelen die kunnen worden ingezet tegen de toenemende hoeveelheid hinderlijk ruimteafval, zeiden wetenschappers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA donderdag.

Het afval vormt een groeiende bedreiging voor de peperdure communicatiesatellieten die in een baan om de aarde cirkelen. Het opruimen van de rommel wordt sowieso een 'dure oplossing', zei ruimtepuindeskundige van ESA Heiner Klinkrad. Het verlies van de satellieten zal echter nog vele malen kostbaarder zijn, benadrukte hij.

Deskundigen schatten dat zo'n 27 duizend objecten van tien centimeter of meer met tachtig keer de snelheid van een passagiersvliegtuig rond de aarde cirkelen. Elk van deze voorwerpen kan een satelliet uitschakelen. Zelfs veel kleinere stukjes ruimtepuin, met een doorsnede van slechts een millimeter, kunnen gevoelige instrumenten onherstelbaar beschadigen.

Thomas Schildknecht, astronoom aan de Universiteit van Bern, stelde voor een satelliet de ruimte in te sturen die de ruimtebrokken met een net en een harpoen moet vangen. Ingewikkeldere oplossingen zijn volgens hem ook mogelijk, zoals het afvuren van ionen om de brokken af te remmen, zodat ze in de atmosfeer zakken en daar verbranden. Het inzetten van lasers is ook een mogelijkheid, maar alleen tegen de kleinste objecten.

Voor grotere objecten, zoals de vorig jaar afgedankte kunstmaan Envisat, kan een speciale robot worden gebouwd die het ruimteschroot door middel van een zelfmoordmissie ruimt. Daar hangt wel een prijskaartje van zo'n honderdvijftig miljoen euro aan.

De hoeveelheid ruimtepuin neemt al jaren snel toe. De vrees hiervoor groeide toen China in 2007 in een staaltje machtsvertoon een van zijn verouderde weersatellieten uit de ruimte schoot. Als gevolg daarvan schoten duizenden stukjes puin in het rond. Vele daarvan cirkelen nog steeds rond in een baan om de aarde.

Alle uitbreidingen in Skyrim Legendary Edition

Bethesda heeft de The Elder Scrolls V: Skyrim Legendary Edition aangekondigd. De speciale editie is verkrijgbaar vanaf vrijdag 7 juni. 

De Legendary Edition van The Elder Scrolls V: Skyrim bevat zowel originele game als de officiële uitbreidingen Dawnguard, Hearthfire en Dragonborn. Het spel beschikt ook over een aantal nieuwe functies zoals combat cameras, mounted combat, Legendary difficulty mode voor hardcore spelers en Legendary skills, waardoor je ieder voordeel weet mee te pikken en waarmee je oneindig je skills kunt opwaarderen.

De Legendary Edition gaat voor PlayStation 3 en Xbox 360 voor €49.99 over de toonbank, de pc-versie gaat €39.99 kosten.

Legendary Edition

Koningslied kostte publieke omroep 1,5 ton

Het omstreden koningslied kostte de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) 150.000 euro. Een woordvoerder bevestigde donderdag een bericht van Elsevier hierover.

Het geld was uitgegeven voor de hele productie van het officiële koningslied en alle activiteiten eromheen, variërend van het werven van zinnen bij het publiek tot kosten voor technici en het opnemen van het lied. De zegsman van de NPO zegt dat Ahoy in Rotterdam en de deelnemende artiesten zonder betaling mee wilden werken. Het bedrag is gehaald uit het potje 'onvoorziene kosten'.

Het koningslied werd vorige week gepresenteerd en kreeg toen veel kritiek. Het Nationaal Comité Inhuldiging blijft vasthouden aan het lied, dat op de avond van 30 april wordt gezongen voor het nieuwe koningspaar.

FOK!filmtips van de dag: Blood Trail

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

De Britse lerares Anna wordt in 1862 uitgenodigd door de koning van Siam om zijn kinderen de Engelse taal bij te brengen. Haar Westerse ideeën en gedrag botsen met de Oosterse gevoeligheden van de koning, maar als tegenstanders proberen zijn macht te breken, besluit Anna hem te helpen in zijn gevaarlijke strijd om het behoud van zijn land.

Dit historische drama, Anna and te King, is een remake van Anna and the King of Siam uit 1946 en losjes gebaseerd op de gelijknamige biografie van Anna Leonowens. De film met Jodie Foster in de hoofdrol, werd genomineerd voor de Oscars voor Beste Art Direction en Beste Kostuumontwerp. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

Robert King was de jongste oorlogsfotograaf (24 jaar) die ooit de Pulitzer Prize won. Deze documentaire volgt King gedurende 15 jaar tijdens zijn werk in Bosnië, Tsjetsjenië en Irak. De onschuldige, aardige, wat naïeve en onhandige fotograaf lijkt weinig kans van slagen te hebben in een oorlogsgebied. Toch weet King zich staande te houden en verandert hij gaandeweg in een gerespecteerde professionele fotograaf. Vijftien jaar werken als oorlogsverslaggever heeft zijn effect gehad op King. Hij is niet meer zo onbevangen, maar is eerder cynisch. Blood Trail is te zien om 23.50 uur op Nederland 2.

[Upd] [EK Judo] Verhagen loopt brons mis

Judoka Jeroen Mooren is donderdag goed begonnen aan de Europese titelstrijd in Boedapest. De Nijmegenaar, uitkomend in de klasse tot 60 kilogram, was in de eerste ronde te sterk voor Ido Bar uit Israël. Hij versloeg zijn tegenstander in slechts 45 seconden op ippon.

Ook Sanne Verhagen (- 57 kg) overleefde de eerste ronde in de hoofdstad van Hongarije. Ze schakelde Martina Lo Giudice uit Italië op ippon uit.

Update 12.45 uur

Mooren naar de kwartfinale na een zege op Artium Nacu uit Moldavië. Ook Verhagen heeft zich geplaatst bij de laatste acht. Zij won met yuko van de Roemeense Corina Oana Caprioriu. Jasper de Jong verloor zijn eerste partij nadat hij in de houdgreep werd genomen door Sergiu Oleinic uit Portugal. 

Birgit Ente(-52kg) is het niet gelukt om de laatste acht te bereiken. Ze verloor op ippon van Gili Cohen uit Israel. 

Update 13.15 uur

Het is Mooren niet gelukt zich te plaatsen voor de halve finale. Hij verloor op straffen van de Zwitser Lucovic Chammartin, na vijf minuten stond was er nog niet gescoord. Hij kan via de herkansingen nog wel kansmaken op brons. Verhagen moet voor een plek bij de laatste vier het opnemen tegen de Russin Irina Zabludina. 

Update 17.25 uur

Verhagen heeft zich via de herkansingen geplaatst voor de strijd om het brons. Ze verloor in de kwartfinale eerst van de Russin Zabludina via een golden score nadat ze een ernstige overtreding van de nieuwe judoregels had begaan. In de herkansingen was ze daarna te sterk voor Shushana Hevondian uit Oekraïne. In de strijd om brons moet ze het nu opnemen tegen viervoudig Europees kampioene Telma Monteiro uit Portugal.

Mooren redde het niet in de race om een medaille. Hij verloor de eindstrijd van de herkansingen in de slotseconde van Ludwig Paischer uit Oostenrijk. Mooren verklaarde tegen de Europese judobond EJU teleurgesteld te zijn. "Ik had vorige week griep en kon niet mijn beste judo laten zien."

Update 18.37 uur

Verhagen is er niet in geslaagd om de bronzen medaille te veroveren. De Nederlandse kreeg geen vat op de viervoudig Europees kampioene Monteiro en liep tegen drie strafjes aan. Deze waren voldoende om de Portugese het brons te bezorgen.

Duplan verlaat Utrecht voor avontuur

Aanvaller Édouard Duplan vertrekt bij FC Utrecht. De 29-jarige Fransman gaf aan toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Daarop zijn de contractonderhandelingen tussen Duplan en Utrecht stilgelegd, meldt de club donderdag. De aanvaller kwam sinds 2010 voor Utrecht uit.

Utrecht toont begrip voor de beslissing van Duplan. "Hij is op een leeftijd aangekomen dat het nu voor hem moet gebeuren", beseft algemeen directeur Wilco van Schaik. "Een ervaren speler als Édouard kijkt op zo'n moment niet alleen naar de financiën, maar ook naar de toekomst buiten het voetbal, het avontuur en zijn naaste familie."

De beslissing om Utrecht de rug toe te keren viel Duplan niet licht. "Ik houd van de mensen hier, van het stadion en van de supporters", laat Duplan weten. "Voetballen voor FC Utrecht is prachtig en heb ik altijd met enorm veel plezier gedaan."

Dagsucces voor Navardauskas in Romandië

Ramunas Navardauskas heeft de tweede etappe in de Ronde van Romandië gewonnen. De Litouwer van Garmin-Sharp was na 190 kilometer de sterkste in de sprint van een uitgedund peloton. Hij bleef in finishplaats Granges de Italiaan Enrico Gasparotto en de Belg Gianni Meersman voor. Chris Froome, dinsdag winnaar van de proloog, behoudt de gele leiderstrui.

Johnny Hoogerland gaf de etappe wat kleur mee. De Zeeuw van Vacansoleil maakt in de Zwitserse rittenkoers zijn rentree na maanden blessureleed. Hij vormde samen met de Duitser Marcus Burghardt en de Oostenrijker Matthias Brändle de kopgroep van de dag.

Op de laatste klim van de dag werd het drietal dankzij het werk van Team Sky van Froome ingerekend. Chris Anker Sörensen, Mikel Astarloza, Cameron Wurf, Alexandr Dyachenko sprongen vervolgens weg, maar zij kregen geen ruimte van Blanco Pro Cycling.

Voor de Nederlandse ploeg eindigde Stef Clement als zevende. Hij is op de zevende plaats ook de beste Nederlander in het klassement. Wilco Kelderman blijft tiende.

De Ronde van Romandië, die geldt als voorbereiding op de Giro d'Italia, wordt zondag afgerond.

Koningslied wordt deathmetal

Het inmiddels weer officiële koningslied is al talloze keren op alle vlakken totaal waardeloos bevonden. Het nummer bevat geen enkele pakkende melodielijn, elke structuur ontbreekt, de tekst is nietszeggend en barst van de taalfouten. Dat kan alleen maar beter, vond de Nederlandse deathmetalband I Chaos. Daarom namen zij het nummer Een Kroon voor de Leeuw op.

Het mag duidelijk zijn dat een deathmetalnummer niet voor iedereen even gemakkelijk in het gehoor zal liggen, maar aan de basisvoorwaarden is ruimschoots voldaan: de tekst is duidelijk en (op een enkele grap na) vrij van fouten, het zit vrij aardig in elkaar en met een totale duur van 80 seconden is het zeker niet te lang.

Het nummer is te beluisteren op de site van de band. Leer het uit je hoofd en zing schreeuw het op 30 april zo hard als je kan!

Duitsers

“Visca Barça!” “Hala Madrid!” De afgelopen jaren heb ik die uitroepen heel wat keren voorbij zien komen op Facebook en Twitter. Net zoals opmerkingen over het falen van de concurrent. Fans van Real Madrid die FC Barcelona uitlachten na de uitschakeling tegen Chelsea bijvoorbeeld, of fans van Barça die Real belachelijk maakten na wéér puntenverlies in de competitie. Gisteren en eergisteren verloren beide clubs hard in de halve finales van de Champions League, en wat zie ik nu op de sociale media? Allemaal Duitsers.

Politiepaarden doorstaan Wolter Kroes-proef

Om alles veilig en beheersbaar te houden worden 30 april duizenden agenten ingezet. En die komen ook van buiten Amsterdam. Dat geldt ook voor de politiepaarden.

Er zijn er zoveel nodig dat er zelfs paarden uit België zijn ingevlogen. En die kregen vandaag een lesje crisisbeheersing. Op z'n Hollands. Dus dat betekent dat de paarden ook tegen liedjes van Wolter Kroes moeten kunnen.

Ook houden de autoriteiten rekening met de agenten van buiten Amsterdam, die de stad niet zo goed kennen. Voor hen hangen er speciale bordjes in de stad en zij gaan op pad met Amsterdamse collega's zodat ze niet verdwaald raken.

Demonstratie Schumacher op Nordschleife

Michael Schumacher zal op 19 mei voorafgaand aan de 24 uur van de Nürburgring een demonstratie gaan geven op de fameuze Nordschleife. De zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen zal gaan rijden met de Mercedes W02 uit 2011.

Schumi heeft zin in zijn rit over het circuit dat ruim 25 kilometer lang is en voor elke coureur een flinke uitdaging vormt. "Ik heb veel herinneringen aan de Nürburgring. Ik kijk hierdoor uiteraard heel erg uit om de fans en vrienden die vanuit mijn geboortestad Kerpen komen, een uniek kijkje te geven op de Nürburgring. Iets moois om aan terug te denken als ze mij zien rijden."

"Het zal een fantastische ervaring voor mij worden. Op de oude beroemde Nordschleife met een moderne Formule 1-wagen van Mercedes. Helemaal speciaal is dat de legende van de Silver Arrow hier is begonnen. Om dan nu in een moderne Silver Arrow te rijden op het mooiste circuit van de wereld is een briljante mix. Dit is de absolute droom van elke coureur."

HRW vraagt aparte toiletten voor Afghaanse agentes

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dringt er bij de Afghaanse regering op aan politiebureaus te dwingen aparte toiletten en kleedkamers die op slot kunnen te bouwen voor vrouwelijke agenten. Dit om te voorkomen dat de agentes seksueel worden belaagd door hun mannelijke collega's.

Bij de meeste grote politiebureaus zijn er wel aparte faciliteiten, maar in de provincie ontbreken ze meestal. Volgens HRW is maar 1,4 procent van het 157.000 leden tellende politiekorps in Afghanistan vrouw.

China en Frankrijk voor 'multipolaire' wereld

China en Frankrijk willen een wereld die niet door één supermacht gedomineerd wordt. Het zijn zelf twee landen met een sterk ontwikkeld onafhankelijkheidsgevoel en zij zullen zich actief inzetten voor 'een multipolaire wereld en de democratisering van internationale betrekkingen'. Dat heeft de Chinese president Xi Jinping donderdag gezegd op een gezamenlijke persconferentie met zijn Franse ambtgenoot François Hollande, die in China op bezoek is voor een handelsmissie.

"China en Frankrijk willen allebei een multipolaire wereld. Wij willen dat er een evenwicht is. Wij willen geen wereld van machten, van supermachten", zei Hollande. "Wanneer China en Frankrijk het over iets eens zijn, kunnen wij de wereld sturen."

Vertegenwoordigers van de twee landen sloten tijdens het bezoek een overeenkomst voor de aanschaf van zestig Airbus-vliegtuigen door China. Franse bedrijven hopen op meer contracten voor auto's, kernenergie en levensmiddelen. Frankrijk registreerde vorig jaar een tekort van 26 miljard euro op de handelsbalans met China; het vertegenwoordigt amper twee procent van de buitenlandse handel van de Volksrepubliek.

"Er is een imbalans in onze buitenlandse handel en wij hopen dat te corrigeren", zei Hollande. "Niet door onze investeringen en export te beperken, maar door ze verder op te voeren."


China en Frankrijk voor 'multipolaire' wereld (Foto: Novum)

J.J. Abrams sluit regie derde Star Trek niet uit

J.J. Abrams vindt het geen probleem om na Star Wars VII weer een Star Trek-film te regisseren. "Het behoort zeker tot de mogelijkheden", zegt hij in een interview voor de Amerikaanse Playboy.

"We zijn nog aan het bedenken wat de volgende stap wordt", zegt Abrams, die net de laatste hand heeft gelegd aan Star Trek: Into Darkness en binnenkort echt gaat beginnen met zijn eerste film in die andere sciencefictionreeks, Star Wars: Episode VII. "Maar zoals alles hangt het af van het verhaal." Hoe dan ook staat vast dat Abrams Star Trek 3 gaat produceren.

De 46-jarige Abrams legt uit hoe hij een nieuw scenario benadert. "Zeker bij Star Wars was het de uitdaging me niet te veel te laten beïnvloeden door wat er al was. Ik wilde eerst allerlei dingen uit vorige films vermijden of juist uitvergroten. Maar dan werk je van buiten naar binnen en zo werk ik niet. De sleutel is dat het verhaal zelf zegt waar het naartoe wil."

Daarnaast vindt Abrams het fijn dat hij altijd nog advies kan inwinnen bij de geestelijk vader van het heelal heel, heel ver weg. "Het voordeel is dat ik op ieder moment George Lucas om advies of feedback kan vragen. Dat ga ik zeker doen. Bij Star Trek was dat een stuk moeilijker, want daar was ik een minder groot fan van toen ik begon en ik kon niet naar Gene Roddenberry stappen."

Star Trek: Into Darkness gaat 6 juni in Nederland in première. Star Wars: Episode VII verschijnt in 2015.


J.J. Abrams sluit regie derde Star Trek niet uit (Foto: Novum)

Kwik in Eindhoven boven 25 graden

Voor het eerst dit jaar is het warmer geworden dan 25 graden. Dat gebeurde donderdag in Eindhoven. Daarmee is de eerste lokale zomerse dag een feit, meldt weeronline.nl.

Om 15.30 uur werd het 25 graden in de Brabantse plaats. In grote delen van het land was het donderdag warm met temperaturen van bijna overal boven de 20 graden. In Limburg steeg de temperatuur tot 24,8 graden. Mogelijk wordt daar donderdag ook nog de 25 graden gehaald. Om van een officiële zomerse dag te spreken moet in De Bilt een maximumtemperatuur van 25,0 graden of hoger worden gemeten.

Tot nog toe werd het dit jaar het warmst in het Brabantse Woensdrecht. Daar liep het kwik elf dagen geleden op tot 24 graden. Dat was eveneens de eerste landelijke warme dag van het jaar.

Na donderdag is de lente echter weer ver te zoeken. De temperatuur daalt en de wisselvalligheid neemt toe. Vrijdag verloopt koud. Aan het einde van de dag ligt de temperatuur tussen de 6 graden op de Wadden en 11 graden in Limburg.

Zaterdag wordt de koudste dag van de week. De zon laat zich dan nauwelijks zien en het zuidoosten heeft kans op buien. Zondag blijft het zo goed als droog en zijn er flinke zonnige perioden. Aan zee wordt het zo'n 11 graden, in het binnenland loopt het op tot 14 graden. Na het weekend neemt de temperatuur naar verwachting toe, maar blijft het wisselvallig. Dat geldt ook voor 30 april.

Documentaire over Amy Winehouse in de maak

Asif Kapadia is voornamelijk bekend geworden met zijn documentaire over Ayrton Senna, de Formule 1 coureur die tijdens een race overleed op 34-jarige leeftijd. Nu komt deze regisseur met een documentaire over het leven van Amy Winehouse, de soul-zangeres die de Club van 27 heeft aangevuld in 2011.

Focus Features International vertelt dat de film niet eerder vertoond archiefmateriaal zal bevatten van de artieste die op 27-jarige leeftijd overleed aan alcoholvergiftiging in Londen op 23 juli 2011. De familie vertelde in een verklaring dat ze werden benaderd met vele voorstellen voor een documentaire, maar Asif Kapadia en producer James Gay-Rees presenteerden een visie die een gevoelige en eerlijke blik werpen op het leven van Amy, zonder het verhaal aan te dikken met sensatie en spektakel.

De documentaire Senna uit 2010 heeft destijds verschillende prijzen gewonnen

Amy Winehouse
Amy Winehouse

Zelfgefabriceerd explosief gevonden in Kaatsheuvel

Het verdachte pakketje dat donderdag werd gevonden in een woning in Kaatsheuvel blijkt een in elkaar geknutseld explosief te zijn. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de bom uit elkaar gehaald. Volgens een woordvoerder van de politie is het gevaar geweken.

Het pakketje werd gevonden na een inbraak in een woning aan de Hoofdstraat. Agenten vertrouwden de zaak niet, net als een explosievenverkenner. De EOD heeft de bom vervolgens ontmanteld. Van wie het explosief afkomstig is, is nog niet duidelijk.

De bewoner, een 24-jarige man, was al eerder aangehouden omdat na de inbraakmelding drugs werden gevonden in zijn huis. Even verderop is de vermoedelijke inbreker, een 38-jarige Tilburger, opgepakt. Hij is volgens de politie in een ziekenhuis opgenomen met hartproblemen.

Vanwege de vondst werd het pand ontruimd, inclusief een ijscowinkel op de benedenverdieping. Ook werd de straat korte tijd afgesloten. Enkele winkels waren daardoor niet bereikbaar.

Koerden trekken zich terug uit Turkije

Duizenden Koerdische rebellen trekken zich per 5 mei terug uit Turkije. Dat heeft de Koerdische commandant Murat Karayilan donderdag in Noord-Irak aangekondigd, meldde het pro-Koerdische persbureau Firat.

De terugtrekking zou een belangrijke ontwikkeling zijn in het beëindigen van de al drie decennia durende Koerdische opstand voor zelfbestuur in het zuidoosten van Turkije. De strijd heeft sinds het begin in 1984 aan tienduizenden mensen het leven gekost.

Slachtoffer schietpartij Amsterdam overleden

De 37-jarige man die zondagavond werd neergeschoten in Amsterdam is maandag overleden. De 28-jarige verdachte die niet lang daarna werd opgepakt zit nog vast. Dat laat de politie donderdag weten.

Het schietincident in de buurt van het Osdorpplein vond plaats rond 22.15 uur. Het slachtoffer, van wie geen vaste woon- of verblijfplaats bekend is, werd in kritieke toestand in een ziekenhuis opgenomen waar hij maandag overleed. Bij de zoektocht naar de dader zagen agenten vanuit een politiehelikopter een man in het water springen. Hij werd uiteindelijk aangehouden. Ook van hem is geen vaste woonplaats bekend.

Het onderzoek is nog bezig. Getuigen die de politie nog niet heeft gesproken, wordt gevraagd contact op te nemen.

Oranje oefent in augustus tegen Portugal

Het Nederlands elftal speelt op 14 augustus een vriendschappelijke interland tegen Portugal. De wedstrijd wordt afgewerkt in het Estadio Algarve in Faro, waar Oranje tijdens het EK van 2004 Zweden in de kwartfinale na strafschoppen uitschakelde. Het aanvangstijdstip wordt later bekendgemaakt, meldt de KNVB donderdag.

Nederland en Portugal stonden vorige zomer tijdens de Europese titelstrijd in Polen en Oekraïne voor het laatst tegenover elkaar. In de groepsfase waren de Zuid-Europeanen met 2-1 te sterk. Ook de statistieken zijn in het nadeel van Oranje. Van de eerdere tien ontmoetingen wonnen de Portugezen er zes, tegenover een Nederlandse zege.

Bondscoach Louis van Gaal kijkt uit naar de krachtmeting. "Ik speel graag oefenwedstrijden tegen sterke tegenstanders. Eerder dit seizoen hebben wij ons al kunnen meten met België, Duitsland en Italië. Portugal past prima in dit rijtje."

Een kleine maand na de oefenwedstrijd tegen het Portugal van sterspeler Cristiano Ronaldo, neemt Oranje het in de WK-kwalificatie op tegen Estland en Andorra. In oktober wordt de kwalificatiereeks besloten met duels tegen Hongarije en Turkije.

Sluiting coffeeshop Maastricht was onrechtmatig

De gemeente Maastricht had coffeeshop Easy Going vorig jaar niet mogen sluiten toen de eigenaar de regels rond de wietpas niet naleefde. De burgemeester van de Limburgse hoofdstad, Onno Hoes, had het besluit onvoldoende gemotiveerd. Dat heeft de rechtbank in Maastricht donderdag bepaald.

Easy Going stapte vorig jaar juni naar de rechter omdat de shop een maand dicht moest van de gemeente. De coffeeshop had zich niet aan de aangescherpte regels gehouden door buitenlanders toe te laten in het pand. De eigenaar, Marc Josemans, weigerde mee te werken omdat hij vindt dat de overheid hem met de maatregel dwingt te discrimineren.

De rechter besloot eerder al dat Easy Going zich wel aan de nieuwe regels moet houden. De coffeeshop had echter niet gesloten mogen worden, stelt de rechtbank nu. Hoes had bij zijn besluit ook moeten aantonen waarom andere maatregelen niet mogelijk waren.

Geen explosieven bij bank Hengelo

Bij een filiaal van ABN AMRO in Hengelo dat donderdag werd ontruimd na een bommelding zijn geen explosieven aangetroffen. Het gebied met een straal van 75 meter rondom de bank dat werd afgezet is weer vrijgegeven, meldt de politie even na 14.00 uur.

De bank en de omliggende panden werden donderdagochtend rond 11.00 uur ontruimd na de melding. Daarop onderzocht de politie in kogelwerende vesten het pand en de omgeving.

Een persoon werd aangehouden voor belediging. Die aanhouding had echter niets te maken met de bommelding, aldus de politie.

Willem Alexander krijgt GTA V-trailer

Er staat iets groot te gebeuren op 30 april. Nee, we hebben het niet over prins pils die voortaan als koning pils door het leven gaat. Er komen een of meerdere Grand Theft Auto V-trailers uit.

Rockstar heeft door middel van een screenshot op hun site de fans weer gek gemaakt. All aboard the hypetrain! De screenshot noemt Michael. Franklin. Trevor, namen uit de game. Het woordje trailers doet vermoeden dat het over meerdere trailers gaat.  Dus dat wordt zappen tussen een kroning en het internet om de trailer of trailers te zien.

GTA

Shia LaBeouf in actiethriller Fury

Shia Labeouf heeft een rol gekregen in de actiethriller Fury. De acteur is gecast voor de rol van legerofficier.

De film speelt zich af aan het einde van de Tweede Wereldoorlog (1945). Sergeant Wardaddy (Brad Pitt) heeft de leiding over de vijfkoppige tank-crew Fury, die het opneemt tegen het verzwakte Duitse leger. Shia moet als legerofficier verantwoording afleggen aan Wardaddy.

De productie gaat in september 2013 van start met een beoogde release op 14 november 2014.

Shia LaBeouf in actiethriller Fury (Foto: Novum)Shia LaBeouf in actiethriller Fury (Foto: Novum)

Belg Janssen bondscoach honkballers in Rotterdam

De Belg Steve Janssen is de bondscoach van het Nederlandse honkbalteam tijdens het World Port Tournament in Rotterdam. Dat meldt de bond donderdag. Janssen, die sinds 2010 pitchingcoach was van Oranje, is de opvolger van de opgestapte Brian Farley. De Amerikaan ontbrak vorige maand al tijdens de prestigieuze World Baseball Classic.

Met Nederland veroverden Farley en Janssen in 2011 de wereldtitel. Op de World Baseball Classic, waar de ervaren Hensley Meulens en technisch directeur Robert Eenhoorn de honneurs waarnamen, werd vorige maand de halve finale bereikt.

Janssen werkte eerder tussen 2003 en 2005 al als pitchingcoach bij het Nederlandse team. Als hoofdcoach had hij vervolgens Door Neptunes en Sparta-Feyenoord onder zijn hoede. Oranje begint binnenkort met de voorbereiding op het World Port Tournament, dat van 30 juni tot en met 7 juli wordt gehouden in Rotterdam.

[PL Darts] Voorbeschouwing week 12

De Premier League of Darts strijkt deze week neer in Birmingham en is dus weer terug in Engeland, de bakermat van het darts. Vorige week zagen een kleine 10.000 enthousiaste Ieren Michael van Gerwen een voorschot op de playoffs nemen en Raymond van Barneveld 'choken' tegen Phil Taylor.

Voor diezelfde Taylor zal morgenavond cruciaal zijn. Wil de grootmeester na 15 weken zijn Premier League titel nog kunnen verdedigen zal hij aan de bak moeten, voor hem staan namelijk twee 'must wins' op het programma.

Phil Taylor (Eng) vs Adrian Lewis (Eng)
Simon Whitlock (Aus) vs Michael van Gerwen (Ned)
Robert Thornton (Sch) vs Andy Hamilton (Eng)
Raymond van Barneveld (Ned) vs James Wade (Eng)
Phil Taylor (Eng) vs Simon Whitlock (Aus)
Adrian Lewis (Eng) vs Robert Thornton (Sch)

 

Phil Taylor

Hoewel Phil Taylor ook nog steeds niet op zijn topniveau zit, weet hij wel zijn punten binnen te halen. De eerste tegenstander van Taylor vanavond is Adrian Lewis. Jackpot kan zich concentreren op de rest van het jaar. Hij is uitgeschakeld voor de play-offs. Dat kan ontspannend werken, maar eerlijk is eerlijk: Lewis heeft het hele jaar dé vorm niet te pakken. Beide heren speelden eerder deze competitie tegen elkaar in Aberdeen, toen won Taylor zonder enig probleem met 7-3.

Bij Taylor tegen Whitlock denken we vaak terug aan de prachtige WK-finale van 2010 waarin Whitlock het Taylor heel moeilijk maakte. Zo’n wedstrijd schept verwachtingen, maar als je naar de kille cijfers kijkt, is het eigenlijk geen wedstrijd. Van de vijftien keer dat beide heren tegenover elkaar stonden won de Australiër alleen het eerste duel. Dat was in 2006 te Nijmegen tijdens de IDL. Daarna won hij nooit meer.

Simon Whitlock - Michael van Gerwen

Voor Whitlock is het programma vanavond pittig. In zijn tweede wedstrijd van de avond doemt namelijk de nummer twee van de Order of Merit voor zijn neus op. Mighty Mike is in bloedvorm, maar dat is hij eigenlijk al sinds hij in oktober de World Grand Prix won. The Wizard lijkt de weg naar boven te hebben gevonden. Eerder wist Whitlock een UK Open Qualifier te winnen door Van Gerwen in de finale te kloppen, en vorige week tankte hij nog meer zelfvertrouwen door in de competitie van Andy Hamilton te winnen.

De vraag is of de opmars van de Australiër op tijd komt. Whitlock staat in de League Table op de zevende plaats en heeft echt punten nodig om nog kans te maken op kwalificatie. Met drie punten achterstand op de vierde plek van Taylor is de tweede partij misschien belangrijker dan de eerste voor Whitlock. Toch zal hij willen proberen een puntje te pakken tegen de ontketende Hollander. Dat lukte eerder niet in week negen in Brighton toen Van Gerwen veel te sterk was.

Raymond van Barneveld - James Wade

In hoeverre spookt de wedstrijd van vorige week nog door het hoofd van Van Barneveld, toen hij maar liefst vijf matchdarts onbenut liet tegen The Power? Voor Barney is het te hopen dat hij dit achter zich heeft gelaten en weer fris aan de start staat voor de volgende klus. Want zwaar dat wordt het zeker.

The Machine weet als geen ander het spel van zijn tegenstander te ontregelen. Zaak voor Van Barneveld is om zijn scores te koppelen aan een goed dubbelpercentage. Want als er één speler is die van de zwakheden van zijn tegenstander kan profiteren is het Wade wel. Alleen al in de Premier League speelden beide heren dertien keer tegen elkaar. In de reguliere competitie wonnen beide heren vier keer en was er ook drie keer geen winnaar. Beide heren zijn volop in de running voor een ticket bij de laatste vier, de winnaar van morgenavond kan zijn koffers voor Londen alvast pakken.

Deze week is de Premier League live te zien op TV via RTL7 op donderdag 25 april vanaf 23.30 uur. Op vrijdag is er een ruime samenvatting van de gespeelde wedstrijden te zien rond de klok van 22.00 uur op RTL7. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de live stream van RTL7darts.nl.

"Wii U is momentum verloren"

Wii U is alle momentum verloren door het gebrek aan en het uitstellen van de first-party titels. Dat heeft Nintendo-president Satoru Iwata gezegd in het financiële jaarrapport van Nintendo. Wii U presteert beneden de verwachtingen van de Japanse spelcomputergigant.

Iwata verzekert echter dit jaar nog een ommekeer. De strategie is simpel: snel meer top-games uitbrengen. “Starting with Pikmin 3 scheduled for release in the upcoming July, however, we will intensively launch our key titles to give sales momentum to the platform. As a decisive factor in buying a console is that you cannot play a much-anticipated title without the hardware, we will do our best to have you feel from this summer to the end of this year that there are plenty of great games for Wii U."

De tegenvallende resultaten zijn volgens Iwata ook te wijten aan miscommunicatie. “We have not been able to solidly communicate the product value of Wii U to our consumers yet, which has been a grand challenge for us. Some have the misunderstanding that Wii U is just Wii with a pad for games, and others even consider Wii U GamePad as a peripheral device connectable to Wii. We feel deeply responsible for not having tried hard enough to have consumers understand the product."

De Nintendo-baas zegt dat de nieuwe console nog geen Wii Sports-achtige titel heeft, waarmee mensen onmiddelijk de waarde van het product begrijpen.

Gaat Wii U net als 3DS binnenkort als een feniks uit zijn as herrijzen?

'Flexibiliteit leidt niet tot vaker wisselen baan'

De flexibilisering op de arbeidsmarkt heeft er niet toe geleid dat mensen vaker van werkgever wisselen. Tussen 2008 en 2010 kreeg dertien procent van de mensen een andere werkgever. Dat is hetzelfde percentage als midden jaren negentig. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat donderdag werd gepresenteerd.

De onderzoekers spreken van een paradox. Werknemers krijgen, mede door de economische crisis, minder snel een vast contract, maar verlaten toch niet snel hun huidige werkgever. In de jaren dat het economische goed ging, zoals de jaren voor de kredietcrisis, steeg het aantal mensen dat overstapte wel. Dat komt volgens de onderzoekers echter niet door de flexibilisering van de arbeidsmarkt, maar door de economische conjunctuur.

De onderzoekers stellen dat werknemers 'tamelijk beperkt' profiteren van de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Elf procent van de mensen die wisselen, gaat erop achteruit. 71 procent gaat er niet of nauwelijks op vooruit bij het overgaan naar een nieuwe werkgever.

Wel wisselen mensen vaker binnen hun bedrijf van baan. Midden jaren negentig lag dat percentage tussen de tien en de twaalf procent van alle werknemers. In de twee jaar tot 2010 was dat gestegen tot zeventien procent.

Zweedse schutter ook in beroep veroordeeld

Een Zweed die wegens moord en poging tot moord op immigranten een levenslange gevangenisstraf uitzit, is donderdag door een gerechtshof in Malmö voor nog drie pogingen tot moord veroordeeld. De ernst van de misdaden is dusdanig dat geen andere straf dan levenslang gepast is, aldus het hof.

De 41-jarige Peter Mangs had het voornamelijk gemunt op immigranten, die zo'n veertig procent van de bevolking van Malmö vormen. In november werd hij veroordeeld, twee jaar nadat de politie diverse schietpartijen tot hem had herleid en hem had gearresteerd. Hij ging in beroep, maar het gerechtshof stelde dat Mangs schuldig is aan twee moorden en acht pogingen tot moord.

Kleine teen houdt Kum aan de kant tegen AZ

Trainer Marco van Basten van sc Heerenveen kan vrijdag in de thuiswedstrijd tegen AZ niet beschikken over Chris Kum. De verdediger heeft tijdens de training een blessure aan de kleine teen van zijn rechtervoet opgelopen. Aan het begin van het seizoen stond hij al weken aan de kant door een kwetsuur aan dezelfde teen.

"De teen is ontstoken en pijnlijk", zegt fysiotherapeut Erik ten Voorde op de website van de Friezen. "Chris kan daardoor geen voetbalschoenen dragen en dus niet spelen."

De 27-jarige Kum speelde dit seizoen twintig competitieduels voor Heerenveen, dat nog volop in de race is voor een ticket voor de play-offs. Vorige week kwam hij tijdens het 1-1 gelijkspel tegen Ajax niet in actie.

Greipel wint weer sprint in Turkije

André Greipel heeft donderdag zijn tweede ritzege in de Ronde van Turkije behaald. De Duitser van Lotto-Belisol was in de vijfde etappe van Marmaris naar Turgutreis de snelste in de sprint. Greipel had woensdag ook al de vierde rit gewonnen. Natnael Berhane (Europcar) blijft leider in het klassement.

Een drietal late vluchters werd op twee kilometer voor de streep ingerekend en op dat moment ging Filippo Pozzato in de aanval. De Italiaan hield stand tot driehonderd meter van de finish en werd toen overlopen door de sprinters. Greipel was van hen de rapste voor Matteo Trentin (Omega Pharma-Quick-Step) en Nikias Arndt (Argos-Shimano).

Vrijdag voert de zesde etappe het peloton in Turkije van Bodrum naar Selçuk over 182 kilometer. De Turkse rittenkoers duurt nog tot en met zondag.

D66: kabinet vult gaten met gaten

Het kabinet van Mark Rutte (VVD) vult met de akkoorden die de afgelopen weken werden gesloten gaten in de begroting alleen maar met nieuwe gaten. "En de vraag is: wie dicht het laatste gat?" Dat zei D66-Kamerlid Wouter Koolmees donderdag in het debat over het stabiliteitspakket, de conceptbegroting die het kabinet eind deze week naar Brussel stuurt.

Koolmees constateert 'tot zijn ongenoegen' dat het kabinet van VVD en PvdA in het woonakkoord, het sociaal akkoord en het zorgakkoord de structurele hervormingen steeds verder naar achteren verschuift. "We moeten nu beginnen met hervormen", zei Koolmees donderdag in de Kamer. "Elke dag met wachten kost mensen hun baan. Mensen weten niet waar ze aan toen zijn."

D66 constateert dat het kabinet door de drie akkoorden vooral minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) met problemen opzadelt. "De akkoorden zijn ongedekte cheques."

De partij vreest dat in het najaar er vervolgens nog maar drie manieren zijn om alsnog aan de Europese drieprocentsnorm te voldoen: belastingen verhogen, de nullijn alsnog invoeren in het onderwijs en de zorg of de kaasschaaf. "Alle drie de manieren zijn visieloos." Koolmees constateert bovendien dat er weinig draagvlak voor zal zijn in de Kamer.

Het kabinet publiceerde woensdagavond het stabiliteitsprogramma. Dat wordt de komende weken door de Europese Commissie beoordeeld, waarna Nederland eind mei specifieke aanbevelingen krijgt. Het kabinet kondigt in het programma aan op zoek te gaan naar een nieuwe bezuiniging van een miljard euro, nu de nullijn in de zorg van tafel is gehaald in het sociaal akkoord en het zorgakkoord. Het kabinet wil in het najaar alsnog maximaal 4,3 miljard euro kunnen bezuinigen, mocht de economische groei toch tegenvallen.


D66: kabinet vult gaten met gaten (Foto: Novum)

Verdacht pakket gevonden na inbraak in Kaatsheuvel

Na een inbraak in Kaatsheuvel heeft de politie donderdag een verdacht pakketje gevonden. De bewoner van de woning aan de Hoofdstraat was toen al aangehouden omdat de politie na de inbraakmelding drugs in de woning had gevonden, zegt een politiewoordvoerder.

Voor de inbraak, die in de ochtend plaatsvond, is in de omgeving ook een verdachte aangehouden. Tijdens het onderzoek in het huis vond de politie drugs. Over de hoeveelheid kon de woordvoerder nog niets zeggen. "Maar het gaat niet om een plantage of een enorme hoeveelheid." Later vond de politie iets waar mogelijk explosieven in kunnen zitten.

Er zijn nog geen omliggende huizen ontruimd.

Inafune wil Soul Sacrifice-sequel maken

Keiji Inafune is in gesprek met Sony over een eventuele Soul Sacrifice-sequel. Dat zei de befaamde ex-Capcom-ontwikkelaar in een interview met IGN. Bovendien zegt hij meer games te willen maken voor PlayStation-consoles, niet alleen voor Vita.

Soul Sacrifice is echter speciaal gemaakt voor Sony's handheld. “Soul Sacrifice is something I specifically designed for Vita using [the] hardware’s specific features. To drive Vita sales even more, I have an idea for a Soul Sacrifice sequel. I’m actually approaching [Sony Computer Entertainment] regarding this project. Let’s say the talks are ongoing and I’d love to make it happen.”

Soul Sacrifice komt op 1 mei uit. Houd FOK!games rond die tijd in de gaten voor onze review.

Voedsel op vrijmarkten vaak bedorven

De kans dat er iets niet in orde is met etenswaren die tijdens Koninginnedag op de vrijmarkten kunnen worden gekocht is aanzienlijk. Vorig jaar bleek dat de helft van de gecontroleerde straatverkopers zijn zaken niet op orde had, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag.

Ten onrechte wordt volgens de toezichthouder weleens gedacht dat op een 'vrijmarkt' alles is toegestaan. De inspecteurs deelden vorig jaar 62 waarschuwingen uit aan verkopers van vlees, vis, salades of zuivel. Zij moesten hun waren alsnog in de koeling leggen of verder verhitten.

Nog eens 23 straatverkopers moesten hun eten weggooien omdat het niet was gekoeld. Zij kregen boetes van 525 tot 1050 euro. In elf gevallen spoten de inspecteurs blauwe kleurstof over het voedsel om het onverkoopbaar te maken.

Om te voorkomen dat het feest rond de troonswisseling wordt ontsierd door bedorven vlees, geeft de toezichthouder consumenten enkele tips mee. Zo zouden ze er goed aan doen om na te gaan of in de kraam stromend water en zeep aanwezig is. Ook mag er geen vuil in het eten waaien en moeten omstanders en dieren het niet aan kunnen raken. Bederfelijk voedsel moet gekoeld worden bewaard en warm eten moet voldoende warm worden gehouden. Eten hoort verder niet op de grond te staan.

Kok stopt pesticide in plaats van saus in eten

Een Chinese kok heeft bij vergissing pesticide in plaats van saus aan het eten toegevoegd.

De man bereidde de lunch voor een groep bouwvakkers op een bouwplaats in de autonome Chinese regio Binnen-Mongolië. Zijn vergissing kostte een bouwvakker het leven.

Hijzelf en negentien bouwvakkers werden ziek. Twee zieken zijn er zeer slecht aan toe. Het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft dit donderdag bericht.

Militair opgepakt voor plunderen geldautomaten

Een 40-jarige militair uit Tilburg is woensdagochtend aangehouden voor het openbreken en plunderen van geldautomaten op defensielocaties. De buit bedroeg enkele duizenden euro's, zegt een woordvoerder van de marechaussee. Het ging om bijvoorbeeld wisselautomaten op kazernes.

In de woning van de man werden bovendien gestolen spullen aangetroffen. De verdachte zit voorlopig vast.

Romme assistent van Timmer bij Team Liga

Gianni Romme is de nieuwe assistent van hoofdcoach Marianne Timmer. De voormalige schaatskampioen is toegetreden tot de technische staf van Team Liga. Dat meldde de commerciële schaatsploeg woensdag.

Romme en Timmer wonnen ieder twee gouden medailles bij de Olympische Winterspelen van 1998 in Nagano. Het duo schaatste later nog in hetzelfde team bij coach Peter Mueller. Romme was tot afgelopen seizoen bondscoach van Italië. Hij legde die functie voortijdig neer.

Thijsje Oenema en Margot Boer zijn volgend seizoen, waarin de Olympische Spelen in Sochi het hoogtepunt vormen, opnieuw de kopvrouwen van Team Liga.

Romme assistent van Timmer bij Team Liga
Romme assistent van Timmer bij Team Liga (Foto: ANP)

Einde seizoen voor Ajax-doelman Van der Hart

Ajax-doelman Mickey van der Hart ondergaat vrijdag een kijkoperatie aan zijn rechterknie. Bij de ingreep wordt tevens de meniscus behandeld, melden de Amsterdammers donderdag op hun website. De 18-jarige sluitpost is naar verwachting ruim op tijd hersteld om fit aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen te beginnen.

Van der Hart liep eind vorige maand tijdens een duel van Oranje onder 19 zowel een knie- als enkelblessure op. De kwetsuur aan zijn enkel is genezen, maar de revalidatie van zijn knieblessure leverde niet het gewenste resultaat op. Van der Hart is achter Kenneth Vermeer en Jasper Cillessen de derde keeper in de selectie van trainer Frank de Boer.

Degradant AEK Athene verliest beroep

De degradatie van AEK Athene uit de hoogste Griekse voetbalcompetitie is donderdag bekrachtigd. Een beroep van de elfvoudig landskampioen werd door de voetbalbond van tafel geveegd. De club, die voor het eerst in zijn 89-jarige historie een stap terug moet doen, kreeg vorige week drie punten in mindering vanwege ongeregeldheden tijdens een wedstrijd tegen Panthrakikos.

AEK weigerde zich neer te leggen bij de straf, die door het bestuur 'een misdrijf met voorbedachten rade gepleegd door een corrupt systeem' werd genoemd. Omdat de ploeg afgelopen weekeinde het laatste competitieduel tegen Atromitos verloor, was degradatie al niet meer af te wenden.

WWSD? : Twee promo's Star Trek Into Darkness

What would Spock do? Deze en meer vragen worden beantwoord in twee nieuwe promo's van de film Star Trek Into Darkness.

Als de crew van de Enterprise terug naar huis wordt geroepen, vinden ze een sterke kracht van terreur binnen de eigen organisatie die alles en iedereen vernietigt. Met een persoonlijke vete leidt kapitein Kirk een klopjacht door een door oorlog opgebroken wereld om een allesvernietigende man te pakken. De helden van de Enterprise starten zo een spannend avontuur waar leven, dood en liefde op het spel staan, vriendschappen op de proef worden gesteld en offers genoodzaakt zijn voor de enige familie die Kirk nog heeft: zijn crew.

Star Trek Into Darkness vliegt op 6 juni de bioscoop binnen.

Minder geholpen door slachtofferhulp

Minder slachtoffers van misdrijven hebben vorig jaar vervolghulp gekregen via Slachtofferhulp. In 2011 werden nog ruim 64 duizend mensen geholpen, vorig jaar waren dat er ruim 59 duizend, blijkt donderdag uit het jaarverslag van Slachtofferhulp.

De daling is opvallend, omdat Slachtofferhulp met veel meer mensen contact opnam. Vorig jaar werden 151 duizend slachtoffers aangeschreven of gebeld, achttienduizend meer dan in 2011. Een groot deel, zestig procent, had echter geen behoefte aan meer contact of ondersteuning.

Dat een groter deel hier geen behoefte aan had, komt volgens een woordvoerder door een nieuwe werkwijze bij de politie. Sinds halverwege 2011 wordt ook de omgeving van slachtoffers en getuigen met Slachtofferhulp in contact gebracht. Slachtofferhulp kreeg hierdoor de gegevens van ruim 220 duizend mensen, veertien procent meer dan in 2011. "Maar betrokkenen en getuigen hebben veel minder vaak behoefte aan slachtofferhulp."

Bijna alle mensen die verder worden geholpen, krijgen praktische ondersteuning en emotionele opvang. Ook krijgt ongeveer dertig procent ondersteuning bij het verhalen van schade. Verder wordt onder meer gebruikgemaakt van begeleiding bij het strafproces en het opstellen van een slachtofferverklaring. Ook worden slachtoffers doorverwezen naar bijvoorbeeld maatschappelijk werk, een psycholoog of een letselschadeadvocaat.

Oppositie hekelt vaagheid rond extra bezuiniging

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer verwijten het kabinet-Rutte 2 onduidelijk te zijn over een miljard euro aan bezuinigingen die nog invulling moeten krijgen nu de nullijn voor de zorg van tafel is. De partijen hopen dat kabinet de komende maanden in de Kamer draagvlak zoekt voor die invulling.

De Tweede Kamer spreekt donderdag met het kabinet over de conceptbegroting die voor 1 mei ter beoordeling naar Brussel wordt gestuurd. Het kabinet geeft hierin aan nog dekking te zoeken voor een miljard euro aan bezuinigingen, die mogelijk moeten worden genomen als de economische groei in het najaar blijkt tegen te vallen.

Carola Schouten van de ChristenUnie hekelt het 'boven de markt hangen' van de extra bezuinigingen. Eddy van Hijum (CDA) spreekt over 'een donderwolk die boven de samenleving hangt'. "Zolang bedrijven en consumenten onzeker zijn, herstellen de uitgaven niet."

Schouten roept op om draagvlak te zoeken voor de maatregelen. Haar partij is bereid 'te flirten' met het kabinet, maar dient wel wensen in, met name rond het kindbudget. Van Hijum vraagt zich net als D66'er Wouter Koolmees af hoeveel onderhandelingsruimte er is.

De PvdA gaf eerder tijdens het debat aan zelf nog geen invulling te hebben voor de miljard aan bezuinigingen. Mark Habers van regeringspartij VVD roept het kabinet op zo snel mogelijk met een dekking te komen voor dat miljard.

Habers benadrukte dat zijn partij openstaat voor onderhandelingen met de oppositiepartijen om hieraan invulling te geven. RTL meldde woensdagavond nog op basis van anonieme VVD-fractieleden dat de VVD 'klaar was met compromissen sluiten' met de oppositie.

Poetin: Boston toont dwaling Westen

De bomaanslagen op de marathon van Boston zouden moeten resulteren in nauwere samenwerking tussen Moskou en Washington, maar ze tonen ook de fout van het Westen om de opstandelingen in Tsjetsjenië te steunen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd.

De twee van oorsprong Tsjetsjeense broers die verdacht worden van het plegen van de aanslagen hebben de 'juistheid van onze stelling bewezen' dat in de strijd tegen terrorisme moet worden samengewerkt, aldus Poetin.

De president stelde dat het Westen er fout aan heeft gedaan om de opstandelingen in Tsjetsjenië niet als terroristen te bestempelen en hen in het verleden zelfs van politieke en financiële steun te voorzien.

De Verenigde Staten hebben er bij het Kremlin op aangedrongen een politieke oplossing te zoeken voor de situatie in Tsjetsjenië en de door oorlog verscheurde regio humanitaire hulp te bieden.

Nieuwe filmposter Carrie onthuld

Er is een nieuwe poster van de film Carrie vrijgegeven. Op de poster zien we het titelpersonage (Chloë Grace Moretz) met bebloede handen.

Carrie is gebaseerd op de gelijknamige roman van Stephen King uit 1974. Het boek werd al eens eerder verfilmd in 1976. Het klassieke horrorverhaal gaat over een verlegen meisje dat gepest wordt door haar klasgenoten en wordt beschermd door haar streng gelovige moeder (Julianne Moore). Nadat de pesterijen zijn hoogtepunt bereiken op Carries schoolfeest, gebruikt ze haar telepathische krachten om wraak te nemen.

De overige rollen in Carrie worden gespeeld door Judy Greer, Portia Doubleday, Alex Russell, Gabriella Wilde en Ansel Elgort. De film wordt geregiseerd door Kimberly Peirce (Boys Don't Cry).

Carrie draait vanaf 14 november 2013 in de Nederlandse bioscoop.

Nieuwe filmposter Carrie (2013) onthuld.Nieuwe filmposter Carrie (2013) onthuld.

Auto's en geweld in Fast & Furious 6-featurette

Deze week is er een nieuwe featurette verschenen van Fast & Furious 6. Geweld, ontploffingen en mooie auto's zijn natuurlijk allemaal weer paraat.

In het zesde deel van de Fast and Furious-franchise staan Dominic (Vin Diesel), Brian (Paul Walker) en hun team opnieuw aan de verkeerde kant van de wet wanneer ze een grote overval plannen in de straten van Europa. FBI-agent Luke Hobbs (Dwayne Johnson) zit hun echter op de hielen om deze misdaad voorkomen.

Fast & Furious 6 is vanaf 23 mei in de bioscoop te zien.

Hoogbejaarde boer bezwijkt onder hooibaal

Een 85-jarige man uit Coevorden is woensdagochtend om het leven gekomen toen hij onder een zware hooibaal terechtkwam. De baal had een gewicht van driehonderd kilo, meldt de politie donderdag.

De man was aan het werk in een schuur bij zijn boerderij even buiten de Drentse plaats. Volgens de politie raakten enkele hooibalen uit balans waarop er een op het slachtoffer viel. Hij overleed ter plekke.

Willem II-spelers willen duidelijkheid

Enkele spelers van Willem II willen snel duidelijkheid over hun toekomst. De contracten van onder meer David Meul, Marc Höcher en Danny Guijt lopen na dit seizoen af. "Voor ons is het nu zaak een contract af te dwingen", zegt Guijt tegen Voetbal International. "Of dat bij Willem II is of elders, is op dit moment nog onduidelijk. Onze toekomst zal afhangen van het niveau waarop de club na de zomer actief is."

Mogelijk dat Jurgen Streppel het trio geschikt acht om in de top van de Jupiler League te spelen. Mitchell Piqué zal volgend seizoen hoogstwaarschijnlijk niet meer in Tilburg spelen.

Willem II strijdt nog om lijfsbehoud in de Eredivisie. De achterstand op nummer zeventien VVV-Venlo is drie punten.

"Straf zwaarder door uitspraken Suarez"

Luis Suarez heeft zijn eigen schorsing verzwaard door uitspraken die hij deed na het incident met Chelsea-verdediger Branislav Ivanovic.

De Liverpool-spits beet de Serviër in zijn onderarm en liet vervolgens weten dat hij drie duels schorsing wel genoeg vond. Voormalig FA-aanklager Graham Bean denkt dat hij zich daarmee in zijn eigen vingers heeft gesneden. "Ik had een schorsing van hooguit zeven of acht wedstrijden verwacht", zegt Bean in de Daily Mail.

"Met zijn belachelijke uitspraken dat hij drie duels schorsing wel genoeg vond, heeft hij de voetbalbond geprovoceerd. Suarez wilde de zaken mooier doen voorkomen. Daar is de FA dus niet van gediend", aldus Bean.

Lang niet iedereen was het overigens eens met de straf voor Suarez. Liverpool-doelman Pepe Rein noemde de schorsing 'absurd en oneerlijk'. "Spelers worden verschillend behandeld. In racismezaken krijgt de ene speler vier duels schorsing, terwijl Luis er acht krijgt. Dat is hypocriet."

Minder Nederlanders op vakantie

Minder Nederlanders hebben vorig jaar vakantie gevierd. Dat is de eerste daling in drie jaar tijd. 81,4 procent van de Nederlanders ging vorig jaar op vakantie, tegenover 81,9 procent een jaar eerder. Wel nam het totale aantal vakanties toe en gaven mensen per vakantie meer geld uit. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal Nederlanders dat op vakantie ging, daalde vorig jaar met 34 duizend tot 12,8 miljoen. Het totaal aantal Nederlanders nam in die periode juist met vijftigduizend toe tot 15,7 miljoen.

De Nederlanders die wel op vakantie gingen, deden dat vaker en gaven per vakantie ook meer geld uit. Zij boekten in totaal 18,1 miljoen vakanties, bijna vierhonderdduizend meer dan een jaar eerder. Mensen bleven relatief vaker in eigen land. 49,3 procent van de vakanties werd in Nederland doorgebracht, tegenover 48,9 procent in 2011.

Op een binnenlandse vakantie werd gemiddeld 157 euro per persoon uitgegeven, tegenover 155 euro een jaar eerder. Voor buitenlandse vakanties wordt 692 euro uitgegeven, 24 euro meer dan een jaar eerder. De totale vakantie-uitgaven stegen met zevenhonderd miljoen euro tot 15,8 miljard euro. Het overgrote deel daarvan (12,9 miljard euro) wordt in het buitenland besteed.

Het CBS berekent de cijfers per vakantiejaar, dat loopt van 1 oktober tot 30 september.

Levenslange schorsing na stompen scheidsrechter

Een Indonesische voetballer is levenslang geschorst voor het stompen van een scheidsrechter. Pieter Rumaropen, een spits van de club Persiwa Wamena van Papoea-Nieuw-Guinea, was het zondag niet eens met de beslissing van leidsman Muhaimin om een strafschop aan tegenstander Pelita Bandung Raya toe te kennen en stompte de scheidsrechter in het gezicht. Muhaimin had vier hechtingen nodig.

De Indonesische voetbalbond PSSI liet weten dat Rumaropens gedrag het imago van het voetbal in het Aziatische land schaadt. Rumaropen is overigens niet de eerste Indonesische profvoetballer die levenslang in de ban gaat vanwege geweld tegen een scheidsrechter. In 2008 schorste de PSSI al eens vier spelers die een scheidsrechter en zijn assistenten in elkaar hadden geslagen.

'Fraude met toeslagen groter dan gemeld'

De fraude door Bulgaren met huur- en zorgtoeslagen is veel groter dan staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) tot nu toe heeft gemeld. Dat stelt RTL Nieuws donderdag op basis van een vertrouwelijk rapport.

Volgens het stuk komt de fraude niet alleen voor in Rotterdam, maar door het hele land. Ook zijn het niet alleen Bulgaren die zich eraan bezondigen. "De fraude en het misbruik beperkt zich niet tot Rotterdam, maar vindt ook in andere steden in Nederland plaats", staat in het rapport. De Belastingdienst zou hiervan op de hoogte zijn geweest.

Weekers toonde zich zondag geschokt over de fraudezaak in Rotterdam, nadat Brandpunt en RTL Nieuws erover hadden bericht. De reactie van Weekers wekte de woede van ambtenaren van de Belastingdienst, die zeiden de problemen wel degelijk te hebben aangekaart. Er zou echter niet naar hen zijn geluisterd.

In een brief aan de Tweede Kamer repte Weekers woensdag van een 'specifieke zaak' in Rotterdam. In deze zaak zijn twee verdachten opgepakt.

HRT-chassis gaat op eBay: "Niemand wil hem hebben"

Pirelli gaat het chassis van HRT uit 2011 veilen op eBay. Toen het team eerder dit jaar failliet ging kocht de bandenfabrikant het chassis voor promotionele doeleinden. Hier is echter nooit iets mee gedaan.

"Het is wel jammer, maar men loopt er niet echt warm voor", aldus Paul Hembery. "Volgens onze marketingafdeling wil niemand de auto gebruiken, dus we gaan het op eBay zetten voor een goed doel. We proberen een categorie te vinden waarin je een Formule 1-auto kan zetten en de veiling zal een paar maanden lopen. Dan zien we wel wat hij opbrengt."

Hoogerland tevreden na rentree

Johnny Hoogerland keert deze week in de Ronde van Romandië terug in het wielerpeloton. De Zeeuw viel ruim twee maanden geleden tijdens een trainingsrit zwaar en lag sindsdien in de lappenmand. De Vacansoleil-coureur was tevreden na de eerste rit, zo liet hij aan NUsport weten.

"Ik vind het wel meevallen. Sky hield een strak tempo, maar dat was eigenlijk goed te doen. Ik moest op den duur wel even passen. De conditie is goed, alleen heb ik natuurlijk weinig in het rood gereden. Ik rijd al snel met een hartslag van 170/180. Ik heb niet de illusie dat ik binnen nu en een week even kan vliegen. Daar heb ik zeker wel een maandje voor nodig."

Hoogerland wil daarom voorlopig nog even niet aanvallen. Uitrijden is het devies voor de Zeeuw die conditie en wedstrijdritme op wil doen. Wat zijn programma daarna zal zijn is nog niet bekend. Mogelijk hoort de Tour de France hier bij. "Maar in de Tour heb je niks te zoeken als je negentig procent bent. Normaal gesproken moet ik tegen die tijd wel honderd procent zijn."

Hoofdverdachte kopschoppen moet naar Nederland

De hoofdverdachte van de mishandeling in Eindhoven, Brent L., moet worden uitgeleverd aan Nederland. Dat heeft het gerechtshof in Antwerpen donderdag bepaald, melden Belgische media. Ook de 19-jarige Brett S. moet worden uitgeleverd. Over andere verdachten moet nog een oordeel worden geveld.

Het vonnis betekent niet dat de verdachten direct naar Nederland worden gebracht. De advocaat van de 17-jarige L. kondigde direct aan in cassatie te gaan, waardoor hij voorlopig in België blijft.

Geen straf voor doorsturen sekstape ex-vriendin

Een 21-jarige man is donderdag door de rechtbank in Almelo vrijgesproken voor het verspreiden van een seksfilmpje waarin zijn voormalige vriendin een hoofdrol speelde. Volgens de rechter is er geen sprake van smaad of belediging, zoals de justitie eerder stelde. Het OM had een werkstraf van tweehonderd uur en een schadevergoeding geëist.

De verdachte verstuurde het filmpje, waarin zijn ex seksuele handelingen verrichtte, begin dit jaar via zijn mobiele telefoon naar iemand anders. Diegene heeft het op zijn beurt naar anderen doorgestuurd en in brede kring verspreid.

Volgens de rechter is duidelijk dat het slachtoffer leed is aangedaan maar kan de verdachte strafrechtelijk niet verweten worden wat hem in deze zaak ten laste is gelegd. Het filmpje is naar een persoon gestuurd met de bedoeling dat het niet verder zou worden verspreid.

Duitse media jubelen over Dortmund

In de Duitse media is de eclatante 4-1 zege van Borussia Dortmund op Real Madrid luid bejubeld. "Weer een magische Champions Leaguenacht", kopt Bild. Het boulevardblad heeft op de website de vier 'mokerslagdoelpunten' van Robert Lewandowski in een 'genotsvideo' geplaatst.

Voetbalblad Kicker is met de kop 'Lewandowski schrijft geschiedenis' iets ingetogener. Regionale krant WAZ schrijft dat Dortmund op weg is naar de finale. "Lewandowski schiet Real af", luidt de onderkop.

Volgende week dinsdag verdedigt Dortmund in Madrid zijn 4-1 voorsprong. Een dag later staan Barcelona en Bayern München tegenover elkaar. Bayern won dinsdag in eigen huis al met 4-0.

Als de twee Duitse ploegen hun voorsprong succesvol verdedigen, staan op 25 mei in Londen voor het eerst twee Duitse ploegen tegenover elkaar in de finale van de Champions League.

ProRail gaat wachttijden overwegen verkorten

Weggebruikers hoeven binnenkort minder lang te wachten tot een trein is gepasseerd. Door bij 125 overwegen de seinen anders te plaatsen, kleine aanpassingen in de dienstregeling door te voeren en te overleggen met vervoerders over snellere vertrektijden kan in sommige gevallen tot een minuut tijdwinst worden gepakt. Dat meldt spoorbeheerder ProRail donderdag.

De afgelopen tijd is op twaalf locaties al met succes geëxperimenteerd met de aanpak. De spoorwegovergangen waar de wachttijd moet worden verkort zijn verspreid over het hele land. ProRail trekt daar een miljoen euro voor uit. De spoorbeheerder hoopt het aantal gevallen terug te dringen waarin automobilisten, fietsers en wandelaars de spoorbomen proberen te omzeilen.

Het aantal ongevallen op overwegen daalde vorig van 42 naar 38. Wel waren de aanrijdingen een stuk heftiger. In veertien gevallen was sprake van een dodelijk ongeval. In 2011 waren het nog negen fatale aanrijdingen. Dit jaar staat het aantal ongevallen met dodelijke afloop al op vijf.

ProRail heeft donderdag verder een nieuwe campagne gelanceerd om weggebruikers op het gevaar van roekeloos gedrag bij overwegen te wijzen. De radiospotjes, waarin dertig seconden lang het rinkelende geluid van sluitende spoorbomen is te horen, worden het bedrijf door veel mensen niet in dank afgenomen. Op Twitter regent het klachten over de 'irritante' reclame.


Prorail gaat wachttijden overwegen verkorten (Foto: Novum)

Koffieprijzen dalen door recordoogsten

De prijs van koffie op de wereldmarkt daalt dit jaar verder door recordoogsten in met name Brazilië. Vooral Arabica-koffie wordt goedkoper, omdat bij die variant de productie hoger is dan de vraag. Die verwachting spreekt ABN AMRO uit in een donderdag gepubliceerd rapport over grondstofprijzen.

De vraag naar Robusta-bonen stijgt onverminderd, omdat die variant momenteel de voorkeur heeft van koffiemengers. Het volume aan koffie dat beschikbaar komt op de wereldmarkt neemt naar verwachting toe met 6,4 procent ten opzichte van het seizoen 2011-2012. Dit ondanks een ziekte die een groot deel van de oogst in Midden-Amerika bedreigt.

In het rapport spreekt ABN AMRO verder de verwachting uit dat de prijzen voor metalen als koper en aluminium weer gaan stijgen. Deze prijzen stonden het afgelopen kwartaal onder druk, onder meer door de sterke toename van voorraden.

Illegale sigarettenfabriek ontdekt in Landgraaf

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft donderdag in Landgraaf een illegale sigarettenfabriek opgerold. De fabriek werd ontdekt in een loods. Er zijn negen mannen aangehouden.

In de Limburgse loods stond apparatuur om op grote schaal sigaretten mee te maken. Verder trof de FIOD ruim vijf miljoen sigaretten, zo'n vijfduizend kilo ruwe tabak en een grote hoeveelheid verpakkingsmateriaal aan. Vermoedelijk exporteerden de verdachten de sigaretten naar Italië, Duitsland en Zwitserland.

Alle apparatuur is in beslag genomen. De sigaretten worden vernietigd. De opgepakte mannen worden verdacht van illegale sigarettenproductie, handel en belastingfraude.


Illegale sigarettenfabriek ontdekt in Landgraaf (Foto: Novum)

'Europese wetgeving grote bedreiging voor privacy'

De databeschermingswetgeving waar het Europees Parlement aan werkt is een grote bedreiging voor de privacy. Het wordt voor inwoners van de Europese Unie bijna onmogelijk te bepalen wie persoonlijke informatie te zien krijgt en hoe die informatie wordt gebruikt. Dat concludeert European Digital Rights, een internationale coalitie waar onder meer het Nederlandse Bits of Freedom onder valt.

De coalitie analyseerde ruim drieduizend amendementen op de wetgeving die door het Europees Parlement werden ingediend. De voorstellen waar een meerderheid voor lijkt te zijn vormen een grote bedreiging voor de privacy, concludeert de coalitie in een rapport dat donderdag wordt aangeboden aan Europarlementariërs.

Zo zou de definitie van toestemming voor het gebruiken van informatie worden afgezwakt, waardoor de kans groter is dat mensen zonder het te weten toestemming geven voor het verzamelen van hun gegevens. Ook zou het voor bedrijven gemakkelijker worden zonder toestemming profielen van mensen op te stellen, wat tot discriminatie kan leiden.

Volgens European Digital Rights bedreigen de amendementen de privacy op nog veel meer manieren. "We roepen leden van het Europees Parlement op om burgerrechten voorop te zetten en tegen deze schadelijke voorstellen te stemmen", schrijft directeur Joe McNamee in een verklaring. Op 29 mei wordt over de privacyregels gestemd.

Nicholas Hoult vecht liever tegen reuzen dan zombies

Brits acteur Nicholas Hoult zou liever tegen reuzen willen vechten dan tegen zombies, refererend naar zijn rollen als zombie in Warm Bodies en reuzenvechter in Jack the Giant Slayer. Dat vertelt de 23-jarige acteur in een interview aan FOK! tijdens een bezoek aan Amsterdam. Hij was in het land voor de première van zijn nieuwste film Warm Bodies op het Imagine Film Festival.

"Ik weet nu hoe zombies denken, dus ik zou nu niet meer tegen ze kunnen vechten. Dan liever reuzen", aldus de Brit, die Amsterdam ook al bezocht voor de film About A Boy met Hugh Grant. Nicholas speelt in Warm Bodies de rol van R., een zombie die verliefd wordt op een mens. "Eerlijk gezegd begrijp ik de eerste reactie dat het wat raar klinkt, maar na het lezen van het script was ik meteen overtuigd. Het is een geweldig idee om een film te vertellen vanuit het perspectief van een zombie. Het is grappig, je gaat om de personages geven en de film heeft het hart op de juiste plek."

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Isaac Marion. "Voor de opnames heb ik het boek ook gelezen, maar het is anders dan de film. Maar het hielp wel om in mijn rol te komen. Daarnaast heb ik veel geoefend op hoe een zombie precies loopt en gromt. Het was even wennen, maar het ging steeds beter en beter," aldus Hoult, die zich niet alleen heeft voorbereid door het lezen van het boek. "Uiteraard heb ik ook alle films gekeken met zombies. Night of the Living Dead, Evil Dead, Dawn of the Dead. Eigenlijk alle films met 'dead' in de titel. En natuurlijk Zombieland. Maar al die films zijn compleet anders dan Warm Bodies."

De zomkom (romantische komedie met zombies) is dus totaal anders dan de klassieke zombiefilms en speelt met de conventies van de zombiefilms. Regisseur Jonathan Levine (50/50) liet ze in deze film bijna praten, verliefd worden en zelfs autorijden. "Ik geloof dat niet iedereen even blij was met het concept door de twist op het zombiegenre. Maar iedereen, zelfs de zombieliefhebbers, was erg te spreken na het zien van de film. Ze vonden de toon van de film erg verfrissend," vertelt de Brit.

Maar om te zeggen dat Nicholas niet meer bang zou zijn voor zombies is volgens hem niet het geval. "Tijdens een zombieapocalypse zou ik nog steeds wegrennen en mij verstoppen. Ik zou het niet lang uithouden, denk ik. Of ik kan natuurlijk net doen alsof ik een zombie ben. Wellicht geloven ze mij." Tijdens de opnames moest Nicholas proberen om zijn lach in te houden en in zijn rol te blijven. Maar acteur Rob Corddry (Hot Tub Time Machine) maakte het hem niet gemakkelijk. "Het was lastig om je lach in te houden met iemand als Rob erbij. Blijf dan nog maar eens in je rol als zombie. Daarnaast was de gehele cast erg goed en leverde John Malkovich een geweldige rol."

Het spelen van een zombie heeft Nicholas' visie op de ondoden wel veranderd. "Ik zou nu zelfs verliefd kunnen worden op een zombie. Ze zijn nieuwsgierig en dat is wel interessant. De boodschap van de film is ook dat liefde alles geneest. Het kent geen grenzen."

De film Warm Bodies is vanaf vandaag in de bioscopen te zien.

Pirelli past harde band aan

Pirelli heeft voorafgaande aan het Europese seizoen de compound van de harde Formule 1-band aangepast. Hierdoor lijkt het rubber van de harde band meer op dat vorig seizoen gebruikt werd. De andere compounds worden niet aangepast.

De harde band werd dit jaar in Maleisië en Bahrein gebruikt, maar Pirelli vreest dat het rubber in de Europese wedstrijden niet zou werken. De temperaturen in Europa zijn over het algemeen koeler dan in de twee Aziatische wedstrijden, waardoor de band mogelijk niet op de optimale werktemperatuur zou zijn gekomen. Door in samenspraak met de teams de banden aan te passen wordt de renstallen de mogelijkheid gegeven om de harde band op te nemen in de racestrategie.

De nieuwe harde band wordt over twee weken in Spanje al aan de tand gevoeld. De coureurs krijgen in Barcelona ook de beschikking over de mediumbanden. Vervolgens zal in Monaco er gebruikgemaakt worden van de superzachte en zachte banden, terwijl voor Canada de superzachte en mediumbanden uit de kast worden getrokken.

Bank in Hengelo ontruimd na bommelding

Een pand van een filiaal van ABN AMRO in Hengelo is donderdagochtend ontruimd na een bommelding. De politie heeft de omgeving van de bank aan de Beursstraat afgezet en doet onderzoek.

Hoe laat de melding precies binnenkwam kon een woordvoerder van de politie rond 10.45 uur niet zeggen. Of de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ingeschakeld wist de zegsvrouw evenmin.

De bank ligt in de buurt van het station van de Twentse stad. Wat de gevolgen van de bommelding zijn voor het treinverkeer is niet bekend.

'Electronic Arts stopt met partnerprogramma'

Electronic Arts trekt binnenkort de stekker uit het partnerprogramma EA Partners, dat gebruikt werd om gamestudio's voor bepaalde projecten aan de uitgever te binden. Dat beweren anonieme bronnen tegenover het Amerikaanse tijdschrift Game Informer. Redenen voor het beëindigen van het partnerprogramma zijn niet bekend.

Onder meer de muziekserie Rock Band, het puzzelspel Portal 2 en de Crysis-reeks komen voort uit het partnerprogramma, waarbij onafhankelijke gamestudio's worden gecontracteerd om met hulp van EA een spel uit te geven. Daarnaast ligt het schietspel Fuse van gamestudio Insomniac binnenkort in de winkels en werkt gamestudio Respawn Entertainment nog aan een schietspel.

Dankzij de samenwerkingen van EA Partners met verschillende gamestudio's heeft uitgever Electronic Arts naar schatting de afgelopen vijf jaar meer dan twintig miljoen spellen verkocht.

De uitgever bespreekt 7 mei zijn jaarcijfers en zijn bedrijfsvoering voor het komende boekjaar. Op dit moment wil het bedrijf niets kwijt over EA Partners. Deze maand doken verschillende berichten op dat Electronic Arts diverse gamestudio's sluit. Daarnaast heeft topman John Riccitiello aangegeven op te stappen.

Beurs Japan sluit met winst, ondanks Nintendo

De beurs in Tokio is donderdag met winst gesloten. De aanhoudende daling van de Japanse yen bleef de stemming ondersteunen en zorgde voor koerswinsten onder de exporteurs. De Nikkei eindigde 0,6 procent in de plus op 13.926,08 punten en nadert daarmee het hoogste niveau in bijna 5 jaar tijd.

Nintendo behoorde tot de verliezers met een min van 5,9 procent. De Japanse fabrikant van spelcomputers en games wist in het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 31 maart, weer winst te boeken dankzij de sterke waardedaling van de yen. De verkopen van de nieuwste spelcomputer, de Wii U, en de vooruitzichten van het bedrijf vielen echter tegen. Ook camerafabrikant Canon werd afgestraft na een tegenvallende winstverwachting voor het lopende boekjaar. Het aandeel verloor 6,4 procent.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten donderdag ook winsten zien. In Seoul klom de Kospi 0,8 procent nadat bleek dat de Zuid-Koreaanse economie in het eerste kwartaal met 0,9 procent is gegroeid. Dat is de sterkste groei in 2 jaar. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 1 procent hoger in de middaghandel. De beurs in Sydney was gesloten vanwege een nationale feestdag.

'Nederlanders willen Koningsdag op 30 april'

Nederland wil dat Koningsdag net als Koninginnedag op 30 april gevierd wordt. Dat blijkt uit een onderzoek van online marktonderzoekbureau Multiscope onder duizend Nederlanders. Slechts elf procent is voorstander van het verplaatsen van de dag naar 27 april.

De meeste ondervraagden vinden 30 april dit jaar wel specialer dan alle andere Koninginnedagen. Zestig procent van de ondervraagden geeft aan het met die stelling eens te zijn. Vooral ouderen vinden deze dag zeer bijzonder.

Een derde van de mensen die Koninginnedag viert, denkt dat thuis te doen. Een kwart gaat naar het centrum van de eigen woonplaats. Ruim een kwart heeft nog niet besloten.

Van de feestelijkheden die in Amsterdam plaatsvinden zijn vooral de plechtige ondertekening van de Akte van Abdicatie met de daaropvolgende balkonscène en de inhuldiging van koning Willem-Alexander het meest in trek. De rondvaart op het IJ is het minst populaire gedeelte van de festiviteiten in de hoofdstad.

OM niet in beroep, zaak-Vaatstra definitief voorbij

Het Openbaar Ministerie gaat definitief niet in hoger beroep in de moordzaak Marianne Vaatstra. Justitie vindt het belangrijker dat er nu rust komt voor de nabestaanden en de familie van de veroordeelde Jasper S., zo meldt het OM donderdag. Eerder werd al bekend dat S. niet in beroep gaat. Daarmee is de zaak-Vaatstra gesloten.

Het OM kwam tot zijn besluit na het bestuderen van het vonnis en het afwegen van de wensen van de nabestaanden en de familie van S. De familie Vaatstra liet al eerder weten zich neer te leggen bij het vonnis.

Jasper S. werd vorige week door de rechtbank in Leeuwarden tot achttien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op Vaatstra in 1999. Justitie had om een celstraf van twintig jaar gevraagd.

Vorige week liet het OM al weten niet 'op voorhand ontevreden' te zijn over de straf van de Friese boer. Het verschil van twee jaar was 'iets om over na te denken'.

Duizenden gevangenismedewerkers staken

Ruim 3500 gevangenismedewerkers voeren donderdag actie in Den Haag tegen de plannen van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om 340 miljoen euro te bezuinigen. Hij wil dat onder andere doen door 26 gevangenissen te sluiten. De actie gaat door omdat de laatste gesprekken tussen de bonden en de Dienst Justitiële Inrichtingen op niets zijn uitgelopen.

Ruim drieduizend gevangenismedewerkers dreigen hun baan te verliezen. Zij gaan donderdag vanaf 11.30 uur in optocht van het Malieveld naar het Spuiplein om hun ongenoegen kenbaar te maken. Volgens de bonden blijft de veiligheid in de justitiële inrichtingen gewaarborgd tijdens de demonstratie.

Abvakabo had staatssecretaris Teeven een ultimatum gesteld. Toen dat verstreek kondigde de vakbond staking af namens de drie gevangenisbonden.

De staatssecretaris kondigde eind maart aan 340 miljoen euro te willen bezuinigen op het gevangeniswezen. Teeven wil dat onder meer doen door 26 gevangenissen te sluiten, meer gedetineerden in een cel te plaatsen en criminelen een enkelband te geven in plaats van een celstraf.

Zowel gevangenispersoneel als oppositiepartijen reageerden verbolgen op de plannen. De PVV noemde de bezuinigingen 'desastreus'. SP-Kamerlid Nine Kooiman sprak van een 'afbraakplan'. In een enquête van de SP spreekt negentig procent van het gevangenispersoneel zich uit tegen elektronische enkelband als bezuinigingsmaatregel.

Japanse stad niet verplicht kinderen te evacueren

Een door de fallout van de ramp met de Fukushima Dai-ichi kerncentrale getroffen stad is niet verplicht haar schoolgaande kinderen te evacueren. Dat heeft een Japanse rechtbank donderdag bepaald.

Ouders in de stad Koriyama wier kinderen onder de leerplicht vallen stapten samen met activisten tegen kernenergie in juni 2011 naar de rechter. Zij zijn van mening dat het de taak van de overheid is om leerplichtige kinderen een veilige omgeving te bieden.

De ouders en activisten kregen in december 2011 al nul op het rekest, maar gingen in beroep. Ook tegen de uitspraak van donderdag is beroep mogelijk.

Koriyama telt 330 duizend inwoners en ligt op ongeveer zestig kilometer van de Fukushima kerncentrale. De centrale raakte in maart 2011 ernstig beschadigd. Als gevolg van een aardbeving en een daaropvolgende verwoestende tsunami werden de voedings- en koelsystemen van de centrale vernield waardoor er kernsmelting plaatshad.

Wii U wordt karaokemachine

Er is tóch nog hoop voor Nintendo en hun Wii U: Xing gebruikt Wii U-hardware in hun nieuwste karaokemachine! Op de onderstaande foto zie je de Joysound Festa, een mobiel entertainmentsysteem dat gebruikmaakt van de hardware en software van Wii U.

De Japanse karaokemachinebouwer Xing heeft deze alles-in-één voorgeladen met maar liefst 90.000 liedjes! Maar daar houdt het niet op! Er zullen ook dans-, yoga- en hersentrainvideo's op het systeem staan die je kunt bekijken. De prijs van het apparaat dat Wii U gaat redden ligt op 1,580,000 yen dat overeenkomt met zo'n 12.000 euro.

Het grootste minpunt is echter dat dit apparaat enkel in Japan zal verschijnen...

Enthousiaste gamers in Japan blij met wederopstanding Wii U

Politie lost 'ruzie' op met pot voetbal

De politie Midden-Nederland heeft het goed gemaakt met drie voetballers van JSV Nieuwegein die begin dit jaar onterecht werden beschuldigd van het veroorzaken van een treinbrand. Met een potje voetbal is de 'ruzie' bijgelegd.

De jongens moesten een nacht in de cel zitten en voelden zichzelf daar onheus bejegend. ''Je wordt aangehouden voor iets wat je niet gedaan hebt. En waarvan ook alleen jij weet dat je het niet gedaan hebt'', aldus één van de voetballers.

''Dan kan je er in blijven zitten of verder gaan en dat hebben wij gedaan. Ik vind dat we het nu gewoon op een positieve manier afsluiten.'' De politie won de pot met 4-3. Een speler van Nieuwegein raakte geblesseerd en moest naar het ziekenhuis, over pech gesproken.

[NBA] Lakers verliezen ook tweede duel

Los Angeles Lakers kijkt in de play-offs van de NBA tegen een 2-0 achterstand aan. De miljoenenploeg verloor woensdag ook het tweede duel op bezoek bij San Antonio Spurs: 102-91. Zonder de geblesseerde Kobe Bryant missen de Lakers een aanjager. Niemand scoorde meer dan zestien punten bij de bezoekers.

Oklahoma City Thunder won ook zijn tweede duel tegen Houston Rockets: 105-102. De wedstrijd ging lang gelijk op, maar in het derde kwart lukte het Oklahoma City eindelijk een gaatje te slaan. De Rockets kwamen in het laatste kwart echter terug en namen een kleine voorsprong voordat een slotoffensief van de thuisploeg succesvol bleek.

Indiana Pacers won ook zijn tweede thuisduel. In Indianapolis werd het 113-98.

'Geloof in god goed tegen geestesziekten'

Hoewel het niet in het gezaghebbende diagnostische handboek DSM IV is opgenomen, is het geloof in een god volgens sommigen een geestesziekte. Of dat nou correct is of niet, volgens Amerikaans onderzoek is het geloof in een god erg voordelig bij de behandeling van erkende geestesziekten.

Ze onderzochten 159 patiënten aan het begin van hun behandeling, en nogmaals aan het eind. Daarbij peilden zo ook naar het geloof in 'een hogere macht'. Onderzoeker David Rosmarin van Harvard University concludeerde: "Ons onderzoek impliceert dat mensen met een gemiddeld tot sterk geloof in een hogere macht significant beter reageren op psychiatrische behandeling dan degenen zonder dat geloof."

Overigens dient opgemerkt te worden dat het hiervoor niet nodig is om je bij enige religie aan te sluiten. Volgens de onderzoekers zagen mensen die wel geloofden in een hogere macht, maar zich niet tot een bepaalde religie rekenden, dezelfde voordelen als mensen die wél bij een religie zitten.

Alleen mensen zonder geloof in een god of met slechts een 'gering' geloof in god trekken aan het korte eind: zij hadden twee keer zoveel kans om onsuccesvol behandeld te worden.

Nog steeds problemen met DigiD

De problemen met DigiD zijn donderdagochtend nog niet opgelost. Door een DDoS-aanval is het indentificatiesysteem niet of moeilijk bereikbaar. Het is nog onbekend wie er achter de aanval zit, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

DigiD lag er woensdag ook urenlang uit door een DDoS-aanval. In de loop van de dag waren de problemen verholpen, maar 's avonds was opnieuw sprake van een aanval.

Weekers: ik heb niet gejokt

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën ontkent met klem dat hij heeft gelogen over de Bulgaarse toeslagenfraude. Hij zegt dat in een reactie op beschuldigingen van belastingambtenaren voor RTL Nieuws woensdagavond. Volgens hen had Weekers veel eerder kunnen ingrijpen tegen de fraude, want de praktijken waren al lang bekend.

Weekers spreekt dat tegen. "Voor deze specifieke vorm van fraude ik niet gewaarschuwd. Ik werp de aantijgingen dat ik zit te jokken dan ook verre van mij."


De VVD-staatssecretaris schreef woensdag aan de Kamer dat de toeslagenfraude door Bulgaren weliswaar al een jaar bij de Belastingdienst bekend was, maar dat het departement niet werd geïnformeerd omdat het niet om een nieuwe vorm van identiteitsfraude ging. Weekers raakte pas op de hoogte door het tv-programma KRO Brandpunt. Dat bracht zondagavond aan het licht dat Bulgaren op grote schaal via nepadressen in Nederland zorg- en huurtoeslagen aanvragen en de opbrengst incasseren. Weekers zegt dat hij 'ernstig geschokt' was door de beelden.

Het CDA wil donderdag naar aanleiding van de uitzending van RTL Nieuws een spoeddebat aanvragen.

Weekers: ik heb niet gejokt
Weekers: ik heb niet gejokt (Foto: ANP)

Zuid-Korea stelt noorden ultimatum

Zuid-Korea heeft Noord-Korea een ultimatum gesteld. Het dreigt met 'serieuze maatregelen' als het noorden niet ingaat op het dringende verzoek om te praten over het gemeenschappelijke industriecomplex Kaesong. Kaesong ligt in Noord-Korea, vlak bij de grens met het zuiden. Het noorden haalde er begin april al zijn 53 duizend arbeiders weg.

Wat Seoul gaat doen als Pyongyang niet uiterlijk vrijdag op het verzoek om te praten ingaat, liet een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van hereniging in het midden. Mogelijk haalt Zuid-Korea zijn nog in Kaesong verblijvende arbeiders ook weg. Dat zou het einde betekenen van het enige overgebleven symbool van inter-Koreaanse samenwerking.

'Meer hervormingen woningmarkt nodig'

Economen willen dat de politiek de woningmarkt verder op de schop neemt. De huidige plannen zijn volgens de experts niet genoeg om de woningmarkt weer te laten stabiliseren. Dat meldt Het Financieele Dagblad donderdag na een rondgang langs achttien economen.

De economen bekritiseren de kabinetsplannen onder meer omdat deze niet genoeg doen voor starters en omdat de timing van de maatregelen verkeerd is. "De budgettaire opbrengst lijkt steeds voorop te staan en niet de economisch best denkbare hervorming van de woningmarkt", zegt hoogleraar Bas Jacobs in de krant.

Rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen Elmer Sterken noemt het 'een half akkoord'. Econoom en oud-ambtenaar op het ministerie van Financiën Sweder van Wijnbergen spreekt van een 'rommelig tussenstation'.

Volgens het FD pleiten slechts twee van de achttien geraadpleegde economen voor het geheel afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. De andere zestien economen willen dat een eigen huis in box drie van de inkomstenbelasting terechtkomt. Daardoor zou de rente voor maximaal dertig procent aftrekbaar worden.

Het kabinet van VVD en PvdA verplicht starters om hun hypotheek af te lossen en voert een inkomensafhankelijke huurverhoging in. Eerder dit jaar werd met enkele oppositiepartijen een woonakkoord gesloten, waarin de aflossingsverplichting werd versoepeld.

Drie zelfverbrandingen van Tibetanen in China

Drie Tibetanen hebben zichzelf in brand gestoken uit protest tegen de Chinese overheersing over Tibet. Alledrie hebben hun actie met de dood moeten bekopen. De zelfverbrandingen deden zich woensdag voor in de Chinese provincie Sichuan. Dat heeft de organisatie Free Tibet donderdag gemeld.

Het betreft twee monniken van 20 en 23 en een vrouw van 23. De monniken staken zichzelf in brand bij hun klooster.

Sinds 2011 hebben zich al zo'n 110 Tibetanen in brand gestoken uit protest tegen de Chinese overheersing. Het gros van die zelfverbrandingen deed zich voor in de prefectuur Aba in Sichuan.

De Chinese machthebbers betichten de geestelijk leider van de Tibetanen, de Dalai Lama, ervan zijn volgelingen tot de zelfverbrandingen aan te zetten.

Hamilton denkt dit jaar te winnen

Dit jaar verwacht Lewis Hamilton nog wel een race winnend af te sluiten. Tot op heden heeft de Mercedes-coureur problemen met de Pirelli-banden waardoor hij nog niet verder kwam dan de derde plaats.

In gesprek met Sky Sports zei Hamilton het volgende: "Ik heb goede hoop dat we dit jaar een race kunnen winnen, vooral met alle updates en andere verbeteringen voor de auto die er nog aan zitten te komen. We hebben vroeg in het seizoen ook al een paar pole-positions gescoord en het zou mooi als we hier de rest van het jaar mee door kunnen gaan. Op andere circuits zal de bandenslijtage bovendien minder erg zijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat we dit seizoen vooraan mee kunnen blijven doen."

Nier steeds vaker uit levende donor gehaald

Nieren worden steeds vaker afgestaan terwijl de donor nog leeft. Het aantal mensen dat bij leven een van zijn twee nieren doneert, is in vijftien jaar vervijfvoudigd, blijkt volgens de Volkskrant uit cijfers van hoogleraar interne geneeskunde Willem Weimar van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Dat ziekenhuis is het grootste centrum voor nierdonatie bij leven in Europa.

Het aantal mensen dat na de dood nieren afstaat is volgens de krant al jaren stabiel. Daardoor is het aantal mensen dat bij leven een nier afstaat inmiddels twee keer zo groot. Vorig jaar stonden 485 Nederlanders levend een van hun twee nieren af, een recordaantal.

Een nier van een levende donor verlengt het leven van een nierpatiënt met zo'n twintig jaar, stelt Weimar in de krant. Een nier van een overleden donor verlengt het leven van de patiënt met zo'n tien jaar. Met nierdialyse wordt volgens de hoogleraar zo'n vijf jaar gewonnen. Tot veel artsen zou dit nog niet zijn doorgedrongen. "Ze gaan nog te gemakkelijk over tot dialyse." Weimar rekent ook voor dat een transplantatie drie ton goedkoper is dan dialyse.

De toename van het aantal levende donoren komt volgens Weimar door het groeiende besef bij familieleden van nierpatiënten dat nierdialyse erg belastend is. Ook de betere voorlichting hierover zou aan de stijging bijdragen.

Nederland zou wereldwijd tot de koplopers horen als het om levende nierdonaties gaat. Per miljoen inwoners staan er dertig bij leven een nier af. Toch sterven nog steeds ongeveer tweehonderd nierpatiënten per jaar. Zij staan op de wachtlijst omdat er geen geschikte donornier voorhanden is.

Lewandowski: "Dit is een eerste stap"

Borussia Dortmund had woensdagavond veel te danken aan Robert Lewandowski. Met vier doelpunten schreef hij historie in de halve finale van de Champions League.

De Duitsers waren met 4-1 te sterk voor Real Madrid, waardoor een finaleplaats voor Die Borussen wel heel dichtbij komt. Lewandowski wilde zelf nog niet te veel op de zaken vooruit lopen en gaf een politiek correct antwoord toen hem gevraagd werd naar de finale.

"We hebben een eerste stap gezet, maar het mag duidelijk zijn dat we heel gelukkig zijn. Ik ben zelf erg blij met mijn vier doelpunten, maar vooral de teamprestatie moet gevierd worden. Nu willen we voor de finale gaan en we moeten nog een wedstrijd spelen volgende week."

Ploeggenoot Ilkay Gündogan had bijna geen woorden voor de prestatie van de Poolse aanvaller. "Vier doelpunten in een wedstrijd, dat is natuurlijk sensationeel!"

'Tienduizenden bouwers vervangen door flexwerkers'

Tienduizenden bouwvakkers die werden ontslagen omdat er geen werk meer zou zijn, zagen dat flexwerkers hun werk overnamen. Bij twee derde van de ontslagen bouwers was dat het geval, blijkt volgens het AD uit een onderzoek van vakbond FNV Bouw.

Een derde van de ontslagen bouwvakkers zou het aanbod hebben gekregen om terug te komen, maar dan wel voor minder geld en een los contract. Voor het onderzoek ondervroeg FNV Bouw vijftienhonderd bouwvakkers. Driekwart van de ondervraagden geeft aan dat vaste krachten massaal worden vervangen.

FNV Bouw gaf eerder aan het sociaal akkoord tussen vakbonden, werkgevers en kabinet positief voor te leggen aan de eigen achterban. Het is volgens de bond belangrijk dat de 'doorgeschoten' flexibilisering snel wordt aangepakt, zoals in het akkoord is afgesproken. "De Kamer moet van de plannen uit het sociaal akkoord snel praktijk maken", zegt sectorbestuurder van de bond Mieke van Veldhuizen in de krant.

Ondernemersorganisatie Bouwend Nederland zegt in de krant dat bedrijven op loon concurreren omdat het water ze aan de lippen staat. De cao zou te complex en te duur zijn.

Wild breekt schouder en mist wereldbeker

Wielrenster Kirsten Wild blijkt haar schouder te hebben gebroken bij een val afgelopen zaterdag. Ook heeft ze peesbeschadigingen opgelopen. De Zwolse kan daardoor niet meedoen aan de volgende wereldbekerwedstrijd, op 12 mei in China. Dat heeft Wild woensdagavond laten weten via Twitter.

Wild (Argos-Shimano) was zaterdag hard onderuit gegaan tijdens de Omloop van Borssele. Ze kon nog wel verder fietsen en eindigde de race als 20e. Na afloop ging ze naar een ziekenhuis, maar daar werd de breuk niet gevonden. "Dat zeeuwsche asfalt is HARD! ... paar hechtingen in elleboog, zere duim en schouder rijker; flink wat vel armer. Niks gebroken gelukkig!", twitterde Wild daarom zaterdag.

In het wereldbekerklassement staat Wild op de 9e plaats.

Sentjes stopt er mee

Omdat Roy Sentjes na zijn schorsing niet meer op zijn oude niveau komt knijpt de Belg definitief in de remmen. In 2010 werd hij positief bevonden en werd geschorst, hij keerde vorig jaar terug.

"Het wordt steeds moeilijker om op mijn oude niveau terug te keren. Ik ben 32, dat is een mooi moment om te kiezen voor een toekomst na het wielrennen. De beslissing was wel moeilijk, omdat ik het bij mijn ploeg De Rijke-Shanks prima naar mijn zin had. Het is een ambitieus team met jonge renners voor wie ik een grote toekomst zie. Ik vind het jammer dat ik daar niet meer aan kan bijdragen," aldus Sentjes.

De winst van Kuurne-Brussel-Kuurne in 2003 was de grootste prestatie in de wielerloopbaan van de ex Rabo-renner.

FOK! wat een weer... Nog even lekker warm

Goedemorgen! De verschillen in temperatuur waren gisteren behoorlijk opvallend. Langs de noordwestkust was het om drie uur maar 9 graden, terwijl het in het zuiden en oosten op dat moment ruim 22 graden was. Hier in Haarlem zaten we er precies tussenin, want op Schiphol bleef het lange tijd 18 graden, maar in mijn tuin moesten we later op de dag genoegen nemen met een graad of 12. We hadden hier net te veel invloed van de aanlandige zuidwestenwind. In de loop van de dag kwamen er wel wat wolkenvelden ons land binnen.

Vandaag zou het in het zuiden misschien nog wel een graadje warmer kunnen worden dan gisteren, maar elders bereiken we vergelijkbare maxima. De nevel en mist op de Noordzee blijven nog steeds een aandachtspuntje voor de kuststreek. In de rest van het land vinden we in het noorden wat meer wolkenvelden en het zuiden de meeste zon. In de middag schijnt dan op veel meer plaatsen de zon en ook in de noordelijke provincies zullen de wolkenvelden voor een deel gaan oplossen. De wind blijft uit het zuidwesten waaien.

Laten we het maar niet over morgen gaan hebben...

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Strand
De afgelopen dagen was het vaak mooi weer aan zee, maar heel erg druk is het er nog niet. Heerlijk wandelweer dus.

 

 

 

Launchtrailer voor Poker Night 2

Gamestudio Telltale Games heeft de launchtrailer voor Poker Night 2 uitgebracht. Het spel, waarbij personages uit verschillende gameseries het tegen elkaar opnemen aan de pokertafel, komt in de komende week beschikbaar.

In het spel speel je met Brock Samson (uit Venture Bros.), Claptrap, Ash Williams (uit Evil Dead) en Sam en Max. Met de punten die je verdient kun je speciale items vrijspelen voor bijvoorbeeld jouw Borderlands 2-personage of jouw Xbox-avatar.

Poker Night 2 komt morgen uit op Steam en Xbox Live Arcade en 30 april via PlayStation Network.

House of the Dead: Overkill komt naar iOS

De zombieshooter House of the Dead: Overkill maakt de overstap naar je broekzak. Vandaag of morgen komt het schietspel uit 2009 namelijk naar iOS. De port is wel enigszins aangepast ten opzichte van het origineel. Het spel is namelijk onderverdeeld in drie delen.

De eerste download geeft toegang tot het eerste deel, Papa's Palace of Pain. Wanneer je dit deel hebt uitgespeeld krijg je automatisch het tweede deel te spelen. Het derde en laatste deel zul je los moeten kopen. De eerste aankoop gaat 4,99 dollar kosten en het derde deel kost 1,99 dollar via een in-app aankoop.

'Chelsea haalt Mourinho en Falcao naar Londen'

José Mourinho keert na dit seizoen terug als trainer van Chelsea. Dat meldt Bild op de website. Volgens de Duitse krant is de overgang van de huidige coach van Real Madrid naar zijn oude club nagenoeg rond. Chelsea zou daarnaast spits Radamel Falcao overnemen van Atlético Madrid.

Mourinho kende tussen 2004 en 2007 een succesvolle periode in Londen. Hij moet de opvolger worden van Rafael Benitez, die na het ontslag van Roberto di Matteo een contract kreeg aangeboden tot het einde van het seizoen en door zijn verleden bij Liverpool niet populair is bij de fans.

Als welkomstgeschenk voor Mourinho heeft eigenaar Roman Abramovich volgens Bild aanvaller Falcao weten te strikken. De 27-jarige Colombiaan scoorde in twee seizoenen bij Atlético 49 keer in 63 duels. Falcao kost ongeveer zestig miljoen euro.


'Chelsea haalt Mourinho en Falcao naar Londen' (Foto: Novum)

'Zelfmoord in vreemdelingendetentie blinde vlek'

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft geen overzicht van het aantal zelfmoorden in vreemdelingendetentie. De cijfers worden niet bijgehouden, er is geen meldplicht en er wordt geen onafhankelijk onderzoek ingesteld. Dat schrijft De Groene Amsterdammer naar aanleiding van de kwestie rondom de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov.

Het opinieweekblad onderzocht verschillende rapporten en jaarverslagen, maar nergens wordt het aantal suïcides en pogingen daartoe bijgehouden. Veel detentiecentra melden de cijfers niet, met uitzondering van het centrum in Alphen aan den Rijn. Ook Zeist heeft in het verleden cijfers gepubliceerd.

Voor zover bekend is tussen 2007 en 2011 twee keer sprake geweest van zelfmoord van een gedetineerde, zo staat in een rapport van het ministerie. De inspectie deed echter geen onderzoek. Verder maakte de gevangenis in Ter Apel in 2007 gewag van een 'geslaagde suïcide'. Die staat echter niet in het rapport van het ministerie.

Daarnaast zijn er 'talloze' zelfmoordpogingen, zo blijkt volgens De Groene uit de jaarverslagen van de vreemdelingendetentiecentra van 2006 tot en met 2011, die het tijdschrift via de Wet openbaarheid van bestuur opvroeg bij het ministerie

De detentiecentra zouden onderzoek moeten doen, maar daar is geen rapportage van. Volgens De Groene Amsterdammer kan het ministerie nu geen antwoord geven op de vraag wie de bewuste gedetineerden waren die zelfmoord pleegden. Ook is onduidelijk op welke wijze onderzoek is gedaan.

Dolmatov hing zichzelf op 17 januari op in zijn cel in een detentiecentrum in Rotterdam. Zijn asielaanvraag in Nederland was afgewezen en hij zou naar Rusland worden uitgezet.

'Banken laks met uitvoeren duurzaamheidsbeleid'

Banken hebben hun beleid ten aanzien van duurzaamheid vorig jaar verbeterd, maar de uitvoering van dat beleid laat nog te wensen over. Dat blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie, Dierenbescherming en IKV Pax Christi.

Acht van de tien grootste banken hebben vorig jaar nieuw duurzaamheidsbeleid ingevoerd. Samen voerden ze 25 'meetbare aanscherpingen' door op sociaal en milieubeleid.

ABN AMRO, Rabobank en Van Lanschot verbeterden hun wapenbeleid en Aegon en ING voerden nieuwe criteria in voor investeringen in de mijnbouw- en olie- en gassector. Verder verbeterde ASN Bank zijn mensenrechten- en klimaatbeleid en stelden NIBC en SNS scherpere eisen aan dierenwelzijn.

Volgens de Eerlijke Bankwijzer beseffen de meeste banken dat hun beleid op onderwerpen als mensenrechten, dierenwelzijn en wapenhandel moet verbeteren. Het beleid wordt volgens het onderzoek echter lang niet altijd toegepast.

Zo investeren meerdere banken nog in kernwapenproducenten en doen veel banken die in scheepvaartbedrijven investeren te weinig om slechte arbeidsomstandigheden of milieuschade bij de scheepssloop aan te pakken.

Mercedes wil niets loslaten over Kubica

Mercedes wil niet reageren op een bericht in de Duitse Bild. In dat bericht staat dat Robert Kubica voor het team in de simulator zat om hun te helpen met het ontwikkelen van de auto.

Dat de Pool banden heeft met de Duitse autofabrikant is bekend. Eerder al testte hij voor Mercedes in de DTM. Tevens is Kubica ook weer actief in de rallysport.

Of en wanneer er een rentree in de Formule 1 komt is de vraag. Zelf zei de 28-jarige coureur: "Ik kan mijn arm nog altijd niet volledig bewegen en zolang dat niet het geval is, is een comeback niet mogelijk."

Makaay: "Zege op Barça dik verdiend"

Roy Makaay betwijfelt bepaalde beslissingen van de arbitrage, maar vindt de 4-0 zege van Bayern München op FC Barcelona meer dan terecht. De Duitsers waren gisteravond in eigen huis veel te sterk voor Barça, dat een recordnederlaag leed.

Dat gebeurde mede door toedoen door een doelpunt van Nederlander Arjen Robben. "Alhoewel ik vraagtekens had bij bepaalde goals, moet ik zeggen dat deze overwinning dik en dik verdiend is. Het is wel nog te vroeg om over het einde van het Barcelona-tijdperk te praten. In Spanje worden ze met twee vingers in de neus kampioen", verklaart Makaay aan Voetbal International.

"Het is erg makkelijk om nu over de beste ploeg ter wereld te spreken als het over Bayern gaat, maar het team wordt alleen maar sterker. Er is een stabiele basis, ze hebben geen schulden. Als Pep Guardiola straks trainer wordt zal er niet al te veel aan de speelstijl veranderen."

Hollywoodbonzen woedend over BitTorrent deal

Filmbonzen in Hollywood lopen te schuimbekken van woede nu bekend is geworden dat de onafhankelijke studio Cinedigm een deal heeft gemaakt met BitTorrent. De kleine maatschappij wil het populaire medium gebruiken om promotie te maken voor de indiefilm Arthur Newman, vernemen we via de website van The Wrap.

Cinedigm maakte het afgelopen weekend bekend, dat ze de eerste zeven minuten van Arthur Newman, de nieuwste film van regisseur Dante Ariola met hoofdrollen voor Emily Blunt en Colin Firth, exclusief aan gebruikers van BitTorrent wil aanbieden. Hiermee kan de kleine filmmaatschappij een markt van zo'n 170 miljoen potentiële kijkers aanspreken. Een anonieme medewerker van een Hollywood studio omschrijft de aanbieding als "een afspraak met de duivel, die Cinedigm zal gebruiken als hun pion."

Voor de enkeling die de laatste tien jaar in een grot onder de grond heeft geleefd leggen we nog één keer uit wat BitTorrent is. BitTorrent is een technologie die het mogelijk maakt om grotere databestanden via het wereldwijde web te versturen. BitTorrent wordt echter ook al meer dan tien jaar in verband gebracht met de schending van auteursrechten. Zo viel onder meer de Zweedse politie in opdracht van de MPA (Motion Picture Association) het hoofdkwartier van The Pirate Bay binnen en werden tussen 2010 en 2012 zo'n 200.000 mensen aangeklaagd wegens het up- en downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal via BitTorrent.

Hollywood-studio's zijn jarenlang bezig geweest en hebben vele miljoenen dollars geinvesteerd om hun intellectuele eigendom te beschermen en zeggen dat Cinedigm door samen te werken met BitTorrent de financiële onderbouwing van de filmbusiness bedreigt. Ook leidinggevenden bij Warner Brothers en Sony vinden dat Cinedigm met hun plan de doos van Pandora heeft geopend, in een poging om meer aandacht voor hun film te krijgen.

Zoals te verwachten verwerpt BitTorrent alle aanklachten uit de entertainmentindustrie. In een gesprek met The Warp zegt Matt Mason, BitTorrent's vice-president van marketing, dat zijn bedrijf niet meer doet dan het aanbieden van technologie die gebruikers in staat stelt om grote bestanden te versturen. Hij benadrukt daarbij dat BitTorrent, net als bijvoorbeeld een fabrikant van mp3-bestanden of VHS-banden, geen rol heeft in welke content er via hun peer-to-peer sharing systeem wordt verzonden. "BitTorrent heeft nog nooit piraterij aangemoedigd," aldus Mason.

Wereldwijd zijn er zo'n 170 miljoen mensen die de officiële software gebruiken voor voornamelijk legitieme en legale downloads en Mason is ervan overtuigd dat de Hollywoodbazen zich beter zouden kunnen richten op een manier om met het bedrijf samen te kunnen werken. Ook Jill Calcaterra, chef marketing van Cinedigm, heeft een duidelijke mening over het gebeuren. "BitTorrent verwijten dat piraterij plaatsvindt, komt op hetzelfde neer als een snelweg aanklagen vanwege dronken bestuurders. Het kan positief zijn voor de industrie of het kan de industrie schaden. Wij willen het gebruiken om van onze indiefilm een groot succes te maken."

Sinds het vrijgeven van de beelden, heeft de preview van Arthur Newman al honderdduizenden downloads gegenereerd. Mason merkte dat er in de filmindustrie nogal wat wrevel bestaat tegen de technologie, die ook door websites met minder respect voor auteursrecht, zoals The Pirate Bay, wordt gebruikt. Mason zegt hierover: "Er komt een dag dat we met alle studio's zullen werken. Het is aan hen om te beslissen hoe snel ze naar de onderhandelingstafel komen en beseffen dat we niet de schurk zijn, maar helden." Als het echter aan de Tim Kuikjes van deze planeet ligt, zal het nog wel een tijdje duren voor die bewuste dag aanbreekt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.