VS en Japan bieden Noord-Korea nieuw overleg aan

De Verenigde Staten en Japan hebben Noord-Korea zondag nieuw overleg aangeboden om de crisis rond de Noord-Koreaanse atoom- en raketprogramma's te bezweren. De twee landen willen wel dat Noord-Korea de spanningen verlaagt en eerdere afspraken nakomt.

Noord-Korea weet wat het te doen staat en het zal in de VS 'bereidwillige partners' vinden als het daartoe overgaat, zei de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry op een persconferentie in Tokyo. Zijn Japanse ambtgenoot Fumio Kishida was explicieter en zei dat Pyongyang eerdere afspraken over zijn wapenprogramma's en de terugkeer van gekidnapte buitenlanders moet nakomen.

Kerry en Kishida zeiden het eens te zijn over de noodzaak Noord-Korea te denucleïseren. Zij verklaarden bereid te zijn tot direct overleg als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Eerder bezocht Kerry China en Zuid-Korea. Chinese leiders beloofden zaterdag zich te zullen inzetten om de situatie vreedzaam op te lossen. Hij zei dat de VS de raketten die ze in de regio hebben opgesteld weer zullen weghalen als Noord-Korea kernwapenvrij wordt. De toezegging moet Beijing geruststellen dat de verhoogde Amerikaanse militaire aanwezigheid niet ook tegen China gericht is.

De VS en Zuid-Korea verwachten op korte termijn een Noord-Koreaanse proef met een middellangeafstandsraket. Kerry herhaalde zondag dat de VS hun bondgenoten Japan en Zuid-Korea hoe dan ook zullen verdedigen.

Overleg van de VS, China, Rusland, Zuid-Korea en Japan met Noord-Korea is ruim vier jaar geleden afgebroken. Om het zeslandenoverleg te hervatten moet Noord-Korea 'aangeven bereid te zijn over te gaan tot denucleïsering', zei Kerry. Onder bepaalde omstandigheden zou Kerry ook direct overleg met Noord-Korea willen aanbieden. "Je moet er voor openstaan", zei hij tegen journalisten. "Maar zij zullen een blijk van goede trouw moeten geven, zodat wij niet steeds in hetzelfde kringetje blijven draaien."