Misdaadstatistiek bepaalt route politieheli's

De surveillanceroutes van de acht politiehelikopters worden vanaf volgende maand bepaald door locaties waar eerder misdrijven zijn gepleegd. Sommige misdrijven, zoals overvallen en inbraken, worden vaak rond dezelfde tijd op dezelfde plaats gepleegd, zegt een politiewoordvoerder dinsdag.

Twee studenten technische bedrijfskunde van de Universiteit Twente ontwikkelden een computerprogramma waarmee de politiehelikopters zo efficiënt mogelijk kunnen worden ingezet. Daarbij wordt onder meer rekening gehouden met het aantal beschikbare helikopters, de landingsplaatsen, de locaties waar misdrijven zijn gepleegd en de vluchtroutes.

De kans moet zo groter worden dat een helikopter in de buurt is als een misdrijf wordt gepleegd. De helikopters zijn uitgerust met infraroodcamera's en kunnen dus gemakkelijker een eventuele voortvluchtige overvaller opsporen.

Het is volgens de politiewoordvoerder nog niet te zeggen of dat betekent dat de helikopters vaker ?s nachts worden ingezet. "Ze vliegen nu ook al vaak in de nacht." De nachtelijke vluchten leidden in het begin tot veel klachten.

"Dat was ook de reden dat we een twitteraccount opzetten om duidelijk te maken waarom de helikopter in de lucht is", zegt de woordvoerder. "Het is inmiddels met tachtigduizend volgers het best gevolgde twitteraccount van de politie. Nu is er veel meer begrip voor, ook door de televisieserie over het werk van de politiehelikopter. Mensen weten nu dat de helikopter niet voor niets in de lucht hangt."