Noord-Korea schroeft wapenproductie op

Op de Noord-Koreaanse televisie waren gisteren en vandaag beelden te zien, die de in de afgelopen weken ontstane crisis opnieuw verergeren. De staatszender zond vandaag een filmpje uit, waarop dezelfde Grote Leider industriebazen opdraagt zich 'voor te bereiden op een preventieve aanval.'

Door de spanningen van afgelopen week schroeft het Stalinistische land de productie van artillerie en granaten naar eigen zeggen flink op. Kim Jong-Un: "Als de oorlog uitbreekt, zullen we de bases en instellingen van de vijand in één klap met de grond gelijk moeten maken. (...) We moeten er daarom zeker van zijn dat we hoge kwaliteit artillerie en artilleriegranaten hebben."

Op een gisteravond laat uitgezonden video inspecteert de Grote Leider Kim Jong Un tevens allerlei militair materieel, waaronder een aantal straaljagers en raketvliegtuigen.

Tegelijkertijd gaf Washington vandaag aan, onbemande vliegtuigen naar Japan te gaan sturen. Na de eerste drone vandaag, hopen de Japanners binnenkort nog een aantal toestellen te verwelkomen.

De buitenlandse ambassades die gisteren nog het 'advies' kregen uit het land te vertrekken omdat 'vanaf 10 april de veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden', hebben geen gehoor gegeven aan de Noord-Koreaanse oproep. Wel spraken diverse landen zich negatief uit en werd aan Koreaanse ambassadeurs wereldwijd, gevraagd of het in de brief om een verplichting of een advies gaat. Het laatste bleek volgens de Koreanen het geval.

De aanwezige ambassades houden zich daarom goed op de hoogte van de situatie, maar zien vooralsnog geen directe reden om te vertrekken. Wel paste (onder andere) Australië haar al vrij negatieve reisadvies vandaag aan: van "kijk goed uit tijdens uw bezoek" naar "bedenk of uw reis écht nodig is."


Zin in wat onvervalste communistische propaganda op de zaterdagavond? Bovenstaand filmpje is vanaf het officiële YouTube-kanaal van Noord-Korea geüpload.