President Uruguay beledigt Argentijnse collega

De Uruguayaanse president José Mujica heeft zich beledigend uitgelaten over zijn Argentijnse ambtgenoot Cristina Fernandez. Hij noemde haar een 'ouwe heks', maar had niet in de gaten dat er nog een microfoon open stond. Politici in beide landen maakten zich vrijdag grote zorgen over de diplomatieke gevolgen.

Mujica liet zich niet alleen beledigend uit over Fernandez, maar ook over haar overleden echtgenoot, Nestor Kirchner. "Die vent met zijn ene oog had meer politiek gevoel. Deze is zo koppig als een ezel", zei Mujica.

De Argentijnse minister van buitenlandse zaken Hector Timerman heeft vrijdag protest aangetekend bij de Uruguayaanse ambassadeur. Hij noemde de uitlatingen van Mujica 'onacceptabel en vernederend', zeker omdat ze afkomstig zijn van iemand die Kirchner 'als een vriend beschouwt'.

Mujica weigerde excuses aan te bieden, omdat hij 'in het openbaar niets over Argentinië heeft gezegd'. De bevolking van beide landen maakt zich ondertussen vrolijk over de opmerkingen van Mujica. Er verschenen cartoons, er werden grappen op de radio gemaakt en op social media was het een veelbesproken onderwerp.