Jasper S. wilde geheim meenemen in graf

Jasper S. was jarenlang van plan om nooit iets te onthullen over de moord op Marianne Vaatstra. Hij wilde het geheim meenemen in zijn graf. Dat zei de psychiater die S. onderzocht vrijdag voor de rechtbank in Leeuwarden.

S. besloot direct na zijn daad in 1999 dat hij alles voor zich zou houden. De psychiater heeft van 'doorvoelde spijt en wroeging' nauwelijks iets geproefd bij de Fries. Volgens hem is dat tekenend voor zijn egocentrisme. "Meneer had een dubbelleven dat hij met niemand deelde, zelfs niet met zijn partner", aldus de psychiater.

De 45-jarige melkveehouder is volgens de deskundige niet altijd consistent. Zo zei hij donderdag dat hij zich wel had willen aangeven bij de politie. "Dat maakt het iets meer onbetrouwbaar, hij laat ongewisheden zien", aldus de psychiater. Dat S. het mes waarmee hij de keel van Vaatstra doorsneed zo lang bewaarde zou hem eraan herinnerd hebben dat hij niet nog eens zo impulsief zou handelen.

Een klinisch psycholoog zei vrijdag dat S. niet aan een stoornis lijdt en volledig toerekeningsvatbaar is. Volgens haar reageerde S. impulsief toen hij Vaatstra tegenkwam en volgde hij zijn lust.

S. was volgens de pscyholoog erg gefocust en van de buitenwereld afgesloten. Tijdens gesprekken kwam niet naar boven of er 'een verborgen wereld' is, maar de psycholoog kan dat ook niet uitsluiten.

De 45-jarige melkveehouder gaf aan de psycholoog aan dat hij wist dat het ooit naar buiten zou komen dat hij Vaatstra zou hebben vermoord. Hij zei verder dat hij donderdag 'voluit' heeft gesproken en 'naar eer en geweten' de vragen van de rechters heeft beantwoord. Hij noemde de onderzoeken 'intensief'.

Het Openbaar Ministerie komt vrijdagmiddag met de strafeis tegen S. Daarvoor komen nog een aantal deskundigen aan het woord. Tijdens de eerste zittingsdag donderdag bekende S. al dat hij Vaatstra in mei 1999 dwong tot seksuele handelingen en vervolgens om het leven bracht.