Achmea vergoedt alleen nog goedkoopste behandeling

Achmea gaat alleen nog de goedkoopste medische hulpmiddelen vergoeden als er meerdere opties zijn. Lenzen die voor staaroperaties worden gebruikt zijn elders in de wereld voor een fractie van de Nederlandse prijs te koop. Zo kunnen vele miljoenen euro's worden bespaard, stelt directeur inkoop medische zorg Wout Adema van Achmea, meldt het televisieprogramma Altijd Wat.

Op de inkoop van medische hulpmiddelen kan volgens Adema een miljard euro worden bezuinigd. Met voorbeelden wil de zorgverzekeraar ziekenhuizen laten zien waar ze anders kunnen inkopen. Als ziekenhuizen niet meewerken, geeft de verzekeraar toch een lager bedrag per behandeling. Dat moet ziekenhuizen dwingen goedkoper te werken.

Deze handelwijze toont overeenkomsten met het preferentiebeleid voor medicijnen, dat zorgverzekeraars al langer hanteren. Dat beleid houdt in dat alleen een variant (meestal de goedkoopste) van een groep vergelijkbare geneesmiddelen wordt vergoed. De vrees bestond dat ziekenhuizen en apothekers door dit beleid in hun werkwijze zouden worden beperkt, maar het zorgde er wel voor dat de uitgaven aan geneesmiddelen minder sterk stegen.

"Als je goedkoper kunt inkopen, is dat altijd goed", reageert een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen dinsdag. "We willen allemaal de kosten naar beneden krijgen." Wel moeten de veiligheid en de kwaliteit volgens hem gegarandeerd zijn. "Anders krijg je zaken waar je vraagtekens bij kunt zetten."

Als voorbeeld noemt de woordvoerder een affaire uit 2009, toen een partij van tweehonderdduizend insulinenaalden voor diabetespatiënten te dik bleek te zijn. "Het ging om namaak uit Iran." De naalden konden irritaties veroorzaken of afbreken. Ook verwijst de woordvoerder naar een uitzending van BBC Panorama uit 2011. Daaruit bleek dat er in Pakistan een levendige handel bestaat in tweedehands operatiemateriaal zoals messen en scalpels. "Het materiaal was niet zorgvuldig geslepen, waardoor er kleine haakjes in de messen zaten. Die messen waren bovendien niet steriel verpakt."

Dit soort misstanden kan volgens de woordvoerder worden voorkomen door alleen veilig materiaal in te kopen. "De Inspectie voor de Gezondheidszorg stuurt vaak mensen naar het buitenland en heeft een goed beeld van de kwaliteit van de goederen die daar worden verkocht.'

Het Universitair Medisch Centrum Groningen richt volgens het programma een bedrijf op dat medische hulpmiddelen gaat inkopen in China. Met de inkoop van een dertigtal Chinese producten zou inmiddels een half miljoen euro zijn bespaard. Het ziekenhuis wil uiteindelijk vijfhonderd Chinese producten hebben en praat met andere ziekenhuizen over het gezamenlijk inkopen van Chinese producten.

Achmea vindt het een goed voorbeeld van hoe het goedkoper kan. Als de snelle kostenstijging niet wordt gestopt, is de zorg volgens de verzekeraar straks niet meer voor iedereen betaalbaar.