Vooralsnog lage opkomst bij verkiezingen ItaliŽ

De opkomst bij de Italiaanse parlementsverkiezingen valt zondag vooralsnog tegen. Rond het middaguur, vier uur nadat de stembussen waren geopend, had 14,9 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Bij de verkiezingen in 2008 had op hetzelfde moment 16,9 procent zijn stem uitgebracht.

De verkiezingen worden zondag en maandag gehouden. Normaal gesproken gaan Italianen in de lente naar de stembus en het was zondag slecht weer in grote delen van het land. In het noorden sneeuwt het en voor maandag wordt voor grote delen van Italië regen verwacht.

Volgens de laatste opiniepeiling heeft de centrumlinkse Democratische Partij van Pier Luigi Bersani de beste kans op de overwinning. In de peiling gaf 33 procent van de ondervraagden de voorkeur aan Bersani. De coalitie van ex-premier Silvio Berlusconi, die opnieuw de handen ineen heeft geslagen met het populistische Lega Nord, staat tweede in de peiling met 28 procent. De huidige premier, Mario Monti, eindige met dertien procent in de peiling op de vierde plaats, achter de Vijfsterrenbeweging van komiek Beppe Grillo, die op de steun van zeventien procent van de kiezers kan rekenen.


Vooralsnog lage opkomst bij verkiezingen Italië (Foto: Novum)