FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 24 februari 2013

Merkel bezoekt Duitse troepen in Turkije

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zondag een bezoek gebracht aan de Duitse troepen die in Turkije Patriot-raketten bemannen. De Duitsers en de raketten zijn in Turkije op verzoek van de Turkse regering, als bescherming tegen mogelijke raketaanvallen uit buurland Syrië.

Merkel is in Turkije voor een tweedaagsbezoek. Zondag bezocht ze driehonderd Duitse militairen in Kahramanmaras, zo'n honderd kilometer van de grens met Syrië. Voor maandag staan gesprekken met Turkse leiders op de agenda.


Merkel bezoekt Duitse troepen in Turkije (Foto: Novum)

VS proberen Syrië-overleg te redden

De Amerikaanse regering probeert in allerijl een conferentie met de Syrische oppositie, die voor woensdag gepland staat in Rome, te redden. Dat heeft een bron binnen de regering zondag gezegd. De Syrische oppositie heeft zondag gedreigd de bijeenkomst te boycotten.

Minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft zijn ambassadeur voor Syrië, Robert Ford, naar de Egyptische hoofdstad Caïro gestuurd om de Syrische oppositieleiders ervan te overtuigen dat de conferentie cruciaal is voor de Syrische oppositie om verdere hulp van het Westen te bemachtigen.

Volgens de bron zal Ford de oppositieleiders op het hart drukken dat de bijeenkomst in Rome de uitgelezen mogelijkheid voor hen is om uit te leggen - vooral aan Kerry - waarom er extra hulp nodig is. Kerry is zondag vertrokken voor zijn eerste reis naar het buitenland als minister van buitenlandse zaken.

[Serie A] Milanese derby levert geen winnaar op

De beladen stadsderby tussen Internazionale en AC Milan is zondagavond in een gelijkspel geëindigd in de Serie A. In Stadio Giuseppe Meazza werd het 1-1. Milan kwam na 21 minuten op voorsprong via Stephan el Shaarawy, maar Matias Ezequiel Schelotto maakte ruim twintig minuten voor tijd gelijk.

Milan was voor rust duidelijk de betere ploeg in de Derby della Madonnina. Nadat onder anderen Mario Balotelli een kans onbenut liet tegen zijn oude ploeg, was het voor El Shaarawy wel raak. Na balverlies van Antonio Cassano vond Kevin-Prince Boateng de jonge aanvaller, die fraai inschoot met de buitenkant van zijn rechtervoet.

Ondanks talrijke kansen wist Milan de score voor rust niet verder uit te breiden. In de tweede helft behield de ploeg van Massimiliano Allegri het overwicht, al kwam Inter minder onder druk te staan en gaf het beter partij.

In de 71e minuut kwam de thuisploeg op gelijke hoogte. Schelotto stond amper twee minuten in het veld toen hij raak kopte uit een voorzet. Beide ploegen gingen in het restant nog wel op zoek naar een goal, maar grote kansen bleven uit.

Milan blijft derde met 45 punten. Inter heeft een punt minder en staat vijfde.


Milanese derby levert geen winnaar op (Foto: Novum)

Van Gerwen wint opnieuw in Crawley

Michael van Gerwen heeft ook dee tweede UK Open Qualifier in Crawley gewonnen. In de finale won hij met 6-2 van Brendan Dolan. De Noord-Ier schakelde eerder in de halve finale Van Barneveld uit. Van Gerwen kan opnieuw 6000 Engelse pond bijschrijven. Dolan moet het doen met de helft. 

Van Gerwen rekende op de dag af met Steve Farmer, Ryan de Vreede, Darron Brown, Keith Rooney, Wes Newton en Mervyn King. In de halve finale was hij met 6-2 te sterk voor Peter Wright. Van Gerwen sloot de finale af tegen Dolan met een 114-finish. 

Van Barneveld won in aanloop van de halve finales een groot aantal bekende namen. Hij won van Ian White, Jelle Klaasen, Steve Hine, Connie Finnan, Terry Jenkins en Simon Whitlock. Leon de Geus bereikte knap de vierde ronde, maar na zeges op Dave Honey, Justin Pipe en William O’Connor verloor hij met 6-1 van Wes Newton.

Ook op zondag werd er een 9-darter gegooid. Gisteren deed Robert Thornton dat en vandaag was het de beurt aan Kevin Thomas. In zijn derde ronde partij tegen Peter Hudson gooide hij de perfecte leg. Uiteindelijk verloor hij bij de laatste zestien van Ronnie Baxter.

Gods gift to men

De vraag die ik mijzelf wel stel, is of de man daadwerkelijk als enige schuldig is wanneer hij zijn vertier bij een ander gaat zoeken. Hebben wij, vrouwen, hem daar niet toe gedreven op het moment dat wij als vrouw alleen nog maar zeiken over de vuilnisbak die aan de kant van de weg gezet moet worden? Terwijl we weten dat de man lichamelijke behoeften heeft, we hem maar twee keer in de maand zijn behoeften laten vervullen? Mag je dan wel zo klagen over die kerel als hij uiteindelijk uit frustratie zijn lul in een andere kut hangt?

Palermo stuurt trainer na drie weken weg

Alberto Malesani is na drie weken ontslagen als trainer van Palermo. De 58-jarige Italiaan moet plaatsmaken voor Gian Piero Gasperini, meldt de club zondag. Malesani, die vorig seizoen tot twee keer toe op straat werd gezet door Genoa, leidde het team tijdens zijn bewind naar drie gelijke spelen. Palermo staat laatste in de Serie A.

Het is al de derde trainerswissel bij Palermo dit seizoen. Gasperini werd in september aangesteld als opvolger van Giuseppe Sannino, maar moest vervolgens wijken voor Malesani. De clubleiding heeft nu toch weer het vertrouwen uitgesproken in de 55-jarige Gasperini. Over de duur van de verbintenis is niets bekendgemaakt.

De ploeg van het eiland Sicilië wacht inmiddels al twaalf wedstrijden op een zege.

PSV-directie roept Lens op het matje

Jeremain Lens moet zich bij de directie van PSV verantwoorden voor zijn gedrag na afloop van de nederlaag tegen Feyenoord (2-1).

Lens kreeg het tijdens de topper in De Kuip een aantal keer aan de stok met Joris Mathijsen. Na afloop wachtte Lens de Feyenoord-verdediger op in de catabomben, waarna er onder het oog van de NOS-camera's een opstootje ontstond. Verschillende spelers en begeleiders van beide clubs moesten ertussen komen.

De directie wil Lens daarom spreken, net als enkele andere betrokken spelers. PSV gaat de tv-beelden bekijken en op basis daarvan worden passende maatregelen genomen. Dat bracht de Eindhovense club via de eigen website naar buiten.

Maandag gaat ook de aanklager betaald voetbal zich buigen over de zaak. Daarna bekijkt de bond of aanvullende verklaringen nodig zijn. Scheidsrechter Björn Kuipers heeft op het wedstrijdformulier niets over het incident vermeld.

Aanhangers oorlogsmisdadiger de straat op in Servië

Zo'n tweeduizend aanhangers van de Servische ultranationalist Vojislav Seselj zijn zondag in Servië de straat opgegaan om stil te staan bij de arrestatie van Seselj, tien jaar geleden. Seselj staat bij het Joegoslaviëtribunaal terecht omdat hij in de jaren negentig ten tijde van de Balkanoorlogen leden zou hebben geworven voor een zeer gewelddadige paramilitaire organisatie en dat hij zou hebben aangezet tot wreedheden.

De betogers eisen dat het Joegoslaviëtribunaal Seselj vrijlaat. Volgens de partij van Seselj, de Servische Radicale Partij, zijn hem 'basale mensenrechten ontzegd'.

Het proces tegen Seselj heeft al meerdere keren vertraging opgelopen. De aanklagers hebben 28 jaar cel geëist, maar de rechters van het tribunaal hebben nog altijd geen vonnis geveld. In juni legde het tribunaal Seselj een gevangenisstraf van twee jaar op wegens minachting van het hof omdat Seselj weigerde informatie over anonieme getuigen van zijn website te halen.

[Primera Divisíon] Falcao schiet Atlético langs Espanyol

Atlético Madrid heeft zondag met de nodige moeite Espanyol verslagen. Een penalty van Radamel Falcao bracht de beslissing: 1-0. Atlético speelde de hele tweede helft met tien man, omdat Gabi in de blessuretijd van de eerste helft zijn tweede gele kaart kreeg. Kort daarvoor had Falcao de thuisploeg op voorsprong gezet. De Colombiaan mocht een strafschop nemen en hij faalde niet.

Na de pauze kreeg Atlético het lastig, al produceerden de bezoekers uit Barcelona maar één schot op doel en misten de doelpogingen van Espanyol nauwkeurigheid. Het doelpunt van Falcao was overigens alweer zijn twintigste competitiegoal van dit seizoen.

Door de kleine zege blijft Atlético Madrid op de tweede plek staan. Het elftal van coach Diego Simeone heeft nog steeds vier punten meer dan Real Madrid. Ondertussen moet Espanyol voorlopig genoegen nemen met plaats dertien.

Wouters: "Bijgedragen aan fonds Nesu"

FC Utrecht-coach Jan Wouters zag zijn ploeg met 4-0 winnen van Roda JC. Na afloop was de stemming in de kleedkamer dus feestelijk, al had dat ook een andere reden. "Ik vond dat we de wedstrijd sowieso goed begonnen. We hebben veel kansen gehad en het had nog hoger uit kunnen vallen. Wat dat betreft ben ik dus wel tevreden", aldus Wouters na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live. "Er kwamen kansen, alleen het vizier stond soms niet op scherp."

Na de wedstrijd was Mihai Nesu aanwezig in de kleedkamer van FC Utrecht. De Roemeense oud-speler, die na een dwarslaesie voor een groot gedeelte verlamd is geraakt, werd deze week dertig jaar oud en vierde dat met zijn voormalige ploeggenoten.

"We hebben de traditie dat als iemand jarig is, dat er voor hem wordt gezongen. Dat hadden we voor Mihai nog niet gedaan, dus dat hebben we zojuist in de kleedkamer gedaan. We hebben hem ook een cheque uitgereikt dat zal worden besteed aan zijn fonds. Dat geld gaat naar gehandicapte kinderen in Roemenië. In Nederland hebben we een vrij goed stelsel voor mensen die zo'n situatie zitten en dat is in Roemenië wat minder. Daar hebben wij dus graag aan bijgedragen."

's Werelds oudste marathonloper met pensioen

's Werelds oudste marathonloper, de 101-jarige Fauja Singh, gaat met pensioen. Singh hangt de schoenen aan de wilgen na zijn 10e marathon in Hongkong. De 101-jarige zegt dat zijn leeftijd hem eindelijk parten is gaan spelen, aldus Britse media.

Singh zei verdrietig te zijn dat hij moet stoppen met de sport, maar dat hij wil eindigen op het hoogtepunt. 'Tulband Tornado', zoals Singhs bijnaam luidt, begon op 89-jarige leeftijd met hardlopen na zijn verhuizing van India naar familie in het Verenigd Koninkrijk.

Op dat moment had hij behoefte aan een nieuwe focus in zijn leven. Sindsdien voltooide hij negen marathons (42 kilometer) in Londen, Toronto en New York. In Hongkong nam hij deel aan de 10 kilometer-race. Vorig jaar liep de heer Singh ook als fakkeldrager bij de Olympische Spelen in Londen.

Singh zal zijn dagelijkse 16 kilometer blijven rennen, maar alleen nog om in vorm te blijven en om mensen te inspireren fit te blijven.

De Boer: "Het mocht vandaag niet baten"

Ajax liet zondag twee punten liggen tegen ADO Den Haag (1-1). Coach Frank de Boer zag dat zijn ploeg erg veel kansen kreeg, maar deze simpelweg niet benutte. "Het leek wel een kopie van ons vorige competitieduel, ik vond het vandaag eigenlijk nog beter. We hadden deze keer meer kansen, maar hebben wederom maar één punt gehaald. Het voelt alsof we met lege handen staan", aldus De Boer na afloop van het duel tegenover de NOS.

"In de Arena moet je dit soort wedstrijden gewoon winnen en dat hebben we verzuimd. Een doelpunt tegen is heel duur, dan moet je er twee maken. We waren er steeds heel dichtbij, maar het mocht vandaag niet baten. Ik ben wel blij dat we 95 minuten hebben geknokt, na zo'n zware wedstrijd als afgelopen donderdag."

"Ik had voorafgaand aan het duel een goed gevoel, ook na de teleurstelling van afgelopen donderdag. Ik zag aan de koppies van de spelers dat het er allemaal goed uitzag. Ik had er eigenlijk alle vertrouwen in en het werd bevestigd door de eerste tien minuten, toen er een paar goede kansen voor ons waren."

"Je moet scoren. Als je tien opgelegde kansen krijgt, moet je er minstens drie inschieten."

Federer neemt pauze na Indian Wells

Roger Federer zal na het toernooi van Indian Wells een pauze inlassen van bijna twee maanden. De Zwitser wil zich in die tijd voorbereiden op het gravelseizoen en meer tijd aan zijn gezin besteden.

"De laatste jaren zijn erg zwaar geweest qua wedstrijdschema, in het bijzonder door het olympisch jaar. Dit seizoen is dat totaal anders. Familie is ook belangrijk, dus ik wil ook tijd doorbrengen met hen", aldus Federer. "Ik kan niet elk jaar zoveel spelen als afgelopen seizoen. In die periode van mijn carrière zit ik niet. Ik ben geen 22 jaar meer en kan geen 25 tot 30 toernooien meer spelen in één jaar. Maar ik geloof dat ik klaar zal zijn voor de toernooien die ik wil spelen."

Het toernooi van Indian Wells staat van 4 tot en met 17 maart op het programma. Het eerste toernooi van Federer na zijn pauze is volgens de planning het ATP toernooi van Madrid begin mei.

Onderzoek naar fraude met biologische eieren

Na het paardenvleesschandaal lijkt Duitsland nu in de ban van een eierenschandaal. De justitie in Oldenburg heeft een onderzoek ingesteld tegen honderden boerenbedrijven, omdat ze te veel legkippen in hun stallen houden. Hun eieren worden niettemin verkocht onder het biologische label, meldde Der Spiegel zondag.

De officier van justitie onderzoekt in het kader van een groot strafproces al sinds september 2011 gevallen waar beduidend meer kippen in stallen verblijven dan toegestaan. Volgens informatie van Der Spiegel zijn voor het onderzoek al honderden invallen gedaan bij boerenbedrijven. Justitie bevestigde dat naar 150 boerderijen in Nedersaksen een onderzoek loopt.

Ferrer opnieuw de beste in Buenos Aires

David Ferrer heeft zondag zijn titel op het ATP-toernooi van Buenos Aires geprolongeerd. De als eerste geplaatste Spanjaard was in de finale de Zwitser Stanislas Wawrinka (3) de baas met 6-4, 3-6 en 6-1. De partij nam een uur en 45 minuten in beslag.

Voor de 30-jarige Ferrer, die in 2010 de eindstrijd in de Argentijnse hoofdstad al eens verloor, betekende het de twintigste titel in zijn loopbaan en de tweede van dit jaar. In januari verdedigde hij al met succes zijn titel in Auckland.

Wawrinka stond voor het eerst in meer dan twee jaar tijd in een ATP-finale. Hij kijkt in onderlinge ontmoetingen met Ferrer nu tegen een 7-3 achterstand aan.

Jelena Jankovic schreef het WTA-toernooi in Bogota op haar naam. De Servische was in Colombia in twee sets te sterk voor de Argentijnse Paula Ormaechea: 6-1 en 6-2. Voor Jankovic, de mondiale nummer 24, is het de eerste toernooizege sinds 2010, toen ze in Indian Wells de beste was.


Ferrer opnieuw de beste in Buenos Aires (Foto: Novum)

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 24

Afgelopen weekend werd de 24e speelronde in de Nederlandse Eredivisie afgewerkt. PSV is ook na dit weekend koploper, maar zag Ajax en Feyenoord naderen tot op respectievelijk twee en drie punten. Hieronder de uitslagen, tussenstand, topscorers en het programma voor volgende week.

Feyenoord doet weer mee volop om de titel
FC Twente heeft opnieuw duur puntverlies geleden in de strijd om het landskampioenschap. De Tukkers verloren op bezoek bij sc Heerenveen met 2-1. De ploeg uit Enschede heeft zodoende na de winterstop nog maar vier punten bij elkaar gesprokkeld. Heerenveen pakte tegen Twente via Rajiv van la Parra al na een kwartier spelen de leiding. Invaller Dmitry Bulykin scoorde in de 56e minuut weliswaar de gelijkmaker, maar tien minuten voor tijd kroonde Alfred Finnbogason zich tot matchwinnaar.

Door het verlies bedraagt de achterstand op koploper PSV nog altijd zes punten, aangezien de Eindhovenaren op bezoek bij Feyenoord met 2-1 onderuit gingen. Jermaine Lens zette PSV, na een grote fout van Jordy Clasie op voorsprong. De Rotterdammers toonden veerkracht en bogen de achterstand na rust via treffers van Ruben Schaken en Graziano Pellè om in een 2-1 voorsprong. Daardoor naderde Feyenoord de koploper tot op drie punten.

Ajax kon bij winst op ADO Den Haag op gelijke hoogte komen met koploper PSV, maar de Amsterdammers leden opnieuw puntverlies. Net als twee weken terug tegen Roda JC wist Ajax ook tegen ADO Den Haag het net maar niet te vinden. Tjarron Chery zette de bezoekers uit een counter zelfs op 0-1. Ajax kreeg legio kansen, zag een doelpunt onterecht afgekeurd vanwege buitenspel en een bal die de doellijn was gepasseerd werd niet opgemerkt door het arbitrale trio. Vijf minuten voor tijd wist Lasse Schöne alsnog de 1-1 te scoren. Ajax neemt nu de tweede plek in, twee punten achter PSV.

Feyenoord doet weer volop mee om de landstitel (Foto: Pro Shots)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Willem II NEC 2-3
Heracles Almelo Vitesse 3-5
FC Groningen PEC Zwolle 1-0
VVV Venlo RKC Waalwijk 1-0
SC Heerenveen FC Twente 2-1
Feyenoord PSV 2-1
FC Utrecht Roda JC Kerkrade 4-0
Ajax ADO Den Haag 1-1
AZ NAC Breda 0-1


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 24 16 2 6 50 78-27
2 Ajax 24 13 9 2 48 54-25
3 Feyenoord 24 14 5 5 47 47-32
4 Vitesse 24 13 6 5 45 48-31
5 FC Twente 24 12 8 4 44 40-22
6 FC Utrecht 24 12 6 6 42 38-27
7 NEC 24 10 6 8 36 35-38
8 ADO Den Haag 24 7 11 6 32 38-42
9 FC Groningen 24 8 5 11 29 23-35
10 Heracles Almelo 24 6 10 8 28 48-50
11 NAC Breda 24 7 6 11 27 26-40
12 SC Heerenveen 24 6 8 10 26 34-45
13 AZ 24 6 7 11 25 34-41
14 RKC Waalwijk 24 5 8 11 23 25-32
15 PEC Zwolle 24 5 8 11 23 25-38
16 Roda JC Kerkrade 24 4 10 10 22 32-49
17 VVV Venlo 24 5 7 12 22 28-49
18 Willem II 24 2 8 14 14 23-53


Topscorers

# Naam Club Doelpunten
1. Wilfried Bony Vitesse 22
2. Graziano Pellè Feyenoord 18
3. Alfred Finnbogason sc Heerenveen 17
4. Jozy Altidore AZ 16
5. Georginio Wijnaldum PSV 13


Programma speelronde 25

Datum Thuis Uit
vr 1 mrt, 20:00 Vitesse FC Utrecht
za 2 mrt, 18:45 NAC Breda SC Heerenveen
za 2 mrt, 19:45 PEC Zwolle Willem II
za 2 mrt, 19:45 PSV VVV Venlo
za 2 mrt, 20:45 FC Twente Ajax
zo 3 mrt, 12:30 NEC Feyenoord
zo 3 mrt, 14:30 RKC Waalwijk AZ
zo 3 mrt, 14:30 Roda JC Kerkrade FC Groningen
zo 3 mrt, 16:30 ADO Den Haag Heracles Almelo

Jordan zwanger van kersverse man

Katie Price, beter bekend als Jordan, is weer zwanger. "We zijn dolgelukkig", reageert het Britse glamourmodel, dat ruim een maand geleden eeuwige trouw beloofde aan Kieran Hayler.

"Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet nerveus was, want ik heb in het verleden enkele miskramen gehad", zei Price in de Britse boulevardkrant The Sun. De 34-jarige Price, die eerder getrouwd was met zanger Peter Andre en kooivechter Alex Reid, heeft al drie kinderen. Met Andre kreeg ze een zoon en een dochter.

Het kind van Price en de 25-jarige Hayler, een bouwvakker en stripper, wordt tegen het eind van de zomer verwacht.

[Ligue 1] Bordeaux op knullige wijze onderuit

Girondins heeft op eigen bodem drie punten verloren tegen Stade Brest (0-2). Een eigen treffer en een strafschop tegen hebben het verlies opgeleverd. In de negentiende minuut kwam de thuisploeg op achterstand. Een eigen treffer van Benoît Trémoulinas bracht Le Club au Scapulaire in een positie dat ze verplicht waren om te scoren. De ploeg van Francis Gillot moest dus op zoek naar de gelijkmaker, maar ondervond tegenstand van een goed verdedigend Brest.

Laatstgenoemde kwam in de slotfase zelfs op een nog grotere voorsprong te staan. De ploeg van Landry Chauvin kreeg een strafschop toegewezen die door Ahmed Kantari werd benut. Het was duidelijk dat Bordeaux in de overige speeltijd geen gelegenheid meer had om verandering in de score aan te brengen.

Bordeaux had met een goede prestatie de zesde plaats kunnen bereiken, maar door het mislopen van drie punten blijft de ploeg uit het zuidwesten van Frankrijk veroordeeld tot de tiende plaats. De overwinning brengt Brest naar de veertiende plaats van de ranglijst.

Tienduizenden Bulgaren opnieuw de straat op

Tienduizenden Bulgaren zijn zondag de straat opgegaan om te protesteren. De betogers zijn boos over de hoge energierekeningen, de armoede en de corruptie in het land en eisen radicale politieke hervormingen.

Premier Boiko Borisov bood woensdag het ontslag van zijn regering aan naar aanleiding van grootschalige protesten de afgelopen weken. Volgens de betogers heeft de regering gefaald in het verbeteren van de leefomstandigheden in Bulgarije. Donderdag aanvaardde het parlement het ontslag van de regering.

De Bulgaarse president Rosen Plevneliev sprak de betogers in Sofia toe en bood aan hen te helpen bij het oplossen van hun problemen. Deze uitspraak kwam hem echter op boegeroep van de menigte te staan.

Fidel Castro (86) verschijnt in parlement

De gepensioneerde Cubaanse leider Fidel Castro (86) is zondag na een lange periode van afwezigheid weer in het parlement verschenen. Tijdens de openingszitting van de Nationale Vergadering nam hij zijn stoel in naast zijn broer, president Raúl Castro.

Sinds Fidel Castro in 2006 ziek werd, heeft hij zich alleen nog in 2010 in het parlement vertoond. In 2008 had hij de macht overgedragen aan zijn broer Raúl. Begin deze maand verscheen hij ook even in het openbaar toen hij zijn stem uitbracht voor de Nationale Vergadering.

De verkiezingen in het communistische land zijn eigenlijk een formaliteit. Algemeen is de verwachting dat Raúl wordt gekozen voor een tweede ambtstermijn van 5 jaar, maar vrijdag hinte hij dat hij misschien met pensioen gaat.

Blanco onderhandelt met verschillende sponsors

Voorlopig is het voortbestaan van Blanco Pro Cycling nog onzeker. Na het afhaken van Rabobank vorig jaar is de ploeg nog altijd op zoek naar een sponsor voor volgend jaar. De ploeg praat met diverse partijen maar er is nog niets rond.

"We voeren gesprekken met verschillende bedrijven die interesse tonen in onze ploeg, maar het blijven gesprekken", zei teammanager Richard Plugge tegen cyclingnews. "Vandaag kan je een ‘neen' krijgen en morgen een ‘ja'. Zoals ik al eerder zei verwachten we geen nieuws voor de Amstel Gold Race."

De overwinning van Tom Jelte Slagter in de Tour Down Under was een welkome opsteker in de zoektocht naar een nieuwe sponsor. "We wisten na de Giro van vorig jaar tot wat hij in staat was, maar dat hij de Tour Down Under zou winnen, was toch een aangename verrassing. Het was precies wat we nodig hadden in onze zoektocht naar een sponsor. We voeren gesprekken met bedrijven uit de hele wereld en wij merkten dat hun interesse in ons is toegenomen dankzij Toms zege in Australië", aldus Plugge.

Onderscheiding voor Nelly Frijda bij afscheid

Actrice Nelly Frijda heeft zondag na haar laatste toneelvoorstelling in het Amsterdamse theater Carré de Andreaspenning ontvangen. De gemeentelijke onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Eberhard van der Laan, meldt de gemeente zondag.

De 76-jarige Frijda, die met de laatste opvoering van Yab Yum - Het Circus van de Nacht een punt heeft gezet achter haar toneelcarrière, heeft haar hele leven in Amsterdam gewoond. De Andreaspenning wordt uitgereikt aan mensen die voor de stad een grote prestatie hebben verricht. Frijda is volgens de gemeente zo'n iemand door onder meer de 'indrukwekkende rollen' die ze heeft neergezet.

Frijda liet eerder al weten niet bang te zijn in een zwart gat te vallen. Ze is van plan eerst flink uit te rusten om daarna 'allemaal leuke dingen' te doen.

Koeman: "De beelden liegen niet"

Ronald Koeman heeft zich na de wedstrijd van Feyenoord tegen PSV niet bemoeit met het opstootje in de catacomben van De Kuip. Diverse spelers van beide teams gingen elkaar te lijf, nadat Jeremain Lens verhaal ging halen bij Joris Mathijsen.

"Ik zag wel een paar spelers van PSV wachten bij de trap, maar het leek mij niet verstandig om erbij te gaan staan. Ik ben niet zo sterk, ik loop in dat soort situaties altijd liever door", sprak Koeman volgens het ANP.


"Ik heb begrepen dat de tv-beelden er niet om liegen", aldus de winnende coach, die het voorval na de wedstrijd nogal triest vond. "Er zat veel druk op de ketel. Winnen of verliezen, vormde voor beide teams een groot verschil. Maar ik ben het met mijn PSV-collega Dick Advocaat eens: tussen de witte lijnen moet je het doen, daar moet je een kerel zijn."

"Op het veld moet je het uitvechten. Niet op deze wijze bij de kleedkamers, ongeacht of het nu om spelers van PSV of Feyenoord ging." De Rotterdammers versloegen PSV zondagmiddag met 2-1, waardoor Feyenoord nog maar drie punten achter de koploper staat.

[Bundesliga] Leverkusen scoort niet bij hekkensluiter

Bayer Leverkusen is er niet in geslaagd de tweede plek in de Bundesliga terug te pakken. De ploeg kwam niet tot scoren op bezoek bij Greuther Fürth: 0-0. Bayer domineerde in de Trolli Arena het duel met 61 procent balbezit. De bezoekers creëerden daarmee meer mogelijkheden dan Greuther Fürth, maar gescoord werd er niet. Leverkusen probeerde het vooral met afstandsschoten.

Door de remise blijft Bayer Leverkusen in de Bundesliga op de derde plek staan. Het verschil met Borussia Dortmund blijft één punt. Eerder vanmiddag kwam Dortmund ook al niet tot winnen. De regerend landskampioen speelde met 1-1 gelijk tegen Borussia Mönchengladbach.

Volgende week zaterdag speelt Bayer Leverkusen een thuiswedstrijd tegen VfB Stuttgart, de nummer elf op de ranglijst. Hekkensluiter Greuther Fürth, dat nu op dertien punten staat, gaat op bezoek bij nummer zes Hamburger SV.

PvdA wil adopties uit Ethiopië opschorten

De PvdA wil dat adopties uit Ethiopië voorlopig worden gestopt. Dat zegt Tweede Kamerlid Jeroen Recourt zondagavond in het televisieprogramma KRO Brandpunt, dat aandacht besteedt aan misstanden rond adopties uit het Afrikaanse land.

In de uitzending komt een meisje van 15 aan het woord van wie de adoptie naar Nederland begin deze maand door een Ethiopische rechter is vernietigd. De biologische ouders van het meisje waren dood verklaard maar bleken nog te leven.

Ook vertelt een Nederlandse adoptiemoeder dat adoptieorganisatie Wereldkinderen de biologische moeder van haar adoptiezoon heeft doodgezwegen, terwijl ze nog leeft. De vrouw was juist al jaren op zoek naar haar zoon.

Recourt gaat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vragen de adopties op te schorten tot er garanties voor een verantwoorde adoptie kunnen worden gegeven. "Kinderhandel kunnen we op geen enkele manier als overheid goedkeuren. Kortom: stoppen in Nederland maar ook het liefst stoppen in Europa."


PvdA wil adopties uit Ethiopië opschorten (Foto: Novum)

SC Veendam krijgt uitstel voor plan

SC Veendam heeft van de KNVB een maand extra de tijd gekregen om een plan van aanpak in te dienen. Dat meldt RTV Noord. Veendam had de bond om uitstel gevraagd, omdat de club meer tijd nodig heeft om geldschieters te vinden. Van de KNVB heeft de club uit de Jupiler League nu tot 1 april de tijd gekregen. In eerste instantie was 1 maart de deadline.

In het plan moet Veendam onder meer uitleggen hoe de club het geldtekort van 150.000 euro wil gaan oplossen. Veendam staat na 21 wedstrijden om de negende plaats in de Jupiler League. De ploeg pakte vrijdag een punt tegen De Graafschap (1-1).

Dit weekend haalde Veendam 600 euro binnen via een kaartenactie van FC Groningen. Ongeveer zestig fans van Veendam gingen zaterdag tegen gereduceerd tarief naar de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. De opbrengst verdwijnt in de kas van de financieel noodlijdende club.

Steijn: "1-1 hier is voor ons bonuspunt"

ADO Den Haag pakte in de Amsterdam Arena een punt tegen Ajax (1-1). Coach Maurice Steijn erkende dat het zijn ploeg niet bepaald aan geluk ontbeerde.

"We hebben wat geluk gehad vandaag, daar moeten we eerlijk in zijn. Als je ziet hoe we de eerste helft doorkomen, met miraculeuze ballen die van de lijn worden gehaald en zelf met een uitval scoren. Dat heb je echter wel nodig als je tegen Ajax wilt scoren", aldus Steijn na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live.

"Uiteindelijk creëerden zij veel kansen en bleven wij met kunst- en vliegwerk overeind. Gaandeweg de tweede helft gingen we erin geloven dat hier meer te halen viel dan één punt. In de eindfase was Santi Kolk wellicht nog een beetje slordig, aangezien hij de 0-2 op zijn schoen had. Dan is het wel zuur dat die bal vijf minuten voor tijd voor Ajax nog binnenvalt, maar 1-1 is voor absoluut een bonuspunt hier."

"Uiteindelijk zijn we een ploeg die moeilijk te verslaan is. Of we de ballen nu van de lijn halen of dat ze bal tegen iemand van ons aanschieten. Er staat altijd wel iemand in de weg", zo concludeert de oefenmeester met een glimlach.

Huishoudbeurs trekt iets minder bezoekers

De Huishoudbeurs heeft dit jaar iets minder bezoekers getrokken dan vorig jaar. In negen dagen tijd kwamen er 244.991 mensen naar de Amsterdamse RAI, meldt een woordvoerder van de beurs op de slotdag. Vorig jaar waren dat er 246.998.

De organisatie is ondanks de lichte daling 'dik tevreden'. "De daling is verwaarloosbaar en we krijgen zulke positieve reacties van bezoekers en exposanten."

Bezoekers van de beurs gaven gemiddeld honderd euro uit, ongeveer evenveel als vorig jaar. De beurs werd dit jaar voor de 68e keer gehouden. Er stonden zo'n 370 exposanten.

Strootman: "Vooral van onszelf verloren"

Voor PSV werd het een vervelende middag in De Kuip. De Eindhovenaren verloren niet alleen van Feyenoord (2-1), ook kreeg het duel in De Kuip een vervelend staartje.

Het gezicht van Kevin Strootman sprak na het laatste fluitsignaal boekdelen. PSV leek afgelopen weekend na een zwaarbevochten overwinning op FC Utrecht (2-1) uitstekende zaken te doen in de titelrace, maar lieten zich zondagmiddag de kaas van het brood eten door Feyenoord. In de tweede helft werd een voorsprong uit handen gegeven (2-1).

Strootman toonde zich na afloop echter realistisch en vond dat PSV geen recht had op ook maar iets. "De eerste helft hebben we ook niet goed gespeeld", laat hij weten aan onder meer Goal.com. "We hebben bijna geen kansen gehad, maar komen wel voor. Toch gaven we het in de tweede helft nog weg. Ik vond dat we echt onder ons niveau hebben gespeeld."

In de absolute slotfase liep het duel in Rotterdam uit de hand, toen er een opstoot ontstond tussen de spelers van Feyenoord en PSV. In de catacomben stonden de Eindhovenaren de thuisploeg vervolgens op te wachten om een vervolg aan het conflict te geven. "Op het veld was er al discussie. Ik hoorde dat er een elleboog van Mathijsen aan Lens werd gegeven. Na de wedstrijden willen de ploegen van beide kanten verhaal halen."

Voor aanvoerder Strootman was het de taak om zijn spelers in bescherming te nemen, al was dat nog geen gemakkelijke taak. "Probeer maar eens jongens die een kop groter zijn dan jij naar binnen te halen", aldus de middenvelder. "Ik wil niemand verdedigen. Na negentig minuten moet het gewoon klaar zijn met de onderlinge strijd."

Volgens Strootman was er uiteindelijk maar één schuldige aan te wijzen voor de teleurstellende middag in Rotterdam. "De persoonlijke duels werden door ons te vaak verloren. Dan roep je het over jezelf af. Uiteindelijk verlies je meer van jezelf dan van Feyenoord. De scheidsrechter floot goed, aan hem lag het zeker niet."

[Bundesliga] Gladbach en De Jong na rust naast BVB

Borussia Dortmund ziet Bayern München opnieuw verder uitlopen op de ranglijst. BVB verspeelde twee punten tegen Borussia Mönchengladbach (1-1). Luuk de Jong viel in. Dortmund kan titelprolongatie nagenoeg vergeten. De ploeg van Jürgen Klopp staat een straatlengte achter koploper Bayern München, dit seizoen een klasse apart in de Bundesliga. Toch was een zege welkom in de strijd om de tweede plek met Bayer Leverkusen, dat later vandaag nog in actie komt. Het duel met Borussia Mönchengladbach was voor Marco Reus een speciaal weerzien met de club die hij afgelopen zomer verliet.

In de heenwedstrijd had Reus al laten zien dat hij geen moeite had om zijn oud-werkgever pijn te doen. Met twee treffers hielp hij BVB aan een 5-0 zege. Mönchengladbach was toen vrij kansloos en ook zondagmiddag konden Die Fohlen voor rust geen vuist maken tegen het dominante Dortmund. Luuk de Jong en Roel Brouwers zagen vanaf de kant hoe de bezoekers dicteerden een aantal goede mogelijkheden creëerden.

Kevin Grosskreutz werd weggestuurd door Mats Hummels, maar de rechtshalf tikte de bal net naast. Gladbach-doelman Marc-André ter Stegen moest niet veel later redding brengen op een kopbal van Moritz Leitner. Na een half uur spelen moest Ter Stegen alsnog vissen. De goalie zag Mario Götze over zijn been vallen, waarna Dortmund een penalty kreeg. Götze benutte de buitenkans en bracht BVB op voorsprong.

De thuisploeg kon aan de andere kant geen gevaar stichten. Pas tien minuten na de pauze werd keeper Roman Weidenfeller op de proef gesteld bij een schot van Amin Younes. Gladbach gaf daarna iets meer gas, waarna trainer Lucien Favre De Jong na ruim een uur spelen binnen de lijnen bracht. De wissel deed de thuisploeg goed. Martin Stranzl miste een grote kans met het hoofd, maar Younes was kort daarna wel trefzeker.

De 19-jarige aanvaller schoot via het been van een Dortmund-speler raak, waardoor Weidenfeller geen schijn van kans had: 1-1. Borussia-Park was daarna wakker geschud. Mönchengladbach wilde meer, maar het was Dortmund dat nog twee keer dichtbij een doelpunt kwam. Grosskreutz en Götze zagen Ter Stegen redding brengen in de slotfase. Invaller Peniel Mlapa kreeg nog een levensgrote kans om Gladbach aan de winst te helpen, maar nadat hij Weidenfeller uitspeelde, schoot hij in het zijnet. In de blessuretijd hielp ook Sebastian Kehl een levensgrote mogelijkheid om zeep. Daardoor hielden beide ploegen een punt over aan de confrontatie tussen de Borussia's. Dortmund ziet het gat met Bayern oplopen tot liefst zeventien punten.

Advocaat: "Ik schrok van de wedstrijd"

PSV-coach Dick Advocaat zag zijn ploeg met 2-1 verliezen bij Feyenoord. De oefenmeester was allerminst tevreden over het optreden van zijn team. 

"Het ging vanaf het begin al fout. We kwamen met 1-0 voor, eigenlijk vanuit het niets. Beide ploegen vond ik matig spelen. Het enige verschil is dat Feyenoord met 2-1 wint, maar ik kan geen speler van PSV opnoemen die vandaag zijn normale vorm haalde", aldus Advocaat tegenover Eredivsie Live.

"Als je weet dat je uit speelt tegen Feyenoord, dan moet je de bal hebben. Het positiespel beheersen, daar hebben we de hele week op getraind. Daarom bracht ik ook Orlando Engelaar in het veld, die doet het op de training fantastisch. Nogmaals: als je dit soort goals weggeeft, hoe moet je daar dan tegen voetballen?", zo vervolgde de coach van de Eindhovenaren.

Na afloop van het duel vond een opstootje tussen de spelers van beide ploegen plaats in de catacomben. Ook op het veld had al een korte schermutseling plaatsgevonden. De gebeurtenis liet Advocaat koud. "Ik schrok van de wedstrijd, niet wat er daarna gebeurde. Ze hadden dat temperament moeten laten zien op het veld, in plaats van in de gang."

Betogers blokkeren spoor in Egypte

Duizenden Egyptenaren hebben zondag voor de tweede dag op rij het spoor in een stad ten zuiden van Caïro geblokkeerd. Dat hebben bronnen bij de Egyptische ordediensten gezegd. De betogers, medewerkers van baksteenfabrieken, protesteren tegen de gestegen prijs van olie bestemd voor de industrie.

De Egyptische regering trok vorige week een subsidie op olie in als onderdeel van een reeks hervormingen. Het besluit heeft tot onrust geleid bij medewerkers van baksteenfabrieken en steengroeven.

Volgens een van de bronnen bij de ordediensten hadden de betogers delen van het spoor tussen Beni Suef en de hoofdstad Caïro verwijderd. Op andere delen van het spoor waren houten planken neergelegd.

Volgens Khaled el-Hawari, een leidinggevende bij een van de fabrieken, zijn de prijzen voor olie in de industrie met vijftig procent gestegen. Daarmee zijn de banen van honderden mensen op de tocht komen te staan, aldus El-Hawari. "Niemand luistert naar ons of reageert op ons", zei hij. "Volgende week willen we bij het regeringsgebouw protesteren."

Doden bij geweld in noordoosten Nigeria

Een aanval van moslimextremisten op een stad in het noordoosten van Nigeria heeft aan zeker zes mensen het leven gekost. Dat heeft een woordvoerder van het Nigeriaanse leger zondag bekendgemaakt.

De aanval had zaterdagavondplaats in het stadje Ngalda, in de deelstaat Yobe, aldus de woordvoerder. Tot dusver heeft niemand de verantwoordelijkheid voor aanval opgeëist, maar de inwoners van Ngalda vermoeden dat de radicaalislamitische sekte Boko Haram achter het geweld zat.

Karzai stuurt Amerikanen weg uit Wardak

Alle speciale eenheden van de Amerikaanse krijgsmacht moeten binnen twee weken vertrekken uit de Afghaanse provincie Wardak. Dat heeft een woordvoerder van de Afghaanse president Hamid Karzai zondag gezegd. De Amerikaanse eenheden zouden samen met de Afghanen met wie ze samenwerken Afghanen hebben gemarteld.

De beslissing om de Amerikanen weg te sturen is genomen tijdens een beslissing van de Afghaanse Nationale Veiligheidsraad, aldus de woordvoerder. De Afghaanse regering wil dat degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan marteling worden overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten.

President Irak kan weer praten na beroerte

De Iraakse president Jalal Talabani kan weer praten en begrijpen wat mensen tegen hem zeggen. Dat heeft een van zijn artsen zondag gezegd. Talabani werd in december getroffen door een beroerte.

Dokter Najmaldin Karim sprak van een bemoedigende ontwikkeling. Karim is Talabani's hoofdarts wanneer hij in Irak is. De president wordt momenteel behandeld in Duitsland. "Hij is aan de beterende hand", aldus Karim. "Hij praat. Hij begrijpt het als mensen tegen hem praten. Het is een goede ontwikkeling."

De ziekte van Talabani vergroot de politieke onzekerheid in Irak, in een tijd van toenemende spanningen tussen sjiieten en soennieten. De president vervult een voornamelijk ceremoniële functie, maar Talabani heeft in het verleden vaak een bemiddelende rol gespeeld in de etnische en sektarische conflicten in Irak.

Meer mensenhandelaren opgepakt aan grens

De marechaussee heeft vorig jaar aan de grenzen een stuk meer illegalen, mensensmokkelaars en mensenhandelaren opgepakt dan een jaar eerder. Een woordvoerder van de marechaussee bevestigt zondag berichtgeving daarover van de NOS.

Van mensenhandel werden vorig jaar 110 gevallen ontdekt, tegenover 97 een jaar eerder. Er waren 141 gevallen van mensensmokkel. In 2011 waren dat er nog 86. Controleurs van de marechaussee pakten verder 1700 illegalen op, tegenover 1500 in het jaar daarvoor.

De marechaussee mag sinds de afschaffing van de grenscontroles in de Schengenlanden alleen nog steeksproefsgewijs controleren. Sinds 2011 controleert de marechaussee de grens met België en Duitsland met zogenoemd mobiel toezicht.

Oproep van in Jemen ontvoerde Oostenrijker

Van een Oostenrijkse man die twee maanden geleden in Jemen werd ontvoerd zijn beelden verschenen. In een video die zaterdag op internet opdook zegt Dominik Neubauer dat hij door zijn gijzelnemers zal worden gedood als niet binnen een week losgeld wordt betaald.

Neubauer wordt in de video onder schot gehouden en zegt te zijn ontvoerd door een Jemenitische stam. Het Oostenrijkse ministerie van buitenlandse zaken zei dat de regering zondag overleg heeft gevoerd over de kwestie

Neubauer werd 21 december samen met een Fins stel ontvoerd. Volgens een woordvoerder van het Oostenrijkse ministerie studeerde hij Arabisch in Jemen. "Dit is het eerste teken van leven dat we hebben gehad", aldus de woordvoerder.

Exitpoll: Anastasiades nieuwe president Cyprus

De conservatieve Cypriotische presidentskandidaat Nicos Anastasiades lijkt de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te hebben gewonnen. Volgens een exitpoll heeft Anastasiades tussen 57,5 en 61,5 procent van de stemmen gekregen. Zijn linkse tegenstander Stavros Malas kreeg 38,5 tot 42,5 procent van de stemmen.

Anastasiades kwam vorige week in de eerste ronde met ruim 45 procent van de stemmen al als winnaar uit de bus. Omdat hij geen absolute meerderheid behaalde moest er een tweede ronde worden gehouden. Tientallen aanhangers van Anastasiades braken zondag bij zijn hoofdkwartier in juichen uit toen het nieuws over de exitpoll bekend werd.

De nieuwe president van Cyprus heeft als eerste taak een overeenkomst te sluiten met de andere landen die de euro gebruiken en het Internationaal Monetair Fonds voor een financieel reddingspakket. De noodleningen moeten ervoor zorgen dat het land niet bezwijkt onder zijn schuldenlast, maar de nieuwe president zal er nog een harde dobber aan hebben om Duitsland zover te krijgen dat het geld aan het land leent.

Afrikaanse landen tekenen vredesakkoord Congo

Elf Afrikaanse landen hebben zondag een vredesakkoord ondertekend dat is bedoeld om de rust terug te brengen in Congo. Vorig jaar dreigden rebellen de Congolese regering af te zetten. De rebellen zouden daarbij steun hebben gekregen van buurlanden van Congo.

Congo, Rwanda, Burundi, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Angola, Uganda, Zuid-Sudan, Zuid-Afrika, Tanzania en Congo-Brazzaville hebben het akkoord ondertekend. De buurlanden hebben beloofd zich niet te mengen in de interne aangelegenheden van Congo. Ook hebben ze afgesproken gewapende groeperingen niet te tolereren of te steunen.

Voorafgaand aan de ondertekening zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat vrede, veiligheid en een raamwerk voor samenwerking in Congo de regio zal stabiliseren. "De ondertekeningsceremonie op zich is al veelbetekenend, maar het is slechts het begin van een alomvattende benadering die een blijvende verbintenis vereist. Het raamwerk dat voor u ligt schetst de verplichtingen en mechanismen voor het toezicht die gericht zijn op het aanpakken van nationale en regionale kwesties", aldus Ban.

De Verenigde Naties hebben Rwanda en Uganda ervan beschuldigd de Congolese rebellenbeweging M23 te hebben geholpen. Beide landen ontkennen dit echter. De Rwandese president Paul Kagame was ook aanwezig bij de ondertekening van het akkoord en noemde het een nieuwe kans voor Congo. "Het raamwerk maakt duidelijk dat een holistische benadering die rekening houdt met alle bronnen van het conflict de enige manier is om een einde te maken aan instabiliteit", aldus Kagame.

Volgens de VN heeft Congo te lijden onder aanhoudend geweld van gewapende groepen uit binnen- en buitenland. Vaak worden verkrachtingen gebruikt als wapen. Inmiddels zijn al meer dan twee miljoen mensen ontheemd geraakt. De VN hebben gezegd de vredesmissie in het land, Monusco, onder de loep te gaan nemen om te bekijken hoe de vredesmacht de Congolese regering beter terzijde kan staan.

Arrestaties bij betoging Spanje

De Spaanse politie heeft zaterdag 45 mensen opgepakt bij een grote demonstratie bij het parlementsgebouw in Madrid tegen de bezuinigingen die de Spaanse regering wil doorvoeren. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken zondag bekendgemaakt. Onder de arrestanten waren negen minderjarigen.

Tienduizenden mensen namen deel aan de protestmars naar het parlementsgebouw. Toen het protest op zijn eind liep gooiden groepen jongeren barkrukken op straat en staken ze vuilniscontainers in brand. Her en der ontstonden opstootjes en tientallen mensen liepen lichte verwondingen op. Twee agenten moesten naar het ziekenhuis.

Later trof de politie in een rugzak die was achtergelaten brandbommen aan. Twee minderjarigen werden opgepakt, omdat ze vuurwerk bij zich hadden.

Swansea City verovert League Cup

Swansea City heeft zondag voor het eerst in zijn historie de League Cup gewonnen. De formatie uit Wales was op Wembley met liefst 5-0 te sterk voor Bradford City. Het is voor Swansea de eerste grote prijs in zijn 101-jarig bestaan. Door de titel is de Premier Leagueclub verzekerd van deelname aan de Europa League.

Bradford, dat uitkomt op het vierde niveau in Engeland, had op weg naar de eindstrijd onder meer afgerekend met Wigan Athletic, Arsenal en Aston Villa. Tegen Swansea kwam de ploeg er echter niet aan te pas. Nathan Dyer opende de score na zestien minuten op aangeven van Michu, die er nog voor rust 2-0 van maakte.

In de tweede helft liep Swansea verder uit via Dyer. Nadat Jonathan de Guzman in de 56e minuut werd neergelegd door keeper Matt Duke, moest Bradford met tien man verder. De Oranje-international verzilverde de strafschop en zorgde in blessuretijd voor het slotakkoord. Dwight Tiendalli kwam zes minuten voor tijd in het veld. Michel Vorm, die in de League Cup rust krijgt, en Kemy Agustien bleven op de bank.

In aanloop naar deze finale verschenen op FOK!sport deze week twee specials over Bradford City en Swansea City.


Swansea City verovert League Cup (Foto: Novum)

Judoka Polling ook de sterkste in Düsseldorf

Judoka Kim Polling is de winnares geworden van de Grand Prix van Düsseldorf. Ze was de sterkste in de klasse tot 70 kilogram.

In de finale versloeg Polling de Duitse Laura Vargas. Ze stond al een yuko en een waza-ari voor toen ze partij uiteindelijk met ippon besliste. De judoka, die de afgelopen jaren in de schaduw stond van Edith Bosch, is de laatste weken uitstekend in vorm. Ze won dit jaar al het Grand Slam toernooi in Parijs en de Europees Open in Sofia.

Belgische biljarters prolongeren wereldtitel

De Belgische biljarters Frederic Caudron en Eddy Merckx hebben zondag in het Duitse Viersen de wereldtitel voor landenteams succesvol geprolongeerd. In de finale won het koppel met 2-0 van Duitsland.

Caudron versloeg Christian Rudolph met 40-30. Merckx won met 29-28 van Martin Horn. De Nederlandse driebanders Dick Jaspers en Raimond Burgman werden zaterdag in de kwartfinales uitgeschakeld door de wereldkampioen.

Tsonga wint voor eigen publiek in Marseille

Jo-Wilfried Tsonga heeft zondag voor de tweede keer het tennistoernooi van Marseille gewonnen. De Fransman (3) won voor eigen publiek de finale van de als eerste geplaatste Tsjech Tomas Berdych: 3-6, 7-6 (6) en 6-4. Voor Tsonga betekende het de tiende toernooizege uit zijn carrière en de eerste van dit kalenderjaar.

Tsonga, in 2009 al eens winnaar in Marseille, liep aanvankelijk achter de feiten aan. Hij creëerde de eerste set geen enkel breekpunt en verloor redelijk kansloos met 6-3. In het tweede bedrijf vielen er geen breaks te noteren, waarop er een tiebreak aan te pas kwam. Daarin kreeg Berdych op 6-5 een matchpoint. Publiekslieveling Tsonga hield zijn zenuwen in bedwang en sleepte er door drie opeenvolgende punten een beslissende derde set uit.

In de derde acte plaatste Tsonga zijn eerste break van de wedstrijd, wat uiteindelijk voldoende bleek voor de toernooizege. Hij gaf bovendien de tussenstand in onderling ontmoetingen met Berdych een iets draaglijker aanzien. De Tsjech leidt daarin nu met 4-2.


Tsonga wint voor eigen publiek in Marseille (Foto: Novum)

[Serie A] Juventus is laagvlieger Siena de baas

Juventus heeft zondag geen fout gemaakt in het Serie A-duel tegen laagvlieger Siena. De koploper won voor eigen publiek met 3-0. De Zwitser Stephan Lichtsteiner opende de score na een halfuur, waarna Sebastian Giovinco pas een kwartier voor tijd voor de beslissing zorgde. Paul Pogba werkte zijn naam in de slotfase ook nog op het scorebord.

Juventus heeft na 26 wedstrijden 58 punten, zeven meer dan Napoli. De naaste belager gaat maandag op bezoek bij Udinese. Nummer drie AC Milan, dat veertien punten achterstand heeft, treedt zondagavond aan tegen stadgenoot Internazionale.

Maarten Stekelenburg boekte een uitzege met AS Roma. De Romeinen, die vorige week al Juventus de baas waren, rekenden nipt met 3-2 af met Atalanta. Marquinho, Miralem Pjanic en Vassilis Torosidis scoorden. De twee treffers die de Nederlandse doelman om de oren kreeg van Marko Livaja bleven daardoor zonder gevolgen.

Door de zege mag Roma hoop blijven koesteren op Europees voetbal. De ploeg bezet momenteel de achtste plaats. Atalanta, waar Matteo Contini twee minuten voor tijd zijn tweede gele kaart kreeg, staat vijftiende.

Catania, dat zevende staat, blijft Roma net voor op de ranglijst door Parma met 2-1 te verslaan. Cagliari won thuis met 4-3 van Torino.


Juventus is laagvlieger Siena de baas (Foto: Novum)

Waterpolovrouwen loten Spanje en Rusland op WK

De Nederlandse waterpolovrouwen moeten het komende zomer op het WK in Barcelona opnemen tegen gastland Spanje, Rusland en Oezbekistan. Dat wees de loting zondag uit. Spanje was afgelopen zomer verliezend finalist op de Olympische Spelen in Londen, waar Oranje zich als titelhouder niet voor wist te kwalificeren.

Nederland speelt zijn eerste duel tegen de Spanjaarden en treft dan achtereenvolgens Oezbekistan en Rusland, de nummer drie van het vorige WK. Het toernooi duurt van 21 juli tot en met 2 augustus. Griekenland verdedigt zijn titel.

Blanco-renner Renshaw wint Clasica de Almeria

Mark Renshaw heeft Blanco Pro Cycling zondag opnieuw reden tot juichen gegeven. De Australische renner schreef in Spanje de Clasica de Almeria op zijn naam. Hij was na ruim 182 kilometer de sterkste in de massasprint. De Zuid-Afrikaan Reinardt Janse van Rensburg van Argos-Shimano werd tweede, voor Francesco Lasca uit Italië.

De 30-jarige Renshaw bezorgde Blanco al de negende seizoenszege. Eerder dit jaar waren Tom-Jelte Slagter (2), Lars Boom (2), Theo Bos (3) en de Duitser Paul Martens succesvol voor de Nederlandse ploeg.

Uitslag AZ - NAC Breda

In Alkmaar nam Alkmaar Zaanstreek het op tegen de Noad Advendo Combinatie uit Breda. De gasten wisten het duel met 0-1 te winnen door een treffer van Gudelj. Hieronder de statistieken van het duel.

AZ

0 - 1

NAC Breda

     6' Gudelj 
 
 Gele kaart: Gorter, (AZ), Gudelj, (NAC Breda)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16089
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Reijnen
Lam(Rosheuvel/62)
Gorter
Maher(Berghuis/77)
Henriksen
Elm
Beerens(Gudmundsson/62)
Altidore
Overtoom
  Ten Rouwelaar
De Roover
Luijckx
Botteghin
v.d. Weg
Buijs
Gudelj
Gilissen
Hooi(Schalk/75)
Lurling
Verbeek(Seuntjens/67)

Paardenvlees gevonden bij Deense slager

Een slager in Denemarken heeft paardenvlees als rundvlees verkocht aan lokale pizzeria's. Dat hebben de Deense autoriteiten bekendgemaakt. Tegen de slager wordt aangifte gedaan.

De autoriteiten hebben monsters van het pizzavlees van Harby Slagterhus getest. In de monsters werd naast paarden- en rundvlees ook varkensvlees aangetroffen. De slager zegt dat de restaurants wisten wat voor vlees ze kochten. Een voormalige medewerker zegt echter dat zijn oude baas klanten wel degelijk heeft misleid.

Barbie laat Life4You schieten om pijnlijke boezem

Barbie en haar man Michael hebben zondagavond een optreden in Life4You afgezegd omdat Barbie last heeft van haar borsten. De realityster ging onlangs onder het mes voor een tweede borstvergroting.

Het koppel had dit weekeinde een verhuizing op het programma staan en daarbij heeft Barbie, die werd geboren als Samantha de Jong, haar bovenlichaam te zwaar belast door iets te tillen. "Ze ligt nu plat met pijnstillers", vertelt haar manager Jake Hampel aan Novum Nieuws. "De dokter had eerder al gezegd dat ze twee weken absolute rust moet houden."

Barbie gaf donderdag een perspresentatie in verband met haar nieuwe realityserie Huisje Boompje Barbie, waarin de verhuizing te volgen is. "Toen had ze ook al heel veel last en zat ze onder de pijnstillers", aldus Hampel. Voorlopig moet de blondine rust houden.

Sporza-microfoon

Er was al even gekoerst in Australië, Oman en Qatar, maar gisteren is het wielerseizoen toch pas echt begonnen. Vanaf het moment dat de renners in weer en wind door België fietsen en de koers live wordt uitgezonden, dan wordt het interessant. Is Boonen op tijd fit voor de grote wedstrijden? Pakken we als Nederlanders nog een grote prijs? Dat zijn voor mij op dit moment de belangrijkste vragen in het wielrennen. Maar toch ook: kan ik nog wel genieten van een wielerwedstrijd?

Ruim 200 winkels in Tilburg illegaal open

In Tilburg zijn zondag 225 winkels open geweest, terwijl dat niet mocht. De ondernemers krijgen komende week een waarschuwing van de gemeente in de bus.

Dat heeft een woordvoerder van de gemeente gezegd. Vooral in het centrum waren winkels open, maar ook buiten het centrum lapten winkeliers de regels aan hun laars. De rechter bepaalde 3 weken geleden dat Tilburg winkeliers ten onrechte de kans had gegeven om elke zondag open te gaan. Maar na die uitspraak had de gemeente niet actief gecontroleerd.

Zondag gebeurde dat wel, nadat kleine winkeliers en een stichting tegen koopzondagen hadden gedreigd met een kort geding als de gemeente niet zou handhaven.

Doden door explosie in huis pyrotechnicus

Een dubbele explosie in een huis in Vietnam heeft aan tien mensen, onder wie zeven leden van een gezin, het leven gekost. Dat hebben Vietnamese media gemeld. De explosies hadden plaats in een huis in Ho Chi Minhstad waar pyrotechnische apparatuur lag opgeslagen.

Volgens de Vietnamese media was het huis van een man die werkzaam was in de filmindustrie. Hij had spullen in het huis liggen die werden gebruikt om rook en vuur te creëren voor films. De man is een van de slachtoffers.

Vooralsnog lage opkomst bij verkiezingen Italië

De opkomst bij de Italiaanse parlementsverkiezingen valt zondag vooralsnog tegen. Rond het middaguur, vier uur nadat de stembussen waren geopend, had 14,9 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Bij de verkiezingen in 2008 had op hetzelfde moment 16,9 procent zijn stem uitgebracht.

De verkiezingen worden zondag en maandag gehouden. Normaal gesproken gaan Italianen in de lente naar de stembus en het was zondag slecht weer in grote delen van het land. In het noorden sneeuwt het en voor maandag wordt voor grote delen van Italië regen verwacht.

Volgens de laatste opiniepeiling heeft de centrumlinkse Democratische Partij van Pier Luigi Bersani de beste kans op de overwinning. In de peiling gaf 33 procent van de ondervraagden de voorkeur aan Bersani. De coalitie van ex-premier Silvio Berlusconi, die opnieuw de handen ineen heeft geslagen met het populistische Lega Nord, staat tweede in de peiling met 28 procent. De huidige premier, Mario Monti, eindige met dertien procent in de peiling op de vierde plaats, achter de Vijfsterrenbeweging van komiek Beppe Grillo, die op de steun van zeventien procent van de kiezers kan rekenen.


Vooralsnog lage opkomst bij verkiezingen Italië (Foto: Novum)

Bossche hockeyvrouwen winnen Europacup indoor

De vrouwen van Den Bosch hebben als eerste Nederlandse ploeg de hoogste Europese zaalprijs gepakt. In Wenen wonnen de Brabanders in de finale van de Europacup indoor van het Spaanse Club de Campo: 3-2. Lieke Hulsen, Karin den Ouden en Rosalie de Beer zorgden voor de Bossche treffers.

Den Bosch begon uiterst moeizaam aan de eindstrijd in de Oostenrijkse hoofdstad. Binnen zestig tellen opende Club de Campo de score uit een strafcorner via Barbara Malda. Het duurde lang voordat de Nederlandse indoorkampioen van 2012 het evenwicht kon herstellen. Pas na een half uur hing zaalinternational Hulsen de bordjes in evenwicht.

Kort daarop zorgde Den Ouden, eveneens speelster van de nationale zaalploeg, ervoor dat Den Bosch aan de goede kant van de score belandde: 2-1. De Beer vergrootte drie minuten later de marge voor de ploeg van coach Erik Wonink. Den Bosch leek in veilige haven, maar een rake corner van de Spanjaarden zorgde nog voor een spannende slotminuut. Daarin liepen de Brabanders echter geen schade meer op, waardoor de zaalhoofdprijs voor het eerst in Nederlandse handen belandde.

Vanaf de invoering van de Europacup indoor voor vrouwen in 1990, lukte het nog nooit eerder een Nederlandse ploeg om dit toernooi op de hoogste plaats van het ereschavot af te sluiten. Tot de editie van 2013 kroonden alleen Duitse ploegen zich tot winnaar.

De Duitse deelnemer van dit jaar, Rot-Weiss Köln, werd zaterdag uitgeschakeld door Den Bosch. De Keulse formatie won in de troostfinale na verlenging van Slavia Praag: 3-2. Litouwen en Engeland leveren komend jaar geen deelnemers aan de belangrijkste zaalcup. Gintra (Litouwen) en Leicester (Engeland) verspeelden de plaatsen op het hoogste niveau.

[Upd] RTL5 knipt climax 127 Hours weg

RTL5 heeft gisteren om onverklaarbare redenen de climax uit de film 127 Hours geknipt. Dat meldt Spitsnieuws. De film gaat over een klimmer die met zijn arm in een rotsspleet vast komt te zitten.

De climax van deze waargebeurde film is dat de klimmer na 127 uur vrijkomt door zijn eigen arm te amputeren. In de film in beeld gebracht maar door RTL5 geheel verwijderd. Kijkers zijn woedend. RTL heeft nog niet gereageerd.

Bekijk hier de scene alsnog (bloederig)

Update 17.00 uur 
RTL heeft de schaar in de film gezet omdat volgens de kijkwijzer de scene niet voor 22.00 uur mocht worden vertoond. Dat meldt een woordvoerder. Op de vraag waarom ze de film niet later hebben uitgezonden was het antwoord: dat was een keuze.

Vijftien aanhoudingen na vechtpartij Zaandam

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Zaandam vijftien mensen aangehouden die betrokken waren bij een massale vechtpartij. Een groep bezoekers van een horecagelegenheid was slaags geraakt met medewerkers van de zaak aan de Hemkade. Vijf medewerkers raakten gewond bij de vechtpartij.

De medewerkers, die vooral letsel aan hun gezicht hadden opgelopen, moesten vanwege hun verwondingen naar een dokter. De vijftien verdachten, mannen en vrouwen, zitten vast op verdenking van openlijke geweldpleging en mishandeling, laat de politie zondag weten.

City dient Chelsea nederlaag toe

Manchester City heeft zondag in de Premier League gewonnen van Chelsea. De landskampioen zegevierde in eigen stadion met 2-0 door goals van Yaya Touré en Carlos Tevez. Frank Lampard miste bij 0-0 namens de bezoekers een strafschop. City vergrootte door de zege het gat met nummer drie Chelsea tot zeven punten. De achterstand op koploper Manchester United bedraagt twaalf punten.

Na een onderhoudende eerste helft kwam de topper los in de tweede helft. Na zeven minuten kreeg Chelsea een strafschop. Lampard nestelde zich achter de bal op jacht naar het tweehonderdste doelpunt uit zijn carrière. Doelman Joe Hart, die de strafschop had veroorzaakt, kwam echter als winnaar uit de strijd.

Even later kregen Lampard en Chelsea de rekening gepresenteerd. Touré speelde zich schitterend vrij en mikte diagonaal raak. Zes minuten voor tijd werd het ook nog 2-0. Tevez verschafte zich rond het strafschopgebied ruimte om aan te leggen en pegelde binnen. Door de zege herstelde City zich van een reeks van drie competitiewedstrijden zonder overwinning.

Jos Hooiveld had een ongelukkige middag met Southampton. De Nederlandse verdediger verloor met zijn ploeg met 4-2 bij Newcastle United en maakte bovendien een eigen doelpunt. Southampton kwam via Morgan Schneiderlin nog goed uit de startblokken, maar Moussa Sissoko en Papiss Cissé stelden voor rust orde op zaken.

Rickie Lambert maakte vroeg in de tweede helft gelijk, maar door Yohan Cabaye en een eigen goal van Hooiveld bleven de punten toch in Newcastle, dat door de zege voorzichtig afstand doet van de degradatieplaatsen. Vurnon Anita mocht vier minuten voor tijd invallen bij de thuisploeg, die Tim Krul miste door een blessure.

Winter iets kouder en natter dan normaal

De gemiddelde temperatuur deze winter was met 3,1 graden een fractie kouder dan normaal. Ook is de winter wat natter dan anders en was er iets minder zon, meldt weeronline.nl zondag in een winteroverzicht.

Normaal wordt in de winter een gemiddelde etmaaltemperatuur van 3,4 graden genoteerd. Deze winter zit daar met 3,1 graden maar iets onder, terwijl veel mensen volgens weeronline.nl het gevoel hebben dat het de afgelopen drie maanden behoorlijk winters is geweest.

De weerdienst spreekt verder van opvallend veel winterse neerslag. Sneeuw, maar ook ijzel, speelde het verkeer meerdere keren flink parten. Zo zorgde hevige sneeuwval 15 januari voor de zwaarste ochtendspits ooit met een filelengte van duizend kilometer op het hoogtepunt.

Door de vorstperiode van 13 tot 26 januari konden schaatsliefhebbers een aantal keer de ijzers onderbinden, maar van een echte schaatswinter kan niet gesproken worden omdat sneeuwval de ijsaangroei belette.

De laatste dagen van de meteorologische winter, die op 1 maart eindigt, verlopen naar verwachting zo goed als droog met overdag temperaturen van rond de 5 graden en 's nachts rond het vriespunt.


Winter iets kouder en natter dan normaal (Foto: Novum)

Britse kardinaal ontkent ongepast gedrag

De Britse kardinaal Keith O'Brien ontkent zich in het verleden schuldig te hebben gemaakt aan 'ongepast gedrag'. Dat heeft een woordvoerder van de rooms-katholieke kerk zondag gezegd. De Britse krant The Observer meldde zaterdag dat drie priesters en een voormalige priester O'Brien ervan betichten hen ongepast te hebben benaderd.

The Observer noemde geen namen van de priesters en trad ook verder niet in detail. Wel schreef de krant dat sommige situaties die door de priesters zijn beschreven uit de jaren tachtig stammen.

De kerk heeft een onderzoek ingesteld. "De paus is geïnformeerd en de kwestie is nu in zijn handen", aldus Federico Lombardi, een woordvoerder van het Vaticaan.

Albert wint weer Sluitingsprijs in Oostmalle

Niels Albert heeft zondag voor de derde keer op rij de Sluitingsprijs in Oostmalle op zijn naam gebracht. De Belgische veldrijder had op de finish 13 seconden voorsprong op zijn landgenoot Klaas Vantornout. Jim Aernouts zorgde met de derde plaats voor een volledig Belgisch podium.

Met zijn zege behaalde Albert ook de eindoverwinning in de BPost Bank Trofee. Hij pakte eerder ook al de eindzege in de wereldbeker. De winst in het klassement van de Superprestige was voor Sven Nys. De wereldkampioen werd in Oostmalle negende. Lars van der Haar deed niet mee in Oostmalle. Hij herstelt van een spierscheuring.

Uitslagen Eredivisie (24/02/2013)

Om 14:30 werd er in de Eredivisie afgetrapt bij twee duels. Ajax ontving ADO Den Haag in de Amsterdam ArenA, terwijl FC Utrecht Roda JC Kerkrade op bezoek kreeg. Hieronder de statistieken van de duels.

AFC Ajax

1 - 1

ADO Den Haag

 86' Schone    30' Chery 
 
 Gele kaart: v. Duinen (ADO Den Haag)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 46.772
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
v. Rhijn
Alderweireld
Moisander (Serero/77)
Blind
Schone
S. de Jong
Eriksen
Cuenca
Sigthorsson
Fischer (Boerrigter/70)
  Coutinho
Omeruo
Wormgoor
Beugelsdijk
Koppers (Supusepa/83)
Jansen
Malone
Meijers
Chery
Poepon (Visser/78)
v. Duinen (Kolk/60)

Beugelsdijk (ADO) haalt een schot van Sightorsson van de lijn. (Foto: Pro Shots)


FC Utrecht

4 - 0

Roda JC

 19' Mulenga(pen)
 27' Wuytens
 47' Oar
 65' Mulenga
   
 
 Gele kaart: Wuytens (FC Utrecht)
 Rode kaart: Tamata (18') (Roda JC)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18.000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
v.d. Maarel
v.d. Hoorn
Wuytens
Zullo (Heerings/67)
Duplan (Pappot/85)
Mortensson
Toornstra
Oar (Schepers/60)
v.d. Gun
Mulenga
  Kurto
Biemans
Wielaert
Danilo
Tamata
Sutchuin Djoum
Bonevacia
Fledderus
Hupperts
Malki
Demouge (Donald/46)

 Tamata legt Duplan neer en krijgt rood. (Foto: Pro Shots)

Offerblok gestolen uit Drentse kerk

Onbekenden hebben zaterdagnacht een compleet offerblok gestolen uit een kerk in het Drentse Gieten. De daders kwamen de kerk aan de Brink binnen door een raam te vernielen, meldt de politie zondag.

Volgens de kerkrentmeester zat er waarschijnlijk geen of maar heel weinig geld in het meer dan vierhonderd jaar oude massief houten offerblok, meldt RTV Drenthe. De dieven haalden ook zendingsbusjes leeg, maar ook daar zat niet veel in.

De kerk roept mensen die iets verdachts hebben gezien of het offerblok ergens zien opduiken contact op te nemen met de politie.

Tong80 haalt 500.000 posts op FOK!

FOK!user tong80 heeft als eerste user op FOK! de mijlpaal van 500.000 forumposts op zijn naam geschreven. Tong80 staat al jaren bovenaan op de lijst van de 500 users met de meeste forumposts op FOK!

Tong80 staat bekend om zijn vele humoristische topics met vaak zeer onverwachte woordspelingen. Om zijn repertoire te eren kreeg tong80 in 2010 al een tijdelijk subforum op FOK! waar men kon genieten van de user en zijn creaties.

Tong plaatste post nummer 500.000 in het subforum General Chat waar hij zijn post opdroeg aan 'zijn immerloyale medewerkers en zijn grootste fan'. FOK! feliciteert tong80 met het behalen van dit unieke aantal posts en hoopt dat het er snel een miljoen mogen worden! Wie meer wil weten over de persoon achter tong80 kan dit interview lezen.

Topless protest tegen Berlusconi

Een groep vrouwen met blote bovenlichamen en leuzen erop geschilderd heeft zondag bij een stembureau in Milaan betoogd tegen de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Die bracht er zijn stem uit voor de Italiaanse parlementsverkiezingen van zondag en maandag. De vrouwen stelden dat het land meer dan genoeg heeft van de omstreden politicus met de leuze "Basta Berlusconi".

Het 'topless protest' werd snel beëindigd door de politie. Berlusconi wordt door de activisten, die behoren tot de oorspronkelijk Oekraïense groepering Femen, gezien als een seksistische figuur die op vrouwen neerkijkt. Berlusconi is onder meer verwikkeld in een proces over prostitutie op een van zijn vele privé-feestjes.

Groninger pist tegen politieauto

Een 21-jarige Groninger is zaterdagnacht in Nijmegen op de bon geslingerd omdat hij tegen een politieauto had geplast. Hij verklaarde dat hij dat grappig vond omdat hij een week eerder een boete had gehad voor wildplassen.

De agenten die in het voertuig zaten hadden niets door, maar hun surveillerende collega's zagen het wel en vatten de Groninger na een korte achtervolging in de kraag. De man is opgepakt voor belediging en mocht later met een boete van 420 euro op zak weer naar huis, aldus de politie zondag.

Kerkdrielenaar rijdt in op plaatsgenote

Een 18-jarige man uit het Gelderse Kerkdriel is zaterdagavond in zijn woonplaats opgepakt omdat hij opzettelijk met zijn auto op een 13-jarige plaatsgenote zou zijn ingereden. Hij zit vast voor zware mishandeling dan wel poging tot doodslag, meldt de politie zondag. Het meisje raakte niet ernstig gewond.

De twee zijn bekenden van elkaar. Volgens het 13-jarige meisje reed de man meerdere keren toeterend langs de woning van de vriendin bij wie ze was. Hij zou de meisjes ook hebben uitgescholden. Uiteindelijk ging het meisje naar buiten om de man te verzoeken weg te gaan. Toen ze voor de auto langsliep om weer naar binnen te gaan, zou hij gas hebben gegeven en tegen haar benen zijn gereden.

Het meisje kwam ten val. Toen ze weer was opgestaan, zou de man zijn uitgestapt en haar een duw hebben gegeven waardoor ze weer op de grond viel. De man werd later op de avond aangehouden en zit vast voor verhoor.

Hattrick Sampdoria in eigen huis

Sampdoria heeft in de Serie A zijn derde thuiszege op rij geboekt. De club uit Genua was zondagmiddag met 2-0 te sterk voor Chievo Verona. Andrea Poli opende na ruim een halfuur de score, waarna invaller Éder vlak voor tijd de wedstrijd besliste. Sampdoria steeg door de zege naar de elfde plek, met 32 punten uit 26 duels. Chievo staat twee plaatsen lager met drie punten minder.

In de Primera Division beëindigde Real Valladolid een reeks van vier wedstrijden zonder overwinning. Op bezoek bij Rayo Vallecano werd het 1-2. Vallecano-verdediger Jordi Amat speelde een merkwaardige rol tussen de 71e en 73e minuut. Eerst maakte hij een eigen doelpunt, waarna hij even later wel in het goede doel scoorde. Manucho tekende tien minuten voor tijd voor de winnende goal.

Ondanks de nederlaag blijft Vallecano in de subtop van de Primera Division, op de zevende plaats met 37 punten uit 25 duels. Valladolid staat elfde met vier punten minder.

Van Rompuy verrast door kritiek Timmermans

Europees president Herman Van Rompuy is 'verrast' door de kritiek die hij vorige week kreeg van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Dat zei hij zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Timmermans zei toen dat Van Rompuy 'te veel gas geeft' in de discussie over de toekomst van de EU, maar de Europees president wees die kritiek van de hand.

"Daarmee wordt de indruk gewekt dat ik alleen beslissingen neem, maar deze worden genomen met de leiders van 27 lidstaten." Het tempo van ontwikkelingen wordt volgens Van Rompuy bepaald door alle regeringsleiders samen. "U mag het niet voorstellen dat ik daar als een kleine dictator te werk ga."

Hoewel Van Rompuy zei verrast te zijn door de uitspraken van Timmermans liet hij weten dit de minister niet kwalijk te nemen. Onzin wilde hij de kritiek evenmin noemen, daarvoor zei hij 'Frans te graag te zien'.


Van Rompuy: verrast door kritiek Timmermans (Foto: Novum)

Groninger probeert ex van de weg te rijden

Een 29-jarige man uit Groningen is zaterdagavond aangehouden omdat hij die middag zijn ex-vriendin van de weg zou hebben geprobeerd te rijden. Dat gebeurde op de A28 ter hoogte van Assen, meldt de politie zondag.

De man reed achter de 21-jarige vrouw, toen hij bewust haar auto een aantal keer ramde. Agenten gingen na de melding van het incident naar de woning van de man waar hij kon worden aangehouden. De Groninger is vastgezet voor verhoor. De auto van de man is in beslag genomen voor sporenonderzoek.

Palestijnen eisen onderzoek gevangenissen Israël

De Palestijnse regering wil dat er een internationaal onderzoek wordt ingesteld naar de behandeling van Palestijnse gevangenen die in Israël vastzitten. Zaterdag stierf een Palestijn in een Israëlische gevangenis. Vier andere gevangenen zijn in hongerstaking gegaan uit protest tegen hun behandeling.

De dood van Arafat Jaradat afgelopen zaterdag doet opnieuw vragen rijzen over de behandeling van Palestijnse gevangenen door de Israëlische geheime dienst Shin Bet. Die wordt er door mensenrechtenorganisaties van beschuldigd tijdens verhoren de Palestijnen te mishandelen. De Palestijnse regering en de nabestaanden van Jaradat zeggen dat hij werd mishandeld door Shin Bet en dat hij, toen hij vorige week werd opgepakt, in goede gezondheid verkeerde. De Israëlische autoriteiten stellen dat Jaradat is gestorven aan een hartaanval en ontkennen dat hij is geslagen of onderworpen is aan een behandeling die zijn dood tot gevolg zou hebben gehad.

Niet alleen de Palestijnse regering wil een onderzoek de dood van Jaradat, ook de Israëlische vredesgroep B'Tselem eist een onderzoek en wil weten hoe Jaradat is ondervraagd. Volgens woordvoerster Sarit Michaeli worden Palestijnen geregeld lange tijd in eenzame opsluiting vastgehouden, is in hun cellen altijd het licht aan en hebben ze geen toegang tot een advocaat.

In totaal zitten er 4600 Palestijnen in Israëlische gevangenissen. Ze zijn aangeklaagd voor gooien van stenen naar Israëliërs tot betrokkenheid bij bomaanslagen. Van alle Palestijnse gevangenen zitten er 159 vast zonder aanklacht, in zogeheten 'administratieve detentie'. Het lot van de gevangenen is voor Palestijnen en Israëliërs een uitermate gevoelige kwestie. Veel Palestijnen hebben wel een familielid of kennen iemand die vastzit of vast heeft gezeten. De gevangenen worden vaak gezien als helden die zich verzetten tegen de Israëlische bezetting. Veel Israëliërs zien de Palestijnen die betrokken zijn bij politiek gemotiveerd geweld echter als terroristen.

Op de Westoever werd afgelopen week hevig geprotesteerd door Palestijnen die hun steun wilden betuigen aan de vier Palestijnse gevangenen die in hongerstaking zijn gegaan. Ook zondag was het onrustig. In Hebron gooiden tientallen Palestijnen stenen naar Israëlische militairen. Die reageerden door traangas en rubberkogels in te zetten. Ook in Saeer, de woonplaats van Jaradat, werd gedemonstreerd en met stenen gegooid. Duizenden Palestijnse gevangenen zijn zondag voor een dag in hongerstaking gegaan uit protest tegen de dood van Jaradat.

Hillegommers bespringen en bijten agent

Een agent is zaterdagnacht in Hillegom besprongen en in zijn nek gebeten door twee mannen uit de Zuid-Hollandse plaats. Ze wilden voorkomen dat ze werden aangehouden, meldt de politie zondag.

De mannen hingen even na 01.00 uur met een groep rond onder een luifel op de Houttuin. Ze waren al eerder weggestuurd, maar weigerden weg te gaan. Toen agenten de groep opnieuw aanspraken, werd een van hen plotseling vastgepakt door een van de mannen uit de groep. Er ontstond een worsteling, waarbij een andere man op de agent sprong om de aanhouding van de ander te voorkomen. De agent werd hierbij ook in zijn been gebeten.

Beide Hillegommers, van 20 en 22 jaar, zijn aangehouden.

Trein rijdt sneeuwschuiver aan bij Apeldoorn

Tussen Apeldoorn en Deventer rijden zondagmiddag geen treinen omdat een trein op een sneeuwschuiver is gebotst. Dat gebeurde bij station Apeldoorn Osseveld. Niemand raakte gewond, meldt een woordvoerder van de NS.

Door nog onbekende oorzaak belandde de sneeuwschuiver van het perron op het spoor. Daarbij raakte de locomotief beschadigd. De locomotief moet worden vervangen, aldus de zegsvrouw.

Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van een uur. De verstoring is naar verwachting rond 14.30 uur verholpen. Reizigers tussen Utrecht en Deventer worden geadviseerd om te reizen via Arnhem.

Erdogan: Assad is een stille duivel

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zondag de wereld opgeroepen zich uit te spreken over gruwelijkheden die worden begaan door de Syrische president Bashar Assad. Erdogan noemde Assad een 'stille duivel', die aanvallen uitvoert op zijn eigen volk, maar het niet durft op te nemen tegen Israël, dat de Golanhoogten in 1967 veroverde op Syrië.

Erdogan was zondag op bezoek in de Verenigde Arabische Emiraten, dat net als veel andere Golfstaten de kant heeft gekozen van de rebellen die Assad uit het zadel proberen te werken. De premier, die sprak op een forum over overheidscommunicatie, oogstte applaus met zijn toespraak.

Stammengeweld Darfur eist zestig levens

Gevechten tussen twee Arabische stammen in de Sudanese regio Darfur hebben zaterdag aan zestig mensen het leven gekost. Dat heeft het Sudanese staatspersbureau zondag gemeld. De stammen strijden om mijnconcessies in het gebied.

Volgens de Verenigde Naties braken er vorige maand gevechten uit in de omgeving van Jebel Amir. Zo'n honderd mensen verloren daarbij het leven. Zeventigduizend mensen ontvluchtten het geweld en lieten huis en haard achter.

Zaterdag laaide het geweld weer op, ondanks een staakt-het-vuren dat eind vorige maand overeengekomen werd. Een groep gewapende stamleden viel het gebied El-Sireaf, in het noorden van Darfur, aan.

Gewonden door explosies in zuiden Thailand

Bij twee bomexplosies in het zuiden van Thailand zijn dit weekeinde tien mensen gewond geraakt. Dat heeft de Thaise politie gezegd. De bomaanslagen waren vermoedelijk het werk van opstandelingen. Daarnaast werd op bijna dertig andere plekken in het zuiden brand gesticht.

Volgens Tongsuk Jaranpong van de politie brachten opstandelingen zaterdag een bom tot ontploffing in een vuilnisbak in de stad Pattani. Door de explosie liepen drie agenten verwondingen op. De politieagenten hadden een melding binnengekregen van een verdacht voorwerp. Bij een tweede explosie in de stad raakten zeven beveiligers lichtgewond. Zondag stichtten opstandelingen op 29 plekken in de provincie Pattani brand bij gebouwen en werden autobanden in brand gestoken.

Pattani is een van de drie overwegend islamitische provincies van het merendeels boeddhistische Thailand. Sinds een islamistische afscheidingsbeweging in 2004 de wapens opnam tegen de regering zijn er meer dan vijfduizend mensen omgekomen.

Syrische rebellen lanceren offensief bij Aleppo

Syrische rebellen hebben zondag een offensief gelanceerd op een overheidscomplex bij de noordelijke stad Aleppo. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd. In het complex is onder andere een politieschool gevestigd en het is de thuisbasis van diverse legereenheden die het westen van Aleppo moeten beschermen.

De rebellen proberen al maanden het strategische complex in te nemen. Zondag werden de gebouwen met tanks onder vuur genomen. Het regime van president Bashar Assad reageerde met luchtaanvallen.

De rebellen hebben grote gebieden rondom Aleppo een aantal wijken van de stad in handen. Sinds juli wordt er fel gevochten in en om de stad.

Paus geeft laatste keer zegen vanuit werkkamer

Paus Benedictus XVI heeft zondag voor de laatste keer de zegen gegeven vanuit het raam van zijn werkkamer. Tienduizenden mensen waren op het Sint-Pietersplein bijeengekomen voor de zegening en onthaalden de paus met gejuich.

Benedictus zei dat hij weliswaar donderdag met pensioen gaat - als eerste paus in zeshonderd jaar - maar dat hij 'de kerk niet de rug toekeert'. Hij zei de kerk met dezelfde toewijding te blijven dienen, maar dan op een manier 'die beter past bij mijn leeftijd en mijn krachten'.

De 85-jarige Benedictus wil zijn laatste jaren doorbrengen in gebed. Hij trekt zich terug in een klooster aan de noordrand van de Vaticaanse Tuinen. Hij verschijnt nog één keer in het openbaar: woensdag houdt de paus zijn wekelijkse audiëntie.

Rojer verliest finale dubbelspel Marseille

Jean-Julien Rojer is er bij het ATP-toernooi van Marseille zondag niet in geslaagd het dubbelspel op zijn naam te schrijven. Samen met zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi werd de eindstrijd verloren. De als tweede geplaatste Rohan Bopanna en Colin Fleming uit respectievelijk India en Groot-Brittannië waren in twee sets te sterk: 6-4 en 7-6 (3).

Rojer, een Nederlander van Curaçaose afkomst, was in de Zuid-Franse stad als eerste gerangschikt. Door de nederlaag blijft hij op zeven ATP-titels staan.

Uitslag Feyenoord - PSV

Feyenoord heeft in de eigen Kuip de topper tegen PSV winnend afgesloten. De Rotterdammers wonnen na een 0-1 achterstaand bij rust met 2-1 van de koploper van de Eredivisie. Voor Feyenoord scoorden Schaken en Pellè, terwijl Lens de goal voor PSV maakte.

In de (mot)sneeuw golfde het spel op en neer in de topper. Feyenoord drong het meeste aan, maar grote kansen kwamen er niet voor de Rotterdammers. De eerste kans was voor PSV; Matavz zag zijn inzet van randje zestien via Mulder net naast rollen.

Net op het moment dat Feyenoord via Boëtius zijn eerste echte kans kreeg, wist PSV op voorsprong te komen. Clasie ging in de fout en gaf daarmee de bal mee aan Matavz. Die liep op Mulder af en gaf net op tijd de bal aan Lens, die de 0-1 scoorde. Het was al de tweede tegenvaller voor de Rotterdammers, dat vlak daarvoor Martins Indi geblesseerd uit zag vallen.

Lens schiet de 0-1 binnen, Mathijsen en De Vrij zijn te laat. (Foto: Pro Shots)

Feyenoord wist zich voor rust geen raad meer, maar dat was na de rust wel anders. Vlak na de pauze maakte Clasie zijn eerdere fout alweer goed, door Schaken weg te sturen. Die werd stevig gehinderd door Marcelo, maar scoorde toch de gelijkmaker. De Rotterdammers waren daarna voordurend in de aanval en PSV wist nauwelijks meer onder de druk vandaan te komen.

Het was dan ook terecht dat Feyenoord op voorsprong kwam. Topscorer Pellè werd op de rand van de zestien aangespeeld en schoot uit de draai de bal achter de kansloze Waterman. PSV maakte daarna geen enkele aanspraak meer op een eventueel gelijkspel, terwijl Feyenoord de aanval bleef zoeken.

Boëtius was de smaakmaker aan Feyenoord-kant. Hier wordt hij neergelegd door Derijck. (Foto: Pro Shots)

Feyenoord wist evenmin niet meer te scoren, waardoor het een nieuwe zege boekte op PSV. De Rotterdammers komen daardoor op drie punten van de koploper in de strijd om het kampioenschap. PSV kan Ajax langszij zien komen als de regerend landskampioen vanmiddag afrekent met ADO Den Haag.

Feyenoord

2 - 1

PSV

 47' Schaken
 68' Pellè
   34' Lens 
 
 Gele kaart: Nelom, Clasie, Mulder (Feyenoord), Derijck, Lens, Strootman (PSV)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen
Martins Indi (Nelom/30)
Vilhena
Clasie
Immers
Schaken (Verhoek/86)
Pellè
Boëtius
  Waterman
Jorgensen
Derijck
Marcelo
Willems
Hiljemark (Locadia/78)
Wijnaldum
Strootman
Lens
Matavz (Engelaar/46)
Mertens

Ubisoft wil zich meer inzetten voor PC-gamers

Ubisoft heeft aangegeven meer aandacht te willen geven en zich meer in te zetten voor het PC-publiek. Dit wil het Franse bedrijf voor elkaar krijgen door meer contracten aan te gaan met andere developers om zo meer third-party games aan te kunnen bieden middels Uplay.

Uplay-directeur Stephanie Perotti geeft aan dat Ubisoft veel aandacht over heeft voor de fanbase. Met deze feedback kunnen ze hun werk verbeteren en dit is vooral nodig met de PC-gamers. In het verleden heeft Ubisoft veel kritiek gekregen op de DRM die ze op elke game toepasten. Dit is gelukkig al vervangen door een activatiecode. Ook werd Uplay zelf vaak gezien als een dooddoener bij Ubisoft, aangezien de service vaak niet werkte.

Zoals we eerder hebben aangegeven, werkt Ubisoft nu samen met onder andere EA, Warner Bros en Interactive Entertainment, Telltale Games, Bohemia Interactive om zo nog meer games te verkopen via Uplay. Dit moet voor de PC-gamer des te beter uitpakken.

Ubisoft wil Uplay verbeteren door PC-gamers meer aanbod te geven

Bijzondere clubs in de League Cup finale

Vanmiddag staat op Wembley de finale van de League Cup op het programma. De strijd gaat tussen Bradford city en Swansea City, twee clubs met een bijzonder verhaal. Daarom schreef FOK!sport twee specials in aanloop naar de League Cup-finale.

In de special over Bradford City staat de stadionbrand centraal. Bij de ramp tijdens de kampioenswedstrijd van de Noord-Engelse club kwamen 56 toeschouwers om het leven en raakte meer dan 200 mensen gewond. De special over Swansea City gaat over John van Zweden, de Hagenaar die in 2002 mede-eigenaar werd van de club die destijds onderaan in het Engelse betaalde voetbal bungelde. Hij zag zijn club in tien jaar tijd opklimmen naar de Premier League.

FINA: wereldbekerwedstrijd in Eindhoven

Eindhoven fungeert in augustus als gastheer voor de wereldbekercyclus op de kortebaan. De mondiale zwembond FINA heeft dit bekendgemaakt na bijeenkomt van het bestuur in Barcelona. De tweedaagse wedstrijd in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion komt op 7 en 8 augustus op de kalender en geldt als opening van de wereldbeker.

Op 10 en 11 augustus volgt daarna een tweede wedstrijd in Berlijn. De eerste races uit de nieuwe wereldbekerreeks worden vlak na de wereldkampioenschappen zwemmen in Barcelona gehouden. In oktober en november volgen nog wedstrijden in Moskou, Dubai, Doha, Singapore, Tokio en Peking. Er werd in Nederland nooit eerder een wereldbekerwedstrijd gezwommen. In 1989 moest een wedstrijd in Emmen worden geannuleerd vanwege gebrek aan internationale belangstelling.

Test nu Resident Evil 6 voor pc

Voordat je de pc-versie van Resident Evil 6 in huis haalt, is het altijd handig om te weten of jouw pc-systeem de game kan draaien. Capcom heeft daarom een officiële benchmark uitgebracht voor de survival-horrorgame.

De benchmark is via de website van nVidia gratis verkrijgbaar en is ongeveer 1 gigabyte groot. Dus als je wilt weten of jouw pc Resident Evil 6-proof is, dan kun je de benchmark hier te downloaden.

Resident Evil 6 is vanaf 22 maart verkrijgbaar voor pc.

Resident Evil 6

'Singles boven 27 zijn 'kliekjesvrouwen''

10.000 jaar geleden was de mens door het zware leven oud en versleten voordat hij z'n dertigste levensjaar had bereikt. Gelukkig hebben we sinds toen grote stappen gemaakt, waardoor mensen tot laat in hun leven jeugdig en vitaal kunnen blijven. Alleen China ligt nog dwars: daar worden alle single vrouwen boven de 27 afgedankt als 'kliekjesvrouwen'.

China heeft een enorm overschot aan mannen en vrouwen die single willen blijven doemen nog meer mannen tot een vrijgezellenleven. Daarom probeert de overheid die vrouwen het huwelijk in te pesten.

Zo dwong de overheid de feministische Pan-Chinese Vrouwenfederatie het woord 'kliekjesvrouwen' te gebruiken in artikelen waarin ze kritisch zijn over het groeiende aantal hoogopgeleide, professionele, single vrouwen tussen 27 en 30 jaar. De vrouwen hebben zogenaamd 'gefaald' bij het zoeken naar een man en zijn 'ongewenst' geworden.

In het artikel Kliekjesvrouwen verdienen ons medeleven niet schrijft men bijvoorbeeld: "Knappe meisjes hebben niet veel opleiding nodig om te trouwen met een rijke en machtige familie. Maar meisjes met een middelmatig of lelijk uiterlijk zullen er moeite mee hebben."

Een vijfde van de hoogopgeleide Chinese vrouwen tussen 25 en 29 is momenteel ongetrouwd. Bij de mannen is dat ongeveer een kwart. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat mannen 'omlaag' trouwen: volgens de heersende opinie trouwen A-kwaliteit mannen met B-kwaliteit vrouwen, B-kwaliteit mannen trouwen met C-kwaliteit vrouwen, enzovoort. Vandaar blijven de laagste kwaliteit mannen en de A-kwaliteit vrouwen over.

De overheid heeft de term 'kliekjesvrouwen' ondertussen overgenomen in al haar officiële communicatie, ondanks hevige protesten van Chinese vrouwen. De Pan-Chinese Vrouwenfederatie heeft de term ondertussen in de ban gedaan, en noemt de alleenstaande twintigers nu gewoon 'oud'.

Van der Poel wint ook laatste veldrit van seizoen

Mathieu van der Poel heeft vandaag ook de laatste junioren veldrit van het seizoen gewonnen. De Nederlander bleek in het Belgische Oostmalle veel te sterk voor zijn concurrenten en finishte solo.

Van der Poel vervolledigde daarmee een uniek seizoen. Hij startte in dertig veldritten en hij won ze allemaal. Hij pakte zodoende onder andere de wereldtitel. "Het is weer een schitterende winter geweest", aldus Van der Poel. "Ik was na het wegseizoen zonder echte pauze beginnen te crossen en dan moet je toch even afwachten of je dan een hele winter op hoog niveau kan blijven presteren. Ik ben blij dat het gelukt is. Nu wil ik toch even rust nemen om de batterijen op te laden voor een nieuw wegseizoen."

[Oscars 2013] Onze voorspellingen

Vannacht is het weer zover: de uitreiking van de Academy Awards. Beter bekend als de Oscars, de bekendste en belangrijkste filmprijs van het jaar. Voor de 85e keer worden deze weer uitgereikt en zal er weer een film zich mogen scharen in een rij films met namen als Gladiator, Ben-Hur, Titanic, of het vorig jaar winnende The Artist. Wordt het dit jaar Lincoln, Les Misérables of uiteindelijk toch Argo

Vannacht zal alles bekend worden gemaakt in het Kodak Theatre in Los Angeles. In een show, waar alle Hollywoodbazen bij zijn, worden in 24 categorieën deze beeldjes weer uitgereikt. We vroegen aan de redactie wat hun voorspellingen voor vannacht zijn. Ook zijn we benieuwd wat jullie denken!

Öcalan: gesprekken met regering historische stap

De gesprekken tussen de Turkse regering en de gevangen Koerdische rebellenleider Abdullah Öcalan zijn een 'historische stap'. Dat heeft Öcalan zaterdag gezegd. Hij drong bij alle partijen aan op zorgvuldigheid en zei te hopen dat overheidsfunctionarissen en militairen die door de PKK worden vastgehouden snel worden vrijgelaten.

De boodschap van Öcalan werd overgebracht door drie Turkse parlementsleden die toestemming hadden gekregen om de PKK-leider te bezoeken in de gevangenis op een eiland bij Istanbul om het vredesproces te bespreken.

De Turkse regering maakte in december bekend dat ze in gesprek is met Öcalan met als doel de PKK over te halen een wapenstilstand te sluiten, zich terug te trekken uit Turkije en de wapens neer te leggen.

De PKK strijdt al sinds 1984 voor een autonoom Koerdistan in het zuidoosten van Turkije. Het conflict heeft inmiddels al aan tienduizend mensen het leven gekost.

Nys gaat zeker door tot en met 2015

Sven Nys heeft vandaag bekendgemaakt dat hij nog zeker tot en met het seizoen 2014/2015 als veldrijder actief zal zijn. De Belg, die dit jaar in Louisville zijn tweede wereldtitel pakte, heeft daarnaast nog een optie om tot 2016 door te gaan.

Eerder had Nys nog bekendgemaakt dat hij in 2014 zou stoppen, maar hij is daar gedurende het succesvolle seizoen op teruggekomen. Nys werd in zijn carriere al acht keer Belgisch kampioen, won zeven keer de wereldbeker en was twaalf keer de beste in de Superprestige.

Halfnaakte MILF's voor schoolbus

Ook in Spanje slaan de bezuinigingen hard toe. Daarom heeft een groep moeders zich halfnaakt op de gevoelige plaat laten zetten. Niet omdat ze geen geld voor kleren hadden, maar om geld op te halen voor een schoolbus.

Sommige leerlingen uit Montserrat, in Catalonië, moeten iedere morgen zes kilometer naar school lopen, over een gevaarlijk traject. De schoolbus die voorheen alle kinderen ophaalde die verder dan drie kilometer van de school wonen, is vanwege bezuinigingen afgeschaft.

Gelukkig voor de dames is de kalender al een grote hit. Ze hebben al genoeg van de 3.000 gedrukte kalenders verkocht om tot juni een bus met bestuurder en monitor te kunnen huren. Wie alsnog een van de 900 overgebleven kalenders wil, kan hier terecht.

Maar genoeg van deze matig vertaalde filler, nu waarvoor jullie allemaal komen: PICS!

Rienstra verzucht: "Bij Bony elke kans raak"

Wilfried Bony scoorde zaterdag drie keer tegen Heracles Almelo. Ben Rienstra was zijn directe man en had daar niet van genoten. "Bij hem is elke kans een goal."

Rienstra had zich al enigszins voorbereid op een lastige avond, met Bony als directe tegenstander. "Je weet dat hij heel sterk is, dat zie je natuurlijk elke week. Het waren op zich goede duels, maar bij hem is elke kans een doelpunt. Hij wint niet eens elk duel, maar hij is zo scherp voor het doel."

"Elk schot of elke kans is een doelpunt", aldus Rienstra tegenover de camera van Eredivisie Live. Heracles verloor in het eigen Polman Stadion met 3-5 van Vitesse. "Ik denk dat we niet eens slecht speelden, maar we kregen op de verkeerde momenten de doelpunten tegen."

"Dan loop je  achter de feiten aan", vervolgt Rienstra. "Eigenlijk vanaf het begin al. Zij hebben vijf kansen gecreëerd en vijf keer gescoord. We hebben zelf niet veel gecreëerd maar ik denk dat we qua spelbeeld niet eens veel minder waren."

Fer: "Er is heel veel gebeurd"

Leroy Fer hoopt ondanks de nieuwe nederlaag (tegen sc Heerenveen) dat Steve McClaren aanblijft als trainer van FC Twente. De mislukte transfer naar Everton wil de speler vergeten.

Fer ging in januari al met het vliegtuig naar Liverpool, maar zag zijn transfer in de laatste week van de transfermarkt toch nog afketsen. Het was zwaar om de knop om te zetten, maar nu wil hij die mislukte overstap vooral achter zich laten. Er zijn bovendien andere zaken belangrijk.

"Ik wil het nu allemaal achter me laten. Dat lukt redelijk op het veld. Maar het moet nog veel beter." Twente won in 2013 nog geen enkel competitieduel dus Fer, zaterdag captain, moet proberen de ploeg uit het slop te trekken. Wat hem betreft gebeurt dat samen met trainer McClaren. "Ja, ik hoop dat hij blijft", zegt de international tegen NUsport.

"Meer jongens uit de groep denken er zo over. We hebben de tweede helft ook gewoon goed gespeeld tegen Heerenveen. Het was wachten op de 2-1, alleen viel die aan de andere kant." Volgens Fer benadrukte McClaren dat na afloop ook in de kleedkamer. "De trainer zei dat we goed gevochten hadden de tweede helft. Verder was het vooral stil."

Fer zelf had een groot aandeel in de nederlaag in Friesland. Bij de 1-0 speelde hij de bal zo in de voeten van Rajiv van la Parra die daarmee wel raad wist. "Dat mag gewoon niet op dit niveau gebeuren", erkent de middenvelder.

FOK!gamers willen graag PlayStation 4

Al weken was de hype dat Sony met een persconferentie ging komen. Gelijk gingen de eerste geruchten de wereld in dat de nieuwe PlayStation aangekondigd ging worden. Voor het event vroegen wij jullie wat jullie graag wilden horen van Sony. De conclusie was duidelijk: FOK!gamers willen een PlayStation 4.

Meer dan 70% gaf aan dat ze verwachtten en hoopten dat Sony de nieuwste telg in de PlayStation-reeks zou aankondigen. Anderen hooptes weer stiekem dat er ook een Slim-versie van de PS Vita aan zou komen, maar daar was helaas geen nieuws over. Er waren zelf lezers die hoopten dat Sony een nieuwe PlayStation-telefoon zouden aankondigen. Dat is helaas niet gebeurd, maar we hebben wel allemaal kunnen genieten van de PlayStation 4. ALS DIE GETOOND ZOU WORDEN!

Reageer ook op onze nieuwste poll waarin we van jullie willen weten of jullie een PlayStation 4 gaan kopen.

Enkele quotes:

VampiricDemon: "Een playstation telefoon."

Yi-Long: "Hardware-matige backwards compatibility in de PS3. Desnoods geven ze 2 versies van de PS4 uit, waarbij er eentje 100 euro duurder is en de benodigde hardware bevat. Geen enkel vertrouwen in streaming gaming."

Beardy: "Verwachting; 'We stoppen met de PS Vita want dat ding is geflopt. De PS4 komt eind dit jaar en TEGEN BETALING kunnen bestaande spelen dan worden overgezet van PS3 naar PS4.'"

dadabeans: "lach me kapot als dadelijk een grap komt, de ps2 mini"

Sharkdoggie: "Zou droog zijn als Sony alleen een nieuwe cloud gaming service onthuld als de net gen manier van gamen, zonder een nieuwe console te onthullen."

Zondagnacht wordt Oscarnacht

De Oscars worden in de nacht van zondag op maandag uitgereikt. Het presidentsdrama Lincoln van Steven Spielberg is met twaalf nominaties koploper, gevolgd door Life of Pi met elf nominaties. Les Misérables en Silver Linings Playbook zijn acht maal genomineerd en Argo zeven maal.

Lincoln wist tot nu toe de grootse verwachtingen niet waar te maken. Bij veel andere grote filmprijsuitreikingen viste de film achter het net. Zo deed Lincoln bij de Bafta's, de Britse tegenhanger van de Oscars, in maar liefst tien categorieën mee maar werd alleen de, zij het prestigieuze, nominatie voor beste acteur door Daniel Day-Lewis verzilverd.

Argo lijkt de beste papieren te hebben voor de Oscar voor beste film. Het politieke drama van en met Ben Affleck werd al bij de Bafta's tot beste film bekroond en won bij de Amerikaanse regisseursgilde DGA, acteursgilde SAG en scenaristengilde WGA de belangrijkste prijzen. Deze gelden doorgaans als goede graadmeters voor de Oscars. Daarnaast zouden vele leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de Oscars, ontstemd zijn dat Affleck is gepasseerd voor de Oscars voor beste acteur en beste regisseur. Die leden zouden nu massaal op Argo als beste film hebben gestemd.

Adele is genomineerd met het Bondnummer Skyfall en treedt tijdens de Oscaruitreiking voor het eerst op sinds zij in oktober beviel van haar zoon. De Britse zangeres won voor het nummer al een Grammy en een Golden Globe. Mocht ze ook de Oscar winnen, dan is dat een zeldzaamheid.

Omdat de Nederlandse familiefilm Kauwboy niet door de laatste selectie voor beste niet-Engelstalige film kwam, blijft een kans op Nederlands Oscarsucces dit jaar wederom uit. Toch is er voor velen nog een lichtpuntje. Het drama Life of Pi is namelijk genomineerd voor een Oscar voor beste visuele effecten, verzorgd door een team waar de Amsterdammer Erik-Jan de Boer deel van uitmaakte. Hij gaf de inmiddels befaamde geanimeerde tijger gestalte. Eerder deze maand won De Boer al een beeldje van de Visual Effects Society, de Amerikaanse vakbond voor makers van visuele effecten, voor het beste geanimeerde personage in een speelfilm.

De Oscars mogen sinds 20 februari ook officieel de Oscars heten. Daarvoor was de term Oscar slechts een bijnaam voor de Academy Awards. De gouden beeldjes worden dit jaar voor de 85e keer uitgereikt. De ceremonie vindt plaats in het Dolby Theatre, voorheen het Kodak Theatre, in Los Angeles. De presentatie is voor het eerst in handen van Family Guy-bedenker en stemacteur Seth MacFarlane. Vorig jaar was hij te horen als teddybeer Ted in de gelijknamige komedie. Samen met zijn tegenspeler Mark Wahlberg zal Ted ook een Oscar uitreiken.


Zondagnacht wordt Oscarnacht (Foto: Novum)

Honkballers winnen oefenduel van Cuba

Het Nederlands honkbalteam heeft zondag de tweede oefenwedstrijd in Taiwan als voorbereiding op de World Baseball Classic gewonnen. Oranje zegevierde met 5-0. Zaterdag ging het duel met het team van Taichung University, amateurkampioen van Taiwan, met 10-5 verloren.

Mede dankzij een solo-homerun van Wladimir Balentien versloeg de ploeg van bondscoach Hensley Meulens de Cubanen in Taichung.  Evenals Nederland bereidt Cuba zich voor op de World Baseball Classic. Nederland speelt dinsdag en donderdag nog oefenwedstrijden tegen een Taiwanees All Star team. Zaterdag staat de eerste wedstrijd in de Classic in Taichung op het programma tegen Zuid-Korea.

Iran haalt 'vijandelijke drone' neer

De Iraanse Revolutionaire Garde beweert bij een militaire oefening in het zuiden van Iran een drone te hebben neergehaald. Volgens generaal Hamid Sarkheili van de Garde ving een eenheid voor elektronische oorlogsvoering signalen op dat drones uit buitenland probeerden het Iraanse luchtruim binnen te gaan. Daarop werd de besturing van een van de drones overgenomen en werd het toestel bij de stad Sirjan aan de grond gezet.

"Terwijl we in het gebied onderzoek deden naar signalen, merkten we buitenlandse vijandelijke drones op die probeerden het gebied waar de oefening werd gehouden binnen te dringen", aldus Sarkheili. "We hebben een vijandelijke drone aan de grond weten te krijgen." Het is niet bekend van welk land de drone is.

Iran beweert diverse Amerikaanse drones te hebben neergehaald, waaronder een geavanceerde RQ-170 Sentinel. Dit toestel zou in december 2011 in handen van Iran zijn gevallen. Daarnaast zegt de Islamitische Republiek drie ScanEagle-drones van de VS in haar bezit te hebben.

Op de Iraanse staatstelevisie waren beelden te zien van de oefening, die de naam Grote Profeet-8 draagt. Tanks en artilleriestukken vielen denkbeeldige vijanden aan. Daarnaast werden er diverse wapensystemen getest, zoals een onbemand vliegtuig dat 'zelfmoordaanslagen' pleegt. "Er werden verkennings- en zelfmoorddrones ingezet (...) en hun operationele mogelijkheden werden onderzocht", aldus Sarkheili.

PVV-kiezers hebben laagste consumentenvertrouwen

PVV-kiezers zijn de meest negatief gestemde consumenten. Dat blijkt zondag uit een peiling over consumentenvertrouwen van Maurice de Hond. De index voor het consumentenvertrouwen van het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam donderdag uit op een historisch dieptepunt van -44. PVV-stemmers blijken daar nog flink onder te zitten met een score van -71. Ook onder de achterban van 50Plus en SP ligt het consumentenvertrouwen onder het gemiddelde.

Kiezers van 50Plus hebben een consumentenvertrouwen van -65, gevolgd door SP-kiezers met een score van -63. Ook op de indicatoren voor economisch klimaat en koopbereidheid scoren kiezers van de PVV, 50Plus en SP flink onder het gemiddelde.

Kiezers van D66 zijn een stuk positiever gestemd met een score van -15. Ook het consumentenvertrouwen van de kiezers van VVD en CDA ligt boven het gemiddelde, met scores tussen de -30 en -35.

Over hun persoonlijke financiële situatie het komende jaar zijn PVV-kiezers eveneens somber. 27 procent denkt dat die duidelijk slechter zal worden. Bij de kiezers van 50Plus is dit 21 procent en bij die van de SP 19 procent. Onder de VVD-stemmers denkt slechts vijf procent dat ze er duidelijk op achteruit gaan, bij de PvdA-aanhang is dat zes procent.

Uit de meting van het consumentenvertrouwen door De Hond blijkt ook een duidelijke relatie met leeftijd zichtbaar. De groep van 50 jaar en ouder scoort flink negatief met -57. Jongeren zijn een stuk minder somber gestemd. Bij Nederlanders tussen de 18 en 30 jaar is het consumentenvertrouwen -23.

Verschuivingen in de zetelaantallen zijn er deze week amper. 50PLUS stijgt opnieuw een zetel en staat daarmee in de peilingen op zeventien zetels. Omdat CDA een zetel daalt, is 50PLUS nu ook voorbij deze partij.

De flinke stijging in de peilingen van 50Plus komt volgens De Hond mede door de relatie tussen hoge leeftijd en het lage consumentenvertrouwen. Onder meer daardoor zouden steeds meer ouderen kiezen voor 50PLUS.

Kimetto in parcoursrecord naar zege in marathon Tokio

De Keniaanse atleet Dennis Kimetto heeft zondag de marathon van Tokio gewonnen. Het was zijn tweede marathon en eerste zege in zijn carrière.  Kimetto won in een tijd van 2.06.50 en verbeterde daarmee het parcoursrecord met 33 seconden. Het oude record stond sinds 2008 op naam van de Zwitser Viktor Rothlin.

Kimetto's landgenoot Michael Kipyego werd tweede. Hij had acht seconden meer nodig dan Kimetto. Bernard Kipyego zorgde met de derde tijd (2.07.53) voor een volledig Keniaans podium. Bij de vrouwen was de overwinning voor Aberu Kebede in 2.25.34. De Ethiopische won eerder al de marathon van Berlijn. Haar landgenote Yeshi Esayias eindigde als tweede in 2.26.01. De Duitse Irina Mikitenko werd derde in 2.26.41.

Belg doodgeschoten in Acapulco

Een Belgische man is zaterdag in de Mexicaanse stad Acapulco doodgeschoten. Dat heeft de Mexicaanse politie zondag gezegd. Het lichaam van de man werd aangetroffen in een auto bij het tennispark waar het Mexican Open wordt gespeeld.

De moord op de 64-jarige Belg was de tweede aanval in drie weken in Acapulco waarbij een buitenlander betrokken was. Begin februari viel een groep gewapende lieden een huis aan het strand binnen. De groep verkrachtte in het huis zes vrouwen uit Spanje.

De afgelopen jaren is de misdaad in Acapulco fors toegenomen. Vooral drugsbendes worden verantwoordelijk gehouden voor het geweld.

A12 dicht vanwege gesprongen waterleiding

De A12 bij Den Haag is zondag afgesloten in verband met een gesprongen waterleiding. De weg is tussen Bezuidenhout en Malieveld voor onbekende tijd in beide richtingen dicht, meldt de Verkeersinformatiedienst even voor 11.00 uur.

De waterleiding bevindt zich in een viaduct boven de A12. Door de lekkage loopt het water de rijbaan op, wat voor onveilige situaties kan zorgen.

Verkeer richting Den Haag wordt geadviseerd om te rijden via de A4, de N14 en de N44. Weggebruikers die de stad uit willen kunnen vanaf het Malieveld ook gebruiken maken van de N44, N14 en A4 door de borden Wassenaar/ Leidschendam te volgen.

[Upd] Kuurne - Brussel - Kuurne afgelast

Het is nog steeds onzeker of de wielerwedstrijd Kuurne – Brussel – Kuurne door kan gaan. De wegen lijken door de sneeuw van afgelopen nacht niet goed berijdbaar, maar de organisatie is al bezig geweest om op enkele plekken, waardoor de finish, de wegen sneeuwvrij te maken.

Een definitieve beslissing wordt rond 11.15 uur verwacht. In Zwitserland is de GP Lugano in ieder geval al wel afgelast. Ook daar gooide de sneeuw roet in het eten.

Update 11.14 uur
Kuurne - Brussel - Kuurne is zoals verwacht alsnog afgelast. De sneeuwval heeft het parcours te onveilig gemaakt om van start te kunnen gaan. 

Marathon Driedaagse gestaakt na zware valpartij

De afvalkoers bij de mannen, onderdeel van de marathon Driedaagse, is al kort na het begin van de wedstrijd gisterenavond gestaakt. Bij een valpartij, waarbij zeven schaatsers betrokken waren, liep Erwin Mesu een zware blessure op.

In eerste instantie leek het door het bloedverlies erop dat hij een slagaderlijke bloeding had opgelopen, maar uiteindelijk bleek er sprake te zijn van een diepe en grote wond in het bovenbeen. Mesu, die zag dat concurrenten Jan Maarten Heideman en Peter Nauta zijn wond dicht drukten tot de ambulance er waren, is daar gisterenavond nog aan geopereerd.

Frijns mag testen in GP2

Komende week zal Robin Frijns testen in de GP2. Op het circuit van Jerez de la Frontera zal hij voor Trident drie dagen aan de slag gaan.

De jonge Nederlander heeft geen geld voor de stap naar GP2. Alleen op basis van zijn prestaties, regerend kampioen in Formule Renault 3.5 en in 2011 kampioen in de Eurocup Formule Renault 2.0, kan hij niet aan een stoeltje komen zei hij tegen GPUpdate. Wel ziet hij GP2 als logische vervolgstap in zijn carrière.

Doordat Frijns derde coureur bij Sauber is proberen de Zwitsers hem te helpen aan een racestoeltje voor 2013. "Het is nog maar een test. Maar hopelijk leidt het tot meer. Ik zal gewoon mijn best moeten doen en hopelijk is dat dan goed genoeg. Peter Sauber heeft ons goed geholpen. Het is dankzij hem dat we bij Trident terecht zijn gekomen."

"Het gaat puur en alleen om geld en dat heb ik niet. Zoals ik zei, ik ga drie dagen mijn uiterste best doen en daarna is het hopen dat er nog een paar sponsors bij komen. Hopelijk kunnen we dan een jaar GP2 doen," zei de Limburger.

[NBA] Zege Miami, mooie mijlpaal James

In de NBA lijkt Miami Heat onstopbaar te zijn. Het team versloeg met 114-90 de Philadelphia 76 ‘ers en boekte daarmee zijn tiende zege op rij. LeBron James bleek weer van onschatbare waarde te zijn voor zijn team.

Met zestien punten, elf assists en tien rebounds scoorde hij zijn 35e triple-double uit zijn carrière. De LA Clippers boekten ook nog een opmerkelijke zege. Ze wonnen met 107-94 van de Utah Jazz en wonnen daardoor voor het eerst in 34 jaar alle duels met Utah.

Overige uitslagen
Washington – Houston 105-103
Charlotte – Denver 99-113
Orlando – Cleveland 94-118
Detroit – Indiana 72-90
Milwaukee – Atlanta 102-103

Afghanistan getroffen door reeks aanslagen

Het oosten van Afghanistan is zondag in de vroege ochtend getroffen door een reeks aanslagen. Drie zelfmoordterroristen pleegden een zelfmoordaanslag en in de stad Kabul brak een vuurgevecht uit tussen een opstandeling en de veiligheidstroepen.

De dodelijkste aanslag had plaats in de stad Jalalabad. Een zelfmoordterrorist bracht voor de poort van een gebouw van de inlichtingendiensten een auto met explosieven tot ontploffing. Bij de aanslag kwamen twee bewakers om het leven. Drie mensen raakten gewond, aldus een woordvoerder van de regionale autoriteiten. Het gebouw raakte bij de explosie beschadigd. De Taliban eiste bij monde van woordvoerder Zabiullah Mujahid de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.

Kort voor de aanslag in Jalalabad explodeerde in de provincie Logar bij een controlepost van de politie een busje met explosieven. Drie agenten liepen verwondingen op, aldus plaatsvervangend politiechef Rais Khan Abdul Rahimzai.

In Kabul wist de politie een zelfmoordaanslag te voorkomen. Een man die met een bus met explosieven probeerde een aanslag te plegen op een gebouw van de inlichtingendiensten in het centrum van Kabul werd door de politie doodgeschoten voor hij zijn daad ten uitvoer kon brengen. De explosieven in de bus werden later onschadelijk gemaakt.

Later in de ochtend blies een zelfmoordterrorist met een bomvest zich op bij het hoofdbureau van politie in het district Baraki Barak, in de provincie Logar. De man werd door de politie tegengehouden toen hij zich toegang wilde verschaffen tot het gebouw. Toch wist hij zijn bomvest te laten exploderen. Een agent raakte daarbij gewond.

Kroes waarschuwt voor Berlusconi

Europees commissaris Neelie Kroes waarschuwt voor de verkiezing van de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi. De Italianen gaan zondag en maandag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Berlusconi maakt kans. Kroes zei daar 'met afgrijzen' naar te kijken.

Kroes sprak in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag over een 'horrorsceneario' als Berlusconi opnieuw premier zou worden. "Dat zou buitengewoon jammer zijn, om het toch maar in diplomatieke termen te zeggen", aldus de Europees commissaris (Digitale Agenda). Zij prees het werk van de huidige leider in Italië, Mario Monti, die moeilijk werk heeft verzet en wiens inzet voortgezet moet worden.

Erakovic wint toernooi Memphis na opgave Lisicki

Marina Erakovic heeft het WTA-toernooi van Memphis op haar naam geschreven. De Nieuw-Zeelandse, die nooit eerder een toernooi wist te winnen, zag haar Duitse opponente Sabine Lisicki opgeven na de eerste set vanwege ziekte.

Erakovic won de eerste set al met 6-1 en hoefde vervolgens niks meer te doen. Eerder verloor ze al twee finales, waaronder vorig jaar op hetzelfde toernooi. Toen verloor ze van de Zweedse Sofia Arvidsson. De zege van Erakovic betekent ook de eerste toernooizege voor een Nieuw-Zeelandse sinds 1989, toen Belinda Cordwell het toernooi van Singapore won.

Jeugdige joyriders te water met moeders auto

Twee jongens van 14 en 15 jaar uit Coevorden zijn in de nacht van zaterdag op zondag in het water beland met een auto. De 14-jarige had de auto van zijn moeder meegenomen zonder dat zij het wist, meldt de politie zondag.

Op de Dorpsstraat in Dalerpeel verloor de jongste joyrider de macht over het stuur waardoor de auto in het naastgelegen water belandde. Het duo klom daarop uit de auto en sloeg op de vlucht. De politie kon de twee verderop aanhouden.

De twee jongens bleken ongedeerd. Het duo is vastgezet voor verhoor.

Ferrer en Wawrinka in finale ATP Buenos Aires

David Ferrer en Stanislas Wawrinka spelen vanavond laat de finale van het ATP-toernooi van Buenos Aires. Ferrer (1) was in de halve finale te sterk voor zijn landgenoot Tommy Robredo (6-3 en 6-2).

Wawrinka trof in Nicolás Almagro eveneens een Spaanse opponent. De Zwitser, als derde geplaatst, versloeg Almagro met 6-3 en 7-5. De finale van het toernooi in Memphis kent eveneens één Spaanse speler. Feliciano López versloeg de Oezbeek Denis Istomin in drie sets; 6-2, 3-6 en 6-3. In de finale treft hij Kei Nishikori (5), die zijn opponent Marinko Matosevic zag opgeven.

Chicci boekt zege in Langkawi

De vierde etappe van de Ronde van Langkawi is gewonnen door de Italiaan Francesco Chicci. De sprinter van Vini Fantini was in de massasprint sneller dan Andrea Guardini en Aidis Kruopis. Raymond Kreder sprintte naar de vierde plaats.

De leiding blijft in handen van de Chinees Meiyin Wang, die gisteren de leiderstrui overnam van Theo Bos. De renner van Blanco, die de eerste twee sprints won, liet vandaag de sprint lopen.

Priesters melden misbruik kardinaal

Drie priesters en een oud-priester beschuldigen de hoogste katholieke geestelijke van Groot-Brittannië van 'ongepast gedrag' in het verleden. Ze hebben intern een klacht ingediend tegen de Schotse kardinaal Keith O’Brien en eisen zijn aftreden. Dat meldt de Britse zondagkrant The Observer.

De verhalen van de priesters lijken sterk op elkaar. Ze beschrijven hoe ze als jonge geestelijken 'op ongepaste wijze' benaderd werden door O’Brien, die in de jaren 80 priesters in opleiding begeleidde op een seminarie in de buurt van Aberdeen. De mannen hebben het over ongewenst gedrag en intieme situaties. Eén van hen stelt dat hij lange tijd psychische hulp nodig had na zijn 'onbehoorlijke relatie' met O’Brien.

De kardinaal heeft nog niet op de klachten gereageerd, maar liet via zijn woordvoerder weten zich niet te herkennen in de beschuldigingen.

Priesters melden'ongepast gedrag' kardinaal
Priesters melden 'ongepast gedrag' kardinaal (Foto: ANP)

Cabaretier Amhali 'verslaat' Van't Hek ruim

Najib Amhali kan terugkijken op een geslaagde zaterdagavond. De cabaretier trok met zijn voorstelling 'Alles komt goed', die werd uitgezonden op RTL4, 2.389.000 kijkers, aldus de Stichting KijkOnderzoek zondag. Geen ander programma deed het zaterdag beter. Het Journaal van 20.00 uur volgt op de tweede plaats met 2.251.000 kijkers.

Youp van 't Hek moest het op de publieke omroep doen met bijna 1 miljoen kijkers minder dan Amhali. Zijn voorstelling 'Omdat de nacht' staat met 1.445.000 kijkers op de zesde plek van best bekeken programma's van de zaterdag.

Maaskant: "Richten op de bovenkant"

FC Groningen-coach Robert Maaskant wil zich met zijn ploeg na de 1-0 zege op PEC Zwolle gestaag richten op de hogere plaatsen in de Eredivisie. "In de tweede helft heb ik een Groningen gezien wat niet zo goed gevoetbald heeft, maar wel met heel veel kracht, heel veel passie, heel veel strijdlust in het veld stond", aldus Maaskant na afloop van de wedstrijd tegenover Eredivisie Live.

"We hadden in de eerste helft het idee om volle bak met druk te spelen en op één tegen één uit te komen. Dan moet wel je laatste lijn tien meter verder liggen dan deze wedstrijd het geval was. En als je geen druk op de bal kan krijgen, dan moet je compact gaan spelen en dat gebeurde ook niet."

"Ik ben in ieder geval blij dat de bal erin is gegaan, dat is voor de spelers heel belangrijk. Hierdoor slaan we een enorm gat met wat er onder ons staat. We kunnen ons daadwerkelijk richten op de bovenkant, want in kwaliteit scheelt het allemaal zoveel niet in de Eredivisie."

Van Basten: "We hebben keihard geknokt"

Sc Heerenveen won van FC Twente (2-1). Coach Marco van Basten is van mening dat zijn ploeg de zege aan een sterke inzet en mentaliteit heeft te danken. "Het is een mooie wedstrijd geweest, een vechtwedstrijd. Er is niet echt mooi gespeeld, maar we hebben keihard geknokt en uiteindelijk zijn we daar wel voor beloond, dus dat is erg prettig", aldus Van Basten na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live.

Opvallend was de zichtbare vreugde bij de oefenmeester bij de treffers van zijn ploeg. Als speler oogde de legendarische spits veelal minder uitbundig bij een treffer, maar volgens Van Basten zelf zit daar niet bijzonder veel verschil in.

"Je bent er veel meer bij betrokken als je speler bent en nu zit je te kijken, af te wachten en te hopen. Je bent met meer afstand aan het kijken met de vraag: hoe gaat het nu goed? Dus misschien is de reactie dan wat enthousiaster, maar ik denk dat je als speler of als trainer altijd blij bent als je een doelpunt maakt of als je wint."

Politie goed voorbereid op laatste gebed paus

De politie van Rome heeft uitgebreide maatregelen genomen om de veiligheid zondag op het Sint Pietersplein te garanderen. Paus Benedictus XVI spreekt dan voor het laatst om 12.00 uur het angelusgebed uit. Op diverse plaatsen op het plein staan detectiepoorten en 600 agenten houden er de wacht. Ook worden meer scherpschutters rond het plein geposteerd.

Afgelopen zondag kwamen volgens het Vaticaan ongeveer 50.000 mensen naar het plein. De 85-jarige Benedictus kreeg een uitgebreid applaus. Zondag worden opnieuw tienduizenden mensen verwacht.

Benedictus legt donderdag om 20.00 uur zijn functie neer. Enkele uren daarvoor gaat hij per helikopter naar het pauselijk zomerverblijf Castelgandolfo ten zuiden van Rome, waar hij de komende tijd zal verblijven. In Vaticaanstad wordt in een oud klooster een appartement voor hem ingericht.

Politie goed voorbereid op laatste gebed paus
Politie goed voorbereid op laatste gebed paus (Foto: ANP)

Weinig problemen voor verkeer door sneeuwval

Het verkeer in Nederland ondervindt zondag voorlopig weinig hinder van de sneeuw. De snelwegen zijn goed te berijden, aldus de ANWB. Wel kan het op sommige lokale wegen glad zijn. Omdat er op zondagmorgen weinig verkeer op de weg is, kan het even duren voordat het strooizout zijn werk doet.

De treinen rijden ook gewoon volgens schema, aldus een woordvoerster. "Op zondag rijden er al minder treinen. Het is nu niet nodig om extra ruimte te creëren en de dienstregeling aan te passen."

Grote brand in winkelcentrum Enschede

In een winkelcentrum in Enschede woedt zondagochtend een grote brand. Negen nabijgelegen woningen zijn ontruimd, meldt een woordvoerder van de brandweer. De dertien bewoners zijn opgevangen in een verzorgingshuis.

De melding van de brand in winkelcentrum De Posten in Enschede-Zuid kwam rond 04.45 uur binnen. Het vuur ontstond in een snackbar. Die kan als verloren worden beschouwd, meldt de zegsvrouw. De brandweer probeert te voorkomen dat de brand overslaat naar een nabijgelegen supermarkt.

Bij de brand komt veel rook vrij. Omwonenden is uit voorzorg geadviseerd ramen en deuren te sluiten. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Bony wil nog steeds weg bij Vitesse

Wilfried Bony wil nog deze week vertrekken bij Vitesse. Dat vertelde de spits na afloop van de zege bij Heracles Almelo (3-5). Bony scoorde driemaal op het kunstgras van de Tukkers. Als het aan hem ligt, waren dat zijn laatste doelpunten in de eredivisie.

"Ik wil snel weg en er is interesse vanuit Rusland", weet hij. "Maar het bod is nog niet hoog genoeg. Mijn manager regelt dat allemaal. Ik moet afwachten. We hebben niet veel tijd meer, maar er kan snel veel gebeuren", doelt hij op het gegeven dat de transfermarkt in Rusland woensdag op slot gaat.

Bony wil nog steeds weg bij Vitesse
Bony wil nog steeds weg bij Vitesse (Foto: ANP)

Arkedo Studios stopt met games maken

Arkedo Studios, de ontwikkelaar van onder andere Hell Yeah! Wrath of the Dead Rabbit, stopt met het ontwikkelen van games. Dat heeft de studio recent bekendgemaakt. Er zijn nog twee spellen die al af zijn en utgebracht moeten worden, maar daarna worden er geen games meer ontwikkeld.

"Arkedo Studios bestaat nog steeds, maar er zijn geen medewerkers meer in dienst. Er worden ook geen games meer geproduceerd", zegt creative director Aurelien Regard.

Regard benadrukt dat Arkedo Studios niet failliet is of anderszins in de problemen is geraakt. Hij zegt dat het voor de toekomst absoluut interessant is om het bedrijf te behouden. Ook hoopt hij dat de twee ontwikkelde games binnenkort kunnen worden uitgebracht.

Volgens Regard waren er nog genoeg financiële middelen aanwezig binnen het bedrijf. De toekomstplannen van Regard en mede-oprichter Camille Guermonprez lagen voor beiden op een plek die niet bij Arkedo zou zijn. Om deze reden is de ontbinding van de studio twee jaar eerder ingezet dan oorspronkelijk gepland.

Twilight uitgeroepen tot slechtste film 2012

De nieuwste film uit de reeks The Twilight Saga is in Hollywood uitgeroepen tot slechtste film van 2012. Met zeven Golden Raspberry Awards was 'Breaking Dawn - Part 2' zaterdagavond de grote 'winnaar' van de negatieve tegenhanger van de Oscars, die de dag erna worden uitgereikt.

De vampierenfilm sleepte de belangrijkste Razzies in de wacht: slechtste film, slechtste actrice en slechtste regisseur. De 'frambozen' voor slechtste acteur en slechtste script gingen naar Adam Sandler voor zijn komedie That's My Boy. Sandler was vorig jaar met tien awards de grote winnaar van de Razzies.

De Razzies worden sinds 1980 uitgereikt als reactie op de Acadamy Awards, beter bekend als de Oscars. Ongeveer 60.000 bezoekers van de website Rotten Tomatoes en 650 leden van de Golden Raspberry Award Foundation wezen samen de winnaars aan. Die werden bekendgemaakt tijdens een ceremonie in een hotel in Hollywood, niet ver van de plek waar zondag de Oscars worden uitgereikt.

Twilight uitgeroepen tot slechtste film 2012
Twilight uitgeroepen tot slechtste film 2012 (Foto: ANP)

McClaren blijft strijdvaardig ondanks nederlaag

Steve McClaren houdt er ondanks de nederlaag tegen sc Heerenveen vertrouwen in dat hij de boel bij FC Twente op de rit kan krijgen. "We hebben slechte weken achter de rug en zijn ver weggezakt. Maar deze spelersgroep is ervaren genoeg om het om te draaien", vertelde de Brit bij Eredivisie Live.

Twente ging zaterdag met 2-1 onderuit bij Heerenveen en wacht na de winterstop nog altijd op de eerste zege. "We waren in de tweede helft sterker en hadden het niet verdiend om te verliezen", vond hij. "Maar soms krijg je in het voetbal niet wat je toekomt."

McClaren wacht op het moment dat enkele bepalende spelers van een blessure terugkeren. "We missen nu een aantal ervaren jongens. Zij keren straks terug bij het team. Op dit moment moeten we elkaar vooral steunen. We hebben nu niets aan verwijten."

Voorzitter Joop Munsterman vertelde na afloop dat een ontslag van McClaren niet aan de orde is. Eerder deze week sprak hij woorden van gelijke strekking. Munsterman wilde niet uitgebreid voor de camera reageren.

FOK! wat een weer...Lichte sneeuw

Goedemorgen! Met name in het zuiden van het land heeft het behoorlijk gesneeuwd en plaatselijk viel er daar méér dan tien centimeter. Ook elders in het land viel en valt er sneeuw, maar dan wel in veel kleinere hoeveelheden.

Vandaag overheerst de bewolking en blijft er geregeld lichte neerslag vallen. In eerste instantie zal dat sneeuw zijn, maar later op de dag is er ook natte sneeuw of regen mogelijk. Zelfs de kans op ijzel is niet geheel uitgesloten en dit moeten we dus even in de gaten blijven houden. In het zuidoosten blijft het nog lange tijd gewoon sneeuwen en kan het sneeuwdek nog verder aangedikt worden. De activiteit van de neerslag zal wel langzaamaan gaan afnemen. Langs de kust loopt de temperatuur op tot 2 graden boven nul, maar in het zuiden zal het moeilijk worden om het vriespunt te gaan halen. De wind blijft vrij krachtig waaien uit het noordoosten.

De komende dagen zullen de temperaturen geleidelijk omhooggaan. Toch zijn er ook weer aanwijzingen dat de échte verzachting aan onze neus voorbij zal gaan en dat er een frisse noordelijke stroming tot ontwikkeling gaat komen. Enfin, ik blijf het volgen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Wandeling qltel Het was somber weer gisteren toen qltel een flinke wandeling maakte. Er is duidelijk te zien dat het nog géén lente is.

Boswandeling in somber weer
Ook in het bos is het nog maar een kale bedoeling, maar qltel laat zich er niet door afschrikken.


FOK!filmtips van de dag: The Godfather III

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Vandaag is voor velen de laatste dag van de Krokusvakantie. Dat is te zien aan het filmaanbod op televisie. Veel zenders knallen nog even een familiefilm op de buis om de jongere kijkers naar zich toe te trekken.

SBS6 trapt af om 06:25 met StarStruck. Jessica Olsen gaat naar Los Angeles om haar omate bezoeken, terwijl haar zus popster Christopher Wilde probeert te ontmoeten. Op een avond ontmoet Jessica deze Christopher. Samen beleven ze een avontuur en beginnen ze elkaar steeds leuker te vinden. Maar als Jessica thuis komt, zegt Christopher op televisie dat hij haar niet kent.

Je kan ook nog kijken naar Teenage Mutant Ninja Turtles III, Virginia’s Run, Asterix en de Knallende Ketel en Harry Potter and the Order of the Phoenix.

Aan de hand van zeldzame niet eerder vertoonde foto's, beelden opnames volgt regisseur Martin Scorsese George Harrison die vanuit Liverpool uitgroeit tot één van 's werelds meeste getalenteerde, gevierde gitaristen en songwriters. Deze zeer persoonlijke film volgt in chronologische volgorde zijn leven als Beatle, zijn successen als soloartiest en zijn levenslange zoektocht naar de balans tussen het materiële en het spirituele. De documentaire George Harrison: Living in the Material World begint om 21:35 op CANVAS.

In The Godfather III, zien we een ouder geworden Don Michael Corleone die zoekt naar wegen om zijn criminele familie te legaliseren met bonafide bedrijven. Echter wordt hij tegengehouden door de ambitieuze jongere generatie. Terwijl hij druk doende is om financiële banden te krijgen met het Vaticaan, krijgt Michael tevens te maken met intriges van een machtshongerige gangster, die probeert de bestaande ‘ maffiosowetten’ te ontregelen. Om 23:55 op SBS6.

Wakker blijven tot de uitreiking van de Oscars kan ook met Guilty Movie, Signs en 10 Rillington Place.

LET OP: Film1 is vannacht een open kanaal voor bijna alle kijkers met digitale televisie. Alleen abonnees van KPN kunnen helaas geen Film1 ontvangen. Om 02:30 wordt er live overgeschakeld naar het Dolby Theatre in Los Angeles, alwaar Seth MacFarlane je zal begeleiden voor de 85ste uitreiking van de Academy Awards oftewel de Oscars.

Megacrash bij finish Nationwide series in Daytona

De openingswedstrijd van de Nationwide kampioenschap in Daytona eindige in een megacrash. Na de herstart van een eerdere crash waren er nog vijf ronden te gaan, toen het voor de finish gigantisch mis ging. Meerdere auto's kwamen met elkaar in botsing.

De auto van Kyle Larson brak in tweeën en een groot aantal onderdelen belandde door de veiligheidshekken. Als gevolg hiervan zijn 28 toeschouwers gewond geraakt, waarvan er veertien naar het ziekenhuis moesten voor behandeling. Twee gewonden liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De race werd gewonnen door Tony Stewart. Die won omdat hij de crash met een uitwijkmanouvre wist te ontwijken.


De beelden van de bewuste crash. (Bron: YouTube)

Dalek-ontwerper Ray Cusick overleden

In Groot-Brittannië is afgelopen donderdag de voormalige BBC ontwerper Ray Cusick overleden. Cusick, die het meest bekend was als de ontwerper van de Daleks in de cult sciencefiction-serie Doctor Who, overleed op 84-jarige leeftijd in zijn slaap na een kort ziekbed.

Cusick werkte in 1963 als ontwerper voor televisieprogramma's van de BBC toen hij werd gevraagd voor de ontwikkeling van een nieuwe vijand van de Doctor. Het resulteerde in de Daleks, wraakzuchtige ruimtewezens van de planeet Skaro, die zich voortbewegen in een soort van eenpersoons pantserwagens en die bij alles wat ze niet aanstaat "Exterminate" roepen. De kwaadaardige aliens werden minstens even populair als de hoofdrolspeler in de serie, verschenen in 1999 op een postzegel en wisten in 2010 zelfs Godzilla en Gollum te verslaan in een poll van het Britse SFX-magazine.

[Primera Divisíon] Barcelona en Real Madrid boeken nipte zege

FC Barcelona heeft drie dagen na de nederlaag tegen AC Milan in de Champions League de draad in de competitie weer aardig opgepakt. Thuis tegen Sevilla won de koploper van de Primera Division met 2-1. Real Madrid legde eerder op de avond met dezelfde cijfers hekkensluiter Deportivo la Coruña over de knie.

Zowel Barcelona als Real Madrid moest terugkomen van een achterstand. Sevilla, met Hedwiges Maduro in de basis, kwam via Alberto Botia brutaal op voorsprong in Camp Nou. David Villa en Lionel Messi stelden in de tweede helft alsnog de zege voor Barça veilig. Messi was al voor de vijftiende competitiewedstrijd op rij trefzeker, een absoluut record.

Real kwam na een halfuur spelen op achterstand door een goal van Riki en moest in de tweede helft orde op zaken stellen. Na het inbrengen van Cristiano Ronaldo, die aanvankelijk rust had gekregen van trainer José Mourinho, begon het te lopen, Kaka (73e) en Gonzalo Higuain (88e) maakten de goals. Angel di Maria kreeg in de slotfase rood.

Barcelona houdt een riante voorsprong van zestien punten op Real Madrid. Nummer twee Atletico Madrid komt pas zondag in actie tegen Espanyol. Valencia verspeelde zaterdagavond punten bij Real Zaragoza: 2-2. Getafe boekte een 3-1 uitzege bij Real Mallorca.

In Italië stond zaterdag maar een wedstrijd op het programma. Palermo blijft laatste in de Serie A na een 0-0 gelijkspel thuis tegen Genoa.


Barcelona en Real Madrid boeken nipte zege (Foto: Novum)

MC Hammer opgepakt wegens zwart zijn

Rapper MC Hammer werd racistisch behandeld door een Amerikaanse politieagent die hem arresteerde voor het 'tegenwerken van een agent'.  De normaal 'ongrijpbare' Hammer werd zonder pardon in de cel gezet.

Volgens Hammer liep een agent, die werkzaam is in een lokaal winkelcentrum, naar de auto van de rapper. De beste man, die leek op een dikke versie van Elvis, klopte op het raam van de auto. Toen MC het raampje naar beneden deed, vroeg de agent aan de donkere artiest of hij 'op borgtocht vrij was of dat hij in een proeftijd zat'.

MC moest lachen en dacht dat de dikke agent een grap maakt en pakte rustig zijn rijbewijs. De agent met de gekleurde bril was echter uiterst serieus en probeerde Hammer met veel moeite uit zijn auto te sleuren. De buik van de veredelde beveiliger zat echter in de weg waardoor hij niet ver genoeg met zijn armen in de auto kon komen.

Hierop besloot de politieman op zijn fluitje te blazen om hulp in te schakelen. Om de situatie weer onder controle te krijgen greep hij vervolgens ook naar zijn pistool. Hammer werd vervolgens gearresteerd en in de cel gezet. Na een tijdje mocht hij met een proces verbaal voor het tegenwerken van de politie weer naar huis.

Hammer denkt er het zijne van. "Niet alle gekleurde mensen zijn voorwaardelijk- of op borgtocht vrij. Ondanks dat deze dikke agent dat wel denkt. Er is één ding nog gevaarlijker dan een bange man met een pistool. Namelijk een bange agent met een pistool en een verborgen agenda."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.