'Stemmen waterschapsverkiezingen dag later tellen'

Wanneer in 2015 op dezelfde dag wordt gestemd voor de Provinciale Staten en de Waterschappen, moeten de stemmen van de waterschapsverkiezingen een dag later worden geteld. Dat staat in een woensdag gepubliceerd advies van de Kiesraad.

Bovendien moeten de stemmen dan worden geteld op de waterschapskantoren en niet in de stembureaus. "Dit zet minder druk op de stembureaus en laat de verantwoordelijkheid voor de vaststelling van de uitslag van de waterschapsverkiezingen bij de waterschappen", luidt het advies.

In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA afgesproken dat de waterschapsverkiezingen voortaan plaatsvinden op de dag van de verkiezingen voor Provinciale Staten. De Kiesraad ziet nog wel praktische problemen bij dit voornemen.

Kiezers kunnen bij de Provinciale Statenverkiezingen hun stem uitbrengen in elk stembureau binnen hun gemeente. Dat wordt echter lastig in gemeenten die in meer dan één waterschapsgebied liggen. Er zijn zelfs een paar gemeenten waar drie waterschapsgebieden samenkomen. Om problemen te voorkomen, adviseert de Kiesraad om in dergelijke gemeenten het stemmen in een willekeurig stembureau te beperken.