COC wil snel af van weigerambtenaar na arrest

De Nederlandse politiek moet snel een einde maken aan de weigerambtenaar. Dat stelt de homobelangenorganisatie COC Nederland naar aanleiding van een uitspraak die het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dinsdag heeft gedaan.

Het EHRM bepaalde dinsdag dat het ontslag van de Britse weigerambtenaar Lilian Ladele terecht was. Een werkgever mag het recht van de ambtenaar om zijn geloof uit te dragen, afwegen tegen het recht van de burger om zonder onderscheid te worden behandeld, zo oordeelde het hof.

Volgens het COC moet de uitspraak ook in Nederland gevolgen krijgen. In het regeerakkoord staat dat gemeenten geen nieuwe weigerambtenaren mogen benoemen, maar over het ontslaan van zittende weigerambtenaren staat niets.

"Met de uitspraak van het hof is er nu ook de juridische ruimte om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat er helemaal geen weigerambtenaren meer in functie zijn", aldus een woordvoerder. "Daarom roepen wij de Tweede Kamer nu op, regel het nu en doe het volledig."

Op 3 september tekenden negen politieke partijen, waaronder VVD en PvdA, het Roze Stembusakkoord. Ze beloofden daarmee dat er binnen een jaar een einde zou komen aan de weigerambtenaar, memoreert de woordvoerder.

Een woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) kon op korte termijn niet op de oproep van het COC reageren.

De Raad van State liet in november weten het niet nodig te vinden weigerambtenaren te kunnen ontslaan op basis van een wetsvoorstel. Volgens de raad kunnen gemeenten zelf met een oplossing komen als ze weigerambtenaren in dienst hebben.