Geen nieuwe weigerambtenaren

Er worden geen nieuwe weigerambtenaren meer aangesteld. Dat staat in het maandag gepresenteerde regeerakkoord. Bestaande gevallen worden niet aangepakt, wat betekent dat ambtenaren van de burgerlijke stand die geen homo's willen trouwen hier niet toe worden verplicht.

Homobelangenorganisatie COC is teleurgesteld over deze 'uitsterfconstructie'. "Afhankelijk van de invulling van deze afspraak kan dat betekenen dat paren van gelijk geslacht de komende ruim veertig jaar nog steeds op de mooiste dag van hun leven geconfronteerd kunnen worden met discriminatie door de overheid. Dat is niet acceptabel", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke.

Scholen mogen homoseksuele leraren niet ontslaan en homoseksuele leerlingen niet weigeren of wegsturen vanwege hun seksuele voorkeur. Ook moet op scholen voorlichting worden gegeven over seksuele diversiteit, zoals al eerder was afgesproken.

Met deze maatregelen is Ineke erg blij. "De overheid is een onmisbare bondgenoot in de strijd voor acceptatie, veiligheid en gelijke rechten voor lesbiennes, homo's, bi's en transgenders (LHBT's). Daarom is het COC buitengewoon gelukkig met het feit dat VVD en PvdA emancipatie en gelijke behandeling van LHBT's als prioriteit benoemen in hun regeerakkoord."