Ambtenaar terecht bestraft wegens lekken

Een ambtenaar van de gemeente Midden-Delfland is terecht bestraft voor het lekken van vertrouwelijke informatie aan een raadslid van een oppositiepartij. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep geoordeeld. De raad verwijt de ambtenaar plichtsverzuim.

De ambtenaar had een e-mail naar het raadslid gestuurd waarin hij schreef dat er een motie aankomt om in alle drie de kernen van de gemeente een kunstgrasveld aan te leggen. Volgens hem 'hartstikke leuk', maar daardoor zou wel bezuinigd moeten worden op andere gebieden. "En dat kan wel eens pijnlijker zijn dan het (nog) niet aanleggen van extra sportvelden", schreef hij.

De mail kwam per ongeluk bij de griffier van de gemeenteraad terecht, die het op zijn beurt doorstuurde naar de gemeentesecretaris. De gemeente berispte de man vervolgens.

De ambtenaar deed een beroep op zijn vrijheid van meningsuiting, maar daar is volgens de Centrale Raad van Beroep geen sprake van. Volgens de raad deed de man zijn uitspraken als ambtenaar en niet als privépersoon. Bovendien kon hij bepaalde informatie alleen weten doordat hij bij de gemeente werkte als ambtenaar. Hij riep daarbij de schijn van belangenverstrengeling op en dat is in strijd met de gedragscode van de gemeente.