Jachtuitje Tweede Kamer had niet gemogen

Het keukenpersoneel van de Tweede Kamer had niet mogen deelnemen aan een uitje georganiseerd door de jachtlobby. Dat stelt het presidium van de Tweede Kamer in reactie op de Partij voor de Dieren, die bezwaar had gemaakt tegen het uitje.

Het aanvaarden van de uitnodiging 'heeft tot ongewenste en onjuiste publiciteit geleid', vindt het presidium. De politieke gevoeligheid had beter moeten worden ingeschat. Invloed op de samenstelling van de menu's in de restaurants van de Tweede Kamer heeft het uitje niet gehad.

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging had de koks, obers en managers van de restaurants in de Tweede Kamer eerder dit najaar uitgenodigd om in hun vrije tijd deel te nemen aan een drijfjacht. Fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren was niet te spreken over het uitje en vroeg het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, om zich uit te spreken.

Volgens een artikel in het blad van de KNVJ was het jachtuitje bedoeld om het eten van wild onder de aandacht te brengen van het parlement, omdat daar de komende tijd mogelijk wordt beslist over het verder aan banden leggen van de jacht. Een meerderheid van de Kamer is in principe tegen de plezierjacht, maar of dat ook leidt tot een verbod is onduidelijk.

De Partij voor de Dieren is blij met het standpunt van het presidium.