Groenhippies willen Veluwe jachtvrij maken

Actiegroep Groenfront wil duizend jachthutten en voerplaatsen op de Veluwe onklaar maken. De organisatie wil de 'intensieve' jacht op wilde zwijnen en edelherten op de Veluwe een halt toeroepen. De jacht zou schadelijk zijn voor de natuur en een masker waarachter 'duurbetaalde plezierjacht' schuilgaat.

Afgelopen week werd een jachthut van het Geldersch Landschap onklaar gemaakt. "Deze actie is het begin van het jachtvrij maken van de Veluwe", laat een Groenfront-woordvoerder weten.

"Lokale natuurliefhebbers maken al jaren jachthutten en bijvoerplaatsen onklaar, maar dat wordt sinds enkele jaren door de jagers doodgezwegen", vervolgt Groenfront, dat weer ruchtbaarheid aan deze vorm van activisme wil geven.

Jagers en beleidsmakers stellen dat de jacht nodig is om de populaties niet te groot te laten worden, maar dat argument zou geen hout snijden. "Onderzoek en de praktijk wijzen echter uit dat een verhoogd afschot ertoe leidt dat de dieren zich meer voortplanten."

Ook verkeersveiligheid is volgens Groenfront geen argument om te jagen. "Onderzoek toont aan dat het aantal wildaanrijdingen toeneemt in de nachten dat er gejaagd wordt. Dieren vluchten weg uit hun leefgebied en rennen in blinde paniek de weg op."

Groenfront hoopt dat het aantal ontmantelde jachthutten de komende tijd flink zal toenemen en verwijst naar jachtkaart.nl, waarop een overzicht staat van jachthutten en acties.