FARC: gesprekken met Colombia gaan goed

De vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC verlopen voorspoedig. Dat heeft Jesus Santrich van de FARC dinsdag gezegd.

Volgens Santrich zijn Colombia en de FARC al overeengekomen om hun steun uit te spreken voor een forum in de Colombiaanse hoofdstad Bogota over landbouwhervormingen in december. "Tot dusver hebben we goede resultaten geboekt", zei Santrich. "Er is overeenstemming. We zitten op dezelfde golflengte." Het forum wordt georganiseerd door de Verenigde Naties en de Nationale Universiteit van Colombia.

Hoewel de rebellen sinds het begin van de onderhandelingen elke ochtend met de pers hebben gesproken houden de onderhandelaars van de regering de lippen stijf op elkaar. Dit weerhoudt de twee partijen er niet van naar elkaar uit te halen in de media. De FARC heeft de regering en het Colombiaanse leger uitgemaakt voor leugenaars. De Colombiaanse minister van defensie noemde op zijn beurt de FARC een onbetrouwbare terreurorganisatie.

De twee partijen lassen waarschijnlijk voor kerst een pauze in de onderhandelingen in. In januari moeten de gesprekken dan weer beginnen met een rapport over het forum in Bogota.