Charles Darwin runner-up in Congresverkiezing VS

Charles Darwin heeft meer dan vierduizend voorkeursstemmen gekregen in de verkiezingen voor een zetel in het Huis van Afgevaardigden in Athens-Clarke County, in de Amerikaanse staat Georgia. Dat heeft het tijdschrift Time maandag op zijn website gemeld.

Veel inwoners van de county waren verontwaardigd over de Republikeinse kandidaat Paul Broun, die in september in een omstreden toespraak de evolutieleer, embryologie en de oerknal op bijbelse gronden naar het rijk der fabelen verwees. Uit protest brachten daarom meer dan vierduizend kiesgerechtigden een stem uit op de negentiende-eeuwse Engelse naturalist en grondlegger van de evolutietheorie, die in 1882 overleed.

Het zijn leugens 'uit de afgrond van de hel', bedoeld om 'te voorkomen dat ik en alle mensen die dit kregen bijgebracht begrijpen dat we een redder nodig hebben', zei Broun in zijn toespraak voor een kerkgroep. Een bioloog van de Universiteit van Georgia, Jim Leebens-Mack, lanceerde daarop een Facebook-actie waarin hij opriep om op Darwin te stemmen.

De actie kon niet voorkomen dat Broun werd herkozen. In Athens-Clarke County kreeg hij bijna zeventienduizend stemmen. Met meer dan tweehonderdduizend stemmen in het hele kiesdistrict stelde hij zijn zetel veilig.

Toch toonde de actie dat Broun 'kwetsbaar' is, zei Leebens-Mack. De campagne voor 2014 is begonnen, zei hij.

Ook in andere counties werden enkele stemmen op Darwin uitgebracht. Daarnaast werden op sommige stembiljetten namen ingevuld als Big Bird (Pino in Nederland, red.) en Bill Nye, The Science Guy of overduidelijke meningen over wie níet moest worden gekozen: Anyone but Broun (iedereen, behalve Broun) en Anyone Else (wie dan ook).


Charles Darwin runner-up in Congresverkiezing VS (Foto: Novum)