Weer vier relschoppers Haren aangehouden

De politie heeft deze week vier nieuwe aanhoudingen verricht voor het uit de hand gelopen Project X-feest in Haren, eind vorige maand. Het gaat om twee mannen van 18 en 21 jaar uit Groningen en twee 16-jarige jongens uit Slochteren en het Friese Dantumadeel. Dat laat de politie vrijdag weten.

De vier worden verdacht van openlijke geweldpleging. Ze zitten inmiddels overigens al niet meer vast. Drie verdachten moeten zich later voor de rechter verantwoorden, licht een woordvoerder van de politie toe. Nummer vier mocht naar huis, maar moet zich wel aan bepaalde voorwaarden houden.

De teller van het aantal aanhoudingen komt met de vier arrestaties van deze week uit op 58. De eerste raddraaiers stonden al voor de rechter. De rechtbank deelde cel- en werkstraffen en boetes uit. Die boete wordt gestort in een speciaal ingesteld schadefonds.

Het Project X-feest in Haren ontstond toen een meisje uit de Groningse plaats op Facebook aankondigde haar verjaardag te willen vieren. Ze was vergeten aan te geven dat het om een besloten feestje ging.

Duizenden ongenode gasten, vooral jongeren, kwamen ook daadwerkelijk opdagen. Toen de sfeer omsloeg, braken rellen uit. De schade bedraagt meer dan een miljoen euro. Tientallen mensen raakten gewond, onder wie vijftien agenten.