Voor 1,5 miljoen aan edelstenen en goud gestolen

Dieven hebben afgelopen vrijdag op klaarlichte dag voor 1,5 miljoen euro aan edelstenen en goud gestolen uit het California Mining and Minerals Museum in Mariposa. Het pronkstuk van de collectie, een ruim zes kilo zware goudklomp uit de tijd van de Gold Rush, moesten zij laten staan omdat het alarm was afgegaan en de politie in aantocht was.

Minstens twee gemaskerde overvallers bedreigden tijdens de overval personeel van het museum met houwelen. Van de dieven ontbrak maandag nog ieder spoor. Volgens de autoriteiten zal het voor hen lastig zijn om de buit te verkopen, omdat het unieke stukken zijn die makkelijk te herkennen zijn. "Het is voor de meeste burgers ongewoon om zulke stenen in bezit te hebben", zei de poliite.

Het is de tweede geruchtmakende roof van zeldzame, kostbare metalen in het noorden van Californië in dit jaar. In februari namen dieven grote brokken goud mee die in een gerechtsgebouw in Siskiyou County waren uitgestald. Rechercheurs onderzoeken of er een verband is met de diefstal in Mariposa.