Verzekeraars: schade relschoppers massaal verhalen

Het Verbond van Verzekeraars wil dat het mogelijk wordt dat het verbond namens verzekeraars schade op relschoppers als die in Haren massaal kan verhalen. Dat heeft directeur van het verbond Richard Weurding gezegd in het televisieprogramma De Vijfde Dag.

Zaterdag stelden minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en de gemeente Haren de schade die vrijdag tijdens de rellen in Haren zijn ontstaan op de daders te willen verhalen. Ook het Verbond van Verzekeraars ziet dat wel zitten.

De huidige privacywetgeving zorgt er echter voor dat strafrechtelijke informatie over de daders niet met het verbond mag worden gedeeld. Alleen een individuele verzekeraar heeft nu recht op dit soort gegevens. Het innen van een schadeclaim per individu is echter tijdrovend, onrendabel en lang niet altijd succesvol. Daarom moet er een gezamenlijke aanpak komen, vindt het verbond.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is inmiddels gevraagd strafrechtelijke gegevens van relschoppers zoals in Haren te overleggen. Het ministerie kijkt nog wat er mogelijk is.