Kiesraad komt met uitslag verkiezingen

De Kiesraad maakt maandagmiddag de officiële uitslag bekend van de verkiezingen. Het zetelaantal van de partijen wordt definitief vastgesteld, net als de kandidaten die met voorkeursstemmen zijn gekozen.

Ook wordt bekend hoeveel stemmen iedere partij en kandidaat heeft gekregen en wat de gevolgen zijn van de lijstverbindingen voor de zetelverdeling. Zo hadden de PvdA, GroenLinks en SP een verbinding, wat de kans op een restzetel groter maakt.

Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2010 veranderde het zetelaantal van de partijen niet meer. Wel werd toen duidelijk dat Pia Dijkstra (D66) en Sabine Uitslag (CDA) alsnog mochten plaatsnemen in de Kamer door voorkeursstemmen.

CDA'er Pieter Omtzigt is vermoedelijk dit jaar een van de gelukkigen. Hij stond op plaats 39 van de kandidatenlijst maar voerde actief campagne in Twente. Donderdag gaf hij aan dat dit genoeg voorkeursstemmen heeft opgeleverd. Om met een voorkeurstem in de Kamer te komen zijn ruim zestienduizend voorkeurstemmen nodig.

VVD-leider Mark Rutte is naar alle waarschijnlijkheid de grootste stemmentrekker. Ook in 2010 werd zijn vakje, ruim 1,6 miljoen keer, het meest rood gekleurd. Toenmalig PvdA-leider Job Cohen kreeg zo'n honderdduizend stemmen minder.