Nieuw museum voor kunst en prostitutie op Wallen

Amsterdam wordt een museum rijker. Op 1 oktober moet The Art Bordello, een permanente tentoonstelling over prostitutie en kunst, opengaan op de Wallen, bevestigt initiatiefnemer Danny Linden donderdag na berichtgeving in Het Parool. "Dit is nog nooit ergens ter wereld gedaan", zegt ze.

In het museum komen reproducties van grote meesters als Jan Steen en Johannes Vermeer te hangen naast die van meer moderne kunstenaars als De Toulouse-Lautrec, Edgar Dégas en Paul Cézanne. De werken delen hetzelfde thema: ze gaan over prostitutie of beelden bordelen af.

Om de collectie van 64 schilderijen te kunnen bekostigen, moet Linden wel nog wat geld bij elkaar krijgen. Ze is op de site artbordello.nl een actie begonnen waarbij particulieren en bedrijven een replicaschilderij kunnen kopen, om dat in een soort bruikleen te geven aan het museum.

In het pand aan de Oudezijds Achterburgwal komt ook een muur die is bedoeld voor hedendaagse kunst, zegt Linden. Haar initiatief wordt naar eigen zeggen onder meer gesteund door de gemeente Amsterdam, die al jaren pogingen doet de Wallen op te schonen.