Elf slachtoffers Batmanschietpartij nog kritiek

Na de schietpartij donderdagnacht in een bioscoop in een voorstad van de Amerikaanse stad Denver liggen nog elf mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Bij het bloedbad werden twaalf mensen gedood en raakten 58 anderen gewond.

De schietpartij vond plaats tijdens een nachtelijke première van de Batmanfilm The Dark Knight Rises in Aurora. De 24-jarige James Holmes kocht een kaartje en liep met een gasmasker op en kogelwerende kleding aan een van de bioscoopzalen in. Hij schoot met meerdere wapens om zich heen. De politie kon hem buiten de bioscoop aanhouden.

Het motief van de schutter is onbekend. Volgens politiefunctionaris Raymond Kelly noemde Holmes zichzelf The Joker, naar de vijand van Batman. Ook had hij zijn haar rood geverfd, maar er zijn geen aanwijzingen dan hij geschminkt was als The Joker. "Hij was overduidelijk gestoord."

Het doorzoeken van het huis van Holmes gaat lastig. Hij heeft volgens de politie boobytraps geplaats.

Het gaat om de ergste schietpartij in de Verenigde Staten sinds november 2009 toen een legerpsychiater in Fort Hood dertien militairen en burgers doodde. Ruim twintig anderen raakten gewond.

Het 325 duizend inwoners tellende Aurora is geschokt door de gebeurtenis. Voor de ingang van de bioscoop staan twaalf kaarsen en liggen bloemen.


Nog elf slachtoffers Batmanschietpartij kritiek (Foto: Novum)