Tot zes jaar geŽist tegen Aziatische bendeleiders

Tegen twee mannen die leiding gaven aan een in Den Haag actieve Aziatische criminele organisatie zijn woensdag gevangenisstraffen van vier en zes jaar geëist. De bende van de mannen uit Singapore van 41 en 43 jaar leende geld uit tegen woekerrentes en gebruikte geweld tegen klanten.

De criminele organisatie, bestaande uit acht Aziatische mannen tussen de 22 en 44 jaar, heeft tussen januari 2009 en augustus vorig jaar meer dan vierhonderd leningen verstrekt met rentes vanaf twintig procent per zes weken, aldus het functioneel parket van het OM. De mannen leenden vanuit hun kantoor in het Haagse Chinatown vooral geld aan Aziatische klanten en mensen zonder verblijfsvergunning.

Wie het geld niet op tijd terugbetaalde, werd bedreigd en mishandeld. "Ik heb een vrouw geslagen totdat haar mond ging bloeden", verklaarde de 43-jarige verdachte woensdag. De bende wordt ook verdacht van wietteelt, witwaspraktijken en bezit van vuurwapens.

Het OM hechtte bij het tot stand komen van de strafeis voor de bendeleiders met name aan de kwetsbare positie van hun slachtoffers. Ook het risico op brand door de marihuanateelt en een geweldsdelict dat samenhing met de softdrugspraktijken speelden een belangrijke rol voor justitie.

Eerder deze week eiste het OM al celstraffen tussen een en twee jaar voor vier verdachten tussen de 38 en 44 jaar. Donderdag staan de laatste twee bendeleden, van 22 en 24 jaar, voor de rechter.