FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 juni 2012

Nederlanders willen 'Big Brother' op Mars

De Nederlandse missie Mars One wil in 2023 vier astronauten op de rode planeet hebben lopen. De vijf miljard euro die dat kost moet onder meer worden betaald door geïnteresseerden die à la Big Brother met de ruimtereizigers mee willen kijken. "Mars One wil dit financieren door rondom de missie naar Mars het grootste media-event in de geschiedenis te organiseren", staat op de website van het project.

"De hele wereld zal mee kunnen kijken in de selectie van de bemanning, hun uitgebreide training, de lancering en het daadwerkelijke leven op Mars", licht Mars One toe. "Alle activiteiten van de astronauten worden gevolgd met camera's in de woonunit zodat mensen op aarde kunnen meekijken."

Het enige wat het project in de weg staat is geldtekort. "Trouwe volgers en belangstellenden kunnen ons hierbij helpen", stelt de initiatiefnemer. "Hoe meer belangstellenden dit avontuur volgen, des te groter de kans dat grote bedrijven een deel van de kosten op zich willen nemen."

Het project kost relatief weinig geld omdat het om een enkele reis gaat, die zo'n zeven maanden in beslag neemt. De Marsreizigers zullen op het rode hemellichaam sterven.

De selectie van de astronauten begint volgend jaar. Nadat in 2023 vier mensen naar de planeet zijn geëmigreerd, moeten er elk twee jaar vier volgen. Mensen kunnen vanaf 2018 meekijken met een robotvoertuig dat dat jaar naar verwachting op Mars landt.

Tien jaar nadat de eerst mensen zijn geland wil Mars One dat er twintig mensen op de planeet wonen, werken en leven. De astronauten blijven in contact met geliefde aardlingen. "Je kunt gewoon mailen, sms-en, twitteren en whatsappen met de mensen op Mars", valt op de website te lezen.

Hoogleraar Gerard 't Hooft, die in 1999 de Nobelprijs voor Natuurkunde won, en directeur van de NTR en medebedenker van Big Brother Paul Römer zijn ambassadeurs van het project. "Big Brother zal erbij vergeleken bleek wegtrekken", zegt 't Hooft. "Het hele wereldpubliek zal van de reizen meegenieten."


Nederlanders willen 'Big Brother' op Mars (Foto: Novum)

Fris en buiig tijdens eerste EK-wedstrijd Oranje

Oranjefans in Nederland moeten ervan uitgaan dat ze de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK binnen moeten kijken. Het is zaterdag met 14 tot 16 graden fris en er is kans op een bui, meldt weeronline.nl woensdag.

In Charkov, waar Nederland zijn eerste wedstrijd speelt, is het volgens de meteorologen van de weersite zaterdag prima voetbalweer. In de middag trekken enkele wolkenvelden over het stadion en kan er een buitje ontstaan, maar tijdens de wedstrijd blijft het vrijwel zeker droog. Het is als de wedstrijd tegen Denemarken om 18.00 uur Nederlandse tijd begint ongeveer 24 graden in de Oost-Oekraïense stad.

Nederlanders die deze week voor het EK-voetbal naar de Oranjecamping in Charkov afreizen staat echter een nat onthaal te wachten, zo bleek dinsdag al. Oekraïense weerstations voorspellen de komende dagen veel regen en kans op onweer. In het weekeinde blijft het in de stad volgens weeronline.nl echter vrijwel droog. Ook is het zonnig en ligt de middagtemperaturen boven de 20 graden.

'Weer massale slachting in Syrië'

Tegenstanders van de Syrische regering van president Assad hebben woensdag melding gemaakt van een nieuwe massaslachting onder burgers in Syrië. De Syrische Nationale Raad sprak van circa 100 doden onder wie veel vrouwen en kinderen in de dorpen al-Qubeir en Maarzaf ten noordwesten van de stad Hama.

De dorpen zouden eerst door de strijdkrachten zijn beschoten en vervolgens zijn aangevallen door bendes die uit naam van het regime zouden handelen.

Op 25 en 26 mei werden er in en rond de plaats Houla meer dan 100 burgers uitgemoord. De oppositie stelt dat het regime er achter zit, de regering houdt de rebellen verantwoordelijk.

'Weer massale slachting in Syrië'
'Weer massale slachting in Syrië' (Foto: ANP)

Homohuwelijk in Washington geblokkeerd

Tegenstanders van het homohuwelijk in de Amerikaanse staat Washington hebben voldoende handtekeningen ingezameld om een wet die het huwelijk openstelt voor homoseksuele stellen te blokkeren. Homoseksuele stellen hadden vanaf donderdag kunnen trouwen.

Conservatieve activisten leverden woensdag ruim tweehonderdduizend handtekeningen in. Dat is ruim voldoende voor een referendum in november over het homohuwelijk.

Washington zou de zevende Amerikaanse staat zijn geworden waar homoseksuele stellen in de echt kunnen worden verbonden. In New York, Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont en Maryland kunnen homo's en lesbiennes al trouwen.


Homohuwelijk in Washington geblokkeerd (Foto: Novum)

Overleef in survival-horror game Sacrilegium

Reality Pump Studios, de ontwikkelaar van Two Worlds, werkt aan een survival-horror game genaamd Sacrilegium. Je volgt de studente Alex die haar vrienden moet beschermen voor allerlei mysterieuze beesten nadat ze in de vreemde provincie Sacrilegium terechtkomen.

Sacrilegium maakt gebruik van de GRACE 2-engine, een vernieuwde versie van de engine waar Two Worlds op draaide. “It pleased us that we succeeded to develop the GRACE 2 engine in a way, that enables us to present models and landscapes that make photos look like charcoal drawings compared to the game,” vertelt Miroslaw Dymek, CEO van Reality Pump.

"After all the years that we‘ve dealt with the appearance of medieval stories, it was time to pool the experience acquired and integrate that into a modern action adventure. We’ve definitely achieved that with Sacrilegium."

Sacrilegium komt naar pc, Mac, PlayStation 3 en Xbox 360. Wanneer is nog niet bekend.

SacrilegiumSacrilegium
SacrilegiumSacrilegium
SacrilegiumSacrilegium
SacrilegiumSacrilegium
SacrilegiumSacrilegium

Het boek is dood

Nu weet ik het zeker, zelfs nostalgische overwegingen zullen het papieren boek niet kunnen redden! Sinds ik een e-reader heb, ben ik om. De voordelen zijn niet op te noemen, ik volsta met een selectie, de volgorde is willekeurig. Je hebt aan een hand genoeg om hem vast te houden want het ding is klein en weegt niets. Met enig kunst en vliegwerk is dat, met een uitgekiende vingerzetting ook mogelijk met een papieren pocket. Maar probeer dat eens voor elkaar te krijgen met Bonita Avenue van Peter Buwalda, mijn laatste leeservaring voor de grote overstap. Zo'n dikke pil van meer dan vijfhonderd bladzijden is een logistieke ramp. 

Schoorel stunt tegen Falla

Tennisser Thomas Schoorel heeft bij het challengertoernooi van Caltanisetta verrassend gewonnen van Alejandro Falla. De Amsterdammer klopte de als eerste geplaatste Colombiaan dankzij twee vroege breaks met 6-3 en 6-3. Falla staat 52e op de wereldranglijst, 114 plaatsen hoger dan Schoorel. De Nederlander neemt het nu op tegen Simone Vagnozzi uit Italië.

In Nottingham werd de wedstrijd van Igor Sijsling in de eerste ronde onderbroken door regen. De Amsterdammer stond op dat moment 3-2 achter tegen qualifier Illya Marchenko uit Oekraïne. Sijsling speelt donderdagochtend de partij uit. Bij winst neemt hij het later die dag al op tegen de als vijfde geplaatste Australiër Marinko Matosevic.

Politie: briefjes in pakketjes met lichaamsdelen

Bij de pakketjes met lichaamsdelen die in Canada naar politieke partijen en scholen zijn gestuurd zaten briefjes. Dat heeft de Canadese politie gezegd.

De pakketjes waren hoogstwaarschijnlijk het werk van de 29-jarige pornoacteur Luka Magnotta. Hij wordt ervan verdacht zijn ex-minnaar te hebben vermoord, zijn lichaam in stukken te hebben gehakt en de lichaamsdelen te hebben verstuurd. De politie ontkende eerder nog dat de pakketjes briefjes bevatten.

De politie wil voorkomen dat andere mensen in Magnotta's voetsporen treden en geeft daarom geen verdere details vrij over de inhoud van de pakketjes.

Magnotta werd maandag in Berlijn gearresteerd.

A50 waarschijnlijk pas donderdagochtend weer open

De A50 bij het Brabantse Schaijk is waarschijnlijk nog tot aan de donderdagochtendspits in beide richtingen dicht. Rijkswaterstaat verwacht nog tot donderdag 04.00 uur nodig te hebben om de schade aan het viaduct over de snelweg, dat woensdagmiddag werd geramd door een truck, te herstellen.

Aan het einde van woensdagmiddag reed bij knooppunt Paalgraven een vrachtwagen tegen de middenpijler van het viaduct. De pijler kwam door de klap los te staan, waarop werd de snelweg uit voorzorg in beide richtingen werd afgesloten. Ook verkeer over het viaduct is stilgelegd.

Deskundigen zijn woensdagavond aan het kijken hoe groot de schade aan het viaduct is en welke herstelwerkzaamheden nodig zijn. Het is nog niet duidelijk wanneer precies de weg weer kan worden vrijgegeven.

Bij het ongeluk waren geen andere voertuigen betrokken. De Poolse chauffeur van de vrachtwagen raakte lichtgewond. De oorzaak van het ongeluk is nog onduidelijk. Door de botsing liep het verkeer in Brabant tijdens de avondspits compleet vast. Op alternatieve routes in beide richtingen ontstonden kilometerslange files.

Rijkswaterstaat raad weggebruikers aan donderdagochtend voor ze de weg op gaan, te controleren of de A50 weer open is. Mocht dat nog niet het geval zijn, kunnen ze gebruikmaken van de omleidingsroutes via de A15 en de A2.

Muffat troeft Heemskerk af in Canet

De Franse zwemster Camille Muffat heeft vanavond op overtuigende wijze de 200 meter vrije slag gewonnen bij de Mare Nostrum-wedstrijden in de Franse plaats Canet. Ze won in 1.54,66, de snelste tijd van dit jaar.

Met die tijd bleeft Muffat Femke Heemskerk ruim voor. De Nederlandse tikte aan in 1.57,78. Heemskerk verscheen ook aan de start van de 100 meter rugslag. Daar werd ze derde in  1.01,86. De Britse Lizzie Simmonds won de race in 1.00,71. Op de 50 meter vrij werd Inge Dekker derde in 24,94. Ze bleef daarmee 0,33 seconde achter de Zweedse winnares Thérèse Alshamma

'Zuiverloon derde optie voor PSV'

Niet alleen Kelvin Leerdam en Ronnie Stam zijn kandidaat om Stanislav Manolev in Eindhoven te vervangen. PSV zou ook Gianni Zuiverloon als geschikte opvolger zien.

Gianni Zuiverloon voetbalde het voorbij seizoen in de Spaanse Primera División voor Real Mallorca. Erg succesvol was hij er niet, hij mocht acht keer meedoen in de competitie en één keer in het bekertoernooi. Zijn overstap naar Mallorca had juist als doel om na enkele minder succesvolle seizoenen voor West Bromwich Albion weer aan spelen toe te komen.

Voetbal International weet dat Zuiverloon het nu tot het lijstje van PSV geschopt heeft. De Bulgaarse rechtsback Manolev wil graag weg en de Eindhovense clubleiding zou hem geen strobreed in de weg leggen. De club zou concurrentie kunnen krijgen van Ajax, dat eerder al geïnteresseerd zou zijn om met Zuiverloon de wellicht vertrekkende Gregory van der Wiel te vervangen.

Zuiverloon kwam in het verleden uit voor Feyenoord, RKC Waalwijk, en sc Heerenveen, voor hij de overstap naar Engeland waagde. Bij West Bromwich Albion en Ipswich Town beleefde hij wisselende successen. PSV ontkende eerder woensdag al de vermeende interesse in Feyenoord-rechtsback Kelvin Leerdam.

Obama belt over euro

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag in telefoongesprekken met Europese leiders beklemtoond dat meer moet worden gedaan om de Europese economie te ondersteunen en groei te bevorderen. Dit heeft het Witte Huis laten weten.

Obama belde de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Mario Monti woensdag. Dinsdagavond sprak hij met de Britse premier David Cameron. Obama en Cameron willen dat er snel een plan komt om de eurozone er bovenop te helpen. Ze begroetten plannen van de Europese Commissie om de problemen te lijf te gaan en daarbij belastingsbetalers te ontzien en kostbare noodmaatregelen voor staten te vermijden.

Zidane: "Vonken kunnen ervan af vliegen"

Zinedine Zidane ziet het helemaal zitten met het Franse nationale elftal op het EK. Volgens de gewezen maestro van het Franse middenveld vliegen de vonken er bij tijd en wijle af.

In gesprek met RTL roemt Zidane vooral de samenwerking van Frankrijks meest gevreesde aanvallers: Karim Benzema en Franck Ribéry. Benzema vestigde zich dit seizoen bij Real Madrid opnieuw aan de wereldtop met 34 goals en 22 assists in 58 officiële duels, terwijl Ribéry met Bayern München de finale van de Champions League wist te bereiken.

"Het Franse team heeft de mogelijkheden om iets moois neer te zetten", aldus Zidane, "En met het duo Ribéry-Benzema in vorm kunnen ze de vonken ervan af laten vliegen. Ik hoop dat ze het toernooi goed beginnen, maar het zal niet gemakkelijk worden tegen Engeland."

De Fransen trappen op 11 juni af tegen de Engelsen van Roy Hodgson. Vervolgens nemen ze het nog op tegen gastland Oekraïne en Zweden. De ploeg werd al door diverse kenners getipt als een mogelijke outsider naast het gebruikelijke rijtje Duitsland, Spanje en Nederland. De Fransen imponeerden in hun oefenwedcampagne voorafgaand aan het EK.

Amsterdammer vast voor vermissing Brabantse meisjes

Een 29-jarige man uit Amsterdam is woensdag aangehouden voor betrokkenheid bij de vermissing van twee minderjarige meisjes uit Brabant. De meisjes van 14 en 15 waren maandag als vermist opgegeven en zijn woensdag teruggevonden in een woning in Amsterdam.

De meisjes uit Eindhoven en Hapert verkeren volgens de politie in goede gezondheid. Of ze vrijwillig in de woning verbleven en waarvan de Amsterdammer precies wordt verdacht wil de politie in het belang van het onderzoek niet zeggen.

De twee meisjes gingen maandagochtend samen naar school in Veldhoven, maar vertrokken daar al snel weer en waren sindsdien spoorloos. De moeder van een van de twee meisjes liet eerder deze week al aan Omroep Brabant weten te vrezen dat de twee in handen waren gevallen van een loverboy.

[RG] Ferrer houdt Murray uit halve eindstrijd

David Ferrer heeft woensdag voor het eerst de halve finale van Roland Garros bereikt. De als zesde geplaatste Spanjaard was in vier sets te sterk voor Andy Murray, de nummer vier van de wereld: 6-4, 6-7 (3), 6-3 en 6-2. Ferrer neemt het bij de laatste vier op tegen Rafael Nadal die eerder woensdag Nicolas Almagro uitschakelde.

Murray had zoals zo vaak ook in de kwartfinale last van een koude start. Ferrer profiteerde door een break voorsprong te nemen, maar gaf die weer uit handen en liet zijn Schotse opponent op 4-4 terugkomen. De Andalusiër sloeg echter meteen nogmaals toe en won de set.

De tweede set moest in een tiebreak worden beslist en daarin knokte Murray zich terug in de wedstrijd. Aan het begin van het derde bedrijf werd de wedstrijd vanwege een regenbui onderbroken. Na een uurtje kwam Ferrer beter uit de startblokken, maar gaf opnieuw een break voorsprong uit handen. De Spanjaard sleepte net als in het eerste bedrijf echter alsnog de setwinst uit het vuur.

In de vierde set liep Ferrer vlot uit naar een 3-1 voorsprong. Deze keer gaf de Spanjaard de leiding niet meer uit handen en op 5-2 boekte hij zelfs nog een zwaarbevochten tweede break.


Ferrer houdt Murray uit halve eindstrijd (Foto: Novum)

F1-promotors verenigen zich in FOPA

De promotors van de Formule 1-races hebben zich verenigd in de Formula One Promotors Associaton. Ze hopen zo dat ze zich meer kunnen laten gelden bij zaken die voor hen van belang zijn. De in Genève geregistreerde organisatie heeft Ron Walker, de promotor van de Grand Prix van Australië, als voorzitter.

Neil England, de voorzitter van de Grand Prix van Groot-Brittannië, licht de oprichting van de FOPA toe. "Historisch gezien is onze stem nooit eensgezind geweest. Via de FOPA hebben we die mogelijkheid nu wel. Er zijn een aantal zaken die voor alle organisatoren van belang zijn en ik denk dat het belangrijk is dat we ons dan ook laten gelden. Via de FOPA kunnen we beter invloed uitoefenen voor belangrijke kwesties in de sport."

Volgens The Independent hopen de circuits in het Concorde Agreement iets aan de inhoud te kunnen veranderen. In dat contract wordt onder meer de verdeling van de televisiegelden geregeld. De huidige verbintenis loopt eind dit seizoen af.

Miljoenenfraude bij Sesamstraat in Pakistan

De Sesamstraat-sterren Pino, Ieniemienie, Tommie, Bert, Ernie en zeker ook de goedlachse meneer Aart zullen hier hun wenkbrauwen bij optrekken: naar verluidt werd bij de Pakistaanse versie van het populaire kinderprogramma voor ruim zeven miljoen dollar gefraudeerd.

Dit werd onlangs bekend na een tip. Amerika, dat het programma steunde met ontwikkelingsgeld, heeft onmiddellijk de geldkraan dichtgedraaid. Het geld blijkt met name gebruikt te zijn om de schulden van de producent af te betalen. Op het moment is nog niet duidelijk of het programma nog doorgaat. Als er geen nieuwe geldschieter gevonden wordt is het gedaan met Ernie en consorten.

Bekijk hieronder nog een filmpje van Bert en Ernie in betere tijden.

Jorritsma noemt splitsing NS en ProRail 'heel goed'

Het is 'heel goed' geweest dat de NS en ProRail zijn gesplitst. En de reiziger heeft het meest geprofiteerd van de verzelfstandiging van de spoorwegen, betoogde voormalig minister van Verkeer en Waterstaat Annemarie Jorritsma (VVD) woensdag voor de parlementaire onderzoekscommissie van de Eerste Kamer over het privatiserings- en verzelfstandigingsbeleid.

Jorritsma was als minister in de jaren negentig nauw betrokken bij de verzelfstandiging van de NS. Het bedrijf is uiteindelijk geknipt in het spoorbedrijf NS en de spoorbeheerder ProRail. Momenteel gaan stemmen op om die splitsing weer ongedaan te maken. Onder meer de NS dringt daar op aan. Enkele partijen willen ProRail onderbrengen bij Rijkswaterstaat.

De splitsing is juist goed en logisch, zei Jorritsma. Voor het vervoer over de weg geldt bijvoorbeeld ook dat de wegen niet in handen zijn van de busbedrijven die er gebruik van maken. Er kunnen niettemin wel dingen worden verbeterd en verschillende bedrijfsonderdelen zouden beter kunnen samenwerken. "Maar de splitsing zou ik nooit ongedaan maken."

Op de NS klinkt regelmatig kritiek. Volgens de oud-minister wordt echter voorbijgegaan aan het feit dat de verzelfstandiging van het spoorbedrijf ertoe heeft geleid dat de reiziger veel meer centraal is komen te staan. Voor de verzelfstandiging was de NS heel erg bezig met het 'optimale gebruik' van de overheidssubsidie. Daarna was de enige manier om geld te verdienen door veel reizigers te vervoeren.

De punctualiteit en het bedienen van klanten was voor de verzelfstandiging 'aanmerkelijk slechter' dan daarna, aldus Jorritsma. Zij bracht nog in herinnering dat de NS het in internationale vergelijkingen helemaal niet zo beroerd doet. "Dat was daarvoor wel zo."


Jorritsma noemt splitsing NS en Prorail 'heel goed' (Foto: Novum)

Pardoel en Van Lexmond in Nederlandse Ice Age 4

Gers Pardoel, Lieke van Lexmond en Jack van Gelder verlenen hun stemmen aan de Nederlandstalige versie van de animatiefilm Ice Age 4: Continental Drift. Dat maakte producent Warner Bros International Pictures Holland woensdag bekend.

De 31-jarige Pardoel vertolkt de stem van Squint, een agressief prehistorisch konijn. De rapper maakt hiermee zijn debuut als stemacteur. Van Lexmond speelt Steffie, de half vis, half luiaard waar luiaard Sid stapelverliefd op wordt. Presentator Jack van Gelder verzorgt de stem van Milton, de vader van Sid.

Eerder werd al bekend dat ook de stemmen van Froukje de Both, Ernst Daniel Smidt, Carlo Boszhardt en Loek Beernink te horen zijn in de film.

In Ice Age 4: Continental Drift raken hoofdpersonages Sid, mammoet Manny en sabeltandkat Diego verstoken op een losgeslagen ijsschots. Om de kudde en hun families terug te vinden, zetten ze een epische overzeese zoektocht op touw. Daarbij moeten de drie het niet alleen opnemen tegen de elementen, maar ook tegen zeemonsters en piraten.

Ice Age 4: Continental Drift draait vanaf 30 juni in de Nederlandse bioscopen, ook in 3D.


Pardoel en Van Lexmond in Nederlandse Ice Age 4 (Foto: Novum)

Stuksprijs JSF iets gestegen

De stuksprijs van de JSF is licht gestegen. De prijs van een exemplaar van de beoogd opvolger van de F-16 bedraagt nu 61,5 miljoen euro, staat in een voortgangsrapportage die het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Vorig jaar moest nog 60,4 miljoen euro worden neergeteld. De prijsstijging valt lager uit, omdat wordt gerekend met een gewijzigde dollarkoers.

Bij een ongewijzigde koers was de rekening uitgekomen op 67,7 miljoen. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) meldde dit voorjaar al dat de JSF flink duurder zou worden. De prijsstijging wordt vooral veroorzaakt doordat een aantal landen hun bestellingen hebben verschoven naar latere jaren.

De bewindsman heeft nu de gevolgen voor de Nederland in kaart laten brengen. Voor de aankoop van 85 toestellen heeft het ministerie van Defensie 4,5 miljard euro gereserveerd. Mocht Nederland besluiten de JSF, ook wel F-35 Lightning II genoemd, aan te schaffen, dan zal het aantal exemplaren flink omlaag moeten. Zou Nederland 85 toestellen willen kopen, dan is een investering van 7,5 miljard nodig.

De ontwikkeling van de JSF werd de afgelopen jaren geplaagd door problemen. Reden voor de Amerikaanse regering om het programma kritisch tegen het licht te houden, wat resulteerde in een nieuwe opzet. Het kabinet is hier tevreden over. "Nog niet alle problemen zijn opgelost, maar het programma zit op het goede spoor", stellen Hillen en zijn collega van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA).

Tot nu toe zijn alleen twee testtoestellen aangeschaft. Het eerste daarvan wordt in september afgeleverd. Het volgende kabinet moet besluiten of de JSF de F-16 daadwerkelijk gaat vervangen. Het huidige jachtvliegtuig blijft in elk geval drie jaar langer doorvliegen dan gepland.


Stuksprijs JSF iets gestegen (Foto: Novum)

Bouwfonds ziet geen lucht meer in woningmarkt

De verkoopprijzen van woningen in stedelijke regio's in Frankrijk, Duitsland en Nederland ontlopen elkaar niet veel. Dat blijkt uit woensdag gepresenteerd onderzoek van projectontwikkelaar Bouwfonds. Volgens Bouwfonds-directeur Walter de Boer betekent dit dat van een luchtbel op de Nederlandse woningmarkt geen sprake is.

Eengezinswoningen in de regio Utrecht kosten gemiddeld 320 duizend euro, ongeveer evenveel als in de regio's Düsseldorf en Keulen. De prijzen in Nijmegen liggen met 256 duizend euro rond het niveau van die in het Franse Montpellier of Münster in Duitsland.

Dat de huizenprijzen in Nederland in tegenstelling tot de Franse en Duitse dalen, moet volgens Bouwfonds, een dochter van de Rabobank, dan ook niet als een correctie worden gezien. "De prijsdaling wordt veroorzaakt door de crisis op de hypotheekmarkt," denkt ook directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw Taco van Hoek.

Doordat Nederlandse banken de leencriteria afgelopen jaar flink hebben aangescherpt, worden er veel minder hypotheken verstrekt. Nederlanders zijn daarvoor extra kwetsbaar omdat ze relatief weinig eigen geld in een woning stoppen en een zo hoog mogelijke lening willen vanwege de hypotheekrenteaftrek.

Als gevolg van de strengere criteria is de vraag naar woningen gedaald, en daarmee ook de prijs. "Bovendien is de hypotheekrente het afgelopen jaar in Nederland gestegen, terwijl die in andere landen juist is gedaald", constateert Bouwfonds-directeur De Boer. "Ook daardoor kunnen mensen in Nederland minder geld lenen."

Platini: "Bij racisme wedstrijd staken"

UEFA-baas Michel Platini zou bij racistische uitlatingen van toeschouwers graag zien dat arbiters het duel staken. "Dat is denk ik de beste manier om racisme te bestrijden." In gesprek met BBC Sport neemt Platini nog maar eens stelling tegen racisme. "Scheidsrechters kunnen de wedstrijd beëindigen. Ze hebben die bevoegdheid in een geval van racisme."

Dat spelers zelf het veld aflopen, zoals Mario Balotelli aankondigde te doen, is niet de bedoeling. "Een speler - meneer Balotelli - is de scheidsrechter niet. De arbiter neemt de beslissing. Als Balotelli van het veld loopt krijgt hij een gele kaart."

Volgens sommigen zouden racistische uitbarstingen de reputatie van Platini kunnen schaden, maar daar wil de Fransman niets van weten. "Is dat een grap? Denken jullie dat ik verantwoordelijk ben voor de racisten in Europa? Het is mijn verantwoordelijkheid om regels te veranderen, initiatieven als 'You're Fair' en 'Never Again' te steunen. We doen veel tegen racisme, maar ik ben niet verantwoordelijk voor de maatschappij."

"Er zijn problemen geweest met het organiseren van dit EK omdat Polen en Oekraïne nog nooit zo'n groot evenement hebben gehouden. Het was een grote uitdaging voor deze landen en de UEFA, we hebben ons best gedaan. Racisme is er niet alleen in Polen en Oekraïne, nationalisme neemt toe in heel veel landen."

Fiscus voorkomt 38 miljoen aan onterechte teruggave

De Belastingdienst en de fiscale opsporingsdienst FIOD hebben in de eerste vier maanden van dit jaar voorkomen dat 38 miljoen euro aan belastinggeld ten onrechte is uitgekeerd. Dat schrijft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) woensdag in de tiende halfjaarsrapportage Belastingdienst.

Weekers geeft aan steeds meer 'aan de poort' te willen controleren of aanvragen voor belastingteruggave juist zijn. Daarvoor werd de afgelopen maanden de beschikbare informatie volgens de staatssecretaris 'steeds slimmer' ingezet.

Zo werden ruim 130 duizend nieuwe toeslagaanvragen gecontroleerd op basis van actuele informatie. Ook werden 39 duizend ongebruikte btw-nummers uit de roulatie gehaald, zodat hiermee geen btw-teruggaaf aangevraagd kan worden. Daarnaast werden 26 duizend btw-nummers gemonitord om misbruik te voorkomen.

Uit het rapport blijkt dat 206 ondernemingen moesten opdoeken vanwege zogeheten intracommunautaire btw-fraude. Om deze belastingfraude met verschillende Europese bankrekeningen tegen te gaan werd ruim vierhonderd keer informatie uitgewisseld met buitenlandse belastingdiensten. De Nederlandse Belastingdienst kreeg ruim zevenhonderd verzoeken van buitenlandse collega's om op hun beurt informatie te verstrekken.

[RG] Junior De Vroome in kwartfinale

Max de Vroome heeft woensdag de kwartfinale bereikt van het jongenstoernooi op Roland Garros. De 18-jarige Nederlander was in de derde ronde de Braziliaan Gabriel Friedrich met 6-4 en 6-3 de baas. De als achtste geplaatste Amerikaan Mitchell Krueger is zijn tegenstander bij de laatste acht.

In het rolstoeltoernooi voor de vrouwen bereikt Esther Vergeer eenvoudig de halve finale. De nummer één van de wereld was met 6-3, 6-0 te sterk voor Yui Kamiji uit Japan. Vergeer speelt nu tegen Sharon Walraven. Zij was in een Nederlands onderonsje Marjolein Buis met 7-6 (1) en 6-3 de baas.

Ook de andere halve finale gaat tussen twee Nederlandse vrouwen. Aniek van Koot (2) versloeg haar Belgische bijna-naamgenote Annick Sevenans met 6-0 en 7-5. Jiske Griffioen overklaste Sabine Ellerbrock uit Duitsland: 6-0 en 6-3.

Bij de mannen is de Ronald Vink de enige overgebleven Nederlandse rolstoeltennisser in het Bois de Boulogne. Hij klopte landgenoot Robin Ammerlaan met tweemaal 6-2 en speelt nu tegen de Fransman Stépghane Houdet (2). Maikel Scheffers, de nummer een van de plaatsingslijst, ging al in de eerste ronde onderuit. Shingo Kunieda uit Japan was met 6-2, 6-7 (1) en 6-4 te sterk.

Nederland neemt leiding antipiraterijmissie Somalië

Commandeur Ben Bekkering heeft het commando overgenomen van de antipiraterijmissie van de NAVO in de wateren rond Somalië. De operatie stond het afgelopen halfjaar onder Turkse leiding. Woensdag is het commando overgedragen aan Bekkering, meldt het ministerie van Defensie.

Bij de overdracht in de haven van Jeddah in Saudi-Arabië zei Bekkering dat het afgelopen halfjaar succesvol is geweest. "De piraten zien steeds minder kans vanaf de kust te opereren en te jagen op schepen." Volgens de commandeur kan echter nog niet op de lauweren worden gerust. "Het is mijn taak ervoor te zorgen dat we in samenwerking met al onze partners in de regio een maximaal effect blijven bereiken in de strijd tegen de piraterij."

Nederland doet sinds 2008 mee aan de missie. De vloot gaat de komende maanden patrouilleren in de Golf van Aden en rond de Hoorn van Afrika. Ook het Nederlandse fregat Hr. Ms. Evertsen wordt daarbij ingezet.


Nederland neemt leiding antipiraterijmissie Somalië (Foto: Novum)

Mathijsen niet tegen Denemarken

Joris Mathijsen zal de eerste wedstrijd van het Nederlands Elftal op het Europees Kampioenschap moeten missen. De centrale verdediger herstelt niet snel genoeg van een hamstringblessure om zaterdag tegen Denemarken aan te kunnen treden.

Volgens Bert van Marwijk is het zelfs nog niet zeker dat Mathijsen de andere duels gaat halen. 'Ik wil de komende dagen eerst kijken hoe het met hem gaat', liet de bondscoach weten. 'Tot 24 uur voor het eerste groepsduel kan ik eventueel nog een vervanger voor Joris oproepen. Dat zou dan iemand worden die op dit moment niet in training is. Ik kan ook nog een speler van Jong Oranje oproepen.'

Mathijsen trainde gisteren voorzichtig met de groep mee, maar werkte vandaag weer een individueel programma af. Van Marwijk verwachtte dat de verdediger vanaf morgen weer gewoon mee kon trainen. 'Maar dat is helaas niet mogelijk', legde hij uit. 'Hoe het komt dat we zo positief zijn geweest? Ik weet het niet, het is niet anders.'

Ron Vlaar en Wilfred Bouma lijken de belangrijkste gegadigden om Mathijsen centraal achterin te vervangen. De bondscoach lijkt vooralsnog voor de Feyenoorder, die afgelopen zaterdag zijn eerste interlandgoal maakte, te kiezen. 'Ik zit rustig op de bank als Ron speelt', liet Van Marwijk toen optekenen.

[RG] Nadal naar halve finale

Rafael Nadal heeft de halve finale van Roland Garros bereikt. De Spaanse titelfavoriet was in een boeiende wedstrijd op het Franse gravel zijn landgenoot Nicolás Almagro de baas: 7-6 (4), 6-2 en 6-3. 

Nadal en Almagro hadden tot de laatste zestien nog geen set verloren en ook de eerste in de kwartfinale ging gelijk op. Beide spelers behielden relatief gemakkelijk hun servicegames, zodat een tiebreak uitkomst moest bieden. Almagro kwam van een 5-1 achterstand nog knap terug naar 5-4, maar moest toen toch zijn meerdere erkennen in de nummer twee van de wereld. 

In de tweede en derde set begon Almagro (ATP-13) slordiger te spelen, waardoor hij op een totaal van 44 onnodige fouten uitkwam. Mede daardoor kwam Nadal niet meer in de problemen. De Spanjaard speelt in de halve finale tegen de winnaar van het duel tussen Andy Murray en David Ferrer. 

Breivik: aanklager wil me belachelijk maken

De Noorse aanslagpleger Anders Behring Breivik wilde woensdag geen vragen beantwoorden over de computergame World of Warcraft. Hij had het gevoel dat de aanklager hem belachelijk wilde maken.

Breivik zei eerder dat hij in 2006 een jaar vrij had genomen om zich volledig te storten op de game. Vervolgens zou hij zich vanaf 2007 fulltime hebben gestort op het schrijven van een manifest, waarin hij de ideologie achter zijn aanslagen uiteenzette. De rechters kregen woensdag bewijs voorgeschoteld waaruit bleek dat Breivik pas enkele maanden voor de aanslagen van 22 juli was gestopt met gamen.

De aanklager wilde vragen stellen over deze mogelijke tegenstrijdigheden in Breiviks verklaringen om te achterhalen of hij wel bij zijn verstand is.

Breivik: aanklager wil me belachelijk maken
Breivik: aanklager wil me belachelijk maken (Foto: ANP)

Trio in cel na grap met bivakmuts op benzinestation

Een man uit Gouda heeft dinsdagnacht met een bivakmuts rondgelopen bij een benzinestation langs de A12 bij Reeuwijk. Het bleek om een grap te gaan, maar de man en zijn twee kompanen hebben wel een nacht in de cel doorgebracht. De politie wil benadrukken dat het om een zeer misplaatste grap gaat.

Een getuige belde de politie, die met veel eenheden uitrukte naar benzinestation De Andel. Toen de agenten arriveerden, was de man net met twee andere mannen in een auto gestapt. Het trio werd aangehouden en in de auto werd een bivakmuts gehouden.

De drie mannen van 19 en 20 jaar uit Gouda vertelden tijdens het verhoor dat een van hen voor de grap een bivakmuts had opgezet, maar dat hij die weer had afgedaan toen ze het pompstation binnengingen. Beelden van de beveiligingscamera's in het pompstation bevestigen dat verhaal. De drie zijn woensdagmiddag weer vrijgelaten.

The Hobbit: productievideo #7

Regisseur Peter Jackson heeft een nieuwe productievideo voor het Hobbit-tweeluik online geplaatst. De video is de zevende in een serie die de traditie van de behind the scenes video's van de Lord of the Rings-films voortzet.

De video, die bijna een kwartier duurt, laat het één en ander zien van het Stone Street studiocomplex in Wellington, waar de twee Hobbit-films worden opgenomen en waar Jackson eerder de Lord of the Rings-trilogie en King Kong opnam. Getoond worden studio's, sets en veel crewleden, waarmee een beeld wordt geschapen van de omvang van een dergelijk filmproject. Ook castleden komen langs, zoals Jekylls James Nesbitt en een bekende elf...

The Hobbit, het boek van J.R.R. Tolkien, wordt verfilmd in twee delen die in december van dit en december van volgend jaar uitkomen. Deel 1, The Hobbit: An Unexpected Journey, wordt verwacht op 13 december.

Tot zes jaar geëist tegen Aziatische bendeleiders

Tegen twee mannen die leiding gaven aan een in Den Haag actieve Aziatische criminele organisatie zijn woensdag gevangenisstraffen van vier en zes jaar geëist. De bende van de mannen uit Singapore van 41 en 43 jaar leende geld uit tegen woekerrentes en gebruikte geweld tegen klanten.

De criminele organisatie, bestaande uit acht Aziatische mannen tussen de 22 en 44 jaar, heeft tussen januari 2009 en augustus vorig jaar meer dan vierhonderd leningen verstrekt met rentes vanaf twintig procent per zes weken, aldus het functioneel parket van het OM. De mannen leenden vanuit hun kantoor in het Haagse Chinatown vooral geld aan Aziatische klanten en mensen zonder verblijfsvergunning.

Wie het geld niet op tijd terugbetaalde, werd bedreigd en mishandeld. "Ik heb een vrouw geslagen totdat haar mond ging bloeden", verklaarde de 43-jarige verdachte woensdag. De bende wordt ook verdacht van wietteelt, witwaspraktijken en bezit van vuurwapens.

Het OM hechtte bij het tot stand komen van de strafeis voor de bendeleiders met name aan de kwetsbare positie van hun slachtoffers. Ook het risico op brand door de marihuanateelt en een geweldsdelict dat samenhing met de softdrugspraktijken speelden een belangrijke rol voor justitie.

Eerder deze week eiste het OM al celstraffen tussen een en twee jaar voor vier verdachten tussen de 38 en 44 jaar. Donderdag staan de laatste twee bendeleden, van 22 en 24 jaar, voor de rechter.

Frankrijk verlaagt pensioenleeftijd voor sommigen

De Franse regering wil de pensioenleeftijd voor sommige mensen verlagen van 62 naar 60 jaar. Dat is woensdag bekendgemaakt. De vorige regering, van Nicolas Sarkozy, had de pensioenleeftijd juist verhoogd van 60 naar 62 jaar.

De maatregel is onder meer gericht op mensen die al sinds hun 18e of 19e werken. Eind juni wordt de laatste hand gelegd aan het wetsvoorstel, dat in november van kracht moet worden. In veel andere Europese landen wordt juist gesproken over een verhoging van de pensioenleeftijd.

De regering wil de kosten die het voorstel met zich meebrengt opvangen met een kleine verhoging van de loonbelasting.

Van Aartsen vindt rellen Den Haag onacceptabel

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen noemt het gedrag van de relschoppers in het Haagse Laakkwartier van dinsdagavond 'onacceptabel'. Van Aartsen zei dat woensdagmiddag tijdens een vergadering van de Haagse gemeenteraad, meldt zijn woordvoerder.

De politie heeft volgens Van Aartsen (VVD) dinsdag 'doortastend opgetreden' tegen omstanders die voor onrust zorgden bij de arrestatie van een verdachte van een schietpartij in de Hildebrandstraat. Ruim vijftig relschoppers bekogelden agenten met vuurwerk en stenen. Wat de burgemeester betreft worden de raddraaiers die de politie belaagden snel opgepakt.


Van Aartsen vindt rellen Den Haag onacceptabel (Foto: Novum)

Zware stalen plaat valt op man in Lochem

Een 45-jarige man uit Lochem is woensdagmiddag onder een omvallende stalen plaat van duizenden kilo's terechtgekomen. Hij raakte zwaargewond en is nadat collega's hem met hulp van de brandweer hadden bevrijd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht.

Het ongeluk gebeurde even voor 15.30 uur in een bedrijf aan de Kwinkweerd in de Gelderse plaats. Hoe de plaat kon omvallen wordt onderzocht door de Arbeidsinspectie en de politie. Het geschrokken personeel kan een beroep doen op slachtofferhulp, laat de politie weten.

PS Store Update is mager

De Europese PlayStation Store heeft een update gekregen alleen is er dit keer niet zo heel veel content vanwege de drukke dagen tijdens de E3. Bekijk de beschikbare content met prijzen hieronder.

PS3 Games

FIFA 12 en UEFA EURO 2012 Bundle €59.99
Virtua Fighter 5 Final Showdown €12.99
Virtua Fighter 5 Final Showdown Complete Edition €24.99
Who Wants To Be A Millionaire? Football Bundle €11.99

PS2

Shellshock Nam ’67 €6.99

minis

Farm Frenzy Pizza Party €3.99

PS3 DLC

Atelier Meruru: The Apprentice Of Arland
Hanna €3.99

Dragon’s Dogma

From A Different Sky – Part 3 €0.99

Dynasty Warriors 7

Original Costume Pack 6-9 €4.99 (per DLC)

Rock Band Network

Desconocido (€0.79)
The Devil’S In The Details (€1.49)
The Fall Of Psilanthropy (€0.79)
In A Hurricane (€0.79)
Martyr To Science (€1.49)
Riddle Me This (€0.79)
Examination (€1.49)
Half Cab (€0.79)
Apology Rejected (€1.49)

Rock Band 3

Bullet For My Valentine Pack 01 (€3.99)
DOG DAYS ARE OVER (€1.49)
I Am S/H(Im)E[R] As You Am S/H(Im)E[R] As You Are Me And We Am I And I Are All Our Together (€0.79)
Power And The Passion (€1.49)
Scream Aim Fire (€1.49)
Tears Don’t Fall (€1.49)
Teen Angst (What The World Needs Now) (€1.49)
Your Betrayal (€1.49)

Ridge Racer – x2 DLC (€1.49 - €2.49)

Soul Calibur V – x2 DLC (€1.99 - €2.49)

Street Fighter X Tekken – x12 DLC (gratis - €17.99)

Virtua Fighter 5: Final Showdown (€4.49 - €12.99)

Avatars

The Studio Avatars (€0.25 - €0.99)

IJshockeylegende Krutov (52) overleden

De Russische ijshockeylegende Vladimir Krutov is woensdag bezweken aan een maagbloeding. Hij is 52 jaar geworden. Krutov veroverde in 1984 en 1988 olympisch goud met Rusland. Hij vormde bij de nationale ploeg de zogenoemde KLM-aanvalslinie met Igor Larionov and Sergei Makarov.

Krutov, die met zijn land vijf wereldtitels won, was een van de eerste Russen in de Amerikaanse competitie NHL. Na een seizoen bij Vancouver Canucks keerde hij echter met heimwee terug naar Europa. Hij speelde het grootste gedeelte van zijn carrière voor CSKA uit Moskou.


IJshockeylegende Krutov (52) overleden (Foto: Novum)

Dragon Quest blijft populair in Japan

Dragon Quest Monsters Terry’s Wonderland 3D is in Japan uitgekomen vorige week en dat is ook te zien aan de verkoopcijfers. De game komt binnen op nummmer één en het aantal verkochte 3DS'en zijn verdubbeld in een week tijd.

Bekijk hieronder de top twintig softwareverkopen met tussen haakjes de totale aantal verkopen.

[3DS] 01. Dragon Quest Monsters Terry’s Wonderland 3D (Square Enix, 05.31.2012): 513,183 (New)
[PS3] 02. Dragon’s Dogma (Capcom, 05.24.2012): 82,985 (385,025)
[3DS] 03. Mario Tennis Open (Nintendo, 05.24.2012): 41,479 (143,124)
[WII] 04. Mario Party 9 (Nintendo, 04.26.2012): 19,627 (400,390)
[3DS] 05. Guild 01 (Level-5, 05.31.2012): 14,790 (New)
[PS3] 06. Fist of the North Star Pachislot (Sega, 05.31.2012): 13,758 (New)
[3DS] 07. Super Mario 3D Land (Nintendo, 05.24.2012): 10,018 (1,605,114)
[PSP] 08. Soukoku no Kusabi Hiiro no Kakera 3 Ashita e no Tobira (Idea Factory, 05.31.2012): 10,008 (New)
[3DS] 09. Fire Emblem Awakening (Nintendo, 04.19.2012): 9,654 (400,999)
[3DS] 10. Mario Kart 7 (Nintendo, 12.01.2011): 7,771 (1,728,338)
[3DS] 11. Dangerous Love Investigation Room (Quinn Rose, 05.31.2012): 7,349 (New)
[3DS] 12. Monster Hunter 3G (Capcom, 12.10.2011): 7,001 (1,465,659)
[PSP] 13. Uta no Prince Sama Debut (Broccoli, 05.24.2012): 5,445 (66,821)
[3DS] 14. Mario & Sonic at London Olympics (Nintendo, 03.01.2012): 4,374 (176,356)
[360] 15. Dragon’s Dogma (Capcom, 05.24.2012): 4,372 (33,397)
[WII] 16. Wii Sports Resort (Nintendo, 11.10.2010): 4,201 (953,286)
[PSP] 17. BlazBlue Continuum Shift Extend (Arc System Works, 05.31.2012): 3,982 (New)
[3DS] 18. Kid Icarus Uprising (Nintendo, 03.22.2012): 3,974 (284,552)
[PSP] 19. Tsuyokiss 3rd Term Portable (Net Revo, 05.31.2012): 3,376 (New)
[PSP] 20. My Sister Can’t Possibly Be This Cute Portable Can’t Possibly Be Continuing (Namco Bandai, 05.17.2012): 3,216 (63,144)

Hieronder de hardwarecijfers met tussen de haakjes de cijfers van vorige week.

1. 3DS: 101,075 (55,212)
2. PS3: 14,799 (14,771)
3. PSP: 10,547 (10,617)
4. PSV: 7,551 (6,675)
5. Wii: 5,825 (6,149)
6. X360: 2,719 (3,069)
7. PS2: 1,106 (1,027)
8. DSi LL: 665 (628)
9. DSi: 379 (431)

Slechte E3 geen goed nieuws voor Nintendo

De presentatie van Nintendo tijdens de E3 van dit jaar was volgens veel gamers en fans een grote teleurstelling. Het resultaat hiervan liet niet lang op zich wachten: aandelen van de gamegigant zijn met 1,8% gedaald in de afgelopen dagen. Hier staat wel tegenover dat de aandelen 3% waren gestegen in aanloop naar de E3.

Nintendo maakt zich nog niet veel zorgen. Ze geven aan dat de nieuwe console tijd nodig heeft om het vertrouwen te winnen van de consument. "The device has to win support from within the family. So we have to show the benefits of the Wii U device from different angles in order to reach the mother, the father and the children."


Mists of Pandaria brengt veel PVP

Blizzard heeft op hun website aangegeven dat ze nog nooit zoveel PVP als nu gaan toevoegen bij Mists of Pandaria. Er zullen in de uitbreiding twee nieuwe battlegrounds en een nieuwe arena toegevoegd worden. Daarnaast komen er ook enkele andere veranderingen.

Blizzard wil met de nieuwe content meer mensen richting de Player vs Player-servers brengen. Maar Blizzard geeft aan dat ze niemand gaan dwingen om dat te doen, mensen houden zelf de keuze wat ze willen. De Black Market Auction House die toegevoegd wordt aan het spel zal op een PVP-locatie komen op PVP-servers, niet in veilige gebieden. Dit zorgt voor extra spanning voor mensen die er gebruik van willen maken.

Blizzard is ook nog aan het kijken of ze de verdedigers van bepaalde steden in PVP-servers wat kunnen afzwakken en de respawntijden wat kunnen verlengen. Daarnaast wordt er nog gekeken naar een voorwerp dat er voor moet zorgen dat spelers op de grond makkelijker spelers in de lucht van hun mount af kan halen.

Lees meer over toekomstige veranderingen op de website van World of Warcraft.

Meer nieuws over prijsverlaging Vita

Sony Worldwide heeft vandaag meer nieuws uitgebracht over een eventuele prijsverlaging voor de Vita: die komt er namelijk niet. Verwacht werd dat Sony tijdens de E3 een aankondiging zou doen over een prijsverlaging gezien de slechte resultaten. Maar helaas, voorlopig moeten we het nog doen met de huidige prijs. 

“From the value for money standpoint, we think we have a good price for what the system is. And our priority is to achieve the potential through more games and services. Of course people who are looking to buy are also talking about the price of PS Vita, especially when they have to buy a memory card as well. That’s something we have to spend time to cost reduce and address in the future. But now, our laser focus is to increase the content and to realise the potential of the system.”


Angry Birds doet het nog steeds goed

Rovio bracht een tijd geleden Angry Birds Space uit waarbij de game een nieuw element introduceerde: het gebrek aan zwaartekracht. FOK!games gaf de game vier sterren en kennelijk zijn wij niet de enige die de game goed vonden. Rovio heeft namelijk bekendgemaakt dat game tot op heden 100 miljoen keer is verkocht.

De game is pas 76 dagen uit en nu al staat de teller op 100 miljoen downloads. Eerder werd ook al verteld dat de reeks in zijn geheel al één miljard downloads heeft opgeleverd op alle platformen. Dat heeft het bedrijf een omzet van 100 miljoen dollar opgeleverd. Rovio zit niet stil en heeft aangegeven bezig te zijn met enkele zaken, waaronder nieuwe games en een animatieserie.

“We have a few games coming up including a new game outside of the Angry Birds family. Our animation studio is working on Angry Birds animation series which will come out later this year."


Gewonden bij inval in islamitische school in Xinjiang

Bij een politie-inval in een illegale islamitische school in de Oeigoerse Chinese regio Xinjiang zijn woensdag twaalf kinderen gewond geraakt. De Chinese staatspers meldde dat de kinderen brandwonden opliepen toen personeel van de school explosieven tot ontploffing bracht om de politie te verjagen. Volgens een organisatie van Oeigoerse bannelingen werden de verwondingen veroorzaakt door traangas, dat de politie afschoot. Ook twee personeelsleden van de school en drie agenten raakten gewond.

Religieuze scholen zijn in China niet toegestaan, op een klein aantal overwegend universitaire staatsopleidingen na. Met name in Xinjiang worden ondergrondse islamitische scholen de laatste tijd aangepakt. Vorige maand nog werden negen mannen wegens hun betrokkenheid bij islamitisch onderwijs veroordeeld tot gevangenisstraffen die varieerden van zes tot vijftien jaar.

Eerste trailer voor Devil Summoner: Soul Hackers gereleased

Altus heeft eerder deze week bekendgemaakt in de Famitsu dat er een remake van Devil Summoner: Soul Hackers voor de Nintendo 3DS komt. De remake, die eerst op de PlayStation 1 en Sega Saturn verscheen, zal snellere laadtijden hebben, meerdere gevechtsanimaties en bevat de stemmen halve cast van Final Fintasy XIII

Bekijk hieronder de eerste trailer. Devil Summoner: Soul Hackers komt uit op 30 augustus in Japan.

Rechtse terroristen opgepakt in Duitsland

De Duitse politie heeft woensdag twee neonazi's opgepakt, die een terreurdaad zouden beramen. Tien gebouwen zijn doorzocht. Agenten hebben vuurwapens, munitie en steekwapens in beslag genomen. Dat heeft justitie in de oostelijke deelstaat Thüringen woensdag gemeld. Wat het doelwit van de extreem rechtse mannen was en hoe concreet hun plannen waren, is nog niet bekend.

Vorig jaar ontmantelde de politie in Thüringen een ultrarechtse terreurgroep, de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU). Die zou tussen 2000 en 2006 tien mensen hebben vermoord. Of de twee woensdag gearresteerde mannen banden met de NSU hadden, is niet bekend.

SimCity Social komt naar Facebook

Je hoeft binnenkort geen Foursquare meer te gebruiken om op Facebook ergens burgemeester van te worden. Met SimCity Social kun je op Facebook burgemeester worden van je eigen stad.

“Facebook gamers have been waiting a long time for the original and best city-building game to come to the platform,” aldus Jami Laes, Vice President van Global Studios for Playfish. “This isn’t your typical drag and drop city-building game. Players don’t just build a city – they choose the kind of city they want and watch its soul come to life as it grows and reacts to their decisions. With SimCity Social, we’ve taken the best in social gaming design and married it with unprecedented depth to create an all-new deeply social experience.”

“Over the years EA has continued to bring major brands such as The Sims to Facebook," aldus Sean Ryan, manager van Games Partnerships op Facebook. “SimCity Social is a great addition, and we look forward to another high quality game becoming available to the hundreds of millions of people who play games on Facebook each month.” 

In SimCity Social kunnen spelers zelf beïnvloeden hoe hun stad zich ontwikkelt. Als burgemeester zijnde moeten spelers gebeurtenissen zoals brand, milieuvervuiling en misdaad in hun stad proberen op te lossen of te voorkomen. Net als bij de Sims Social zal ook hier samen spelen met vrienden een belangrijke rol spelen. Deze keer zul je hen niet enkel kunnen bezoeken of gebruiken om een opdracht te voltooien, maar kun je vriendschappen sluiten met steden van vrienden waardoor samenwerking mogelijk is. op www.facebook.com/simcitysocial kun je een voorproefje van de game bekijken. De pagina 'liken' geeft je in-game items bij de launch van het spel.

SimCity

Kabinet ondertekent SP-wet alsnog

Het kabinet is bereid om een initiatiefwet van de SP die is aangenomen door de Eerste en de Tweede Kamer alsnog te ondertekenen. Dat zei demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Zij wilde eerst advies inwinnen bij de EU, maar ziet daar nu van af.

De wet waardoor gemeenten de thuiszorg niet langer hoeven aan te besteden, werd in april goedgekeurd door de Eerste Kamer. Het kabinet heeft de wet echter nog niet van een handtekening voorzien, waardoor het voorstel nog niet in werking kan treden. Veldhuijzen van Zanten zei dat de wet strijdig zou kunnen zijn met Europese regelgeving.

Dat standpunt stuitte bijna Kamerbreed op onbegrip. SP-Kamerlid Renske Leijten noemde de gang van zaken en zeer ongepast. "Als de wet is aangenomen kunt u niet uw eigen mening nog proberen door te drukken." Het is gebruikelijk dat advies wordt ingewonnen tijdens het wetgevingsproces en niet daarna, zei Tamara Venrooy (VVD). "Waarom zegt u niet gewoon dat u het een slechte wet vindt en daarom niet tekent."

Alleen Veldhuijzens' eigen CDA vond de gang van zaken verdedigbaar. Hier is juist sprake van 'uiterste democratie' want het gaat om een 'extra zorgvuldigheidsstap', betoogde Sabine Uitslag. "Ik kan me niet voorstellen dat de SP en al deze partijen deze stap willen overslaan."

De staatssecretaris sprak tegen dat zij zich onparlementair opstelt, hoewel zij ook geen 'stempelkussen' is. Het inwinnen van advies hoort bij een zorgvuldige afwikkeling van de aangenomen wet, omdat er tegenstrijdigheden in zouden zitten. Zij toonde zich echter bereid de wet alsnog te ondertekenen, als de Kamer geen heil ziet in het extra advies.

Het debat kwam abrupt tot een einde toen dat gebeurde. Leijten vroeg namens een ruime meerderheid aan de bewindvrouw om de adviesaanvraag in te trekken en de wet alsnog te tekenen. Veldhuijzen antwoordde instemmend. "Dan zijn we nu klaar."

Gemeenteraad Maastricht eist meer blauw op straat

Een meerderheid van de Maastrichtse gemeenteraad eist meer blauw op straat. De invoering van de wietpas heeft voor een groeiend aantal drugshandelaren in het centrum van de stad gezorgd, stellen onder meer PvdA, D66, GroenLinks en SP woensdag.

In de wijken Witte Vrouwenveld, Mariaberg, Daalhof en De Heeg en de buitenwijken is volgens de partijen de drugsoverlast gegroeid door de wietpas. "Er is nu feitelijk geen plek in de stad te vinden waar geen drugshandelaar aanwezig is", menen ze. Ook zijn de partijen niet blij met het feit dat het drugsmeldpunt vergeleken met vorig jaar rond deze tijd zes keer vaker is gebeld.

De wietpas zet de veiligheid en leefbaarheid in de buurten van Maastricht volgens de gemeenteraad ernstig onder druk. Ook zouden agenten nu minder kordaat optreden dan net na de invoering van de pas het geval was.

De partijen willen de veiligheid en leefbaarheid met meer politie op straat weer garanderen. "Nu minister van Justitie Ivo Opstelten niet voornemens is de wietpas van tafel te halen, en onverkort vasthoudt aan deze symboolpolitiek, eisen we meer blauw op straat."

Burgemeester Onno Hoes liet vorige week weten dat het aantal coffeeshopbezoekers uit het buitenland in Maastricht beduidend is afgenomen. Ook meent hij dat de aanpak van sofdrugshandel op de Maastrichtse straten 'beheersbaar' is.

Sinds 1 mei mogen coffeeshops in Zeeland, Limburg en Noord-Brabant alleen nog softdrugs verkopen aan leden. Klanten moeten een wietpas aanvragen. Volgend jaar moet de wietpas landelijk worden ingevoerd.

Boasson Hagen sprint naar ritzege in Dauphiné

Edvald Boasson Hagen heeft in het Criterium du Dauphiné de enige kans voor sprinters met beide handen aangegrepen. De Noorse renner van Sky liet in de 167 kilometer lange derde etappe van Givors naar La Clayette de Duitser Gerald Ciolek (Omega Pharma) en de Sloveen Borut Bozic (Astana) achter zich in de massasprint.

Philippe Gilbert deed met nog anderhalve kilometer te gaan een vergeefse poging om een massasprint te voorkomen. Eerder was een lange vlucht van de Spanjaarden Luis Angel Mate en Egoi Martinez tot een einde gebracht.

Bradley Wiggins begint donderdag in de gele trui aan de 53,5 kilometer lange individuele tijdrit naar Bourg-en-Bresse. Cadel Evans volgt op slechts een seconde. Andriy Grivko staat op twee tellen derde.

OnLive start samenwerking met LG

Cloud gaming service OnLive zal gaan samenwerken met LG Electronics en dat deze E3 laten zien. De G2-serie televiesies, met Google TV, zullen de OnLive gaming service gaan ondersteunen. Enkel een controller is nodig om aan te slag te kunnen.

"It's always been our mission to make top-quality gaming accessible to everyone, everywhere," aldus CEO Steve Perlman. "OnLive adds no cost to LG Smart TVs, but delivers a full console-class experience. We're excited to make on-demand top-tier gaming an integral part of the living room entertainment system on LG's state-of-the-art TVs."

Toegang tot OnLive zal gratis zijn en men kan gratis demo's van 30 minuten spelen van alle beschikbare games. Om toegang te krijgen tot de volledige games is een abbonnement nodig. In de toekomst zal ook 3D-gamen ondersteund worden door middel van een gratis update.

"LG Google TV's superior performance, coupled with OnLive's innovative games-on-demand service, unleashes powerful new entertainment possibilities for gaming enthusiasts," aldus Georg Rasinski van LG Electronics. "Cloud gaming complements the virtually limitless content options already available through our exciting G2 series TVs."

Naast de samenwerking met LG is ook bekend gemaakt dat OnLive zijn browser gaming service heeft verbeterd en dat later dit jaar OnLive MultiView online zal gaan, waarmee spelers kunnen chatten en kijken wat andere mensen doen terwijl zij gamen, in single- of multiplayer.

"Gaming is increasingly social, and OnLive MultiView builds upon OnLive's exclusive massive spectating Arena to bring spectating right into your own gameplay, whether multiplayer or single player, with teammates or friends," aldus Perlman van OnLive. "What's more, because of the power of the OnLive Game Service platform, game developers have no additional work to enable their games for this unique and exciting capability."

Sinds de launch twee jaar geleden is de cloud service uitgebreid van negentien naar honderden games van meer dan zestig verschillende publishers. Het netwerk heeft miljoenen leden en zal binnenkort grote titels zoals Aliens: Colonial Marines, Darksiders II, Hitman: Absolution en South Park: The Stick of truth.

Onlive

Congo: 200 muitende militairen gedood

Het Congolese leger heeft zo'n tweehonderd soldaten gedood die zich in het oosten van het land bij een opstand hadden aangesloten. Dat heeft regeringswoordvoerder Lambert Mende woensdag gezegd.

Mende zei dat er ook grote hoeveelheden wapens zijn ingenomen bij een operatie die bedoeld was om de opstand van de militairen neer te slaan. Volgens Mende zit de gedeserteerde generaal Bosco Ntaganda achter de muiterij.

Het Internationaal Strafhof (ICC) wil al jaren dat Ntaganda, wiens exacte verblijfplaats onbekend is, wordt gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden. Ntaganda was ooit een berucht krijgsheer maar sloot zich in 2009 samen met zijn mannen na vredesonderhandelingen aan bij het Congolese leger. In april deserteerden hij en een deel van zijn mannen. Een nieuwe rebellengroep die in het gebied opereert zegt echter dat Ntaganda niet bij hen is.

Zombibi verkocht aan buitenland

De Nederlandse horrorkomedie Zombibi is verkocht aan een heel rijtje landen. De film met Gigi Ravelli, Yahya Gaier en Sergio Hasselbaink gaat draaien in Engeland, Duitsland, Zuid-Korea, Japan, Dubai, Saudi-Arabië en Rusland. Dat maakte distributeur A-Film woensdag bekend.

In de film stort een Russisch ruimtestation neer op Nederland, waarna zombies de boel overnemen. Een groepje jongeren zijn de enige overlevenden en moet zichzelf in leven zien te houden. De film van Martijn Smits en Erwin van den Eshof draaide begin dit jaar in de Nederlandse bioscopen.


Zombibi verkocht aan buitenland (Foto: Novum)

Dibi wil running mate worden van Sap

Tofik Dibi gaat voor de tweede plek op de lijst van GroenLinks. Hij wil running mate worden van Jolande Sap, zei hij woensdag nadat hij het referendum om het lijsttrekkerschap ruim had verloren.

Dibi feliciteerde Sap met de 'haast Oost-Europese uitslag'. Hij zei blij te zijn met het 'stevige mandaat' dat Sap nu heeft. De zittende partijleider kreeg 84 procent van de stemmen en Dibi twaalf.

De 31-jarige Dibi zei zich geen verliezer te voelen. "Ik heb gevochten voor mijn idealen, en dat wil ik voor GroenLinks blijven doen." Hij riep op tot 'verzoening' in de partij.

Sap bedankte de leden voor het vertrouwen dat ze kreeg. "Dat doet mij ontzettend goed", zei ze na de bekendmaking van de uitslag. "Dit is de bestendiging van onze koers van resultaatgerichte groene politiek", zei ze.

Sap zei tevreden terug te kijken op de debatten met Dibi en bedankte hem daarvoor. Ze zei te hopen dat Dibi de fractie blijft versterken, maar zweeg over Dibi's wens haar running mate te worden. "Dat is aan de leden." De 49-jarige Sap volgde in december 2010 Femke Halsema op als fractievoorzitter.

Van de ruim 25 duizend leden stemde bijna 57 procent. Om de uitslag van het referendum geldig te verklaren moest minstens dertig procent van de leden hun stem uitbrengen.

Warner schaakt scenarist voor Justice League

Warner Bros heeft scenarist Will Beall gecontracteerd voor het scenario van het superheldenepos Justice League. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

De langverwachte film met superhelden als Superman, Batman, Wonder Woman en Green Lantern is al meerdere keren afgeketst. De ene keer waren er moeilijkheden met het bijeenbrengen van een goede cast, dan weer met het schrijven van een goed script, dan weer met de financiën.

Beall is geen vreemde van filmstudio Warner. Hij schreef ook al het scenario van de misdaadfilm Gangster Squad met Sean Penn en Ryan Gosling, die in september uitkomt. Daarnaast is hij voor de productiemaatschappij bezig met een remake van Lethal Weapon en een remake van de sciencefictionthriller Logan's Run uit 1976.

Zeker nu concurrent Marvel wereldwijd binnenloopt met de superheldenfilm The Avengers, wordt de druk op Warner om een soortgelijk succes af te leveren met de dag groter. Het is dan ook de vraag of Beall moet worden benijd om zijn nieuwe klus. Grotere namen, zoals Mad Max-regisseur George Miller, beten hun tanden al stuk op Justice League.

Daarnaast hebben niet alle betrokken superhelden al een goed lopende filmreeks, zoals bij The Avengers wel het geval was. De film Green Lantern was vorig jaar een regelrechte flop en Wonder Woman en The Flash moeten nog eigen films krijgen. Ook wordt alles wat met Batman te maken heeft nog gezien als het territorium van regisseur Christopher Nolan met zijn succesvolle Dark Knight-trilogie.

Marvel heeft jaren de tijd genomen om alle films van hun helden, met name Iron Man, Thor, The Hulk en Captain America, uit te bouwen tot succesformules. Pas daarna werd de tijd rijp geacht om The Avengers in productie te nemen. Warner Bros heeft die luxe niet.

Vier jaar cel en tbs voor verkrachten tienermeisjes

Een 25-jarige man uit Amersfoort is veroordeeld tot vier jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten van twee tienermeisjes. Ook had hij kinderporno in zijn bezit.

De Amersfoorter nodigde de meisjes van destijds 13 en 15 jaar in 2010 en 2011 bij hem thuis uit en dwong ze seks met hem te hebben. De man zegt dat hij niet wist dat de meisjes minderjarig waren. Hij gaf toe seks te hebben gehad met een van de meisjes, maar volgens hem was dat vrijwillig. Een van de verkrachtingen legde hij op film vast.

De rechtbank in Utrecht legde de zwakbegaafde man naast een celstraf tbs met dwangverpleging op omdat hij niet behandeld wil worden. Daardoor is de kans dat hij zich nog een keer aan meisjes vergrijpt volgens deskundigen groot.

[RG] Kvitova qualifier Shvedova nipt de baas

Yaroslava Shvedova heeft in de kwartfinales van Roland Garros niet opnieuw voor een stunt kunnen zorgen. De Kazachstaanse qualifier werd door Wimbledon-winnares Petra Kvitova met moeite verslagen: 3-6, 6-2 en 6-4.

Shvedova was in de wedstrijd lang op weg naar een stunt en zo als eerste qualifier sinds lange tijd door te dringen tot de halve finales in Parijs. De nummer 142 van de wereld wist de eerste set te pakken en had in de derde een break voorsprong. Er leek net als in haar vorige partij tegen Li Na een stunt in te zitten.

Kvitova vocht zich echter terug in de partij en de Tsjechische profiteerde bij de stand van 5-4 in de laatste set van de zenuwen bij Shvedova. Hierdoor kon Kvitova doordringen tot de laatste vier. Ze zal nu spelen tegen Maria Sharapova die eerder op de dag Kaia Kanepi eenvoudig wist te verslaan.

Jon Favreau gevraagd voor Frankie Valli-film

Jon Favreau staat boven aan de lijst van regisseurs voor Jersey Boys. De film is gebaseerd op de musical Jersey Boys: The Story of Frankie Valli and the Four Seasons over de viermansformatie The Four Seasons en hun frontman Frankie Valli, allen afkomstig uit New Jersey. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Mocht Favreau voor Jersey Boys tekenen, dan wordt de film een grote trendbreuk met zijn vorige producties. De laatste paar jaar regisseerde hij vooral populaire popcornfilms als Iron Man, Iron Man 2 en Cowboys & Aliens.

The Four Seasons scoorde vooral in de jaren zestig en zeventig hits als Big Girls Don't Cry, December 1963 (Oh What a Night) en Rag Doll. De inmiddels 78-jarige Valli is ook bekend als soloartiest met onder meer Grease, de titelsong van de gelijknamige musical.

Wie er in de film gaan spelen is nog onbekend. Jersey Boys staat gepland voor 2014.


Jon Favreau gevraagd voor Frankie Valli-film (Foto: Novum)

Paul Giamatti slavenhandelaar in drama McQueen

Paul Giamatti gaat een slavenhandelaar spelen in het drama Twelve Years a Slave van Steve McQueen. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De film is gebaseerd op de gelijknamige autobiografie van Solomon Northrup uit 1853. Hij werd twaalf jaar lang gevangen gehouden op een katoenplukkerij in New Orleans.

Chiwetel Ejiofor speelt de hoofdpersoon en Giamatti is te zien als de man die de slaven in New Orleans ontvangt. Daarnaast zijn er rollen voor Michael Fassbender, Brad Pitt en Sarah Paulson. Het wordt de derde keer dat Fassbender en de Britse regisseur McQueen samenwerken. Vorig jaar leverden ze het seksverslavingsdrama Shame op.

De 44-jarige Giamatti heeft nog nooit met de regisseur, die in Amsterdam woont, samengewerkt. De acteur is vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen te zien in het drama Cosmopolis van David Cronenberg.

Twelve Years a Slave gaat deze maand in productie. Het is nog niet bekend wanneer de film in de bioscopen moet draaien.


Paul Giamatti slavenhandelaar in drama McQueen (Foto: Novum)

Vervolg op Prometheus nog niet zeker

Regisseur Ridley Scott en scenarist Damon Lindelof denken na over een vervolg op Prometheus, maar of die film er komt is nog allerminst zeker. "Vooralsnog weten we helemaal niet of er überhaupt een vervolgfilm komt of waar die precies over moet gaan", zegt Lindelof tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"We moesten met Prometheus een verhaal vertellen dat in principe compleet is", zegt de 39-jarige Lindelof. "Ridley en ik realiseerden ons dat we het publiek enorm zouden frustreren als we in Prometheus niet alle antwoorden gaven."

De schrijver weet waarover hij praat. Als coscenarist van de tv-serie Lost weet hij als geen ander wat er gebeurt als een populair verhaal een einde krijgt dat bij velen niet in de smaak valt. De ontknoping van die serie over bovennatuurlijke krachten op een mysterieus eiland geldt nog altijd als een van de meest controversiële ooit.

Prometheus vertelt het verhaal over de geschiedenis van de vervaarlijke buitenaardse wezens uit Scotts film Alien uit 1979, en daarmee ook van ons heelal en dus van de mensheid. "Het verhaal van Prometheus gaat twee kanten op", vertelt Lindelof. "Een daarvan wordt belicht in Alien, maar van die andere weten we eigenlijk nog niets. Daar zou een vervolg over moeten gaan."

Vooralsnog wordt het eventuele vervolg door insiders Paradise genoemd. Dat was oorspronkelijk de werktitel van Prometheus, maar Scott lijkt er erg aan verknocht. "Het heeft een soort onheilspellende lading", licht Lindelof toe.

Prometheus draait sinds vorige week in de Nederlandse bioscopen.


Vervolg op Prometheus nog niet zeker (Foto: Novum)

Tien spelers van Oekraïne ziek

Oekraïne heeft enkele dagen voor het EK maar liefst tien spelers in de ziekenboeg. De spelers kampen met een voedselvergiftiging, laat bondscoach Oleg Blokhin woensdag weten. De grootste zorg gaat uit naar sterspeler Anatoliy Tymoshchuk. Het is onzeker of hij maandag fit is voor het eerste groepsduel tegen Zweden.

De Oekraïners hadden de oefeninterland dinsdag bij Turkije bijna afgezegd, omdat spelers zich misselijk voelden. Ze hebben het virus waarschijnlijk opgelopen tijdens een trainingskamp in Duitsland.

Oekraïne, dat voor het eerst meedoet aan de Europese titelstrijd, verloor het duel tegen Turkije met 2-0. Vrijdag bleek ook Oostenrijk al een maatje te groot (2-3). De medeorganisator van het EK neemt het in poule D naast Zweden ook op tegen Engeland en Frankrijk.

Nieuwe coach voor roeiers Holland Acht

De roeiers van de Holland Acht gaan met een nieuwe coach naar de Olympische Spelen in Londen. De Italiaan Antonio Maurogiovanni is vervangen door technisch directeur René Mijnders. Dat meldt de roeibond woensdag.

De Holland Acht stelde vorige maand teleur bij wereldbekerwedstrijden in Luzern. Bij de evaluatie daarvan is gebleken dat de samenwerking tussen coach en ploeg niet optimaal was, aldus de bond, die verder meldt dat beide partijen in goed overleg uit elkaar gaan.

Bosschenaar mishandelt en bedreigt inbreker

Een 27-jarige man uit Den Bosch heeft maandagmiddag een 18-jarige Haagse inbreker mishandeld en met de dood bedreigd. De Bosschenaar hield de inbreker ruim anderhalf uur vast voordat hij de politie waarschuwde. Beide mannen zitten vast, laat de politie weten. De Hagenaar liep diverse verwondingen op.

De Hagenaar werd tijdens de inbraakpoging aan de Busschietersstraat betrapt door de 27-jarige bewoner van de woning. Die sloeg de jonge inbreker daarop in elkaar en bedreigde hem met de dood. De Bosschenaar wordt ook verdacht van vrijheidsberoving.

De politie onderzoekt of er meer mensen bij het incident betrkoken waren. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Buis Coentunnel dicht na ongeval

De Coentunnel in de richting van Den Haag is woensdagmiddag dicht vanwege een ongeval. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst. Bij het ongeluk op de ring van Amsterdam, dat rond 15.10 uur gebeurde, waren drie auto's betrokken.

Verkeer op de A10 richting Den Haag kan omrijden via de Zeeburgertunnel. Weggebruikers moeten volgens de VID wel rekening houden met vertraging vanwege een ongeluk eerder op de middag. Alle rijstroken zijn daar weer vrij, maar er staat nog wel file. Die groeit naar verwachting fors aan door het extra verkeer.

Het is nog niet duidelijk wanneer de Coentunnel weer wordt vrijgegeven.

GroenLinks kiest voor uitgeklede forenzentaks

Als het aan GroenLinks ligt gaat de omstreden forenzentaks alleen maar gelden voor woon-werkverkeer per auto. Mensen die met het openbaar vervoer naar kantoor reizen worden zo ontzien. Dat staat in het verkiezingsprogramma van GroenLinks, dat woensdag werd gepresenteerd.

In het Kunduz-akkoord dat GroenLinks sloot met VVD, CDA, D66 en GroenLinks staat dat de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer vanaf volgend jaar niet langer onbelast is. Forenzen kunnen er door deze maatregel per maand tot wel honderden euro's op achteruitgaan.

Het plan stuitte op veel verzet en de meeste partijen hebben hun handen er inmiddels vanaf getrokken. Waarschijnlijk wordt het voorstel pas na de verkiezingen behandeld.

In het verkiezingsprogramma getiteld Groene Kansen voor Nederland staan duurzaamheid, gelijke kansen en diversiteit centraal. De partij zet in op 'het financieel en ecologisch in balans brengen van onze economie en het behouden en creëren van banen met gelijke kansen voor iedereen'. Veel van die punten stonden ook al in het verkiezingsprogramma uit 2010, dat Klaar voor de Toekomst heette.

GroenLinks wil, net als de SP, dat voor inkomens boven de 150 duizend euro een belastingtarief van zestig procent gaat gelden. Ook moet de belasting op vermogen worden verhoogd. De leeftijd waarop iemand recht heeft op het minimumloon wordt verlaagd van 23 naar 18.

De partij pleit voor het afschaffen van de wietpas en het terugdraaien van het kraakverbod. Ook moet de maximumsnelheid van 130 kilometer worden teruggeschroefd en komen er geen nieuwe wegen 'die het land nog meer versnipperen'. Gemeenten moeten de mogelijkheid krijgen om naast verouderde en vervuilende vrachtwagens ook andere voertuigen en bouwmachines te weren.

[Upd] Next-gen grafische engine van Square Enix

Square Enix heeft hun nieuwste grafische engine getoond die in toekomstige games gebruikt gaat worden. De techdemo heeft de naam 'Agni's Philisophy - Final Fantasy real time tech demo'. Waarschijnlijk is deze engine bestemd voor de volgende generatie games.

[Update] De mages in het filmpje zijn bezig met een ritueel om een wezen uit een andere wereld op te roepen, maar zij worden aangevallen door terroristen. Een meisje, Agni, ontsnapt met een magisch voorwerp.

De grafische engine is gemaakt door Luminous Studios. Alle beelden zijn real-time maar de graphics zijn vergelijkbaar met pre-rendered CGI-filmpjes. Een sterke verbetering is te zien in de animaties en de emoties die te zien zijn in de gezichten van de personages.

Square Enix gaat verder met werken aan de engine en is van plan deze te gebruiken voor bijna elk platform, van consoles tot smartphones en browsers.

 

Sno verruilt RKC voor N.E.C.

Evander Sno zal de komende twee seizoenen gaan spelen voor N.E.C. Nijmegen. De 25-jarige middenvelder komt transfervrij over van RKC Waalwijk waar hij indruk maakte en in 25 competitieduels viermaal doel trof.

Sno maakte maakte begin 2006 zijn debuut in het profvoetbal bij NAC Breda. Hij koos de seizoenen erna voor het avontuur bij Celtic, waarna Ajax hem in 2008 contracteerde. De middenvelder speelde in Amsterdam slechts negentien duels in het eerste en werd tussendoor nog uitgeleend aan Bristol City. In september 2010 kreeg hij tijdens een duel van Jong Vitesse/AGOVV en Jong Ajax een hartstilstand. Na een succesvolle reanimatie moest Sno lang herstellen. Hij werd in de zomer van 2011 opgepikt door RKC waar hij aantoonde weer op het hoogste niveau te kunnen voetballen.

Sno stond hierna in de belangstelling van meerdere clubs en koos uiteindelijk voor N.E.C. dat eerder al onder meer Geert-Arend Roorda en Danny van den Meiracker vastgelegd heeft. "Ik ga enorm mijn best doen. Volgens mij kom ik terecht in een goed voetballend elftal en ik kan me vinden in de denkbeelden van de trainer. Ik laat in het voetbal ook mijn fantasie de vrije loop. Het spel van Pastoor spreekt me aan, de gesprekken die ik hier heb gehad waren goed. Alles klopte. Ik heb er zin in."

Hoge bonus voor Denen bij winst EK

De Deense voetbalbond heeft de spelers een mooie premie in het vooruitzicht gesteld. De Denen krijgen bij winst van het EK ruim vierhonderdduizend euro op hun bankrekening bijgeschreven. De Duitsers moeten het met minder doen. Die Mannschaft ontvangt bij winst van het toernooi 'slechts' driehonderdduizend euro.

Hoeveel de spelers van het Nederlands elftal ontvangen voor winst van het toernooi in Polen en Oekraïne is niet bekend. De KNVB doet hier geen uitspraken over. Naar verluidt lag het bedrag twee jaar geleden tijdens het WK in Zuid-Afrika rond de driehonderdduizend euro per speler.


Hoge bonus voor Denen bij winst EK (Foto: Novum)

[RG] Kanepi kan niet stunten tegen Sharapova

Maria Sharapova heeft zich geplaatst voor de halve finale van Roland Garros. De 25-jarige Russische won met 6-2 en 6-3 van Kaia Kanepi, die in de vorige ronde verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Arantxa Rus. Sharapova speelt in de halve eindstrijd tegen Petra Kvitova (4) of Yaroslava Shvedova.

Sharopova had in de eerste set geen kind aan Kanepi, die slechts één keer haar eigen service wist te behouden. In de tweede set zag het er aanvankelijk beter uit voor de Estse nummer 23 van de plaatsingslijst. Ze nam een 2-0 voorsprong, liep zelfs bijna uit naar 3-0, maar gaf een 40-15 voorsprong uit handen. Sharopova pakte de game en mocht wat later bij 5-2 serveren voor de wedstrijd.

Met de uitschakeling in zicht rechtte Kanepi nog een keer haar rug, maar in de volgende game kostte een nieuwe break haar alsnog de wedstrijd. Voor de als tweede geplaatste Sharapova is het haar derde halve finale in Parijs. De voorgaande twee keer bleek dat ook het eindstation.

De EK-hit van 2012

Het EK staat weer bijna voor de deur en dat betekent ook dat de Oranjekoorts in ons land langzaam weer toe begint te nemen, met als voorlopig hoogtepunt de eerste poulewedstrijd op 9 juni tegen Denemarken. De eerste oranje straten zijn gesignaleerd, retailers komen met allerlei gadgets en half bekend Nederland probeert dé EK-hit van 2012 te scoren. FOK! ging voor je op zoek naar de platen die bij ons het ultieme oranjegevoel los moeten gaan maken. Dat gaat de één beter af dan de ander...

sc Heerenveen haalt Fins international Raitala

Sc Heerenveen heeft de Finse international Jukka Raitala gecontracteerd. De 23-jarige linksback komt over van TSG 1899 Hoffenheim en tekent voor vier jaar in Friesland.

Het afgelopen seizoen kwam Raitala uit voor het Spaanse Osasuna, dat hem een jaar huurde van de Duitsers. Bij Osasuna, de nummer zeven van de Primera División, speelde Raitala zeventien competitiewedstrijden. Eerder speelde de verdediger in het eerste van HJK Helsinki, Hoffenheim en SC Paderborn.

Raitala maakt sinds 2011 deel uit van de hoofdmacht van Finland, en heeft tot nu toe dertien interlands achter zijn naam staan. De verdediger speelde met de nationale ploeg mee tijdens de kwalificatieduels voor het komende EK, waaronder de thuiswedstrijd tegen Nederland.

Lagere straf voor dreigtweet over Wilders

Een twitteraar heeft een werkstraf van 100 uur gekregen voor een dreigtweet over Geert Wilders. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag woensdag bepaald. Eerder kreeg de man van de rechtbank een werkstraf van 120 uur.

De man schreef in zijn tweet: "Rijkelijke beloning voor diegene die Wilders zijn keel doorsnijdt. Liefst van rechts naar links, maar van links naar rechts is ook ok."

Volgens het hof kan een dergelijke tweet een bedreiging betekenen voor het functioneren van de parlementaire democratie, onrust teweegbrengen in de samenleving en de rechtsorde ondermijnen.

'6,5 miljoen LinkedIn-wachtwoorden op straat'

Door een hack van LinkedIn liggen mogelijk bijna 6,5 miljoen wachtwoorden van gebruikers van het zakelijke netwerk op straat. Dat meldt een Noorse ict-website woensdag. LinkedIn geeft op Twitter aan onderzoek te doen naar de melding. De Nederlandse woordvoerder van het bedrijf zegt dat aan een verklaring wordt gewerkt.

Twee dagen geleden is een pakket met miljoenen versleutelde wachtwoorden op een Russische hackerssite gezet, meldt de beveiligingsspecialist Per Thorsheim op de Noorse website. Er zijn volgens hem veel aanwijzingen dat deze wachtwoorden afkomstig zijn van Linkedin. De wachtwoorden zijn versleuteld, maar op een manier die makkelijk te kraken is.

Het gaat om SHA1 gehashte wachtwoorden zonder 'salt'. Met zogenaamde Rainbow Tables zijn deze eenvoudig te herleiden naar hun oorspronkelijke vorm.

Een medewerker van de Nederlandse beveiligingswebsite Fox-IT twittert dat hij toegang heeft tot de versleutelde wachtwoorden en zijn eigen wachtwoord heeft kunnen opzoeken.

Het is verstandig je LinkedIn wachtwoord zo snel mogelijk te veranderen. Gebruik je dit wachtwoord ook elders, dan verdient het de aanbeveling je wachtwoord ook daar aan te passen.


'6,5 miljoen Linkedin-wachtwoorden op straat' (Foto: Novum)

Sap gekozen tot lijsttrekker GroenLinks

Jolande Sap wordt lijsttrekker voor GroenLinks bij de verkiezingen op 12 september. Dat wordt woensdagmiddag bekendgemaakt in de Pulchri Studio in Den Haag.

De zittende partijleider kreeg bij het referendum om het lijsttrekkerschap meer stemmen dan haar tegenstrever Tofik Dibi. Om de uitslag van het referendum geldig te verklaren moest minstens dertig procent van de leden hun stem hebben uitgebracht.

De 49-jarige Sap volgde in december 2010 Femke Halsema op als fractievoorzitter. Haar leiderschap werd direct op de proef gesteld toen GroenLinks instemde met de politietrainingsmissie naar Kunduz, wat tot onvrede leidde in de achterban. Na de affaire rond Kamerlid Mariko Peters, die werd beschuldigd van belangenverstrengeling, en een ongelukkig optreden met een stekkerdoos tijdens de Algemene Beschouwingen bestendigde Sap haar leiderschap door het sluiten van het begrotingsakkoord voor 2013.

Aanvankelijk zou op het partijcongres op 30 juni worden uitgemaakt wie de nieuwe lijsttrekker zou worden, maar de partij besloot vorige maand om toch een referendum onder de leden te organiseren. Tofik Dibi meldde zich aan om de strijd om het leiderschap aan te gaan met Sap, maar mocht dit vanwege interne regels aanvankelijk niet melden.

Nadat deze regels waren aangepast oordeelde de kandidatencommissie dat Dibi niet geschikt was voor het lijsttrekkerschap. Het partijbestuur ging na forse druk alsnog overstag, waarna de verkiezingsstrijd tussen Sap en Dibi losbarstte.

Dibi trok hierbij fel van leer. Hij bekritiseerde de stijl van leidinggeven van Sap, klapte uit de school over de slechte sfeer in de fractie en keerde zich tegen meerdere maatregelen die Sap had gesloten in het Kunduz-akkoord.

De toekomst van Dibi is nu ongewis. Het 31-jarige Kamerlid heeft zelf altijd gezegd dat als hij geen lijsttrekker zou worden, hij toch op de lijst van GroenLinks wil. De mogelijkheid dat hij de eer aan zichzelf houdt en de politiek verlaat is echter ook niet uit te sluiten.

Als Dibi zich kandidaat stelt voor een plek op de lijst, moet de kandidatencommissie, waar hij al eerder mee overhoop lag, zich opnieuw buigen over zijn kandidatuur. Afzwaaiend Kamerlid en partijprominent Ineke van Gent liet dinsdag al via Twitter weten dat de verliezer van het referendum sowieso op de tweede plek op de kandidatenlijst moet komen te staan.


Sap gekozen tot lijsttrekker GroenLinks (Foto: Novum)

'Ontvrienden leidt tot agressie'

Sociale afwijzing door leeftijdsgenoten - zoals het 'ontvriend' worden op Facebook of als laatste gekozen worden bij gym - kan leiden tot agressie. Die agressie wordt vooral veroorzaakt doordat gedacht wordt dat de ander slechte bedoelingen heeft. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht dat deze week verschijnt in vakblad De Psycholoog.

Voor het onderzoek kregen 185 jongens en meisjes uit groep 7 en 8 van de basisschool te horen dat ze meededen aan een spel. Ze moesten een profiel opstellen, dat door leeftijdsgenoten beoordeeld zou worden. In werkelijkheid kreeg een deel een neutrale, maar fictieve reactie, zoals 'deze persoon leest graag', en een deel een negatieve reactie, zoals 'deze persoon lijkt me een beetje saai'.

Vervolgens vulden de kinderen vragenlijsten in over de juryleden, mochten ze de juryleden geld toekennen en commentaar geven dat zogenaamd op de website van het spel zou verschijnen.

Uit de reacties bleek dat zowel jongens als meisjes met name agressief waren wanneer ze dachten dat de afwijzing opzettelijk was. Boosheid en een deuk in hun ego bleken minder belangrijk.

De kans op deze vorm van 'incidentele' afwijzing is groter geworden nu kinderen zich vaker op het internet begeven, vinden de onderzoekers. Met het onderzoek hopen de wetenschappers bij te dragen aan preventie- en interventieprogramma's voor kinderen waarin agressie aangepakt wordt.


'Ontvrienden leidt tot agressie' (Foto: Novum)

Skyrim: Dawnguard gepland voor 26 juni

Dawnguard, het eerste DLC-pakket voor Skyrim, komt op 26 juni naar Xbox 360. Het is een timed exclusive en komt daardoor dertig dagen later naar PlayStation 3 en pc. Het tweede DLC-pakket zal ook eerst verschijnen op Xbox 360. Bethesda heeft al plannen voor meer uitbreidingen.

Het is voor Xbox 360-spelers mogelijk om de DLC ook te bètatesten, maar daarvoor moet je je eerst op de site van Bethesda inschrijven. Met wat geluk kiest Bethesda jou dan uit.

'Taliban vergiftigden schoolmeisjes'

De Taliban hebben geprobeerd de leerlingen van een meisjesschool te vergiftigen, waardoor veel meisjes ziek zijn geworden. Vijftien verdachten zijn in deze zaak gearresteerd. Dat heeft een woordvoerder van de Afghaanse inlichtingendienst woensdag gezegd.

Volgens de woordvoerder hebben de Taliban personeel van de school omgekocht om vergif in het drinkwater te mengen of ergens op het schoolterrein te verspreiden. Onder de vijftien verdachten zijn twaalf Taliban. De overige drie zijn een leerkracht en de boekhouder en diens vrouw.

Toen de Taliban nog in heel Afghanistan de dienst uit maakten was het meisjes verboden naar school te gaan. Nadat de Taliban uit Kabul waren verdreven, bleef het voor meisjes, vooral in door moslimextremisten beheerst gebied, uiterst moeilijk om een schoolopleiding te krijgen.

Al Wasl hoopt Drogba te strikken

Al Wasl, de club van trainer Diego Maradona, heeft Didier Drogba een aanbieding gedaan. De club uit de Verenigde Arabische Emiraten hoopt de Ivoriaanse spits voor de neus van het Chinese Shanghai Shenhua weg te kapen. De 34-jarige Drogba maakte vorige maand bekend zijn aflopende contract bij Chelsea niet te verlengen.

Voorzitter Marwan bin Bayat van Al Wasl wil niet zeggen hoeveel zijn club Drogba heeft geboden, maar denkt dat het bedrag minder hoog is dan Shanghai wil betalen. Zijn verwachting is dat de goalgetter zal kiezen voor een contract bij de Chinese club van voormalig Chelsea-speler Nicolas Anelka en trainer Sergio Batista.


Al Wasl hoopt Drogba te strikken (Foto: Novum)

Aanwijzingen voor gokschandaal rond Jupiler League

Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) heeft aanwijzingen dat sprake is van een groot gokschandaal in het betaald voetbal in Nederland. Dat laat hij woensdag weten naar aanleiding van een bericht in NRC Handelsblad. Recourt heeft meerdere tips gekregen over 'matchfixing' in Nederland. Het zou gaan om wedstrijden in de Jupiler League.

Minister van Sport Edith Schippers (VVD) kondigde dinsdag al een onderzoek aan naar omkoping in de Nederlandse sportwereld. Met het onderzoek wil Schippers 'meer duidelijkheid verkrijgen over de aard en omvang van 'matchfixing' en 'mogelijke oplossingsrichtingen'.

Recourt dringt aan op een justitieel onderzoek. "Anders heeft het weinig zin", zegt de oud-rechter. Of momenteel sprake is van omkoping in Nederland weet de PvdA'er niet. "Dat moet door onderzoek boven water komen, maar het heeft wel gespeeld." Zijn verzoek om een onderzoek kreeg steun van CDA, VVD, SP en PVV.

De Duitse justitie droeg onlangs een onderzoek in het Duitse voetbal over aan Nederland. Daarin zou een verband met Nederland ontdekt zijn.

Rotterdam in protest tegen snelheidsverhoging A13

Rotterdam heeft protest aangetekend tegen het besluit om de maximumsnelheid op de A13 te verhogen van 80 naar 100 kilometer per uur. Het stadsbestuur geeft daarmee gehoor aan een oproep van de GroenLinks-fractie, laat de gemeente woensdag weten.

De afgelopen dagen hebben ook enkele tientallen bewoners protest aangetekend tegen het besluit van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD). Volgens GroenLinks heeft de minister te weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen voor de bewoners van Overschie, de wijk waar de snelweg doorheen gaat.

Op het stuk snelweg worden sinds een kleine tien jaar trajectcontroles uitgevoerd met een pakkans van honderd procent. De snelheidsverhoging zou gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van de Rotterdammers door een toename aan fijnstof en stikstofdioxide. Ook gaat het besluit voor flink wat extra geluidsoverlast zorgen, verwacht GroenLinks.

De partij zegt blij te zijn dat de gemeente opkomt voor de omwonenden. "Rotterdam maakt onomwonden duidelijk dat de gezondheid van omwonenden vele malen zwaarder weegt dan de snelheidswinst op de A13", zegt fractievoorzitter Arno Bonte in een reactie.

Donnelly FIA-steward in Canada

Martin Donnelly zal dit weekend bij de Grand Prix van Canada de stewards van de FIA gaan ondersteunen. Voor de 48-jarige Noord-Ier is het de tweede keer dat hij deze taak op zich neemt, want vorig seizoen was hij er in Zuid-Korea ook bij.

Donnelly reed in 1989 en 1990 in de Formule 1. Hij kwam voor Arrows en Lotus tot een totaal van vijftien raceweekenden (dertien starts) en behaalde met een zevende plaats in Hongarije 1990 zijn beste resultaat. In de Formule 3000 had hij met drie zeges voor Jordan en een derde plaats in het klassement in 1988 iets meer succes. Een crash in de Lotus op Jerez in 1990 maakte een einde aan de F1-ambities van de Noord-Ier. Daarna is hij in lagere raceklasses terechtgekomen en bestierde hij enkele raceteams.

EK-hit: Wilfred Genee en Johan Derksen - Bert van Oranje

Op FOK! inmiddels al verkozen als de grote EK-Hit. En zeg nou zelf wat een prachtig EK-lied is dit toch. En wie anders dan Moderator GGMM heeft dit nummer tot grote hoogte gebracht. Hij noemt zichzelf ook wel het brein achter het Voetbal forum op FOK! User Mrstylo wist mij te vertellen dat Bert van Marwijk dit nummer het beste kan gebruiken voor het slapen. En volgens user johannes_vermeer overweegt Bert dit nummer te draaien in de spelersbus voor de wedstrijd. Johannes vertelde mij ook dat het een parodie is op dit nummer. Ongelofelijk toch? Geniet dus mee van dit EK-pareltje.

WHO: gonorroe mogelijk snel onbehandelbaar

Een in potentie dodelijke seksueel overdraagbare aandoening (soa) waarmee elk jaar miljoenen mensen geïnfecteerd raken wordt steeds resistenter tegen medicijnen en daardoor mogelijk snel onbehandelbaar. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag gezegd.

De gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties roept regeringen en artsen op beter op te letten wanneer zich gevallen van antibioticaresistente gonorroe voordoen. Gonorroe is een bacteriële infectie die ontstekingen, onvruchtbaarheid en complicaties bij de zwangerschap kan veroorzaken en in het ergste geval tot de dood leidt. Kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap besmet was hebben vijftig procent kans op een ooginfectie die tot blindheid kan leiden.

"Dit organisme heeft in feite een resistentie gecreëerd tegen elke medicatie waarmee we het te lijf zijn gegaan", zei dokter Manjula Lusti-Narasimhan van de WHO. De organisatie heeft een mondiaal actieplan opgesteld om de ziekte aan te pakken. "Het is geen Europees probleem of een Afrikaans probleem, het is echt een wereldwijd probleem."

Na chlamydia is gonorroe de seksuele aandoening die het vaakst wordt overgedragen. Volgens de WHO raken jaarlijks 106 miljoen mensen besmet met gonorroe. Mensen die zijn geïnfecteerd met de soa lopen ook meer kans besmet te raken met andere ziekten, zoals hiv.

Wetenschappers zijn van mening dat door te veel of incorrect medicijngebruik gecombineerd met het verbazingwekkende vermogen van de gonorroebacterie zich aan te passen, het nu bijna een soort superbacterie is. Niet alleen moet gebruik van antibiotica beter worden gecontroleerd, ook moet er betere seksuele voorlichting komen. Condoomgebruik is een effectieve manier om besmetting te voorkomen. "Het zal niet lukken het helemaal uit te roeien, maar we kunnen de verspreiding wel beperken", aldus Lusti-Narasimhan.

Trucker rijdt in op motoragent

Een vrachtwagenchauffeur is dinsdag in Loosdrecht tot twee keer toe met opzet op een motoragent ingereden. De agent kon beide keren net op tijd wegsturen. De 41-jarige man uit Baarn is aangehouden.

De motoragent zag de vrachtwagen op de Molenmeent luid toeterend met hoge snelheid andere weggebruikers inhalen over een doorgetrokken streep, waarna een stopteken werd gegeven op een rotonde. De bestuurder negeerde dat echter en raasde op de agent af. De diender kon net op tijd wegrijden en zette de achtervolging in.

Op de Nieuw-Loosdrechtsedijk deed de agent opnieuw een poging de man te laten stoppen door links naast de truck te rijden. De bestuurder sneed hem vervolgens af waarna de agent op de rem moest om een aanrijding te voorkomen.

De chauffeur stopte kwam iets verderop tot inkeer en stopte. Hij is in een cel gezet en moet zijn rijbewijs inleveren.

Octomom zegt stripbaantje af vanwege roddels

Nadya 'Octomom' Suleman gaat toch niet uit de kleren in een stripclub in Florida. De alleenstaande moeder van veertien kinderen, onder wie een achtling, kan het niet verkroppen dat het personeel van de striptent haar achter haar rug om zwartmaakte.

Een interview van een barmedewerker in lokale media was de druppel die de emmer deed overlopen, vertelt Sulemans manager aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Omdat Octomom een hoop monden te voeden heeft, zou het een kwestie van tijd zijn geweest voor ze zou gaan strippen. "Ze moet wel een beetje gestoord zijn, want normale mensen hebben niet zo veel kinderen."

Suleman zou daarnaast woest zijn op de manager van T's Lounge, waar ze volgende maand voor het eerst om een strippaal zou draaien. De barmanager insinueerde dat Octomom voor de juiste prijs alles zou uittrekken en lapdances zou geven. Van tevoren was uitdrukkelijk afgesproken dat Suleman juist niet geheel uit de kleren zou gaan.

De 36-jarige Octomom vroeg begin vorige maand faillissement aan. Eerder nam de moeder een sekstape op om uit de schulden te komen. De pikante video moet deze zomer verschijnen.

Duurzaam voedsel meer in trek

Nederlandse consumenten hebben vorig jaar ruim dertig procent meer geld uitgegeven aan duurzame voedingsproducten dan in 2010. Het aan duurzame voeding bestede bedrag kwam uit op 1,75 miljard euro. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) van de Wageningen University.

Het marktaandeel van duurzaam voedsel is daarmee gestegen naar 4,5 procent. Onder duurzame voeding verstaat het LEI alle producten met een keurmerk. Ongeveer 43 procent van de omzet aan duurzame voeding is biologisch.

Van het duurzame voedsel wordt 61 procent in de supermarkt gekocht. Restaurants en cafetaria's zijn goed voor bijna een kwart van de omzet. De onderzoekers verklaren de omzetstijging, die iets groter was dan in 2010, uit de sterke toename van het aanbod aan duurzame producten de afgelopen jaren.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische zaken en Landbouw.

CDA-Kamerlid Sabine Uitslag stapt uit politiek

CDA-Kamerlid Sabine Uitslag stelt zich niet herkiesbaar voor de verkiezingen in september en stapt uit de politiek. Volgens een CDA-woordvoerder ziet Uitslag het niet zitten om nog vier jaar in de Kamer te zitten. "Het zit voor haar gevoel niet goed."

In mei gaf de 39-jarige Uitslag op haar site aan nog wel herkiesbaar te zijn. "Ik heb het gevoel dat ik nog lang niet klaar ben." Volgens de woordvoerder had 'gevoelsmens' Uitslag op dat moment 'nog geen goed gesprek met zichzelf gevoerd' over haar kandidatuur.

Eind april keerde het CDA-Kamerlid terug in de Kamer na vier maanden zwangerschapsverlof. Haar vertrek heeft volgens de woordvoerder niets te maken met haar moederschap.

Uitslag zit sinds 2008 in de Kamer en houdt zich onder andere bezig met de zorg. In 2010 stond zij op een 31e onverkiesbare plek, maar door bijna zestienduizend voorkeursstemmen bemachtigde zij toch een zetel.

FIOD ontdekt whiskyfraude vanuit Venlo

De fiscale opsporingsdienst FIOD is een groep internationale accijnsfraudeurs op het spoor gekomen die vanuit Venlo opereerden. De drie verdachten, een Italiaan en twee voortvluchtige Roemenen, vervalsten papieren voor het verschepen van whisky, bier en wijn. Zo werd ruim een miljoen euro opgestreken, meldt een woordvoerder van het functioneel parket van het OM woensdag.

Vanuit een drankhandel in Venlo werden grote partijen alcohol op papier naar Portugal verscheept, terwijl deze in werkelijkheid naar Engeland gingen. De bende zou op deze wijze 1,2 miljoen euro hebben verdiend door accijnsheffingen te omzeilen.

De verdachte Italiaan werd onlangs opgepakt in Duitsland nadat hij aangifte had gedaan van een vechtpartij in zijn kroeg. Hij wordt naar verwachting binnen een week uitgeleverd aan Nederland. Voor de twee voortvluchtige Roemenen geldt een internationaal opsporingsbevel.

De inhoudelijke behandeling van de fraudezaak in de rechtbank in Roermond werd vorige week woensdag uitgesteld. Justitie wil eerst de Italiaanse verdachte horen. Het OM sluit meer aanhoudingen in de zaak niet uit.

Bezoek Auschwitz maakt indruk op spelers Oranje

Het bezoek van het Nederlands elftal aan het voormalige concentratiekamp Auschwitz heeft een diepe indruk achtergelaten bij de spelers. "Net in Auschwitz geweest", twittert Ron Vlaar woensdag. "Geen woorden te vinden die beschrijven wat dat met je doet. Dit mogen we nooit vergeten."

Khalid Boulahrouz was het eens met de woorden van zijn teamgenoot. "Auschwitz, geen woorden om het te beschrijven."

Volgens experts was het bezoek aan het kamp een verstandige keuze. "Dat het bezoek te hard aankomt is niet waarschijnlijk, vooral door de mentaliteit van topsporters", zei sportpsycholoog Harry Kraan. "Het is wel verstandig om er na het bezoek over te praten. Je moet het wel relativeren."

De selectie bezocht het voormalige vernietigingskamp, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen mensen de dood vonden, tijdens de voorbereiding op het EK in Polen en Oekraïne. Het Duitse team bracht vrijdag al een bezoek aan het kamp in de buurt van Krakau.

'Rijdende Rechter heeft mot met buren'

Op televisie beslecht Mr. Frank Visser als de Rijdende Rechter veel burenruzies, maar met zijn eigen buren kan hij amper door een deur. Dat schrijft dagblad De Telegraaf op basis van uitspraken van buurtbewoners.

De boze buren vinden dat Visser te weinig moeite doet om in contact te komen met zijn buren. Zo zou hij zich hebben opgegeven voor een buurtbarbecue, en kwam hij vervolgens zonder iets van zich te laten horen niet opdagen. "Ook op straat kan er geen groet vanaf", aldus een buurtbewoner.

Ook het feit dat Mr. Visser zijn auto op straat parkeert in plaats van op zijn eigen oprit wekt wrevel op. Een buurvrouw die twee auto's bezit, ergert zich eraan dat ze soms met moeite een parkeerplek kan vinden. "Hij parkeert zijn auto gewoon op straat. Nu heeft hij daar natuurlijk het recht toe, maar het leidt wel tot irritatie. We hebben twee auto's en raken die soms moeilijk kwijt."

Tot slot is er een conflict dat Mr. Visser ook vaak in zijn tv-programma behandelt: een conifeer in de achtertuin die zonlicht wegneemt bij de buren. Volgens de buurman 'haalde Visser zijn schouders op' toen hij zijn beklag deed over de betreffende boom.

Mr. Frank Visser
Mr. Frank Visser (Foto: NCRV / Roland J. Reinders)

ECB laat rente ongewijzigd

De raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente woensdag net als vorige maand ongewijzigd gelaten op één procent. Dat liet de bestuursraad donderdag weten.

Voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde zei eerder deze week dat ze vanwege de afnemende inflatie ruimte ziet voor een renteverlaging door de ECB. De inflatie in de eurozone is in mei gedaald naar 2,4 procent. De Duitse inflatie zakte zelfs naar 1,9 procent.

Een renteverlaging is goed voor de economische activiteit, omdat geld lenen daardoor goedkoper wordt. Ook kunnen banken zich dan goedkoper financieren. Vooral voor de in ernstige problemen verkerende Spaanse banken zou een lagere rente daarom als reddingsboei kunnen fungeren.

ECB-voorzitter Mario Draghi houdt zijn kruit voorlopig echter droog en lijkt zo de druk op de Europese regeringsleiders te willen opvoeren om de eurozone snel om te vormen tot een fiscale unie. Draghi heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk laten weten daar een voorstander van te zijn.

Sony wil niet per se de eerste Next-Gen-console hebben

De Amerikaanse baas van Sony, Jack Tretton, heeft aangegeven dat het niet er om draait om de eerste next-gen-console te hebben maar de beste. Tretton geeft aan dat ze nooit de eerste of de goedkoopste zijn geweest, het draait om het beste te zijn.

Tretton geeft aan dat het beter is om een machine te maken die iets later komt en goed is dan iets wat als eerste komt maar geen lange levensspan heeft. In de perfecte wereld kom je als eerste, als goedkoopste en als beste uit de bus. Maar dat is niet mogelijk dus Sony richt zich er op om de beste te zijn.

Op de vraag hoe het met The Agent ervoor stond geeft Tretton het antwoord dat je daarvoor bij Rockstar moet wezen. De PS3-exclusieve game is drie jaar geleden aangekondigd op de E3 maar het blijft verdacht stil.

Kubica opnieuw geopereerd

Coureur Robert Kubica werkt nog steeds aan zijn terugkeer in de Formule 1. De Pool was begin vorig jaar betrokken bij een rallyongeval, waarna hij vele operaties moest ondergaan. Om het herstel te bespoedigen heeft hij een nieuwe ingreep ondergaan aan zijn rechterelleboog, zo meldt het Spaanse Marca.

In het Pederzoli Ziekenhuis in het Italiaanse Peschiera del Garda zijn in de elleboog van Kubica twee protheses geplaatst om zo hem zijn arm weer volledig te kunnen laten functioneren. Volgens arts dr. Ruggero Testoni kan de Pool nu het stuurwiel van de auto weer bedienen zonder het halverwege te moeten overpakken.

UWV voorspelt traag herstel arbeidsmarkt

Het herstel van de Nederlandse arbeidsmarkt gaat de komende jaren traag verlopen. Pas na 2014 is er ruimte voor een daling van het aantal werkzoekenden, voorspelt uitkeringsinstantie UWV. Daarna neemt tot en met 2017 het aantal banen vervolgens toe, voorspelt het arbeidsbureau.

Het UWV presenteerde de voorspelling woensdag bij de cijfers tot en met eind volgend jaar. Het aantal bij het arbeidsbureau geregistreerde werkzoekenden neemt dit jaar naar verwachting toe met 62 duizend. Volgend jaar komen er nog eens 28 duizend werklozen bij. Daardoor zijn er eind 2013 563 duizend mensen werkloos.

Het aantal banen neemt dit jaar met 37 duizend af. Hoewel volgens de prognose van het Centraal Planbureau de economie volgend jaar weer aantrekt, verwacht het UWV dat het aantal banen slechts met zevenduizend toeneemt.

De beroepsbevolking groeit na 2014 op ongeveer hetzelfde tempo als het aantal banen. Daardoor ontstaat er geen krapte op de arbeidsmarkt.

De zorg vormt voor de Nederlandse arbeidsmarkt een lichtpunt. Bij verpleeghuizen, in de gehandicaptenzorg en in ziekenhuizen blijft de vraag naar werknemers toenemen. In vrijwel alle andere sectoren krimpt de werkgelegenheid. Het sterkst is dat het geval in de industrie, de bouw en bij de overheid.


UWV voorspelt traag herstel arbeidsmarkt (Foto: Novum)

FOK!filmtips van de dag: The Longest Day (1962)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

The Longest Day 1

Wat is de overeenkomst tussen Eddie Albert, Paul Anka, Richard Burton, Red Buttons, Sean Connery, Mel Ferrer, Fabian, Henry Fonda, Robert Mitchum, Rod Steiger, Robert Wagner, John Wayne, John Crawford en George Segal? Ze spelen allemaal mee in de epische oorlogsfilm The Longest Day van regisseurs Ken Annakin, Andrew Marton, Bernhard Wicki en Darryl F. Zanuck. De film is gebaseerd op een boek van Cornelius Ryan die ook het scenario voor de film leverde.

The Longest Day 2

The Longest Day speelt zich af op de dag van D-Day. De slag bij Normandië wordt in de film gezien vanuit het oogpunt van zowel de geallieerden als de nazi's. Op 15 november dit jaar is het alweer 50 jaar geleden dat de film voor het eerst in de Nederlandse bioscopen te zien was.

Met een budget van 10 miljoen dollar was The Longest Day de duurste zwart-wit film totdat in 1993 Schindlers List werd gemaakt. In 1994 verscheen er nog een ingekleurde versie van de 178 minuten durende oorlogsfilm maar laten we hopen dat men gewoon het origineel uitzend.

The Longest Day 3

The Longest Day is om 20.30 uur te zien op RTL7. Veel kijkplezier toegewenst.

The Longest Day 4

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Hoop op reddingsplan drukt Spaanse rente

De rente die Spanje moet betalen voor tienjarige staatsleningen is woensdag gedaald, na geluiden dat de Europese Unie werkt aan een reddingsplan vanwege de financiële crisis in het land. Factset meldt dat de rente halverwege de ochtend op 6,24 procent staat.

Het verschil met de rente van Duitsland, de zogenoemde spread, kwam voor het eerst in een week onder de vijf procentpunten uit. Die spread stond sinds 25 mei boven die vijf procentpunten vanwege de angst dat het land niet zelfstandig in staat is de eigen kwakkelende bankensector te redden.

De Spaanse aandelenbeurs noteert woensdag drie procent hoger. Hierbij speelt ook het rentebesluit van de Europese Centrale Bank later in de middag mee en de hoop dat in de Verenigde Staten meer geld in de economie wordt gepompt.

Duizenden afgestudeerden werken onder niveau

Duizenden afgestudeerden starten vaak met een baan onder hun opleidingsniveau. Dat geldt voor een op de drie academici en een op de vijf afgestudeerde hbo'ers, blijkt uit onderzoek van Elsevier en SEO Economisch Onderzoek.

Jaarlijks krijgen ongeveer 22.000 pas afgestudeerden een baan onder het niveau van hun diploma. Van de academici zijn dat vooral studenten die een alfaopleiding volgden, zoals Romaanse talen, communicatie en kunst- en cultuurstudies.

Onder hbo'ers kregen afgestudeerden van de opleidingen culturele en maatschappelijke vorming, social work en creatieve therapie een baan waarvoor ze hun studie eigenlijk niet nodig hadden.

Volgens de onderzoekers is de situatie op de arbeidsmarkt voor starters het afgelopen jaar flink verslechterd. Ze verdienen minder dan de studenten die een jaar eerder klaar waren. Bovendien is de kans op een vast contract nooit eerder zo laag geweest.

Wel is er een lichtpuntje te zien. De werkloosheid onder hbo'ers ligt op vier procent, voor academici op vijf procent. Dat is onder het landelijke gemiddelde van zes procent.

Wilmots nieuwe bondscoach België

Marc Wilmots is de nieuwe bondscoach van België. De 43-jarige Belg tekende woensdag een verbintenis tot en met het WK van 2014 in Brazilië. Hij zat tijdens de oefeninterlands tegen Montenegro en Engeland al als interim-trainer op de bank.

Wilmots neemt het stokje over van Georges Leekens, die vorige maand per direct opstapte om bij Club Brugge aan de slag te gaan. Hij was sinds de komst van Dick Advocaat in 2009 als assistent verbonden aan België.

Als assistent van Leekens slaagde zeventigvoudig international Wilmots er met België niet in zich te kwalificeren voor het EK in Polen en Oekraïne. Hij was eerder kortstondig coach bij Schalke 04 en Sint Truiden.


Wilmots nieuwe bondscoach België (Foto: Novum)

Satudarah moet clubhuis Enschede verlaten

Motorclub Satudarah moet een clubhuis in Enschede voor 31 oktober hebben verlaten. Dat heeft de gemeente de club in een brief laten weten. Het pand aan de Parkweg ligt volgens het bestemmingsplan op een bedrijventerrein. "Dus mag het niet als clubhuis worden gebruikt", zegt een woordvoerder.

Begin dit jaar kondigde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aan dat politie, justitie en gemeenten op één lijn worden gebracht bij de aanpak van motorbendes. Hij kondigde aan dat een landelijk team van burgemeesters moet helpen 'outlawbikers' uit de horeca te weren door ze geen eigen clubhuis te geven.

Opstelten vergeleek de nieuwe aanpak met de aanpak van woonwagenkampen die als vrijplaats voor criminelen dienden. Daar had hij als burgemeester van Rotterdam ervaring mee opgedaan.

De stap van Enschede heeft volgens de woordvoerder niet met deze nieuwe aanpak te maken. "Deze procedure loopt al langer. We hebben eerst geconstateerd dat het pand verkeerd wordt gebruikt. In maart is duidelijk gemaakt dat wij vinden dat dit niet kan, waarop Satudarah een eigen zienswijze heeft ingediend. Die is bekeken en nu gaan wij dus over tot een last onder bestuursdwang."

Dat betekent dat Satudarah per dag dat de club te lang in het pand zit, een boete kan krijgen opgelegd. De club krijgt zes weken de tijd om bezwaar te maken. Het is erg waarschijnlijk dat dat gebeurt, aangezien de club ook een andere zienswijze had ingediend.

Dance Valley strikt ook Laidback Luke

Ook Laidback Luke is in augustus te vinden op het hoofdpodium van Dance Valley. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt. Daarnaast verzorgt Housequake, bestaande uit dj's Erick E en Roog, een set van tien uur op het dancefestival.

Eerder kwam naar buiten dat onder meer Afrojack, Roger Sanchez en Ferry Corsten komen draaien op het eendaagse festival in Spaarnwoude. Ook Gers Pardoel, The Partysquad en The Opposites zijn van de partij, net als Pendulum en Axwell.

Dance Valley vindt op 4 augustus voor de achttiende keer plaats. Meer dan honderd dj's en liveartiesten vertonen hun kunsten. Vorig jaar togen zo'n dertigduizend mensen naar het festival, dat plaats biedt aan het dubbele aantal.

SP wil verbod op tv-camera's op spoedeisende hulp

Televisiecamera's moeten verboden worden op ziekenhuisafdelingen voor acute zorg. Patiënten zijn daar namelijk niet in de gelegenheid om toestemming te geven. SP-Kamerlid Renske Leijten dient hier donderdag een voorstel over in tijdens een Kamerdebat over de opnames in het Vumc voor het tv-programma 24 uur: Tussen Leven en Dood.

In februari bleek dat patiënten geen toestemming hadden verleend voor de opnames. Het programma werd na één aflevering niet meer uitgezonden.

Het College bescherming persoonsgegevens liet vorige maand weten dat het filmen onwettelijk is. Volgens Leijten hoeft het VUmc daarom niet op te draaien voor een derde van de kosten, 188 duizend euro, die producent Eyeworks heeft gemaakt. "Er mag na deze beschamende affaire geen cent zorggeld meer worden verkwist."

Ook wat betreft de bestuurders van het VUmc vindt Leijten dat de zaak nog niet over is. "Bestuurders die het contact met de werkelijkheid zó zijn kwijtgeraakt dat ze hun patiënten misbruiken voor sensatie-tv moeten wegwezen."

Schippers veroordeelde het filmen van patiënten eerder ook al scherp in een Kamerbrief. Zij zei 'dat zorgverleners en zorginstellingen zich terughoudend dienen op te stellen wat betreft het meewerken aan media-activiteiten'.

Het camera-issue is een heet hangijzer voor de SP. In het conceptverkiezingsprogramma dat dinsdag werd gepresenteerd, wordt verwezen naar de opnames in het VUmc. Er wordt gezegd dat kiezers als het aan de SP ligt niet meer bang hoeven te zijn dat 'leed wordt verkocht aan een omroep'.

Champions League koken

Een wedstrijdje fierljeppen. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Je neemt een stevige aanloop. Je springt in een stok. Je klimt als een dolle naar boven. En uiteindelijk hoop je zo ver mogelijk aan de andere kant van een sloot terecht te komen. Wie het verst komt, wint. Al breek je alle botten in je lijf. Als jouw gebroken nek op de grootste afstand ligt, ben jij de beste.

Maar hoe word je eigenlijk de beste kok? Als ik je coquilles meteen uitspuug kun je wel De Beste Kok van Nederland zijn, maar ik vind je dan nog steeds een loser.

Pirelli: "Veel pitsstops in Canada"

Pirelli verwacht dat de Formule 1-coureurs tijdens de Grand Prix van Canada veel pitsstops zullen gaan maken. De zachte en superzachte banden zullen het in Montreal veel zwaarder krijgen dan in Monaco, waardoor ze eerder aan vervanging toe zijn.

Motorsportbaas van Pirelli, Paul Hembery, legt uit hoe dat komt. "In Monaco ligt de gemiddelde snelheid een stuk lager en krijgen de banden dus veel minder energie en hitte te verwerken dan in Canada. Dit betekent dat er in Monaco langere runs op één setje banden gemaakt konden worden, maar dat zal in Canada niet het geval zijn. In Canada krijgen de banden immers veel meer werk te doen en als gevolg daarvan zullen de karaktereigenschappen van beide compounds ook veel meer naar boven komen."

De Brit weet dat de superzachte banden maar enkele ronden heel goed zijn en daarna terugvallen qua prestaties, terwijl het zachte rubber langer goed blijft. Vorig seizoen werd er gereden met dezelfde soort compounds, maar door de regen in die race is het lastig in te schatten hoe het rubber zich echt zal gaan houden. Daarom verwacht Pirelli bij de teams verschillende strategieën dit weekend. "Dat is immers de beste manier om alle mogelijkheden af te dekken."

Gesink, Mollema en Kruijswijk naar Zwitserland

Vijf Nederlanders staan voor Rabobank vanaf zaterdag aan de start in de Ronde van Zwitserland. Onder andere klassementsrenners Robert Gesink, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk zullen de ronde gaan rijden.

Tom-Jelte Slagter en Laurens ten Dam completeren het Nederlandse deel van de ploeg. De Deen Matti Breschel, de Duitser Grischa Niermann en de Belg Maarten Wynants zijn de overige Raborenners.

De Ronde van Zwitserland begint zaterdag met een proloog. Vorig jaar viel vooral Kruijswijk op. Hij won toen de zesde etappe en werd derde in het eindklassement. Mollema (5) en Ten Dam (8) eindigden destijds ook in de top tien.

Beschonken Fries meldt vermissing rijbewijs

Een 47-jarige Fries heeft dinsdag in beschonken toestand de vermissing van zijn oude rijbewijs gemeld op het politiebureau in zijn woonplaats Franeker. Omdat hij niet de juiste papieren bij zich had, stuurden agenten hem naar het gemeentehuis. Toen de man even later met zijn auto bij het politiebureau terugkeerde, moest hij zijn net opgehaalde rijbewijs direct inleveren.

De man verscheen in eerste instantie rond 11.00 uur op het bureau, meldt de politie. Toen hij een uur later met de auto terugkwam van het gemeentehuis roken agenten een alcohollucht. Uit een ademanalyse bleek dat de Fries driemaal de toegestane hoeveelheid alcohol had gedronken.

Schip vaart met dode walvis haven Rotterdam binnen

Een containerschip is woensdagochtend met een dode walvis op een uitsteeksel van de boeg de haven van Rotterdam binnengevaren. Het havenbedrijf schat de lengte van het dier op twaalf meter. De walvis is nog tamelijk intact.

Om wat voor walvis het gaat en waar het op de boeg van het 210 meter lange schip terecht is gekomen is onduidelijk. Het schip kwam van de haven van Santa Marta in Colombia.

Vorige week woensdag spotte een zeiler een walvis, vermoedelijk een bultrug, bij Texel. Het is niet te zeggen of het om dezelfde walvis gaat.


Schip vaart met dode walvis haven Rotterdam binnen (Foto: Novum)

Kranjcar van Spurs naar Kiev

Niko Kranjcar verlaat na dit seizoen Tottenham Hotspur. De Kroaat verkast van de Engelse club naar het Oekraïense Dinamo Kiev. Kranjcar speelde de afgelopen drie seizoenen voor de Londenaren.

Volgens de 27-jarige middenvelder hebben de clubs al een akkoord bereikt over de transfer. Na het Europees Kampioenschap meldt hij zich in Kiev, een van de speelsteden van het toernooi waar Kranjcar ook aan deelneemt.

Voorafgaand aan de Spurs speelde Kranjcar bij Portsmouth, het Kroatische Hadjuk Split en Dinamo Zagreb.

Ook Nuon mag windmolens in zee plaatsen

Nuon kan beginnen met de bouw van een windmolenpark in de Noordzee. De Raad van State oordeelde woensdag dat het energiebedrijf terecht een vergunning heeft gekregen. Vorige maand ging de hoogste bestuursrechter al akkoord met de aanleg van tien andere parken in zee.

Twee partijen hadden de Raad van State gevraagd de vergunning uit 2009 te vernietigen. Het Productschap Vis vreesde dat de heiwerkzaamheden die voor de bouw van een windmolen nodig zijn, schadelijk zijn voor vislarven. Projectontwikkelaar E-Connection had geklaagd over de vrijblijvende manier waarop Nuon een stuk open zee tussen het noordelijke en zuidelijke deel van het park mag afsluiten voor scheepvaartverkeer.

Net als twee weken geleden erkent de raad dat de effecten van onderwatergeluid niet goed zijn onderzocht, maar dat dat geen reden is de vergunning te vernietigen. Bovendien zijn genoeg maatregelen genomen om schade aan vissen en andere dieren in zee te voorkomen, oordeelt de Raad van State.

De raad erkent ook de klacht van E-Connection over het afsluiten van een stuk open zee. Volgens de Raad van State moet Nuon een verzoek indienen om het gebied af te sluiten, maar daarvoor hoeft de vergunning niet worden ingetrokken.

Het windmolenpark komt net als de andere tien voor de westkust van Nederland te liggen op bijna twintig kilometer van het strand. In totaal komen er ruim zevenhonderd windturbines, waarvan 93 in het park van Nuon.


Ook Nuon mag windmolens in zee plaatsen (Foto: Novum)

FNV maakt zich zorgen over salarisbetaling Syntus

Vakbond FNV Bondgenoten maakt zich zorgen over de uitbetaling van de salarissen van vervoerder Syntus. Hiermee sluit de vakbond zich aan bij de ondernemingsraad, die dinsdag aangaf voor een faillissement te vrezen omdat de aandeelhouders uit de onderneming dreigen te stappen. Syntus ontkent de problemen.

Een maand geleden werd bekend dat de vervoerder in grote financiële nood verkeert. Syntus won anderhalf jaar geleden de openbare aanbesteding voor het busvervoer op de Veluwe maar heeft voor een te laag bedrag ingeschreven. Daarom zou de vervoerder nu in de problemen zitten.

FNV Bondgenoten vindt dat het de provincies Gelderland en Overijssel ook te verwijten is dat Syntus in financiële nood verkeert. "Ze hadden kunnen weten dat Syntus met een dergelijk lage inschrijving onmogelijk het openbaar vervoer zou kunnen wegrijden", zegt Lutz Kressin, bestuurder van FNV Bondgenoten.

Syntus stelt dat de aandeelhouders - NS en het Franse Keolis - de vervoerder wel degelijk steunen en dat de lonen dan ook gewoon uitbetaald worden. Volgens een woordvoerder heeft de ondernemingsraad de problemen dan ook niet goed begrepen. Later vandaag vindt een gesprek plaats om het verschil van inzicht te bespreken.


FNV maakt zich zorgen over salarisbetaling Syntus (Foto: Novum)

Vagina Monologen terug in theater

De Vagina Monologen komt na ruim tien jaar terug in het theater. Het toneelstuk is vanaf augustus enkele maanden te zien in het Delamar Theater in Amsterdam. Dat heeft Bos Theaterproducties woensdag bekendgemaakt.

Het stuk is gebaseerd op tweehonderd interviews die de Amerikaanse schrijfster Eve Ensler hield met vrouwen over hun vagina. De cast bestaat net als in 2001 uit een wisselende groep bekende vrouwen uit de politiek, media of kleinkunst. Tot nu toe hebben onder anderen Myrna Goossen, Hanneke Groenteman en het typetje Tante Es van cabaretier Jörgen Raymann toegezegd.

De Vagina Monologen is al jaren een groot succes over de hele wereld. Tien jaar geleden trok de voorstelling volle zalen in Nederland. Toen stonden vrouwen als Willeke Alberti, Marga van Praag en Catherine Keyl op de planken. In het buitenland werkten bekende namen als Oprah Winfrey, Jane Fonda en Meryl Streep mee.

Zoeken naar slachtoffers Lagos gestaakt

Het zoeken naar slachtoffers van de vliegtuigcrash in een woonwijk van Lagos is woensdag gestaakt. Reddingswerkers hebben de complete lichamen van 153 slachtoffers geborgen en lichaamsdelen gevonden van andere slachtoffers. Nu zal worden gepoogd zo nauwkeurig mogelijk na te gaan hoeveel mensen zich bevonden in en bij de gebouwen die door het neerstortende vliegtuig werden verwoest. Dan pas zal een schatting kunnen worden gemaakt van het totale dodental.

De crash voltrok zich zondag. De piloot van de Boeing MD83 van luchtvaartmaatschappij Dana Air meldde kort voor de crash dat hij kampte met een motorstoring. Het toestel was op weg van de hoofdstad Abuja naar Lagos.

In ieder geval zijn alle 153 inzittenden van het toestel omgekomen. Maar er is daarnaast een onbekend aantal doden gevallen in een drie verdiepingen tellend woongebouw en aanpalende gebouwtjes die door de crash verwoest werden.

Geen huldiging in Amsterdam bij verlies Oranje

De voetballers van het Nederlands elftal worden niet gehuldigd als ze op het EK in Polen en Oekraïne geen kampioen worden. Oranje moet de finale winnen om een huldiging in Amsterdam te verdienen, meldt een woordvoerder van de gemeente woensdag.

De verloren WK-finale in Johannesburg was twee jaar geleden wel reden voor een feest in de hoofdstad. De spelers en de technische staf werden toen langs de grachten en op het Museumplein door zo'n achthonderdduizend mensen toegejuicht.

Een EK is volgens de gemeente echter minder prestigieus dan een WK. Bovendien was de gemeente Amsterdam twee jaar geleden bang dat er grote groepen mensen spontaan naar de hoofdstad zouden komen om feest te vieren. Amsterdam hield met een georganiseerde huldiging het heft in eigen hand. De gemeente verwacht niet dat een verloren EK-finale een spontaan feest teweeg zal brengen.

Mocht Oranje wel Europees kampioen worden, dan worden de voetballers en de technische staf waarschijnlijk 2 juli gehuldigd, een dag na de finale in Kiev. De gemeente Amsterdam is al ruim een maand bezig met de voorbereidingen op die eventuele huldiging. "Als ze winnen zorgen we voor een te gek feestje", zegt de woordvoerder.

Voor het Nederlands elftal begint het EK zaterdag met de wedstrijd tegen Denemarken in het Oekraïense Charkov.


Geen huldiging in Amsterdam bij verlies Oranje (Foto: Novum)

China sluit Tibet voor toeristen

Chinese autoriteiten hebben Tibet gesloten voor buitenlandse bezoekers, meldden reisorganisaties woensdag. De maatregel komt vlak voor het begin van een groot festival, dat traditioneel veel toeristen trekt naar de regio in de Himalaya.

Tibet staat onder strikte controle van China. Veel Tibetanen hebben grote moeite met de overheersing. De laatste maanden hebben tientallen Tibetanen zichzelf in brand gestoken.

De reisorganisaties zeggen geen benul te hebben hoe lang het reisverbod gaat duren. Ze kregen ook geen verklaring voor de maatregel.

China sluit Tibet voor toeristen
China sluit Tibet voor toeristen (Foto: ANP)

VVD wil collectief pensioen voor zzp'er

De VVD wil dat zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp'ers) de mogelijkheid krijgen om collectief pensioen op te bouwen. Zij zouden bij een zogeheten premiepensioeninstelling (ppi) terecht moeten kunnen, vindt Tweede Kamerlid Helma Lodders. Zij heeft een initiatiefwet gemaakt, die ze nog voor de zomer indient.

Het gaat hier om een snel groeiende groep ondernemers, van wie de helft in de praktijk geen pensioen opbouwt", zegt Lodders. "Ik wil dat ook zij voortaan iets te kiezen hebben: een pensioen opbouwen tegen lagere kosten, zodat zij later wat meer kunnen genieten van hun oude dag."

Een ppi voert pensioenregelingen uit en bouwt pensioenvermogen op, zonder hiervoor zelf het risico te dragen. De hoogte van het pensioen dat wordt opgebouwd is afhankelijk van het resultaat van de beleggingen.

Mogelijk miljoenen voor Oekraïeners op EK

Niet alleen de Europese voetbaltitel staat vanaf komend weekeinde op het spel voor Oekraïne, ook op financieel vlak hebben de spelers genoeg om voor te spelen. Mogelijk strijkt het team tijdens het Europees Kampioenschap een bonus van 12,5 miljoen euro op.

Elke overwinning tijdens de poulefase levert het gastland al een bedrag van 500.000 euro op. Een finaleplaats is goed voor drie miljoen en bij winst komt daar nog eens 4,5 miljoen euro bij.

Makkelijk zullen de premies niet worden uitgereikt. Eerst zal Oekraïne in de groepsfase af moeten rekenen met Zweden, Engeland en Frankrijk.

[RG] Djokovic: "Heb geluk gehad"

Tennisster Novak Djokovic plaatste zich gisteren met hangen en wurgen voor de halve finale van Roland Garros. De nummer één van de wereld overleefde op het Parijse gravel zelfs vier wedstrijdpunten tegen de Fransman Jo-Wilfried Tsonga om uiteindelijk in vijf sets aan het langste eind te trekken.

"Hij was het grootste gedeelte van de wedstrijd beter. Ik had geluk dat ik terug kon komen van vier matchpoints. Ik weet eigenlijk niet hoe ik dat voor elkaar heb gekregen. Er is eigenlijk geen woord om te beschrijven wat je moet doen als je zo dichtbij verlies bent. Je moet denk ik mentaal sterk zijn en geloven in je slagen", zei Djokovic na afloop van de partij.

De Serviër moet het nu opnemen tegen de Zwitser Roger Federer van wie hij vorig jaar in de halve finale in vier sets klop kreeg. "Ik moet agressief en heel geconcentreerd spelen. Gelukkig hebben we nu twee dagen rust. Je weet dat Federer zijn beste tennis speelt op het belangrijkste podium. Ik hoop dat het net zo'n geweldige wedstrijd wordt als in 2011."

Skomina fluit Nederland - Denemarken

De Sloveen Damir Skomina fluit aanstaande zaterdag het duel tussen Nederland en Denemarken. De Spanjaard Carlos Velasco Carballo is aangewezen om het openingsduel tussen Polen en Griekenland in goede banen te leiden. 

De 35-jarige Skomina maakt in Oekraïne zijn debuut als scheidsrechter op een Europees kampioenschap. Vier jaar geleden in Oostenrijk en Zwitserland was hij ook van de partij, maar toen slechts als vierde official. Eerder dit seizoen floot Skomina onder meer de return van Ajax tegen Manchester United in de Europa League.

Howard Webb is aangesteld voor de wedstrijd Rusland-Tsjechië en Stéphane Lannoy heeft de kraker Duitsland-Portugal toegewezen gekregen. In totaal zijn er door de UEFA twaalf scheidsrechters die dit toernooi in actie komen. In princiepe zal iedere scheidsrechter twee groepsduels fluiten. Net zoals in de Champions League en de Europa League zal een arbitrageteam bestaan uit zes personen. 

EK Vandaag

Ook vandaag weer een overzicht wat het Nederlands elftal vandaag uitspookt en wanneer je wat op TV kan zien. 


Training: 

Het Nederlands elftal werkt vandaag slechts één training af. Dit is een open training voor zowel de media als voor publiek. Thuisblijvers kunnen de training om 17:30 uur bekijken op OnsOranje en op YouTube  


TV

Tijdstip Programma Zender
12.00 NOS Studio Sportzomer (h) Nederland 1
13.10 NOS Sportjournaal Nederland 1
13:20 Op weg naar het EK Nederland 1
15.25 Zapp Sport EK Voetbal Nederland 3
16:45 Zapp Sport EK Voetbal Nederland 3
18:45 NOS Sportjournaal Nederland 1
21:20 Yolanthe op 3 Nederland 3
22:30 VI Oranje RTL 4
23:00 NOS Studio Sportzomer (h) Nederland 1
00:25 NOS Studio Sportzomer (h) Nederland 1

KNVB volgt voorbeeld coach Denemarken

De Nederlandse voetbalbond KNVB heeft bondscoach Bert van Marwijk bewust tot medio 2016 vastgelegd. Hiermee wordt het voorbeeld van Denemarken gevolgd dat haar bondscoach Morten Olsen al sinds 2000 onder contract heeft staan. Van Marwijk heeft Oranje vanaf 2008 onder zijn hoede.

"Bij het afsluiten van dit contract hebben we inderdaad naar Olsen gekeken, maar ook naar andere bondscoaches die lang in functie zijn of zijn geweest als Otto Rehhagel bij de Grieken, Vicente del Bosque bij Spanje en Joachim Löw bij Duitsland. Om op de lange termijn een goede structuur neer te zetten is continuïteit belangrijk. Bovendien kun je bij een nationale ploeg gemakkelijker met een lang contract werken dan bij een club, omdat je minder wedstrijden speelt en een coach niet elke dag met zijn spelersgroep op het veld staat. Overigens ga ik ervan uit dat we met Nederland in tegenstelling tot Olsen wél prijzen pakken", liet KNVB-directeur Bert van Oostveen weten. Hiermee zou Van Marwijk na Bob Glendenning (1925-1940) de langst zittende coach van Oranje worden.

Het streven op dit toernooi is het bereiken van de halve finale. "Ik ben tevreden als we de halve finale halen, want dat is de doelstelling, zoals we die vooraf hebben geformuleerd, maar ik zie niet in waarom wij geen kans maken op de titel. We hebben de spelersgroep van Zuid-Afrika immers grotendeels intact gehouden."

Kojima werkt aan nieuwe gameserie

Hideo Kojima is momenteel bezig met een nieuwe gameserie die zich gaat richten op menselijke gevoelens zoals liefde en het opvoeden van een gezin. Wat voor soort games het gaan worden is niet bekendgemaakt door de ontwikkelaar.

Hij geeft aan dat nu hij vijftig is geworden hij anders tegen het leven aankijkt en ook andere gevoelens in games wil stoppen. Of de nieuwe serie iets te maken zal hebben met Metal Gear Solid of Project Ogre is nog onbekend. Een medewerker van CVG heeft de tweets van Kojima het afgelopen jaar bestudeerd en daaruit haalt hij hints naar een nieuw MGS-deel.

Volgens verschillende tweets zou het MGS-deel in de jaren '70 afspelen, in Afrika. Toevallig zijn in dat tijdperk en op dat contintent Solid Snake, Liquid Snake en Solidus geboren in een kloonproject. Alhoewel het allemaal speculatie is kan het stukje liefde en gezin hierin terugkomen.

Nabestaanden oneens over Breivik

Overlevenden en familieleden van de 77 dodelijke slachtoffers van de terreuraanslagen in Oslo en op Utoya 22 juli vorig jaar zijn het oneens over Breiviks geestelijke gezondheid. Dat zeiden advocaten, die hen bijstaan tijdens het proces tegen de 33-jarige Noor, tegen het ANP.

"Sommige overlevenden en nabestaanden willen graag dat Breivik geestelijk gezond wordt verklaard. Anderen willen hem juist ontoerekeningsvatbaar verklaard zien", zei Siv Hallgren. Zij is een van de drie zogenoemde coördinerende hoofdbijstandsadvocaten voor de slachtoffers. Zij sturen in totaal 170 advocaten van nabestaanden en overlevenden aan. De rechters benoemden het trio om de zaak enigszins behapbaar te houden.

De meeste overlevenden, nabestaanden en hun pleitbezorgers denken dat Breivik nooit meer vrijkomt, ook als hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard.

Het proces tegen Anders Behring Breivik nadert het einde, met 22 juni als geplande laatste procesdag. Naar verwachting is het vonnis in het proces op 20 juli of 24 augustus klaar. De rechters prikten naast 20 juli een alternatieve datum, omdat ze er niet volledig zeker van zijn in juli het vonnis klaar te hebben.

Nabestaanden oneens over Breivik
Nabestaanden oneens over Breivik (Foto: ANP)

Oranje blijft vierde op wereldranglijst

Het Nederlands elftal handhaaft zich kort voor het EK op de vierde plaats op de wereldranglijst. De tegenstanders van Oranje in Polen en Oekraïne staan ook in de top tien. Duitsland leverde een plaatsje in en staat nu derde. Denemarken steeg naar de negende positie, Portugal bezet de tiende stek.

Regerend Europees en wereldkampioen Spanje blijft de lijst van de FIFA aanvoeren, voor Uruguay. De Spanjaarden treffen in poule C Kroatië (8), Italië (12) en Ierland (18). Engeland boekte een plekje winst en staat nu zesde. Tegenstander Frankrijk bezet de veertiende positie, terwijl Zweden (17) en Oekraïne (52) daar weer achter staan.

De landen uit groep A lijken het meest eenvoudige programma te hebben. Rusland (13) en Griekenland (15) staan wel bij de beste twintig, maar Tsjechië (27) en Polen (62) vallen daarbuiten.


Oranje blijft vierde op wereldranglijst (Foto: Novum)

Van Praag: "Mooi eerbetoon van Oranje"

KNVB-voorzitter Michael van Praag is te spreken over het bezoek dat het Nederlands elftal aan het voormalig concentratiekamp Auschwitz. In gesprek met Voetbal International laat de bestuurder weten hoe hij over de trip denkt.

"Ik vind het heel mooi dat het Nederlands elftal dit doet. Er zijn waarschijnlijk jongens bij de selectie die dat kamp en de geschiedenis heel weinig zeggen. Spelers die er misschien alleen over hebben gelezen", zegt Van Praag.

"Het is weer een nieuwe generatie. Zij worden gevolgd door zoveel mensen", gaat Van Praag verder. "Die zullen dit ook meekrijgen. Juist nu iedereen Oranje volgt. Ze zullen er met velen zijn. Let maar op. Elke Oranje-fan wordt hier nu mee geconfronteerd. Misschien gaan ze zelf ook kijken."

Van Praag spreekt verder over een signaal dat Oranje en de KNVB afgeven. "Ik vind het ook een heel mooi eerbetoon aan de mensen die daar hebben gezeten. Ik vind het zelf ook een signaal vanuit ons. Vanuit de KNVB. Deze geschiedenis moet zich nooit meer herhalen."

Eve Online moet nog dertig jaar mee

Ontwikkelaar CCP Games wil de komende tien, twintig en dertig jaar blijven werken aan Eve Online en het bedrijf stelt ook dit doel. Het bedrijf is na de release van het spel drie tot vier keer zo groot geworden en heeft niet de intentie kleiner te worden.

De game is volgens de ontwikkelaar populair omdat de basis van het spel onveranderd blijft. De content verandert door het aantal spelers dat het speelt. En mochten er te veel spelers zijn dan plaatst CCP Games er een server bij zodat alles vloeiend blijft verlopen.

CCP Games geeft aan dat ze op het moment staan hun record aan actieve abonnees te verbreken en dat de game altijd nog populair is. Eve Online is nu al negen jaar in de lucht en het tienjarig jubileum komt steeds dichterbij. Met een aankomende release van Dust 514 hoopt de ontwikkelaar dat ze over tien jaar daar ook een jubileum voor kunnen uitbrengen.

Amnesty hekelt Israël

Amnesty International hekelt Israëls praktijk om verdachte Palestijnen zonder vorm van proces achter de tralies te zetten. Honderden Palestijnen zijn het slachtoffer van deze zogeheten administratieve detentie. Dit zegt de mensenrechtenorganisatie in een rapport.

Volgens Amnesty worden de Palestijnse gedetineerden slecht behandeld. Ook zegt de organisatie dat administratieve detentie in strijd is met de internationale wetgeving. Woordvoerder Mark Regev van de Israëlische regering ontkende dat.

Volgens Regev worden verdachten die een acuut veiligheidsrisico vormen onder administratieve detentie vastgehouden om te voorkomen dat openbaar bewijsmateriaal tot geweldsacties van extremisten leidt en mensenlevens eist. Deze praktijk wordt door meer landen gehanteerd en is helemaal niet in strijd met het internationaal recht, aldus de woordvoerder.

Momenteel zitten zo'n driehonderd Palestijnen in administratieve detentie.

Amanda Bynes vraagt Obama om hulp na aanklacht

Amanda Bynes heeft de hulp ingeroepen van Barack Obama nadat ze dinsdag werd aangeklaagd voor rijden onder invloed. De actrice werd begin april opgepakt omdat ze met een slok op achter het stuur zou zijn gekropen.

"Ik drink niet", twitterde de 26-jarige Bynes naar de Amerikaanse president nadat ze officieel in staat van beschuldiging was gesteld. "Ontsla alsjeblieft de politieagent die me heeft gearresteerd. Ik heb ook niet geprobeerd te vluchten", verwijst de actrice naar beschuldigingen dat ze probeerde weg te komen toen ze met haar wagen een politieauto raakte, waarna ze werd aangehouden voor rijden onder invloed.

Bynes, onder meer bekend van The Amanda Show en de film Hairspray, is de afgelopen tijd vaker negatief in het nieuws gekomen. Zo werd ze een week na haar arrestatie gespot toen ze sms'te tijdens het autorijden. Een week daarna hield ze het verkeer op toen ze probeerde te keren op de weg.

Politie jaagt op relschoppers Laakkwartier

De politie in Den Haag is niet van plan de grote groep omstanders die dinsdagavond voor onrust zorgde in de wijk Laakkwartier te laten gaan. De recherche doet onderzoek naar het incident en sluit aanhoudingen niet uit, zegt een woordvoerder van de politie woensdag.

Een groep van zo'n vijftig omstanders probeerde in de Hildebrandstraat een arrestatie te voorkomen door de agenten met zwaar vuurwerk en stenen te bekogelen. De politie was daar voor de aanhouding van een verdachte van een schietpartij van twee jaar geleden.

Een extra peloton politieagenten moest worden ingezet om de veiligheid van het arrestatieteam te waarborgen en de rust te doen wederkeren. Dit lukte uiteindelijk rond 23.00 uur.

"Onze prioriteit was het aanhouden van de vuurwapengevaarlijke man, daarom werd niet meteen ingegrepen en kwam het nog niet tot aanhoudingen", licht de woordvoerder toe. Omdat geweld tegen agenten niet wordt geaccepteerd, is nu toch een onderzoek ingesteld.

De 30-jarige verdachte van de schietpartij is wel opgepakt, net als twee vrouwen die in de woning aanwezig waren.

Wii U-versie Trine 2 is de beste

Ontwikkelaar Frozenbyte geeft aan dat de Wii U-versie van Trine 2 de beste zal zijn. Trine 2: Director’s Cut bevat een hoop dingen die ze moesten schrappen van de originele versie.

De nieuwe versie van het spel krijgt ook een mode genaamd 'Magic Mayhem'. Dit wordt een partymode waarbij de multiplayer meer uitdaging moet bieden. Er is momenteel ook een uitbreiding voor Trine 2 in de maak en die zal ook uitkomen voor de Wii U.

Sony heeft nieuws over The Last Guardian

Sony heeft een update voor ons over The Last Guardian, de grote afwezige deze E3. De game heeft last van technische problemen waardoor Sony niets kan laten zien van deze langverwachte PlayStation 3-topper.

"The team is back in Tokyo is working hard, and there are some technical difficulties that the team is focused on right now," aldus Shuhei Yoshida. "That's why we don't have an update."

De problemen ontstonden toen Fumito Ueda, lead designer van de game, Sony verliet eind december vorig jaar. Sindsdien modderen ze wat aan met de game en lukt het niet echt met de ontwikkeling van de game. Geruchten gaan op dat de game niet meer op PS3 gaat uitkomen maar doorgeschoven wordt naar PlayStation 4. Yoshida houdt echter vol dat het 'gewoon' een game voor PS3 wordt.

"What does that question mean? It is a PS3 game," zei hij. 

Welke minigames zitten er in Nintendo Land?

Er zullen in totaal twaalf minigames in Nintendo Land zitten en allemaal zijn ze gebaseerd op Nintendo-franchises. Op dit moment zijn ze echter nog niet allemaal onthuld, dus de grote vraag is, welke minigames kunnen we gaan spelen?

We hebben al wel wat minigames gezien, zo is er eentje gebaseerd op Donkey Kong en komt ook Animal Crossing terug. De vijf op dit moment bekende minigames zijn:

  1. Takamaru's Ninja Castle
  2. Donkey Kong's Crash Course
  3. Luigi's Ghost Mansion
  4. Animal Crossing: Sweet Day
  5. The Legend of Zelda: Battle Quest

De overige kunnen we misschien raden met behulp van deze icoontjes, helpen jullie mee?

nintendo land

Feyenoord heeft geen geld voor Bakkal

Otman Bakkal speelt volgend seizoen niet meer bij Feyenoord. Door de komst van Lex Immers is er geen financiële ruimte meer om de 27-jarige middenvelder vast te leggen. Bakkal werd afgelopen seizoen door de Rotterdammers gehuurd van PSV. Hij heeft deze zomer een transfervrije status.

"Toen we vorige week mondeling rond waren met Lex en ADO Den Haag heb ik Otman op zijn vakantieadres in New York gebeld en hem dat verteld", zegt technisch directeur Martin van Geel in de Telegraaf. "Otman had aangegeven eerst naar het buitenland te kijken. Zodoende keken wij ook verder."

Nintendo Land wordt misschien gebundeld

Nintendo heeft nog niet gezegd of Nintendo Land gebundeld gaat worden zoals Wii Sports in Europa en Amerika gebundeld werd met Wii. Het is zelfs nog niet bevestigd dat de game er op launch gaat zijn.

Aangezien Reggie gisteren tijdens de persconferentie heeft gezegd dat Nintendo Land er is om ons te leren omgaan met de controller mogen we uitgaan van een launchgame en is de kans dat de game gebundeld worden zeer groot. Niets is echter zeker op dit moment.

'Warface wordt uitgegeven door Trion Worlds'

Crytek is momenteel bezig met een gratis om te spelen-onlinegame genaamd Warface. Vermoedelijk gaat deze game uitgegeven worden door Trion Worlds dat al meerdere onlinegames heeft uitgegeven.

Het is door beide bedrijven nog niet officieel bekendgemaakt maar op de Trion Worlds-stand tijdens de E3 wordt er reclame gemaakt voor Warface. We zullen officiële berichtgeving nog even moeten afwachten.

Directeur Keukenhof opgestapt

De directeur van de Keukenhof, Piet de Vries, heeft met onmiddellijke ingang zijn functie neergelegd. Dat zei een woordvoerder van de toeristische trekpleister in Lisse woensdag.

Volgens de woordvoerder is het vertrek van de 60-jarige directeur in goed overleg gegaan met de stichting achter de Keukenhof. Over de exacte reden wil hij niets kwijt: "Piet de Vries was hier zeven jaar werkzaam en het bestuur heeft zo haar toekomstplannen. Over de precieze achtergrond hebben we echter afgesproken geen mededelingen te doen."

In het Leidsch Dagblad had De Vries onlangs nog te kennen gegeven bij de Keukenhof te willen blijven tot zijn pensioen.

Directeur Keukenhof opgestapt
Directeur Keukenhof opgestapt (Foto: ANP)

Wii-downloads over te zetten naar Wii U

Nintendo heeft bevestigd dat het mogelijk zal zijn om alle downloads van/op je Wii over te zetten naar je nieuwe Wii U. Er wordt een systeem ontwikkeld dat gelijk is aan het systeem voor het overzetten van DSi naar 3DS dat vorig jaar beschikbaar was.

Het is nog niet bevestigd of dit vanaf launch al kan, maar de verwachting is van wel. Het spelen van Virtual Console-games wordt op deze manier waarschijnlijk mogelijk op de controller.

'Burgerdoden bij NAVO-aanval in Afghanistan'

Bij een nachtelijke aanval van NAVO-troepen op strijders in een dorp in de Oost-Afghaanse provincie Logar zijn twee Afghaanse burgers om het leven gekomen. Dit heeft de Afghaanse politie woensdag gezegd.

De NAVO ontkende dat bij de operatie burgerslachtoffers zijn gevallen. Er zouden wel twee vrouwen gewond zijn geraakt.

De politiechef van Logar zei echter dat bij de aanval een vrouw en kind zijn omgekomen, alsmede twaalf moslimstrijders, onder wie de plaatselijke Taliban-commandant.

The Last of Us komt in 2013

Shuhei Yoshida, baas van Sony Worldwide Studios, heeft aangegeven dat The Last of Us met zekerheid niet in 2012 uit zal komen. Yoshida kreeg wat vragen over de 2013 line-up maar daar willen ze het nog niet over hebben.

Een echte releasedatum was nog niet bekendgemaakt door Sony of Naughty Dog. Geruchten gingen rond over een late 2012 of een vroege 2013 release voor The Last of Us. Nu wordt het met zekerheid 2013 maar of dit begin het jaar of later gaat worden is nog niet bekendgemaakt.

Wii U krijgt Armoured Edition van Batman

Tijdens de Nintendo-conferentie gisteren is er aangekondigd dat er een speciale Wii U-versie zal komen van Batman: Arkham City. De speciale versie heet Batman: Arkham City Armoured Edition en zal aangepast zijn voor de Wii U GamePad.

Spelers krijgen dezelfde game, alle DLC en een nieuwe feature die B.A.T heet: Battle Armored Tech. Dit zijn speciale pakken voor Batman en Catwoman die kinetische energie verzamelen tijdens het spelen. Volledig opgeladen en je doet meer schade aan de omgeving dan voorheen mogelijk was.

Met de Wii U GamePad wordt het mogelijk directe toegang te krijgen tot de Batcomputer. Je hoeft niet meer door menu's heen te bladeren, met één druk op het scherm selecteer je wat je nodig hebt tijdens het spelen. Onze eigen FOK!games-redacteur, Pheno, heeft de game gespeeld en verwacht binnenkort een preview van de game.

Batman

Zorgen over afnemende interesse lerarenopleiding

Het basisonderwijs maakt zich zorgen over de afnemende interesse voor lerarenopleidingen en pabo's. Nog geen negenduizend studenten hebben zich aangemeld voor het komende cursusjaar. Vorig jaar lag het aantal aanmeldingen nog boven de tienduizend. In geen enkele andere sector is de daling zo groot, blijkt uit cijfers van de HBO-raad.

De sectororganisatie voor het basisonderwijs, de PO-raad, wijst op de vergrijzing. "Over twee tot drie jaar begint daardoor een grote uitstroom. Die onderwijzers moeten wel kunnen worden vervangen", zegt een woordvoerder.

De organisatie is niet verbaasd over de afnemende interesse. "Door de krimp van het aantal basisschoolleerlingen loopt het aantal banen terug", zegt een woordvoerder. "Dan zijn er ook nog de bezuinigingen waardoor leraren de komende twee jaar op de nullijn zitten. Dat alles maakt de sector niet aantrekkelijker."

De hbo-opleidingen voor de agrarische sector zien met ruim tien procent het aantal aanmeldingen het sterkst stijgen, van ruim vijftienhonderd aanmeldingen naar ruim zeventienhonderd. Daarna stijgt de interesse voor de kunstsector het sterkst, van 6500 aanmeldingen naar ruim 7100, een stijging van 9,4 procent.

De economische opleidingen zijn de derde grote stijger. Het aantal aanmeldingen bij de grootste sector binnen de hbo steeg van ruim 32 duizend naar bijna 35 duizend, een stijging van 8,6 procent. Het totaal aantal aanmeldingen steeg van bijna 89 duizend naar ruim 91 duizend. Studenten kunnen zich nog tot 1 oktober inschrijven, dus de cijfers veranderen nog.

Eerste intercontinentale vlucht op zonne-energie

Voor het eerst heeft een vliegtuig op zonne-energie een intercontinentale vlucht volbracht. Het toestel met Bertrand Piccard als piloot landde dinsdagavond op de luchthaven van Rabat. Piccard had twintig uur gedaan over zijn reis van Madrid naar de Marokkaanse hoofdstad.

"Dit was misschien wel de mooiste vlucht van mijn leven. Ik droomde er als kind al van om te kunnen vliegen zonder brandstof", zei Piccard, die al eens de wereld rond is gereisd per luchtballon.

Piccards vliegtuig, de Solar Impulse, is uitgerust met twaalfduizend zonnecellen. Het toestel heeft een spanwijdte gelijk die van een Boeing 777, maar weegt slechts net zo veel als een gemiddelde gezinsauto. Er is in het vliegtuig alleen plaats voor de piloot.

Piccard arriveerde eind mei met zijn Solar Impulse in Madrid vanuit Zwitserland. Slecht weer noopte tot uitstel van de verdere vlucht naar Rabat. Het vliegtuig heeft op zijn reis met tussenlanding in de Spaanse hoofdstad in totaal 2500 kilometer afgelegd.

Piccard startte zijn Solar Impulse project in 2003. In 2014 is een vlucht om de wereld gepland, met een verbeterde versie van het toestel. Het is Piccards streven die vlucht met vijf tussenlandingen te volbrengen.


Eerste intercontinentale vlucht op zonne-energie (Foto: Novum)

[NBA] Celtics dichtbij finale na winst op Miami Heat

Boston Celtics heeft een belangrijke stap gezet richting het kampioenschap in de Eastern Conference van de NBA. De basketballers uit Massachusetts waren dinsdag in Florida met 94-90 te sterk voor Miami Heat. De stand in de best-of-sevenserie komt door de overwinning op 3-2. Donderdag staat in Boston het volgende duel op het programma.

De Celtics keken voor rust nog aan tegen een ruime achterstand, maar namen na de pauze het initiatief in de wedstrijd. Een driepunter van Paul Pierce in de slotminuut besliste het duel in het voordeel van Boston.

LeBron James kwam tot dertig punten voor de Heat, maar wist in het vierde kwart ruim acht minuten lang niet te scoren. Teamgenoot Dwyane Wade noteerde 27 punten. Kevin Garnett was topscorer aan de kant van Boston met 26 punten, Pierce maakte er zeven minder.

Goede generale Frankrijk tegen Estland

Frankrijk heeft ook de derde oefenwedstrijd op weg naar het EK gewonnen. Les Bleus waren in Les Mans met 4-0 te sterk voor Estland. Karim Benzema scoorde twee keer, Franck Ribéry en Jérémy Menez waren de andere doelpuntenmakers. Frankrijk begint het toernooi volgende week maandag in Donetsk tegen Engeland.

Frankrijk boekte eerder oefenzeges op Servië en IJsland. De formatie van bondscoach Laurent Blanc is al 21 duels op rij ongeslagen.


Goede generale Frankrijk tegen Estland (Foto: Novum)

NMa kritisch over sloopfonds kantoren

Plannen om vanuit de vastgoedmarkt een fonds op te richten waarmee de sloop van leegstaande kantoren kan worden gefinancierd, kan niet meteen de goedkeuring genieten van de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa). Dat zegt de kartelwaakhond in het Financieele Dagblad van woensdag.

Deze week is er volgens ingewijden een akkoord bereikt tussen marktpartijen op de vastgoedmarkt voor de oprichting van het fonds, schrijft de krant. Hierdoor kan de leegstand op de markt worden tegengaan, waardoor de huurprijzen van kantoren weer kunnen stijgen. Nu staat ongeveer vijftien procent van de panden leeg, wat leidt tot een grote prijsdruk.

"De enige die voordeel lijkt te hebben van kantorensloop is de verhuurder", zegt een woordvoerder van de NMa in het FD. "Ik verwacht niet dat we op basis van dat argument instemmen. Er zullen meer partijen baat bij moeten hebben." De waakhond is nog niet benaderd voor overleg over het sloopfonds.

Als de sector zich beroept op de huidige crisissituatie, dan is er wellicht wel ruimte voor toestemming van de NMa. "Er is binnen de mededinging ruimte voor een zogeheten crisiskartel", zegt vastgoedadvocaat David van Dijk in het FD. "Dat is voor het geval er sprake is van een structurele overcapaciteit die de markt niet zelf kan herstellen. Daarvan lijkt in dit geval sprake van te zijn."

John Mayer diep beledigd door Dear John

John Mayer was tot op het bot gekrenkt door het nummer Dear John van zijn ex Taylor Swift. Hoewel Swift het nooit heeft toegegeven, gaat het lied vrijwel zeker over Mayer. "Ik voelde me verschrikkelijk."

"Ik heb het niet verdiend", zegt de zanger tegen het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone. "Ik vind het echt een lage actie van haar." Swift en Mayer werden in 2010 korte tijd aan elkaar gelinkt, nadat ze verschillende keren samen werden gespot.

In Dear John zingt Swift, die ruim twaalf jaar jonger is dan Mayer, over het feit dat ze slecht is behandeld door een 'oudere' man. "Beste John, ik zie het nu je weg bent. Vind je niet dat ik te jong was om mij zo te behandelen, om rare spelletjes mee te spelen, terwijl ik zo gek op jou was?"

De inmiddels 34-jarige zanger is verbolgen over het feit dat hij door middel van een liedje moest horen hoe Swift over hem dacht. "Ik heb nooit een e-mail of telefoontje gehad. Ik was er echt ondersteboven van en voelde me vernederd in een tijd dat het toch al slecht met me ging."

Ook als musicus vindt Mayer het nummer, dat op het album Speak Now verscheen, geen porem. "Als songwriter vind ik het een goedkoop lied. Ik vind dat ze haar talent heeft misbruikt om mij terug te pakken. Da's belachelijk."

Failliet Libridis laat 8 miljoen schuld achter

De vorige maand failliet verklaard boekengroothandel Libridis laat voor acht miljoen euro aan onbetaalde rekeningen achter. Dat schat directeur van het Centraal Boekhuis, Hans Willem Cortenraad in, schrijft de Volkskrant woensdag.

Voor de kwakkelende boekenbranche is het faillissement van Libridis een nieuwe tegenslag, in een markt waar de omzetten toch al achterblijven, schrijft de krant. Ingewijden denken dat het grootste deel van de tegenvaller, ongeveer zes miljoen, moet worden gedragen door de drie grote uitgeefconglomeraten van de Benelux, WPG (van Bezige Bij en Querido), Lannoo (Meulenhoff en Unieboek/HetSpectrum) en VBK (Contact en Ambo).

Het kleinere Gottmer heeft een miljoen euro uitstaan, geeft de uitgever in Haarlem aan in de krant. In tegenstelling tot de drie grote uitgeverijen is de uitgever van Dikkie Dik-boeken hiertegen niet verzekerd. Ruim tweehonderd kleine zelfstandige uitgeverijen, eveneens onverzekerd, hebben een half miljoen euro uitstaan.

Libridis ging drie weken geleden failliet. Bij de groothandel werkten 225 mensen. De Vereniging van Zelfstandige Uitgevers (VZU) adviseerde een week voor het bankroet al geen boeken meer te leveren en voorraden terug te halen.

Onverwachte winstdaling Ahold in eerste kwartaal

Ahold heeft in het eerste kwartaal tegen de verwachting in de winst zien dalen. Het bedrijf achter onder meer Albert Heijn, Etos en Gall&Gall had te kampen met een negatief effect van het weekend waarop Pasen viel. Ook sterke concurrentie gecombineerd met een zeer prijsbewuste consument speelde de grootgrutter parten.

De nettowinst daalde met 3,1 procent naar 282 miljoen euro. De onderliggende operationele winst zakte in het eerste kwartaal van 439 naar 419 miljoen euro, lager dan de consensusverwachting van 440 miljoen euro. Daarbij zag Ahold zowel in de VS als in Centraal-Europa de winst dalen. Op de Nederlandse thuismarkt steeg de winst licht.

Aholds retailmarge zakte van 4,9 naar 4,6 procent, minder dan de analistentaxatie van 4,7 procent. De voor supermarkten seizoensgebonden slechte week na Pasen viel dit jaar niet in het tweede maar in het eerste kwartaal, wat een negatief effect had op de winstgevendheid. De omzet kwam uit op 9,7 miljard euro, een groei van vijf procent. Topman Dick Boer zei echter al wel tekenen van verbetering te zien, waarbij hij sprak van een 'verbetering van de onderliggende trend' en een bemoedigende omzetontwikkeling. Voor Ahold was dat echter geen reden om een concreet vooruitzicht af te geven. Wel herhaalde het bedrijf de verwachting dat 2012 een 'uitdagend jaar' wordt.

Gouverneur Wisconsin mag blijven

De Republikeinse gouverneur van Wisconsin mag blijven. De kiezers in de Amerikaanse staat hebben dat dinsdag via de stembus beslist. Scott Walker versloeg nipt zijn Democratische tegenstrever, burgemeester van Milwaukee Tom Barrett. Walkers lot was een halszaak geworden voor de Republikeinse Partij en de conservatieven in Wisconsin die zich kunnen vinden in zijn steun voor grote bedrijven en zijn afkeer van vakbonden.

Het was pas de derde keer in de geschiedenis van de Verenigde Staten dat er een zogeheten recall election werd gehouden. Beide vorige keren, in 1921 en in 2003, moest de gouverneur zijn biezen pakken.

Aanleiding voor recall election was een wet die vorig jaar door de Republikeinen in de staat, onder leiding van Walker, werd aangenomen. De wet schaft het recht op collectief onderhandelen over arbeidsvoorwaarden voor vakbonden van overheidsmedewerkers grotendeels af. Volgens Walker was dit nodig om het begrotingstekort in de staat te dichten. Walkers tegenstanders zagen het als een poging om de vakbonden, een Democratisch machtsblok in de Amerikaanse politiek, onschadelijk te maken.

De plannen leidden tot wekenlange protesten waar tot honderdduizend mensen aan deelnamen, maar de wet werd uiteindelijk toch aangenomen. Tegenstanders van Walker verzamelden meer dan negenhonderdduizend handtekeningen om de tussentijdse verkiezing in gang te zetten.

GroenLinks wil kind langer op school kwijt kunnen

Alle basisscholen moeten kinderen van 07.00 uur tot 19.00 uur kunnen onderbrengen. Dat staat in het verkiezingsprogramma dat GroenLinks woensdag presenteert, schrijft het AD.

Brede scholen hebben volgens de partij de toekomst. Alle opvang, zowel tijdens school als ervoor en erna, moet worden verzorgd door goede pedagogische onderwijzers. Voor werkende ouders moet het zo gemakkelijker worden zorg en werk beter te combineren.

Uitslag referendum GroenLinks woensdag bekend

Woensdagmiddag maakt GroenLinks de uitslag bekend van het lijsttrekkersreferendum. Ook presenteert de partij het verkiezingsprogramma. De bekendmaking vindt om 15.30 uur plaats in de Pulchri Studio in Den Haag.

De aanloop naar de verkiezingsstrijd tussen Jolande Sap en Tofik Dibi verliep chaotisch. Dibi mocht eerst vanwege interne regels niet melden dat hij een gooi deed naar het lijsttrekkerschap. Nadat deze regels waren aangepast oordeelde de kandidatencommissie dat Dibi niet geschikt was voor het lijsttrekkerschap.

Het partijbestuur ging na forse druk alsnog overstag, waarna Sap en Dibi drie keer met elkaar in debat gingen. In alle peilingen ligt Sap fors voor op Dibi. De kans dat hij als winnaar uit de bus komt is dan ook zeer beperkt.

Wel bestaat er een mogelijkheid dat er woensdag nog geen winnaar kan worden aangewezen. Het referendum is namelijk pas geldig als tenminste dertig procent van de stemgerechtigde leden een stem heeft uitgebracht. Om als lijsttrekker gekozen te worden heeft een kandidaat minimaal vijftig procent van de uitgebrachte stemmen nodig.

Als de opkomst te laag is of geen van de twee kandidaten de helft van de stemmers achter zich weet te krijgen beslist het partijcongres op 30 juni wie de lijsttrekker wordt.

Dertig procent meer uitkeringsfraude opgespoord

De overheid heeft vorig jaar 86 miljoen euro aan uitkeringsfraude opgespoord. Het bedrag ligt dertig procent hoger dan het jaar daarvoor, toen 66 miljoen euro aan uitkeringsfraude aan het licht kwam. Dat meldt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) woensdag aan de Kamer, schrijft De Telegraaf.

Opgespoorde fraude met de ww steeg naar 64 miljoen euro, veertien miljoen meer dan een jaar eerder. Met de aow, de kinderbijslag en de nabestaandenuitkering ANW werd voor 22 miljoen euro gefraudeerd, een stijging van ruim een kwart. De hogere bedragen zouden komen doordat meer is gedaan om uitkeringsfraude op te sporen.

Kamp komt met de cijfers op de dag dat de Kamer praat over strengere straffen voor uitkeringsfraudeurs. De minister wil de 'belachelijk lage sancties' die op fraude staan opschroeven. De boete voor uitkeringsfraudeurs moet volgens hem worden vertienvoudigd. Hij hoopt volgens de krant dat de Kamer nog voor de zomer instemt met strengere straffen.

VVD wil uitkering stinkende sollicitant intrekken

De uitkering van werklozen die stinkend op een verplicht sollicitatiegesprek verschijnen moet worden ingetrokken. Ze mogen ook geen drankkegel hebben, moeten op tijd zijn en dienen er een 'beetje normaal' bij te lopen, zegt VVD-Kamerlid Malik Azmani woensdag in het AD.

De Tweede Kamer praat woensdag over uitkeringen. Volgens Azmani is meer drang en dwang noodzakelijk. "De tijd is echt voorbij dat je zomaar je hand op kunt houden, terwijl de buurman hard werkt voor zijn geld en jouw uitkering."

Weer lichaamsdelen in Canadese post

Twee Canadese scholen hebben pakketjes ontvangen met lichaamsdelen. Dat meldden Canadese media woensdag.

Een medewerker van een school in Vancouver vond een menselijke hand in de post, terwijl een andere school in de stad een pakketje ontving met een menselijk voet. Het is nog onduidelijk of de moordende pornoacteur Luka Rocco Magnotta de afzender is van de lichaamsdelen. De Duitse politie arresteerde deze zogenoemde 'Canadian Psycho' deze week in Berlijn.

De 29-jarige Magnotta wordt verdacht van de moord op zijn vriend, waarna hij diens lichaamsdelen per post naar verschillende politieke partijen zou hebben gestuurd. De politie zoekt nog naar diverse lichaamsdelen van het slachtoffer, waaronder het hoofd, een voet en een hand.

Weer lichaamsdelen in Canadese post
Weer lichaamsdelen in Canadese post (Foto: ANP)

Bijdrage Pakistaanse Sesamstraat geschrapt door VS

De Verenigde Staten hebben een subsidie geschrapt voor de Pakistaanse versie van Sesamstraat omdat bij de productie van het programma in Pakistan mogelijk sprake is van fraude en corruptie. Dat maakte een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekend.

De vermeende misstanden werden bij de Amerikaanse dienst voor ontwikkelingssamenwerking (USAID) aangemeld via een 'kliklijn'. USAID had 20 miljoen dollar toegekend aan de Pakistaanse producent van Sesamstraat, waarvan circa 6,7 miljoen dollar al is besteed.

Sim Sim Hamara, zoals de Pakistaanse versie van het kinderprogramma heet, beleefde eind vorig jaar zijn première op de Pakistaanse televisie.

Volgens de woordvoerder waren de beschuldigingen serieus genoeg om de subsidie onmiddellijk stop te zetten. De Amerikanen zijn een onderzoek gestart naar de beschuldigingen.

VS schrappen bijdrage Pakistaanse Sesamstraat
Bijdrage Pakistaanse Sesamstraat geschrapt door VS  (Foto: ANP)

Zendgemachtigden dreigen Telegraaf over tv-gids

De Publieke Omroep, RTL Nederland en SBS Broadcasting hebben De Telegraaf gesommeerd te stoppen met de tv-gids die de krant sinds zaterdag uitbrengt. De zendgemachtigden verzoeken dinsdag in een brief dat De Telegraaf per direct stopt met het publiceren van programmagegevens.

De Telegraaf publiceert de gegevens zonder daarvoor te betalen en dat is volgens de zenders onrechtmatig. De Publieke Omroep, RTL en SBS laten weten in beraad te zijn over verdere juridische stappen. De drie verwachtten dinsdag voor 17.00 uur een antwoord van de Telegraaf.

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde recent in met een voorstel om programmagegevens tegen een redelijke vergoeding voor iedereen vrij publiceerbaar te maken. De Telegraaf weigert deze vergoeding te betalen en verwijst naar een uitspraak van het Europees Hof, dat in een Britse zaak besliste dat de programmagegevens gratis moeten zijn.

De Telegraaf liet net voor 17.00 uur weten de brief te hebben beantwoord. "De drie partijen denken dat wij afspraken schenden, maar dat doen we niet", laat een woordvoerder weten. "Wij zijn ervan overtuigd dat de Europese uitspraak voldoende basis biedt om de gids uit te geven."

De krant is voornemens door te gaan met het publiceren van de programmagegevens. "Maar als er juridische stappen volgen, moeten we eerst kijken hoe dat uitpakt."


Zendgemachtigden dreigen Telegraaf over tv-gids (Foto: Novum)

Canadese pornokiller vecht uitlevering niet aan

De Canadese pornoacteur die verdacht wordt van een gruwelijke moord op een Chinese student blijft in afwachting van de procedure voor zijn uitlevering aan Canada in hechtenis. Dat heeft de rechter in Berlijn dinsdag besloten. De man, Luka Magnotta (29), liet weten zijn uitlevering niet aan te zullen vechten, zei een woordvoerder van de politie.

Een medewerker van een Berlijns internetcafé herkende Magnotta, toen die maandag binnenliep, en schakelde de politie in. Diverse agenten rekenden de man vervolgens in.

Magnotta wordt ervan verdacht dat hij in Canada een Chinees om het leven heeft gebracht met wie hij een verhouding zou hebben gehad. Na de moord, die hij op video vastlegde, sneed hij het lijk in stukken en verrichtte hier seksuele handelingen mee. Afgehakte lichaamsdelen stuurde hij per post naar Canadese politieke partijen.

Dochter Bruce Willis en Demi Moore gearresteerd

Scout Willis is maandag aangehouden door de politie. De 20-jarige dochter van Demi Moore en Bruce Willis werd in New York opgepakt omdat ze alcohol dronk en vervolgens een vals identiteitsbewijs aan de politie liet zien. Scout werd dinsdagochtend weer op vrije voeten gesteld.

Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ toonde Scout een identiteitsbewijs met de naam Katherine Kelly aan de agenten. Even later zou ze hebben toegegeven dat het legitimatiebewijs niet van haar was en dat ze het van een vriend had gekregen. In de Verenigde Staten mag je pas alcohol drinken vanaf je 21e.

Scout is de middelste dochter van Willis en Moore, die in 1998 uit elkaar gingen. Het acteurskoppel kreeg samen nog twee dochters, Rumer en Tallulah.

Eigenaar Haags café aangehouden na steekvlam

De eigenaar van het Haagse café waar vrijdagnacht minstens acht mensen brandwonden opliepen door een steekvlam is dinsdag aangehouden. De rechter-commissaris besloot dat de barman die het vuur veroorzaakte nog twee weken blijft vastzitten. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De 28-jarige barman van café Havana aan het Buitenhof stak vrijdagnacht een brandbare vloeistof aan die op een dienblad lag. Dat gebeurt vaker in dat café als een bepaald nummer wordt gedraaid. Dit keer ontstond er een grote steekvlam. Zeker zeven klanten moesten met brandwonden naar het ziekenhuis.

De barman werd direct opgepakt. Hij wordt verdacht van brandstichting en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. De eigenaar van het café wordt verhoord. Later deze week wordt besloten of hij al dan niet wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Nieuwe naam voor Miljonair Fair

De Miljonair Fair gaat vanaf dit jaar door het leven als de LXRY Masters. Dat heeft de organisatie van de beurs dinsdag bekendgemaakt. De nieuwe naam moet de lading beter dekken. Eerder kreeg het blad Miljonair al de naam LXRY, dat moet worden uitgesproken als het Engelse woord luxury.

De elfde editie van de beurs vindt dit jaar plaats van 6 tot en met 10 december in de Amsterdamse RAI. Traditiegetrouw zijn tijdens het evenement weer allerlei auto's, boten en horloges te bewonderen.


Nieuwe naam voor Miljonair Fair (Foto: Novum)

Koningin Elizabeth dankt volk voor jubileumfeest

De Britse koningin Elizabeth heeft in een toespraak het volk bedankt voor het feest ter ere van haar jubileum. De vorstin hield voor het vierdaagse festijn, ter ere van haar diamanten jubileum, een rede. De toespraak was maandag opgenomen en werd dinsdag op televisie uitgezonden.

Elizabeth liet weten 'diep geroerd te zijn' dat zoveel mensen haar jubileum hebben gevierd. Ook dankte ze, tevens namens haar man prins Philip, de organisatie die het feest mogelijk heeft gemaakt.

De echtgenoot van de Britse koningin is maandag in het ziekenhuis opgenomen met een blaasontsteking, waardoor hij de laatste twee dagen van het evenement moest missen. Zondag voer Philip, die zaterdag 91 jaar wordt, nog met zijn vrouw en andere leden van het koningshuis mee in een optocht van ruim duizend vaartuigen.

Koningin Elizabeth, die zestig jaar geleden de troon besteeg, bracht zaterdag een bezoek aan de Epsom Derby, een van de grootste paardenraces van het jaar. De dag begon met een saluut van 41 kanonschoten in het centrum van Londen.

Maandag werd voor Buckingham Palace een groot concert gegeven. Sterren als Stevie Wonder, Elton John, Tom Jones, Paul McCartney, en Kylie Minogue gaven een optreden. Gary Barlow, bekend van de band Take That, schreef speciaal voor de Britse vorstin het nummer Sing. De singer-songwriter liet eerder weten hulp te hebben gehad van prins Charles bij het schrijven van het liedje.

De 86-jarige Elizabeth bezocht dinsdag ter afsluiting van de viering St Paul's Cathedral, waar ze werd geëerd met een dankmis. Vervolgens zwaaide ze vanaf een balkon van Buckingham Palace naar het toegestroomde publiek.

'Nasdaq compenseert Facebook-gedupeerden'

Beursbedrijf Nasdaq verwacht woensdag de beurswaakhond SEC in te lichten over hoe het beleggers gaat compenseren voor de verliezen die zij hebben geleden door de problemen rond de beursgang van Facebook op 18 mei. Dat berichtte de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal dinsdag op gezag van ingewijden.

De handelssystemen van Nasdaq bleken op de dag van de beursgang van Facebook de grote stroom aan orders niet aan te kunnen. Daardoor konden veel beleggers geen aandelen kopen tegen de gewenste prijs. Doordat het aandeel na de beursgang snel in waarde daalde, moesten veel beleggers achteraf veel meer betalen dan de geleverde aandelen op dat moment waard waren.

De totale schade wordt volgens The Wall Street Journal geschat op meer dan 100 miljoen dollar.

'Nasdaq compenseert Facebook-gedupeerden'
'Nasdaq compenseert Facebook-gedupeerden' (Foto: ANP)

Ruimtesonde Dragon weer op vasteland

Het commerciële ruimtetoestel Dragon is weer terug op het vasteland. De ruimtesonde werd dinsdag op een boot de haven van Los Angeles binnengevaren.

Het onbemande schip van het bedrijf SpaceX werd vorige maand gebruikt om voorraden naar het internationale ruimtestation ISS te brengen. De operatie verliep volgens plan en de Dragon plonsde afgelopen donderdag ten westen van Californië in de Grote Oceaan.

De sonde wordt nu naar de raketfabriek van SpaceX in Texas gebracht, waar het wordt gelost en geïnspecteerd. De Dragon heeft 635 kilo oude apparatuur meegenomen uit het ISS.

SpaceX hoopt in september opnieuw een raket te lanceren.

CD: Triggerfinger - Faders Up 2 - Live In Amsterdam + The Road Sessions

Het is alweer dik vijf jaar geleden dat het eerste livealbum van het Antwerpse stonerrocktrio Triggerfinger Faders Up verscheen. Sindsdien is het hard gegaan voor de drie heren. De band stond op zowat elk toonaangevend muziekfestival in West-Europa en wist een internationale nummer één hit te scoren met een nogal opvallende cover van het Lykke Li liedje I Follow Rivers. Want zeg nou zelf, hoeveel liedjes ken je waar een koffiekopje als percussie-instrument dient?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.