'Kamer wil sneller deal met kroongetuigen'

Justitie moet makkelijker kunnen onderhandelen met kroongetuigen om zo topcriminelen te kunnen vangen. Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en VVD dringt aan op de herziening van de regels, meldt het actualiteitenprogramma Eenvandaag maandag.

In het programma pleit criminaliteitsdeskundige Cyrille Fijnaut voor ingrijpende maatregelen om de georganiseerde misdaad beter te kunnen bestrijden. Justitie moet kroongetuigen in ruil voor unieke en belastende verklaringen garanderen dat zij geen straf krijgen en in een getuigenbeschermingsprogramma terechtkomen. Zulke deals moeten mogelijk zijn in een zaak die anders niet wordt opgelost, aldus Fijnaut.

De Kamer steunt Fijnauts betoog en wil een herziening van het 'voorzichtige beleid' dat Nederland nu overt rondom de inzet van kroongetuigen, aldus het tv-programma.

"Ik ben voorstander van immuniteit voor kroongetuigen, in die gevallen waarin het echt om hele zware strafzaken gaat die op geen enkele andere manier opgelost kunnen worden", stelt oud-rechter Jeroen Recourt (PvdA). "Dan zeg je: we offeren een klein visje en we vangen er een veel grotere mee." Ook Coskun Çörüz (CDA) vindt dat er 'minder terughoudend' moet worden omgesprongen met de inzet van bijzondere opsporingsmethoden.