Tsipras: Grieks vertrek uit euro slecht voor Europa

Een vertrek van Griekenland uit de euro is niet alleen schadelijk voor Griekenland, maar ook voor Europa. Dat heeft de leider van de radicaallinkse partij Syriza, Alexis Tsipras, donderdag gezegd. Desondanks is hij van mening dat de bezuiningen die Athene moest treffen in ruil voor een noodlening te streng zijn en dat hier verandering in moet komen.

Als er aangedrongen blijft worden op verdere bezuinigingen dan zou dat volgens Tsipras leiden tot het uiteenvallen van de monetaire unie. Bovendien komt de sociale cohesie in Europa in gevaar als Griekenland niet meer kan rekenen op hulp van de andere eurolanden.

Tsipras wist bij de parlementsverkiezingen van afgelopen weekeinde een verrassende tweede plek te behalen. Regeringspartijen Nea Dimokratia van Antonis Samaras en PASOK van Evangelos Venizelos kregen flinke klappen. De verkiezingsuitslag heeft geleid tot een politieke impasse; de partijen zijn er vooralsnog niet in geslaagd een coalitie te vormen.

Venizelos, die donderdag een mandaat kreeg om een coalitie te vormen, heeft desondanks goede hoop. Volgens Venizelos is de kleine partij Democratisch Links het eens met zijn standpunt dat er niet opnieuw onderhandeld moet worden over de voorwaarden van de noodlening. Met de steun van Democratisch Links heeft Venizelos de meerderheid die nodig is voor een coalitie. De PASOK-leider zei dat zijn overleg met Democratisch Links 'een goed voorteken' is.