Atsma: waterschap dreigt onbestuurbaar te worden

Als de Tweede Kamer vanwege de val van het kabinet weigert de wijzigingen van de Waterschapswet te behandelen, dan zorgt dat ervoor dat waterschappen straks niet meer kunnen functioneren. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.

In het wetsvoorstel staat dat de besturen van de waterschappen niet meer rechtsreeks door burgers, maar door gemeenteraadsleden moeten worden gekozen. De eerstvolgende verkiezingen zouden dan uiterlijk zes maanden na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 plaatsvinden. Het voorstel zou 24 april in de Kamer worden behandeld, maar dat kon vanwege de val van het kabinet niet doorgaan.

Als het wetsvoorstel vooralsnog niet wordt behandeld, dan moeten toch in november verkiezingen voor de waterschappen worden gehouden. Dat is praktisch echter niet meer haalbaar, stelt de staatssecretaris.

De consequenties van niet tijdige verkiezingen, zijn volgens Atsma ingrijpend. "Wettelijk is bepaald dat de besturen per 3 januari 2013 aftreden. Als er dan geen nieuw bestuur is, kunnen geen rechtsgeldige besluiten meer worden genomen. Ook ambtenaren kunnen geen rechtshandelingen meer verrichten omdat zij dit krachtens mandaat namens het bestuur doen. Het waterschap kan dan feitelijk niet meer functioneren."

Atsma doet in zijn brief twee voorstellen voor een vervolg: het voorstel wordt toch behandeld of de staatssecretaris dient een nota van wijziging. Met die nota van wijziging worden de bepalingen over de indirecte verkiezingen uit het voorstel geschrapt en wordt de zittingsduur van de huidige besturen verlengd tot 4 juli 2013.