Scandinavië kent grootste seksegelijkheid

Zweden, Noorwegen, IJsland, Denemarken en Finland zijn in deze volgorde de landen waar de gelijkheid tussen de seksen het meest wordt gerespecteerd. Uit een studie van het World Economic Forum blijkt dat Egypte, Turkije en Pakistan de onderste plaatsen in de lijst van 58 onderzochte landen innemen.

Tien posities in de top vijftien worden ingenomen door landen die in de Europese Unie liggen. Nederland staat hierbij op de veertiende plek. Net voor Estland, maar achter Letland (11) en Litouwen (12). Ook landen als Costa Rica (18) en Polen (19) weten hoge plaatsen in te nemen, nog voor bijvoorbeeld België (20) en Oostenrijk (28).

Het rapport verklaart de hoge positie van Scandinavië aan de hand van de liberale houding, bescherming van minderheden en grote welvaart. Dat vrouwen de mogelijkheid wordt geboden zich hetzelfde te ontwikkelen als mannen, betekent echter niet dat de economische participatie in deze landen ook het hoogst is. Noorwegen en IJsland zouden wat dat betreft respectievelijk plaats 13 en 17 innemen.

Geen van de onderzochte landen is er overigens in geslaagd de ongelijkheid tussen de seksen volledig weg te werken, zo wordt in het rapport benadrukt.

-
Met dank aan Scootmobiel voor het submitten van dit bericht.