Demonstrant komt om in straatgevechten Egypte

Een demonstrant is zaterdagavond in de Egyptische hoofdstad Caïro omgekomen bij schermutselingen tussen betogers en onbekende aanvallers. De demonstranten waren voor het ministerie van defensie te hoop gelopen om te eisen dat er een eind komt aan het militaire bewind in het land, lieten Egyptische veiligheidsfunctionarissen zondag weten.

Het geweld barstte los toen ongeïdentificeerde belagers de betogers te lijf gingen. Stenen, vuurwerk, glaswerk en brandbommen vlogen urenlang over en weer. Zeker dertig mensen raakten gewond. Militairen en agenten grepen niet in en lieten de strijdende partijen begaan.

Onder de demonstranten waren veel aanhangers van een ultraorthodoxe politicus die hun woede koelden over diens uitsluiting van de presidentsverkiezingen. De Egyptische kiesraad heeft drie van de belangrijkste gegadigden voor het presidentschap van het stembiljet geschrapt, onder wie de kandidaat van de machtige Moslimbroederschap.

De salafisten van de Al-Nourpartij, die de Moslimbroeders doorgaans rechts inhalen, hebben zaterdag hun steun uitgesproken voor de betrekkelijk gematigde Abdel-Moneim Abolfotoh. Dat is een tegenslag voor de Moslimbroederschap, die hoopten dat Al-Nour zich achter hun tweede kandidaat, Mohammed Morsi, zou scharen.

De salafisten lieten weten Abolfotoh te steunen om de groeiende zorgen om een alleenheerschappij van de Moslimbroeders weg te nemen.