Romney op zoek naar een 'running mate'

Nu Mitt Romney zo goed als zeker is van de Republikeinse presidentskandidatuur begint de zoektocht naar een 'running mate', de persoon die vicepresident wordt als Romney de verkiezingen wint. Romney zal waarschijnlijk lering trekken uit de vorige verkiezingen, toen Sarah Palin door John McCain werd gekozen als 'running mate'.

Volgens bronnen binnen het campagneteam van Romney staat ervaring bovenaan de lijst met criteria voor een potentiële vicepresident. Steve Duprey, een voormalig adviseur van John McCain en lid van het Republikeinse Nationale Comité, beaamt dit. "Het belangrijkste kenmerk van gouverneur Romney's kandidatuur, en van zijn mogelijke presidentschap, is dat hij zeer goed nadenkt over dit soort beslissingen", aldus Duprey. "Het zal niet zijn zoals McCains campagne, toen iedereen werd verrast."

Een van de meest besproken mogelijke 'running mates' is Marco Rubio, een Cubaans-Amerikaanse senator uit Florida. Senator Rob Portman uit Ohio, die zich al vroeg achter Romney schaarde en campagne voor hem voerde tijdens de voorverkiezingen in Ohio, is een andere favoriet. Ook Chris Christie, gouverneur van New Jersey, Nikki Haley, gouverneur van South Carolina, en Bob McDonnell, gouverneur van Virginia, behoren tot de kanshebbers. De drie gouverneurs delen echter een zwakte: bij elkaar opgeteld komen ze tot slechts vijf jaar ervaring.

Romney heeft tot dusver nog geen voorkeur aangegeven. Hij heeft echter wel één criterium. Wie het ook wordt, hij of zij moet tegen het recht op abortus zijn. Dit moet de sociaal-conservatieve achterban van de Republikeinen geruststellen over Romney, die eerder in zijn politieke carrière zijn steun voor het recht op abortus uitdrukkelijk kenbaar heeft gemaakt.

Eén ding lijkt zeker, de herinnering aan Palin zal waarschijnlijk nog lange tijd een schaduw over Romney's campagne werpen. "Er is één ding waar iedereen binnen de Republikeinse partij het over eens is: er is duidelijk niet goed nagedacht over Sarah Palin en haar antecedenten zijn niet goed nagetrokken", zegt Sara Fagen, een voormalig staflid van president George W. Bush. "Ik denk niet dat ze die fout nog een keer zullen maken."


Romney op zoek naar een 'running mate' (Foto: Novum)