Peres: Iraniërs en Israëliërs geen vijanden

De Israëlische president Shimon Peres heeft woensdag een boodschap van vrede uitgesproken aan het adres van de Iraanse bevolking. Hij riep de Iraniërs op verder te kijken dan de huidige crisis.

"We zijn niet geboren als elkaars vijanden en er is geen noodzaak om als vijanden door het leven te gaan. Sta niet toe dat de vaandels van vijandelijkheid een donkere schaduw over jullie historische erfenis werpen", zei Peres. "Jullie volk is een gevoelig volk dat streeft naar vriendschap en vrede en niet naar conflicten en oorlogen."

Peres sprak minder vredelievend over de Iraanse regering. "Iran is niet alleen een bedreiging voor Israël, maar het vormt een reëel gevaar voor de mensheid als geheel", zei hij. "Het huidige Iraanse regime hunkert naar imperialisme en wil de hoogste leider in de regio zijn."

Israël en Iran onderhielden voor de Islamitische Revolutie in Iran in 1979 nauwe betrekkingen. De 88-jarige Peres bracht voor de revolutie een aantal keer een bezoek aan Iran en bewaart daar volgens zijn woordvoerster warme herinneringen aan.