Iran steunt ieder land tegen 'kankergezwel' Israël

Ieder land en elke groepering die de wapens opneemt tegen het 'kankergezwel' Israël kan op de steun van Iran rekenen. Dat heeft ayatollah Ali Khamenei vrijdag verzekerd. Iran betuigt voortdurend zijn steun aan de tegenstanders van Israël, maar houdt zich doorgaans op de vlakte over zijn rol in de militaire conflicten die Israël uitvecht.

Khamenei bevestigde dat zijn land de Libanese Hezbollah-militie en de Palestijnse Hamas-beweging in het verleden in hun gewapende strijd heeft bijgestaan. "We hebben ingegrepen in anti-Israëlische kwesties." Dat heeft de overwinning gebracht in de oorlog die Hezbollah in 2006 met Israël uitvocht en in het conflict tussen Hamas en Israël in 2009 in de Gazastrook, claimde de ayatollah. "Voortaan, onderschrijven en steunen we wie dan ook die waar ook ter wereld opstaat tegen het zionistische regime. We zijn niet bang om daarvoor uit te komen."

De opperste leider van Iran bezwoer gelovigen die voor het vrijdaggebed waren bijeengekomen voorts dat zijn land het omstreden kernprogramma doorzet. Mocht dat leiden tot een Amerikaanse aanval, waarschuwde de ayatollah, dan maakt die Iran slechts sterker. "Iran zal niet zwichten. Wat zal er dan gebeuren? De westerse hegemonie en dreigementen zullen in het Midden-Oosten aan geloofwaardigheid verliezen. Daarmee zijn onze belangen gediend."

Israël en de Verenigde Staten hebben de afgelopen tijd gezinspeeld op een gewapend optreden tegen Iran, mocht dat land niet van zijn atoomprogramma afzien. De woorden van de opperste leider, die het laatste woord heeft in staatszaken, maken het onwaarschijnlijk dat Iran zich daaraan iets gelegen laat liggen.

Khamenei dreigde tevens een brief openbaar te maken die de regering in Teheran van de Amerikaanse president Barack Obama ontving. Dat schrijven, bedoeld om de patstelling over het Iraanse nucleaire programma te doorbreken, toont volgens Khamenei de onbetrouwbaarheid van de VS aan. De brief zou een reeks beloften bevatten die Washington vervolgens brak. De Amerikaanse regering ontkent het bestaan van zo'n brief.

Twee weken geleden beweerde de Iraanse parlementariër Ali Motahari dat Obama in de gewraakte brief heeft verzocht om rechtstreeks overleg met Teheran. De VS en Iran onderhouden sinds 1979 geen formele diplomatieke betrekkingen.


Iran openhartig over steun strijd tegen Israël (Foto: Novum)