CDA vreest invoering sharia in NL

Icoon politiek binnenland nieuws De mogelijke komst van islamitische partijen gebaseerd op de ideologie van de sharia is voor het CDA reden tot zorg. Daarom stelt fractievoorzitter van de christelijke partij, Maxime Verhagen, dat nieuwe partijen hun partijplannen eerst dienen te toetsen bij de rechter. Hij zegt dit in een vraaggesprek met Elsevier.

Verhagen spreekt zijn zorgen uit over de mogelijke gevolgen van de komst van een dergelijke partij. "Een partij die de sharia wil invoeren, moet worden verboden. Ik wil dat nieuwe partijen hun doelstellingen verplicht laten toetsen, voordat zij meedoen aan de verkiezingen. "Vooral het mogelijke gevolg dat radicale moslimpartijen macht verwerven, zint hem niet.

De politicus wil voorkomen dat 'niet-democratische besluiten' worden ingevoerd. De fractievoorzitter vreest dat radicaal-extremistische moslimpartijen via het politieke systeem aan de macht proberen te komen. "Er zijn tekenen dat radicale moslims achterstandswijken en deelgemeenten langs democratische weg willen veroveren. Ik wil dat kunnen voorkomen."

Verhagen is bang dat ook in Nederland sharia-tribunalen ontstaan. "In ieder geval zeggen duizenden moslims dat ze expliciet de sharia nastreven. Een grote meerderheid voelt zich hier wel thuis, maar we moeten voorkomen dat zij zich – door sociale controle in een gesloten bevolkingsgroep - gedwongen voelen om zich straks aan zo’n tribunaal te onderwerpen."
_
Onderzoek gehouden onder moslims over onder andere de sharia: zie hier