Woede om verzwijgen afkomst verdachten
In de weken voorafgaand aan de recente arrestaties pakte justitie de verkeerde verdachte op. Zo werd eerst ten onrechte een neef van de vermoorde barman gearresteerd, een zwervende man met een drugsprobleem. Justitie en politie presenteerden dit als groots nieuws. 'Familielid gearresteerd wegens moord cafébaas'. Het nieuws verscheen in alle landelijke media, de familie was gebroken.
Pas na het uitloven van een beloning van 15.000 euro wist justitie de echte daders te pakken. Nu zweeg justitie echter in alle talen over de herkomst van de daders. Drie Marokkanen zijn nu gearresteerd, die eergisteren hebben bekend. Maar justitie zwijgt. Terwijl ze eerst van de daken riepen dat een gearresteerd familielid de dader was, aldus een familielid dat anoniem wil blijven. Dit uit vrees voor wraakacties.
Juist omdat velen nog denken dat de neef achter de moord zit, vindt de familie dat justitie helderheid moet verschaffen." Nu er Marokkanen achter de roofmoord blijken te zitten, zwijgt justitie. Zogenaamd omdat ze de privacy van verdachten niet mag schenden. Wat is dat voor een vreemde dubbele moraal?"
De familie eiste van het politiekorps opheldering over de gang van zaken. Die antwoordde daarop dat hun beleid is geen details vrij te geven omtrent verdachten. Dit, ondanks dat de drie hebben bekend. De familie: "Blijkbaar geldt het geheimhoudingsbeleid alleen als het buitenlanders betreft. Want toen mijn neef onterecht vast zat voor deze moord, mocht iedereen zijn achtergrond wél weten."
De verdachten zijn geen onbekenden van de politie. Zo verdenkt justitie de oudste verdachte van enkele straatroven. De drie behoren tot het vriendengroepje rondom de Koerdisch/Iraakse jongen Awa, die landelijk het nieuws haalde omdat hij zijn vriendinnetje in de fik had gezet vanwege een vermeend vakantievriendje.