Utrecht mag alleen nijlganzen vergassen

De provincie Utrecht mag alleen nijlganzen laten vergassen. Die komen namelijk niet van nature voor op Europees grondgebied. Andere ganzen mogen niet worden vergast. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

De Faunabescherming stapte vorig jaar naar de rechter toen de provincie Utrecht toestemming gaf om brandganzen, Canadese ganzen, grauwe ganzen en nijlganzen te vangen en te vergassen. De Faunabescherming stapte daarop naar de rechter en wees op de Vogelrichtlijn. De rechtbank was het met de Faunabescherming eens dat die richtlijn het vergassen van ganzen verbiedt.

De Vogelrichtlijn is echter alleen van toepassing op in het wild levende vogelsoorten. De nijlgans wordt echter niet genoemd op een lijst van oorspronkelijke Europese vogelsoorten van de Europese Commissie, maar alleen op een lijst van vogelsoorten die door de mens zijn geïntroduceerd.

De nijlgans is daarmee geen 'natuurlijk in het wild levende vogelsoort op Europees grondgebied'. Daarmee geniet de vogel geen bescherming van de richtlijn.

nijlgans (geschaalde kopie)
Nijlgans mag vergast worden (Foto: Archibald Ballantine - CC)