Peiling VS: Florida geeft weer doorslag

Icoon US verkiezingen 2Een uitslag vrijwel identiek aan die van 2000, toen Florida de doorslag gaf in de strijd tussen Al Gore en George Bush. Het gerenommeerde peilingbureau Zogby voorziet voor vannacht een herhaling van de verkiezingen van 2000. Het bureau voorspelt 264 kiesmannen voor John Kerry en 247 voor George Bush. De staat Florida is te onzeker om er een voorspelling over te doen.

Voor het presidentschap moet een kandidaat 270 kiesmannen halen. De 27 kiesmannen van Florida zullen volgens deze peiling dus de doorslag gaan geven. Opvallend is dat vrijwel alle staten hetzelfde kamp kiezen als in 2000. Enkel New Hampshire (4 kiesmannen) zou verschuiven van Republikeinen naar Democraten. Doordat er een herschikking is geweest in het aantal kiesmannen per staat levert dit echter niet de meerderheid op voor John Kerry.

Ook op de website Electoral-vote.com, waar gisteren nog een overwinning voor John Kerry werd voorspeld, houden de beide presidentskandidaten elkaar in evenwicht: 262 om 261 kiesmannen in het voordeel van Kerry. Hier is het echter de staat New Jersey (15 kiesmannen) waarvoor geen uitslag wordt gegeven. Electoral-vote.com baseert zich op peilingen van verschillende bureaus.

Kiesmannen (peiling)
Peiling: Florida (paars) moet weer de doorslag geven
(Rood = Bush, Blauw = Kerry)