FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 november 2004

[Update] Dansen op de Cube

Accessoire koning Mad Catz komt met een dansmat voor de GameCube, de beatPAD.

De dansmat zal vergezeld worden met de eerst software titel van Mad Catz; MC Groovz danceCraze. De game zal een gratis dansmat hebben en losse dansmatten gaan weg voor de prijs van rond de 30 dollar.

Een aantal screens van het spel zelf:



Update 23:40u.

De volledige tracklist en de spelmodi zijn intussen ook bekend:

Tracklist

Machine Gun - The Commodores
Boogie Wonderland - Earth, Wind & Fire
Best of My Love - The Emotions
Intuition - Jewel
Shake Your Groove Thing" - Peaches and Herb
Lady Marmalade - LaBelle featuring Patti LaBelle
That's The Way (I Like It) - KC And The Sunshine Band
Parents Just Don't Understand - DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince
Irresistable (Hex Hector Club Mix) - Jessica Simpson
Makin It - David Naughton
Freaks Come out At Night - Whodini
Turn Me On - Kevin Lyttle
Osining - Mike Doughty
Walking On Sunshine - Jump 5
Out Of Sight - Call Me Alice
Sweet Love - Kaskade
Love and Music (Joshua lz Remix) - Rithma
Soundtrack to the Soul (Big City Dub) - Kaskade
Rainfall (Kaskade Remix) - J Boogie's Dubtronic Science
Come On - Miguel Migs
Natural (Halo & Andre Harris Mix) - Afro Mystik
It's You, It's Me (Jason Hodges Mix) - Kaskade
Meditation to the Groove (Johnny Fiasco Mix) - Kaskade
Rhythm Is (Marque Wyatt Mix) - Afro Mystik
Freak (dizzy Remix) - Ming+FS

Spelmodi
Just Dance: single player dancing
Dance Together: two-player collaborative dancing
Dance Face Off: two-player competitive dancing
Dance Workout: Fitness mode with calorie counter

Tot slot nog Darren Richardson, CEO van Mad Catz, aan het woord:

"[...]
The new dance game and beat pad bundle addresses one of the hottest trends in the interactive entertainment industry by capitalizing on the very popular dancing craze. The launch of the game is also an important element in our strategy to add new revenue streams that leverage the capabilities of our existing business. Mad Catz supplies dance pads to many of the leading video game retailers in the world. Publishing dance games to be used in conjunction with those pads is a natural product extension.
[...]"


[update] Band Van Gogh-dader met Samir A.

De vermoedelijke moordenaar van Theo van Gogh is een vriend van Samir A., de 18-jarige Rotterdammer die in juni werd aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Dit heeft het NOS Journaal zojuist gemeld.

De 26-jarige verdachte behoort niet tot een groep van zo'n 150 moslimradicalen die door de AIVD permanent in de gaten wordt gehouden, maar hij zit er wel heel dicht tegenaan. Hij heeft inmiddels advocaat Plasman in de arm genomen, deze stond eerder Fireworks-directeur Bakker bij.

Update 23.25
Zojuist is een persconferentie van minister Donner (Justitie) begonnen. Donner heeft hierin gezegd dat Van Gogh eerst is neergeschoten en daarna is neergestoken. De dader heeft een brief achtergelaten, de inhoud hiervan is niet bekendgemaakt. De politie was snel ter plaatse en heeft de dader voor de arrestatie verwond in zijn been. Inmiddels is het onderzoek naar het motief van de moord in volle gang. Zeer waarschijnlijke handelde de dader uit radicaal-islamitische overtuigingen.

-
Eerdere berichten op FOK! over Samir A.:
Schiphol en Kamer doelwit van terroristen
17-jarige moslim al eerder terreurverdachte
Wilders wil info over 17-jarige terreurverdachte

Uitslagen CL (02/11/04)

Vanavond werd voor de vierde speelronde in de poulefase van de Champions League gespeeld. Hierbij de uitslagen en de tussenstand. Inter en Chelsea zijn als eerste door naar de tweede fase.

Uitslagen Champions League (02/11/04)

Groep E
PSV - Rosenborg BK (1-0)
10' Beasley 1-0

Arsenal - Panathinaikos (1-1)
16' Henry 1-0 (pen)
75' Cygan 1-1 (ed)


Groep F
FC Barcelona - AC Milan (2-1)
17' Sjevtsjenko 0-1
37' Eto'o 1-1
90' Ronaldinho 2-1

Celtic - Sjachtar Donetsk (1-0)
25' Thompson 1-0


Groep G
Internazionale - Valencia (0-0)

Werder Bremen - RSC Anderlecht (5-1)
2' Klasnic 1-0
16' Klasnic 2-0
30' Iatsjtsjoek 2-1
33' Klose 3-1
79' Klasnic 4-1
90' Jensen 5-1


Groep H
CSKA Moskou - Chelsea (0-1)
24' Robben 0-1

FC Porto - Paris St Germain (0-0)


Tussenstanden Champions League (na 02/11/04)
Groep E

Pos.ClubAWGVPV-T
1PSV430194-2
2Arsenal413065-4
3Panathinaikos412155-5
4Rosenborg401313-6

Groep F

Pos.ClubAWGVPV-T
1AC Milan430196-3
2FC Barcelona430198-3
3Sjachtar Donetsk410333-5
4Celtic410333-9

Groep G

Pos.ClubAWGVPV-T
1Internazionale +43101010-2
2Werder Bremen430199-5
3Valencia411244-7
4RSC Anderlecht400403-12

Groep H

Pos.ClubAWGVPV-T
1Chelsea +4400129-1
2CSKA Moskou411242-3
3Paris St. Germain411242-5
4FC Porto402221-5

+ door naar tweede ronde Champions League (knockout fase)

Uitslag PSV-Rosenborg BK

PSV trof vanavond voor eigen publiek het Noorse Rosenborg BK voor de tweede maal. Het behaalde door andermaal te winnen het volle pond (1-0).

PSV begon zeker aan de wedstrijd. Al in de openingsfase verscheen het bij het Noorse doel. Toen het offensief geluwd leek, was daar plots de fraaie pass van Phillip Cocu vanachter die DaMarcus Beasley vrij voor keeper Johnsen zette. De Amerikaan schoof bekeken de 1-0 binnen. PSV kon van de geboden ruimte vervolgens niet profiteren. De Noren zagen aan de andere kant van het veld diverse pogingen stranden. Keeper Edwin Zoetebier maakte daarbij geen beste beurt. Mark van Bommel kon nog een keer doorstoten naar het vijandelijke doel, maar hij zag zijn schot naast het doel verdwijnen.

In de tweede helft leek PSV voor het consolideren van de voorsprong te kiezen.
Het beleefde daardoor diverse angstige momenten. Persoonlijke fouten werden door de Noren niet afgestraft. Ook PSV zou niet meer scoren. Door de 1-0 uitslag blijven de Eindhovenaren aan kop in poule E. Door een verrassend gelijkspel tussen Arsenal en Panathinaikos bouwde het de voorsprong op de concurrentie uit. Met negen punten is PSV bijna verzekerd van de tweede ronde. Arsenal -zes punten- en Panathinaikos -vijf punten- zijn echter ook nog in de race.


PSV - Rosenborg BK (1-0)
10' Beasley 1-0

PSV: Zoetebier, Lucius, Alex, Bouma (Fehér/89), Lee, Van Bommel, Cocu, Vogel, Farfan, Vennegoor of hesselink (Sibon/76), Beasley (Vonlanthen/82)

Rosenborg: E. Johnsen, Russell, Hansén, Hoftun, Dorsin, Strand (George/30), Solli, Winsnes, Storflor (Helstad/85), F. Johnson, Stensaas (Braaten/66)

Demo Metalhearts niet officieel

Gisteren berichtten veel sites over een demo voor de RPG Metalheart: Replicants Rampage. Developer Akella heeft nu een berichtje op de site gezet dat het niet om een officiële demo gaat.

Het gaat om een incompleet fragment van een oude build van de game waarin nog diverse fouten zitten. Door een misverstand tussen Akella en een van haar partners is het bestand per ongeluk op internet terecht gekomen. De uiteindelijke versie van het spel zal heel anders zijn voor wat betreft het RPG-systeem en het concept achter het spel. Akella vraagt dan ook de "demo" niet te spelen en ook niet verder te verspreiden.

Over een paar dagen zal de officiële site van Metalheart: Replicants Rampage online gaan. Het spel staat gepland voor januari.

Uitslagen Champions League (02/11/04)

SubheaderPSV trof vanavond voor de tweede maal het Noorse Rosenborg BK. Het pakte door andermaal te winnen het volle pond (1-0).

PSV begon zeker aan de wedstrijd. Al in de openingsfase verscheen het bij het Noorse doel. Toen het offensief geluwd leek, was daar plots de fraaie pass van Phillip Cocu vanachter uit die DaMarcus Beasley vrij voor keeper Johnsen zette. De Amerikaan schoof bekeken de 1-0 binnen. PSV kon van de geboden ruimte vervolgens niet profiteren. De Noren zagen aan de andere kant van het veld diverse pogingen stranden. Keeper Edwin Zoetebier maakte daarbij geen beste beurt. Mark van Bommel kon nog een keer doorstoten naar het vijandelijke doel, maar hij zag zijn schot naast het doel verdwijnen.

In de tweede helft leek PSV voor het consolideren van de voorsprong te kiezen. Het beleefde daardoor diverse angstige momenten. Persoonlijke fouten werden door de Noren niet afgestraft. Ook PSV zou niet meer scoren. Door de 1-0 uitslag blijven de Eindhovenaren aan kop in poule E. Door een verrassend gelijkspel tussen Arsenal en Panathinaikos bouwde het de voorsprong op de concurrentie uit. Met negen punten is PSV bijna verzekerd van de tweede ronde. Arsenal -zes punten- en Panathinaikos -vijf punten- zijn echter ook nog in de race.


De uitslagen:
PSV - Rosenborg (1-0)
Arsenal - Panathinaikos (1-1)

FC Barcelona - AC Milan (2-1)
Celtic - Sjachtar Donetsk (1-0)

Internazionale - Valencia (0-0)
Werder Bremen - RSC Anderlecht (5-1)

CSKA Moskou - Chelsea (0-1) Robben
FC Porto - Paris St Germain (0-0)


Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Capcom roept Street Fighter voor de Xbox terug

Capcom heeft de Xbox versie van Street Fighter Anniversary terug geroepen vanwege een bug. De bug is dat er bij één van de levels het geluid niet goed loopt. Ook zou het spel geen regio codering hebben en dat zou voor de Amerikaanse en Europese fans van deze serie goed uitkomen. Het spel is namelijk pas uitgebracht Japan en de Amerikanen moeten wachten tot eind februari.

Capcom roept ook alle mensen op om contact op te nement met de Capcom Hotline als ze een oude versie hebben. Het spel wordt dan gratis omgeruild voor de bugvrije versie. Een nadeel voor deze mensen is dat de bug-fix pas over een maand klaar zal zijn. Of dan alleen de geluidsbug verholpen is of ook de regiocodering er op is gezet is nog niet bekend.

Patch voor Myst IV beschikbaar

Ubisoft heeft een patch uitgebracht voor Myst IV Revelation, deze patch lost een aantal probelemen op met ATI Radeon 7000-7500 kaarten, de timing van een paar puzzels en een crash. Er zijn twee versies van de patch beschikbaar: voor de PC en voor de MAC.
quote
Fix in version 1.01

PC & MAC

- Radeon 7000-7500 fixes random square all over spire (workaround around an ATI driver bug).

- Timing of the frequency lock puzzle (spire) tweaked to be less time sensitive.

- Timing of the Camoudile puzzle is tweaked to be less time sensitive.

- Fixes a mismatch when resetting the Camoudile puzzle.

- Fixes a random crash when resetting the Camoudile puzzle.

- Version number of the game is now displayed on the bottom left of the main menu.

- Size of the save game will be lowered after taking a lot of pictures.

PC ONLY

- Workaround for the ATI driver bug that was making the game crash on the Radeon 7500 on Windows XP in the second node of the observatory and at random places.

MAC ONLY

- Fire offerings are now seen correctly in Serenia.



Patch voor Myst IV beschikbaar

Ubisoft heeft een patch uitgebracht voor Myst IV Revelation, deze patch lost een aantal probelemen op met ATI Radeon 7000-7500 kaarten, de timing van een paar puzzels en een crash. Er zijn twee versies van de patch beschikbaar: voor de PC en voor de MAC.
quote
Fix in version 1.01

PC & MAC

- Radeon 7000-7500 fixes random square all over spire (workaround around an ATI driver bug).

- Timing of the frequency lock puzzle (spire) tweaked to be less time sensitive.

- Timing of the Camoudile puzzle is tweaked to be less time sensitive.

- Fixes a mismatch when resetting the Camoudile puzzle.

- Fixes a random crash when resetting the Camoudile puzzle.

- Version number of the game is now displayed on the bottom left of the main menu.

- Size of the save game will be lowered after taking a lot of pictures.

PC ONLY

- Workaround for the ATI driver bug that was making the game crash on the Radeon 7500 on Windows XP in the second node of the observatory and at random places.

MAC ONLY

- Fire offerings are now seen correctly in Serenia.



Patch voor Myst IV beschikbaar

Ubisoft heeft een patch uitgebracht voor Myst IV Revelation, deze patch lost een aantal probelemen op met ATI Radeon 7000-7500 kaarten, de timing van een paar puzzels en een crash. Er zijn twee versies van de patch beschikbaar: voor de PC en voor de MAC.
quote
Fix in version 1.01

PC & MAC

- Radeon 7000-7500 fixes random square all over spire (workaround around an ATI driver bug).

- Timing of the frequency lock puzzle (spire) tweaked to be less time sensitive.

- Timing of the Camoudile puzzle is tweaked to be less time sensitive.

- Fixes a mismatch when resetting the Camoudile puzzle.

- Fixes a random crash when resetting the Camoudile puzzle.

- Version number of the game is now displayed on the bottom left of the main menu.

- Size of the save game will be lowered after taking a lot of pictures.

PC ONLY

- Workaround for the ATI driver bug that was making the game crash on the Radeon 7500 on Windows XP in the second node of the observatory and at random places.

MAC ONLY

- Fire offerings are now seen correctly in Serenia.



Peiling VS: Florida geeft weer doorslag

Icoon US verkiezingen 2Een uitslag vrijwel identiek aan die van 2000, toen Florida de doorslag gaf in de strijd tussen Al Gore en George Bush. Het gerenommeerde peilingbureau Zogby voorziet voor vannacht een herhaling van de verkiezingen van 2000. Het bureau voorspelt 264 kiesmannen voor John Kerry en 247 voor George Bush. De staat Florida is te onzeker om er een voorspelling over te doen.

Voor het presidentschap moet een kandidaat 270 kiesmannen halen. De 27 kiesmannen van Florida zullen volgens deze peiling dus de doorslag gaan geven. Opvallend is dat vrijwel alle staten hetzelfde kamp kiezen als in 2000. Enkel New Hampshire (4 kiesmannen) zou verschuiven van Republikeinen naar Democraten. Doordat er een herschikking is geweest in het aantal kiesmannen per staat levert dit echter niet de meerderheid op voor John Kerry.

Ook op de website Electoral-vote.com, waar gisteren nog een overwinning voor John Kerry werd voorspeld, houden de beide presidentskandidaten elkaar in evenwicht: 262 om 261 kiesmannen in het voordeel van Kerry. Hier is het echter de staat New Jersey (15 kiesmannen) waarvoor geen uitslag wordt gegeven. Electoral-vote.com baseert zich op peilingen van verschillende bureaus.

Kiesmannen (peiling)
Peiling: Florida (paars) moet weer de doorslag geven
(Rood = Bush, Blauw = Kerry)


Verkiezingen VS: Voorbeschouwing

Icoon US verkiezingen 2Nog even en de stemlokalen in de Verenigde Staten gaan dicht. Dan begint het grote circus rondom de uitslagen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004. Op FOK! kun je de hele nacht het laatste nieuws lezen over de verkiezingen. Vanaf 00:00 uur sluiten de eerste stemlokalen. Vanaf 01:00 uur worden de eerste prognoses over de uitslag verwacht.

Om je even helemaal bij te praten, hebben we alle relevante informatie even voor je op een rijtje gezet in deze voorbeschouwing:
De verkiezingscampagnes zijn dit jaar wat anders verlopen dan andere jaren. Beide presidentskandidaten gingen keihard tegen elkaar in. De nek-aan-nek race zorgde voor de flinke verharding in de campagnes. 'Partijbonzen' uit beide kampen werden erbij gehaald om de laatste zwevende kiezers naar hun kamp te trekken. Zo zagen we oud-president Bill Clinton en acteur en Republikein Arnold Schwarzenegger campagne voeren voor hun kandidaat. Verder werd er dit jaar voor een record bedrag aan reclamezendtijd ingekocht door de beide presidentskandidaten.

'Battleground states'
Tot woede van veel Amerikanen richtten Bush en Kerry zich vooral op de staten waar het nog beide kanten op kon gaan. De beslissing vanavond zal waarschijnlijk vallen in de staten Pennsylvania, Ohio en Florida. De kandidaat die twee van deze drie staten binnen weet te halen, kan de overwinning eigenlijk niet meer ontgaan. Ohio en Florida gingen vier jaar geleden naar de Republikeinen, Pennsylvania was de afgelopen drie keren voor de Democraten. Opvallend is dat deskundigen geen echte voorspelling durven te doen.

Peilingen
Peilingen zijn deze keer door de kleine verschillen van weinig waarde. Peilers hebben grote moeite om een correct en representatief beeld te krijgen over de uitslag. "Er is maar een ding dat we met zekerheid kunnen zeggen, en dat is dat we het niet weten. En iedere peiler die anders beweert, liegt dat hij barst", zo zei opiniepeiler Michael Cohen van Fabrizio McLaughlin & Associates afgelopen week. Kleine groepen mensen zullen de uitslag van de verkiezingen gaan bepalen.

Opkomst
Ondanks de nek-aan-nek race en de grote media-aandacht, zal er vandaag waarschijnlijk geen opkomstrecord worden gebroken. Volgens schattingen van het Centrum voor Congressionele en Presidentiële Studies van The American University, komen er dit jaar bijna 10 procent meer mensen opdagen dan in 2000. Toen namen 109 miljoen mensen de moeite om te stemmen. Dit jaar zal dat naar verwachting 120 miljoen zijn. Dat komt neer op ongeveer 53 procent van de kiesgerechtigden.

Wie wint?
Het draait allemaal om het verzamelen van kiesmannen. Iedere overwinning in een staat levert een bepaald aantal kiesmannen op. Minieme overwinningen zijn even veel waard als ruime overwinningen. Over het hele land zijn er 538 kiesmannen. Als een kandidaat er 270 of meer heeft, wint hij. Iedere staat heeft zoveel kiesmannen als hij Afgevaardigden en senatoren heeft: Montana bijvoorbeeld 3, Californië 55. De kandidaten concentreren zich dan ook op staten en niet op landelijke percentages als ze hun strategie bepalen.

Amerikanen stemmen op kiesmannen voor hun staat, niet op de presidentskandidaten zelf. De president wordt ook niet vandaag gekozen, maar in december als in Washington het kiescollege bijeen komt. Dan bepalen de kiesmannen van de vijftig staten wie heeft gewonnen. Een meerderheid is nodig.



Standpunten George Bush en John Kerry

Abortus
Bush is pro-life, wat wil zeggen dat hij tegen abortus is. Hij zal waarschijnlijk veel conservatieve rechters benoemen in het Hooggerechtshof, die zijn standpunt zullen steunen.

Kerry is pro-choice, hij vindt dat vrouwen zelf moeten kunnen kiezen en het recht hebben op een abortus. Hierom zal hij vooral pro-choice rechters benoemen

Belastingen
Bush wil de belastingverlagingen van de afgelopen vier jaar permanent maken. Deze verlagingen waren de afgelopen jaren een belangrijk onderdeel van zijn economisch beleid.

Kerry wil de belastingvoordelen voor de rijkste groepen (mensen die meer dan 200.000 dollar per jaar verdienen) inperken of terugdraaien. Hij zegt de middenklasse zo veel mogelijk te willen sparen.

Doodstraf
Bush is voor de doodstraf, hij ziet het als een effectief middel om criminelen af te schrikken.

Kerry is tegen, met uitzondering van terroristen.

Homohuwelijk
Bush is tegen het homohuwelijk, hij wil een grondwetwijziging doorvoeren waardoor deze verbintenissen verboden kunnen worden.

Kerry vindt ook dat het huwelijk alleen tussen man en vrouw moet plaatsvinden, maar vindt dat staten zelf mogen weten of ze homoseksuelen met elkaar in het huwelijk willen laten treden.

Irak
Bush wil op de huidige weg voortgaan en in januari verkiezingen houden. De Amerikaanse troepen moeten volgens hem nog niet teruggetrokken worden, maar juist worden versterkt.

Kerry wil zo veel mogelijk landen betrekken bij de activiteiten in Irak en de Verenigde Naties een grotere, leidende rol geven. Ook vindt hij dat er nooit meer een "preventieve oorlog" moet worden begonnen, er mag enkel geweld worden gebruikt als er direct gevaar is voor de VS.

Milieu
Bush wil het bedrijfsleven betrekken bij de milieubescherming. Hij vindt dat de natuur moet worden beschermd, maar dat dit niet ten koste mag gaan van "de kwaliteit van het Amerikaanse leven."

Kerry wil een nieuw internationaal verdrag tot stand brengen. Dit met als belangrijkste punten een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en een wereldwijd plan ter bescherming van zeeën.

Stamcellenonderzoek
Bush is tegen verder onderzoek en het gebruik van stamcellen van embryo’s om geneesmiddelen te ontwikkelen tegen bepaalde ziektes.

Kerry is voor de verdere toepassing van de stamcellentechniek. Hij steunde onder meer de campagne van de onlangs overleden acteur Christopher 'Superman' Reeve.

Terrorisme
Bush wil vasthouden aan de 'Patriot-act'. Dit is een speciale wetgeving waardoor terreurverdachten zonder proces en zonder officiële aanklacht langer kunnen worden vastgehouden.

Kerry wil deze wetgeving dusdanig aanpassen zodat terreurverdachten meer rechten krijgen.

Wapenbezit
Bush heeft een tienjarig verbod op automatische wapens laten verlopen. Hij wil wapenfabrikanten beschermen tegen civiele strafzaken.

Kerry wil het verbod op automatische wapens vernieuwen. Ook wil hij meer veiligheidsvoorschriften voor wapengebruik.

Werkgelegenheid
Bush rekent erop dat een combinatie van belastingverlagingen en investeringen in onderwijs het aantal banen zal laten groeien.

Kerry wil vooral investeren in nieuwe technologieën en hightech industrieën om nieuwe banen te creëren.

Meer info over de strijd tussen Bush en Kerry vind je in het topic Wegwijs bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004 in het politieke subforum van FOK! en in ons dossier 'Elections 2004'.

Arrestaties na haatleuzen in Den Haag

In Den Haag heeft de politie vanavond bij het Centraal Station rond de twintig arrestaties verricht. De arrestanten maakten zich schuldig aan het uiten van discriminerende leuzen, opruiende taal en aanzetten tot geweld. Een deel van de leuzen was tegen moslims gericht.

Rond kwart over acht tolereerde de politie de beledigende leuzen als 'eigen volk eerst' en 'islamieten parasieten' niet meer en greep in. De ME, politiemensen te paard en agenten met honden werkten mee aan de aanhoudingen.

In Den Haag is veel politie op de been om toestanden als na de moord op Pim Fortuyn te voorkomen. Toen ontstond een grimmige sfeer rond het Binnenhof. Dat is nu afgesloten.

Behalve bij het Centraal Station bleef het overigens tot nu toe rustig in de stad.

[update] Ook Letse Eurocommissaris wordt vervangen

De Letse regering overweegt de door haar voorgedragen kandidaat-Eurocommissaris Ingrida Udre te vervangen. Udre, die de post Belastingen zou gaan bezetten, kreeg net als een aantal andere kandidaten niet de volledige steun van het Europees Parlement. Het gebrek aan steun, vooral voor de kandidatuur van de Italiaan Rocco Buttiglione, leidde vorige week tot de terugtrekking van de voordracht van de volledige Commissie Barroso.

Naar nu blijkt heeft Barroso de Letse regering per brief gevraagd een andere kandidaat voor te dragen voor zijn Commissie. Het is nog niet duidelijk of de nieuwe kandidaat opnieuw een vrouw zal zijn. Naar verwachting wordt de uitslag van het kabinetsberaad later vanavond bekend.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft intussen laten weten geen brief te hebben ontvangen van Barroso. Hij geeft aan te blijven geloven in de kandidatuur van Neelie Kroes voor de post Mededinging. Vrijdag liet premier Balkenende al weten achter de kandidatuur van Kroes te staan.

Update 21:02
Zojuist is bekend geworden dat de Letse regering oud-minister van Financiën Andris Piebalgs heeft voorgedragen als de nieuwe Eurocommissaris. Beoogd Commissievoorzitter Barroso zou de voordracht geaccepteerd hebben. Nog niet duidelijk is of Piebalgs de post belastingen over zal nemen van de vorige kandidaat Ingrida Udre. Zelf heeft hij laten weten geïnteresseerd te zijn in de post Energie. "Het is een hele goede portefeuille. Een fantastische baan met veel verantwoordelijkheid, het garanderen van de Europese energievoorziening."

Tarantino maakt film in het Mandarijn

De nieuwe film van de Amerikaanse regisseur Quentin Tarantino zal geheel in het Mandarijn worden opgenomen. Dat heeft hij in een interview met een Brits filmtijdschrift gezegd. De titel van de nieuwe kungfu-film is nog onbekend. De opname van de film beginnen volgend jaar.

De nieuwe film zal in twee versies worden uitgebracht. Eentje zal met Engelse ondertiteling komen en de andere zal in het Engels worden nagesynchroniseerd.

Quentin Tarantino

CD: The Mooney Suzuki - Alive & Amplified

The Mooney Suzuki heeft in Nederland, ondanks het uitbrengen van twee albums, nog niet echt naam gemaakt. Toch zullen veel mensen wel eens onbewust in aanraking gekomen zijn met de muziek van dit rock 'n rollgezelschap uit New York. De band schreef en speelde namelijk de titelsong van de film 'School Of Rock', waarin huisvriend Jack Black de hoofdrol heeft. Dat The Mooney Suzuki ook op eigen benen kan staan moet hun derde album Alive & Amplified bewijzen.

Vooronderzoek naar Barreto

De aanklager van de KNVB heeft een vooronderzoek gestart naar Edgar Barreto. De middenvelder van NEC zou zondag in de wedstrijd tegen Ajax naar Steven Pienaar hebben getrapt.

Het duel tussen Ajax en NEC was niet bijster stevig. Arbiter Eric Braamhaar deelde aan Pascal Heije de enige gele kaart uit. Hem ontging echter de mogelijk trappende beweging van Barreto jegens Pienaar. Het KNVB-onderzoek loopt nu.

Makers van Riddick gaan developen voor Next-gen

Naast Climax gaan ook Majesco en Starbreeze, bekend van The Chronicles of Riddick, ook spellen developen en uitgeven voor de Xbox 2 en de PlayStation 3. Het nieuwe spel, waarvan de naam en andere specificaties nog ontbreken, zal in 2006 uitkomen.

Johan Kristiansson, chief executive officer voor Starbreeze
"Majesco has a fine reputation in the development community for partnering with its developers to assemble a single, cohesive team dedicated to producing quality products. We are excited to be working with them on creating content for the next generation of video game systems."

Als er meer details vrijkomen dan zullen we je daarvan op de hoogte stellen.

Nieuwe PS3 en Xbox 2 titel aangekondigd

Steeds meer developers geven informatie vrij over hun projecten voor de volgende generatie consoles. Zo ook Climax die vandaag heeft aangekondigd dat ze bezig zijn met Avalon, een shooter met meerdere voertuigen.

Het spel wordt gemaakt met behulp van de Tomcat Toolset en is volgens Climax een episch spel met een unieke twist. Echte details zijn nog niet vrijgegeven, maar Climax zou al een speelbare prototype hebben van het spel om te laten zien aan uitgevers.

Advocaat coach Mönchengladbach

Dick Advocaat heeft een nieuwe baan gevonden, hij is de nieuwe trainer van het Duitse Borussia Mönchengladbach.

De oud-bondscoach tekende bij de club uit Duitsland een contract tot medio 2007. Hij is er de opvolger van de vorige week ontslagen Holger Fach.

Gladbach staat momenteel juist veilig, op de veertiende plaats. Met 10 punten uit elf wedstrijden bevindt het zich in een penibele situatie. De bijzondere 2-0 zege van afgelopen weekend tegen Bayern München veranderde daar weinig aan.

Advocaat vertrok na een tumultueus EK als bondscoach bij Oranje. Hij was in het verleden onder meer coach van PSV, Glasgow Rangers, Haarlem en SVV. In de periode 1992-1995 was hij eerder coach van het Nederlands Elftal.

Grensrechter slaat scheids en speler

Een grensrechter van de Eindhovense voetbalvereniging Veloc heeft zondag een scheidsrechter en een speler van voetbalclub Nuenen ernstig mishandeld.

Het duel tussen het zesde van Veloc en het derde elftal van Nuenen verliep een tijd lang redelijk. Nadat thuisclub Nuenen van een 0-2 achterstand tot een 3-2 voorsprong was gekomen, liep de situatie echter uit de hand. De scheidsrechter van dienst, die geassisteerd werd door een 'grens' van beide partijen, vond dat de grensrechter van de bezoekende club partijdig vlagte en verzocht hem de vlag af te staan. Hierop sloegen bij de grensrechter de stoppen door. Ook enkele spelers van Veloc lieten zich niet onbetuigd.

De scheidsrechter kwam er beurs af. De getroffen speler van Nuenen heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten met een gebroken jukbeen en een scheur in zijn oogkas. "Ik vind het ongelooflijk triest dat mensen zich zo kunnen misdragen om een verloren voetbalwedstrijd. De spelers van Veloc waren trouwens al de hele wedstrijd irritant bezig. Voordat het duel definitief escaleerde, kreeg ik al twintig keer ’ik maak je af’ naar mijn hoofd geslingerd," aldus het slachtoffer.

De grensrechter heeft zich maandag bij de politie gemeld. Het bestuur van Veloc besprak gister intern wat voor maatregelen men zou treffen tegen de bewuste spelers.

'Kabaalwake' op de Dam voor Van Gogh

Op een volgepakte Dam in Amsterdam is zojuist een bijeenkomst begonnen naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh eerder vandaag. In overleg met de familie van Van Gogh heeft burgemeester Cohen van Amsterdam opgeroepen tot een 'kabaalwake'. Deze staat in het teken van de vrijheid van meningsuiting.

Cohen hoopte dat er ook veel Marokkanen naar de Dam komen om te tonen dat ze de moord veroordelen. Ook minister Verdonk van Vreemdelingzaken is aanwezig. Theodor Holman, die ook zou spreken, brengt de avond liever met vrienden van Van Gogh door.

De bijeenkomst op de Dam wordt op dit moment live op Nederland 2 en RTL5 uitgezonden.

GTA Vice City Dutch Edition Mod vrijgegeven

Terwijl de PlayStation 2 bezitters kunnen genieten van San Andreas, moeten de PC gamers het nog doen met Vice City. Maar voor deze groep mensen heeft Rovin Studios een Dutch Edtion Mod uitgegeven. De mod zorgt ervoor dat er heel veel textures worden aangepast. Alle originele talen zijn aanwezig, behalve Spaans welke in Nederlands is veranderd. De mod is hier te vinden en is 707MB groot. GTA Vice City is benodigd om deze mod te kunnen spelen.

'Zinloos' aangepast na moord op Van Gogh

Icoon Muziek nieuwsDe hit 'Zinloos' van het rappersduo Lange Frans & Baas B is vandaag na de moord op Theo van Gogh door Lange Frans aangepast. Meteen na de moord dook hij de studio in om een couplet aan het nummer toe te voegen over de dood van Van Gogh.

Het nummer 'Zinloos' gaat over de gevallen van zinloos geweld die de afgelopen jaren in Nederland zijn voorgekomen. Het nummer staat momenteel op de tweede plaats in de Top 40. De nieuwe versie van 'Zinloos' is te beluisteren op de site van Radio 538, het nieuwe couplet bevat de volgende tekst:

Theo van Gogh
nam nooit een blad voor zijn mond
en laat dat de reden zijn dat ie vanochtend niet meer opstond.
Een aantal schoten en een mes en een brief,
ik vraag me af wordt het ooit nog positief.....
En niet vergeten de man heeft gestreden en Theo zelf,
homie rust in vrede
.

Gerrie Knetemann (53) overleden

Vandaag is de bondscoach van de Nederlandse wielerploeg en ex-wielrenner Gerrie Knetemann op 53-jarige leeftijd overleden. Knetemann werd onwel tijdens een ski-training in Bergen (Noord-Holland) en overleed korte tijd later in het ziekenhuis aan een hartstilstand.

Knetemann, ook bekend als 'de Kneet' werd bekend als wielrenner door zijn wereldkampioenschap in 1978, twee overwinningen in de Amstel Gold Race en zijn tien etappe-overwinningen in de Tour de France. Hij sloot zijn carriere in 1989 af.


Gerrie Knetemann, 1951-2004


Meer sportnieuws vind je op: http://sport.fok.nl/

Gerrie Knetemann overleden

Oud-wielrenner en Bondscoach Gerrie Knetemann is vandaag aan een hartstilstand overleden

Oud-Wielrenner en Bondscoach van de Nationale wielerselectie Gerrie Knetemann is vanavond tijdens een ski-training in het Noord-Hollandse Bergen onwel geworden.

Op weg naar het ziekenhuis overleed Gerrie aan de gevolgen van een hart-stilstand. Hij was een groot renner en won onder meer het WK in 1978, 2x de Amstel Gold Race en maar liefst 10 Tour-etappes.

Hij stond bekend om zijn wilskracht en doorzettingsvermogen en was ook een goed persoon. Gerrie is 53 jaar geworden.

klikjes

Owkeej, laten we beginnen met wat smiley`s voor de liefhebbers
Dan voor degenen die een heel vreemd spelletje schaak willen spelen. Het speelt zoals normaal schaken alleen hier zie je de computer al zijn mogelijkheden bedenken.
deze beer heb ik al eens eerder gezien tijdens het skydiven. Nu probeert hij een hometrainer uit.( leuke animatie)
wax on , wax of ratzzzzzzzzz Grinnik .
En alweer wat fotosoep maar dan met bekende schilderijen.
Tot slot de site waar je gedeeltes van de film Pim kan zien. Hij is nog niet uit maar na wat er vandaag gebeurt is is het misschien meteen een klassieker
Bye Theo, jammer dat jou eigen mening door een geestezieke gesmoord is.

Van Gogh 911 dagen na Fortuyn vermoord

Via de nieuws-submit kregen we het volgende bericht:

Theo van Gogh is precies 911 dagen na Pim Fortuyn vermoord. Die vinding deed de redactie van Planet Internet vandaag. Het getal is opvallend omdat de aanslagen in New York altijd met 9/11 worden aangeduid.

Eerder kwam 9-11 al terug bij de aanslagen in Madrid. Die vonden precies 911 dagen na de aanslagen op het World Trade Centre in New York en het ministerie van Defensie in Washington plaats.

Overigens is over het motief van de dader niets bekend, dus ook niet of deze datum gepland was.

klik hier voor onze berichtgeving over de moord op Theo van Gogh.

Toyota-Jordan deal nabij

Hoewel hij ontkent dat de deal voor een Toyota V10 klantmotor rond is, bevestigt Ian Philips van Jordan wel dat een deal ondertussen heel dichtbij is.

De commercieel directeur van het Engelse Formule 1 team zegt dat het enige wat een deal tussen Jordan en de motorenfabrikant uit Keulen nog tegenhoudt, een hele grote berg papierwerk is. "Het duurt nog een paar weken voor alles zeker is", volgens Philips.

Minardi baas Paul Stoddart bevestigde nogmaals dat zijn team volgend jaar in Melbourne aan de start zal staan. "Het zal een trieste dag zijn als we zouden terugvallen naar negen teams", aldus de Australiër.

Poederbrief gevonden op Universiteit Twente

Fuuf en DeX090 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In een gebouw van de Universiteit Twente in Enschede is vanmiddag omstreeks één uur een poederbrief gevonden. Het gaat om gebouw de Spiegel, voorheen het BB-gebouw. De brief werd gevonden in een interne envelop van de universiteit. Niet veel later werd het pand door de politie hermetisch afgesloten; niemand mag het gebouw meer in of uit.

Door de brandweer is een monster genomen van het poeder. Dit is vervolgens per ordonnans naar Lelystad gebracht, alwaar het poeder zal worden onderzocht. Als daar het resultaat van bekend is, kunnen de mensen die vastzitten in het gebouw weer naar huis. Men verwacht dat het gebouw tot ongeveer zeven uur afgesloten zal blijven. Iedereen die het gebouw verlaat zal geregistreerd worden.

Drie wedstrijden schorsing voor Song en Bosschaart

Feyenoord-spelers Chong-Gug Song en Pascal Bosschaart hebben van de aanklager betaald voetbal beiden een schorsing van drie wedstrijden gekregen.

De beide spelers kregen afgelopen zondag in de competitiewedstrijd tegen AZ een rode kaart, Song wegens natrappen en Bosschaart wegens een harde overtreding op Jan Kromkamp. Beide voetballers hebben de straf inmiddels ook geaccepteerd.

De coach van ADO Den Haag, Frans Adelaar kreeg een schikkingsvoorstel van een wedstrijd. Die straf kreeg hij nadat hij in het duel tegen FC Groningen wegens aanmerkingen op de leiding te maken naar de tribune werd verwezen.

Dorus de Vries, de doelman van ADO Den Haag die in diezelfde wedstrijd een rode kaart kreeg, kreeg een schorsing van een wedstrijd, waar tegen geen beroep mogelijk is.

Politieke reacties op moord Van Gogh

Alle politieke partijen hebben hun afschuw uitgesproken over de moord op Theo van Gogh evenals het kabinet en de koningin Beatrix. De koningin reageerde volgens de Rijksvoorlichtingsdienst ''geschokt en ontzet.'' Premier Balkenende constateerde dat het klimaat in Nederland is verhard. ''Maar geweld heeft nooit het laatste woord. Zodra kogels de dienst uitmaken, zijn oplossingen onbereikbaar geworden.'' Hij zei "pal" te staan voor het verdedigen van de vrije meningsuiting.

Minister Gerrit Zalm, die Van Gogh persoonlijk kende en meewerkte aan zijn flim 'Cool', over de besognes van een groep Marokkaanse criminelen, reageerde geschokt. Na de moord op Theo van Gogh is het volgens Zalm een stuk minder aangenaam geworden in Nederland. De vrijheid van meningsuiting dreigt teloor te gaan. Zalm typeerde Van Gogh als een enorme vrijdenker, die zich soms van grove taal bediende, ''maar hij was een aardige man.''

PvdA: Wouter Bos zegt ''diep ontgoocheld'' te zijn van de moord op de filmmaker. ''Dit is verschrikkelijk en moet ondubbelzinnig veroordeeld worden. Wij roepen iedereen op om deze moord compromisloos te veroordelen en zich met de grootst mogelijke urgentie in te zetten voor het vrije woord en de vrije samenleving.''

CDA: CDA-fractieleider Maxime Verhagen zei ''geschokt en verbijsterd'' te zijn. Het is natuurlijk volstrekt onacceptabel dat iemand in Nederland wordt doodgeschoten vanwege zijn opvattingen en ideeën, aldus Verhagen.

SP: Jan Marijnissen noemde Van Gogh een getalenteerde ''topgozer'' met een mening, waar hij voor uit kwam. ''Een mens zoekend naar een gelukkig bestaan.'' Marijnissen zegt, hoewel vaak met Van Gogh van mening te hebben verschilt, ''zijn goede kennis te zullen missen. We konden heel goed met elkaar overweg.''

Wilders: ''Natuurlijk ben ik bang. Mijn maag draait zich om. Ik stond te rillen op mijn benen'', zei het onafhankelijke Kamerlid in een reactie. ''Ik ga verder geen olie op het vuur te gooien. Maar u weet wat ik denk over de uitwassen van de islam. Ik zal zeker mijn mening niet kuisen.''

VVD: Fractievoorzitter Van Aartsen van de VVD vraagt zich af of de moord op Theo van Gogh wellicht een ''terroristische moord'' is. De 26-jarige verdachte is volgens minister Remkes namelijk een bekende van de veiligheidsdienst AIVD, zo verklaarde Van Aartsen zich nader. De VVD-leider herhaalde zijn stelling dat Nederland ,,grenzeloos slordig'' is omgesprongen met de komst van grote groepen Turken en Marokkanen naar Nederland. ''Op de veranderingen is te traag gereageerd. Ik pleit voor waakzaamheid''.


Van Gogh
Met de dood van Van Gogh verliest Nederland een van zijn grootste provocateurs en belangenbehartigers van de vrije meningsuiting. Nimmer nam hij een blad voor de mond, over niemand niet. Forse beledigingen schuwde hij daarbij niet, maar hij stond immer open voor welke discussie dan ook. Ook de joodse belangenorganisatie CIDI beaamt dit: ''Theo van Gogh was voor alles een verdediger van het vrije woord. Zijn dood is een trieste bevestiging van het verharde klimaat waarin het publieke debat wordt gevoerd.'' Hoewel de meningen van Theo van Gogh soms provocerend of zelfs kwetsend waren - in het verleden ook voor joden - is moord nooit en te nimmer gerechtvaardigd, zo stelt het CIDI.

Het laatste boek dat Van Gogh schreef was een bundeling van columns, beschouwingen en briefwisselingen over de periode van ruim voor (maart 2000) tot ruim na de moord (september 2003) op Pim Fortuyn. Veel gaan over de islam, de titel van het boek luidde dan ook: 'Allah weet het beter'.


Allah weet het Beter, uitgegeven eind 2003

Italiaanse clubs lijden verlies

De Milanese krant Il Sole 24 Ore meldt dat de Italiaanse topclubs AC Milan, AS Roma, Juventus, Internazionale en Lazio over het seizoen 2002/2003 een verlies hebben geleden van 320 miljoen euro.

In het onderzoek dat werd gehouden door het accountsbureau Deloitte & Touche stond dat Internazionale de zwaarste klappen kreeg, zij sloten af met een verlies van 97 miljoen euro. Voor het eerst na zeven seizoenen leed Juventus verlies, de club had een tekort van 18,5 miljoen euro, In de meeste gevallen zijn de personeelskosten de oorzaak van de verliezen.

Moslims geschokt na moord op Van Gogh

Nu de politie bekend heeft gemaakt dat de verdachte van de moord op Theo van Gogh een 26-jarige Nederlander is van Marokkaanse afkomst, komen de reacties over de gevolgen die dit kan hebben voor de sfeer in de samenleving los.

De man heeft overigens nog geen verklaring afgelegd over zijn daad. Hij ligt nog in het ziekenhuis, nadat hij door de politie in zijn been werd geschoten toen hij het vuur opende op agenten die hem in probeerden te sluiten.

Reacties moslims
Voorzitter A. Tonca van het Contactorgaan Moslims en Overheid noemde in een eerste reactie de moord op Van Gogh verschrikkelijk: ''Ik vind zijn opvattingen over de islam afschuwelijk en zeer kwetsend voor de islamitische gemeenschap, maar geen enkel motief rechtvaardigt moord.''

Directeur H. Karacaer van de Turkse sociaal-religieuze beweging Milli Görüs noemt de aanslag op Theo van Gogh ''een aanslag op de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van religie, de vrijheid die voor ons allen in dit land het leven mogelijk maakt.'' Die verklaring werd ook gedaan namens de Marokkaanse moskeekoepel UMMON en de directeur M. van Diggelen van het Amsterdams Centrum Buitenlanders.

Het Landelijk Overleg Minderheden (LOM), dat organisaties van onder anderen Turken, Marokkanen, Surinamers en Molukkers bundelt, zegt diep geschokt te zijn over de ''aanslag op de fundamenten van onze beschaving'', de vrijheid van meningsuiting. Het LOM vreest dat de moord de verhouding tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland verder onder spanning zal zetten.

De organisatie van ahmadiyya-moslims Ulamon, die de moord ook afschuwelijk vindt, wijst erop dat de islam tegen elke vorm van geweld is : ''Helaas zien wij dat veel moslims zich niet gedragen conform de leer en daarmee de islam zelfs een slechte naam bezorgen.''

Fouad Mourigh, één van de hoofdrolspelers uit Van Goghs laatste film Cool, zei dat geen enkele moslim achter de dader van de moord op Theo van Gogh kan staan. ''Niemand mag voor God spelen. Deze daad slaat helemaal nergens op. Maar wat het nog veel erger maakt, is dat we midden in de vastentijd zitten. De ramadan is voor de moslims een moment van bezinning. Als je in die periode zonden begaat, telt dat nog veel zwaarder dan anders'', aldus Mourigh.

'Hou het hoofd koel'
De Stedelijke Marokkaanse Raad (SMR) uit de hoofdstad heeft alle Amsterdammers opgeroepen om het hoofd koel te houden en een ieder in de gelegenheid te stellen ''om in kalmte deze moord te verwerken en op waardige wijze afscheid te nemen van Theo van Gogh. ' De SMR spreekt van een ''laffe moord'' en een ''verachtelijke daad'' die niet mag leiden tot een verslechtering van de verhoudingen tussen Amsterdamse moslims en de overige inwoners van de hoofdstad.

De raad beraadt zich op de vraag hoe de leden in deze omstandigheden de verdraagzaamheid in Amsterdam kunnen bevorderen. Ze hoopt dat maatschappelijke organisaties in Amsterdam alles op alles zetten om escalatie tussen Marokkanen en andere bevolkingsgroepen te voorkomen.

Lawaai tocht
Vanavond zal om 19.30 uur op de Dam een herdenkingsbijeenkomst voor Van Gogh worden gehouden. Burgemeester Job Cohen riep op om tijdens de herdenking luid en duidelijk te laten horen dat de vrijheid van meningsuiting ''ons lief is''. ''We willen geen stilte, maar kabaal. Wat hier gebeurt, kan niet in Nederland. En ook absoluut niet in een stad als Amsterdam.'' De burgemeester benadrukte dat ook moslimorganisaties zijn uitgenodigd op de Dam en er ook van uitgaat dat die komen.

In de hele stad heeft de politie buurtregisseurs de straat opgestuurd om de gevoelens van bewoners te peilen en ervoor te zorgen dat de gemoederen niet te hoog oplopen. Cohen verwacht overigens geen rellen.

Laatste interview
De Nederlandse Moslim Omroep (NMO) heeft toevallig gisteren een kort gesprek gehad met Van Gogh. Het drie minuten durende gesprek draait om een omgekeerde inburgeringscurus, waarin Van Gogh vragen beantwoordt over de islam. Het zal tussen 16:00 en 17:00 worden uitgezonden op de radiozender 747AM (middengolf)


Het ontzielde lichaam van Van Gogh bleef uren op straat liggen

Keroppi roeit in een acht

Keroppi roeit in een acht

Ruim acht weken geleden had ik mijn eerste roeitraining. Wat onwennig stond ik op het vlot met mijn vijf mede-ploeggenootjes. We hadden dan wel een kennismakingskamp achter de rug, maar om een of andere reden had ik ze nog niet tussen die 250 mensen opgemerkt. Maar als je allemaal vrouw en langer dan 1.80 m. bent, dan schept dat al snel een band, dus het ijs was snel gebroken en we stapten voor het eerst, ietwat onwennig, in de boot.

En terwijl we onze eerste onzekere haaltjes over het kanaal maakten, begon de duisternis in te vallen. En misschien was dat maar goed ook, want waarschijnlijk hadden we anders de wanhoop van de gezichten van onze coaches af kunnen lezen. Het ging namelijk niet gelijk, het ging niet snel en we gingen vooral zigzaggend over het kanaal. Maar ondanks dat waren we aan het eind van de training allemaal razend enthousiast.

Gelukkig gingen we met sprongen vooruit en al snel verbeterden we elke training weer ons record op de 500 meter. En toen we in de 4e training glorieus een jongensploeg versloegen gaf dat een adrenaline-kick die de hele avond aanhield. Roeien is gaaf!
Maar toen moesten we beslissen... zouden we na de afroeiwedstrijden (waarvan we overtuigd waren dat we ze gingen winnen, helaas bleek het tegendeel waar) mee gaan selecteren om uiteindelijk kans te maken op een plek in de wedstrijdboot, of zouden we gewoon een hele fanatieke en goede competitieploeg worden? Onze coaches, zowel wedstrijdroeiers als ex-wedstrijdroeiers, probeerden ons met lichte dwang toch zo ver te krijgen dat we de selectie in zouden gaan. Er werd gewikt en er werd gewogen, maar uiteindelijk besloten we om toch met de eerste (vrijblijvende) drie weken van de selectie mee te gaan doen.

Dat bleek toch best pittig, zo vier keer in de week trainen. Niet alleen het gebruikelijke twee keer roeien, maar ook een hardlooptraining en indoor-training staan op het programma. En mocht je op zaterdag tijd hebben, dan kun je ook nog een training in een "acht" volgen. Even voor de niet-roeiers (ik schat dus zo de meerderheid) onder ons: als beginner roei je in een C4+ , een redelijk stabiele boot met vier roeiers en een stuurvrouw/man. Een 'acht' is, zoals zich al laat raden, dus een boot voor acht roeiers en een stuur. Omdat het toch echt een belevenis schijnt te zijn om in een acht te roeien, stond ik op zaterdagmiddag om twee uur klaar op het vlot voor de training.
De ploeg bestond uit twee ervaren roeiers, een stuur, een coach en zes onervaren roeisters uit de selectie. Tenminste dat was de bedoeling... We kwamen namelijk een onervaren roeister tekort. Enig navraag met behulp van in allerijl tevoorschijn getoverde mobieltjes leerde dat er sprake was van een communicatie-stoornisje. Allemaal leuk en aardig, maar we zaten toch met een persoon te weinig. Met dezelfde mobieltjes ging men dus meteen op zoek naar een invaller. En dat valt niet mee op zaterdagmiddag.

Op een gegeven moment belde de stuur haar vriendje. "Hee, kun jij niet even invallen?" … "Ja we staan hier bij de loods ja" ... "Ja we kunnen je niet bij De Munt oppikken hoor!" Maar op dat moment begon de coach hevig te knikken en werd er een zeer inventief plan gesmeed.
Op weg naar de plek waar we onze achtste roeier zouden oppikken zouden we met zeven personen gaan roeien, de achtste riem werd door de stuur meegesjouwd. Dan zouden we aanleggen en zo onze training vervolgen.

En zo kwam het dat op een zonnige zaterdagmiddag enkele Utrechtenaren ooggetuige waren van een bijzonder schouwspel.
Een roeiboot met zeven roeiende meisjes werd door hun stuur, onder de groots mogelijke lol, kunstig naar het opstapje gemanoeuvreerd. En met zo'n lange boot is dat niet zo eenvoudig. Haaltje stuurboord! Bakboord houdt en strijkt door! Light halen vanaf... nu! Voor de mensen aan de kant moet het als abracadabra in de oren geklonken hebben, maar voor ons waren het de instructies waardoor we het voor elkaar kregen om netjes aan te meren. De achtste roeier werd ingeladen en de riem werd bevestigd.

Wederom werd de boot voorzichtig, doch beslist, door de stuur weer naar vrij water gemanoeuvreerd en kon onze training echt beginnen!

Pardo weer weken aan de kant

Middenvelder Sebastián Pardo van Feyenoord zal opnieuw enkele weken aan de kant staan. Maandag viel hij in de wedstrijd tussen Jong Feyenoord en Jong RKC Waalwijk met een hamstringblessure aan zijn linkerbeen uit.

De Chileen was net hersteld van eenzelfde kwetsuur aan zijn rechterbeen. De clubarts van de Rotterdamse club, Robbart van Linschoten, zei dinsdag dat het herstel van Pardo waarschijnlijk enkele weken zal duren.

Sinds april kampt Pardo al met blessures. Eerst had hij een gekwetste enkel en daarna kreeg hij problemen met de hamstring in zijn rechterbeen.

[update] Theo van Gogh vermoord

Theo van Gogh is vanochtend rond 09:00 uur neergeschoten op de Linnaeusstraat Oost in Amsterdam. Een half uur geleden bevestigde de politie dat de auteur en filmmaker eerst werd neergestoken en toen neergeschoten. "Een man stapte bij het Stadskantoor op hem af en stak op hem in. Daarna werd er ook geschoten. Theo van Gogh liep naar de overkant van de straat en viel. Een tweede schietpartij ontstond en een tweede man raakt gewond. Deze man loopt naar de politie, waar hij ook behandeld wordt", zo zegt woordvoerster Elly Florax van de politie Amsterdam.

De dader is via het Oosterpark naar de Mauritskade gegaan waar een schietpartij is ontstaan met de politie. Een motoragent werd geraakt, maar had een kogelvrij vest aan. Daar werd de dader in zijn been geschoten. Van Gogh woonde in de Pythagorasstraat, niet ver van de plek waar hij vermoord is.

Over de dader gaan verschillende geruchten in de ronde. Er is officieel nog niks bekend over de identiteit of de motieven.

Het kabinet heeft al laten weten met afschuw van het nieuws kennis te hebben genomen. Toch wordt opgeroepen om nog niet te veel conclusies te trekken over de dader.

Oppositiepartij GroenLinks spreekt van een "gruwelijke daad". Vooral de gevolgen van deze moord worden gevreesd.



Update 13:34
De aangehouden verdachte is volgens de politie een 26-jarige man met twee nationaliteiten: de Nederlandse en de Marokkaanse. Hij zou op het lichaam van Van Gogh een briefje hebben achtergelaten met islamitische teksten.

De dader droeg een lang wit gewaad, wat ook in islamitische kringen gedragen wordt. Op zijn vlucht heeft hij ook op een omstander, een motoragent en politiauto's geschoten. De motoragent raakte slechts licht gewond, omdat hij een kogelvrijvest droeg. De omstander raakte ook gewond, maar niet levensbedreigend.

Het eerste deel van dit bericht is herschreven om 11:30.

Solliciteer naar rol in Oni

Vorige week kondigden we aan dat developer KOEI werkt aan een PS3-spel genaamd Oni. Het bedrijf zoekt nu naar mensen die een rol in het spel willen spelen. De eerste sollicitatieronde loopt nog tot eind november.

Als je wil solliciteren naar de rol van Oni, dan moet je voldoen aan de volgende eisen: mannelijk, tussen 20 en 40 jaar oud, minstens 1.75m en 70 kg, een "Westers" uiterlijk. Je hoeft geen Japans te kunnen spreken want een taalcursus wordt verzorgd.

Voor de vrouwelijke hoofdrol (de naam van dit karakter is nog niet bekend) moet je tussen 16 en 22 jaar oud zijn.

Het is nog niet geheel duidelijk of men nu op zoek is naar acteurs voor het spel of voor een film die op het spel gebaseerd is.

Theo van Gogh, een mens

Ooit, in het begin van het ontstaan van Nederland, werd de vader des vaderlands, Willem van Oranje, vermoord. Het was de eerste politieke moord in Neerlands geschiedenis. Sindsdien ontwikkelde Nederland zich als een liberale staat, het land van de vrije meningsuiting, vrijheid van pers en godsdienst. Nederland was een rolmodel voor de wereld. Men was wel fel, maar toch werd er altijd, slechts met uitzonderingen voor werkelijk radicale mensen die juist onze verworvenheden in gevaar brachten, respect voor de meningen van anderen. Toen geschiedde iets wat we als een donkere bladzijde in onze geschiedenis mogen plaatsen: de moord op een politicus, enkel omdat hij zei wat hij dacht. Nederland kwam er weer bovenop, en er heerste het algemene gevoel dat zoiets nooit meer weer moest gebeuren. Niettemin gebeurde het toch. Vanochtend.

Japanse DK: Jungle Beat info

In Japan zijn ze binnenkort alweer toe aan de derde GameCube trommel game. Na Donkey Konga en Donkey Konga 2 is het nu de beurt aan Donkey Kong: Jungle Beat.

Jungle Beat is geen muziek game, maar een 2D platformer (muziek speelt overigens wel een grote rol). Je kan het een beetje vergelijken met de Donkey Kong Country serie op de SNES. Het grote verschil is dat je het niet met een controller moet spelen, maar met de trommels voor de Cube. Als je Donkey Kong wil laten springen moet je bijvoorbeeld op links en rechts tegelijk slaan.

In Japan zal Jungle Beat in twee versies verschijnen, met en zonder trommels. De versie met trommels zal 6800 Yen kosten, en de game only versie 1000 Yen minder (ongeveer 50 en 43 euro respectivelijk).

In Europa staat Jungle Beat gepland voor een februari release.

Leiwakabessy voorlopig aan de kant

NEC moet het voorlopig zonder linksback Jeffrey Leiwakabessy stellen. Leiwakabessy viel afgelopen zondag geblesseerd uit in de competitiewedstrijd tegen Ajax.

Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de verdediger een scheurtje in zijn hamstring heeft opgelopen. De verwachting is dat hij hierdoor zo'n vier tot zes weken zal zijn uitgeschakeld.

De linksback werd al eerder dit jaar achtervolgd door pech. Afgelopen seizoen stond hij enige tijd aan de kant en kampte hij ook nog met een ontsteking aan zijn prostaatklier.

GTA: Amsterdam

Sinds gisteren zit ik gezellig Linux te installeren bij een vriend van me, gezellig op een Celeron 400, Gentoo installeren. Je moet wat te doen hebben, wij spelen in de tussentijd Grand Theft Auto: San Andreas. Vanmorgen om half zeven werd ik wakker gemaakt en ging gezellig verder.

Om tien voor twaalf hoorde vertelde de moeder van die vriend dat Theo van Gogh was neergestoken, "Een grapje, kom op zeg!", ze had het zojuist gehoord van een meubel verhuizer. Ik trilde en dacht gelijk terug aan mijn zusje die mijn kamer binnen kwam rennen om te zeggen dat 'Pim' dood was.

Toen slikte ik, ik had namelijk de hele morgen precies hetzelfde gedaan als de dader(s). Een beetje mensen afslachten om de entertainment.

Spelletje of echt?

Stresstest voor World of Warcraft

De MMORPG World of Warcraft zal zijn laatste beta fase ingaan. Binnenkort zullen de stresstesten van start gaan om de servers en de software te testen onder extreme omstandigheden. De verwachte releasedate staat nog rond eind 2004/begin 2005 voor Europa.

Helaas is de pagina van World of Warcraft op het moment offline, maar op de Battle.net pagina worden momenteel alle updates neergezet.

Racing Gears Advance info en screens

Zoo Digital heeft vandaag meer details en een paar screens vrijgegeven over hun nieuwe GBA game 'Racing Gears Advance', die al heel wat fans maakte op de EGN.

Racing Gears Advance is een top-down arcade-racer, waarin de speler kan beschikken over 12 bestuurders en gelicenseerde voertuigen, van Hummers tot Vipers en Elises. Op maar liefst 25 tracks kun je naar hartelust rondscheuren in wisselende weersomstandigheden. Door middel van turbo's, banden, motorblokkken en 8 unlockable offensieve en defensieve wapensystemen is je auto compleet naar jouw wensen aan te passen. Bovendien kun je met maximaal 4 personen tegen elkaar racen, of tegen maximaal 8 CPU racers.


Japanner Tabuse dicht bij primeur in NBA

Voor het eerst in de geschiedenis van de Amerikaanse profbasketbalcompetitie NBA gaat een Japanner er zijn debuut maken.

Yuta Tabuse is in de selectie van zijn club Phoenix Suns opgenomen voor de openingswedstrijd tegen de Atlanta Hawks.

De Japanner tekende begin september een profcontract bij de club, en moet op zijn positie van point guard wel Steve Nash en Leandro Barbosa voor zich dulden. Maar toch lijkt hij op weg te zijn naar zijn eerste speelminuten. "Ik kan het eigenlijk nog niet geloven. Het is altijd een droom voor me geweest in de NBA te spelen", aldus de 24-jarige Tabuse.

Veenendaal - Veenendaal voortaan Hors Catégorie

De internationale wielerunie, de UCI, heeft de wedstrijd Veenendaal-Veenendaal opgewaardeerd.

Vanaf 2005 is de Nederlandse profklassieker Hors Catégorie, dat is na de Pro Tour het hoogste niveau. Daarmee heeft de wedstrijd dezelfde status gekregen als bijvoorbeeld Gent-Wevelgem en de Waalse Pijl. De Amstel Gold Race is tot nu toe nog de enige Pro-tour wedstrijd in ons land.

De koers Veenendaal-Veenendaal zal op 15 april 2005 voor de twintigste keer worden verreden. De afgelopen editie werd gewonnen door de Italiaan Simone Cadamuro. Ook de Nederlanders Leon van Bon en Steven de Jongh wonnen de koers al eens.

Princess Peach screens

Na de aankondiging van Super Princess Peach hebben we nu, met dank aan IGN, de eerste screens voor jullie.

In Super Princess Peach zijn de rollen omgedraaid, je speelt nu eens niet met Mario, maar met Peach. Bovendien is het zelfs zo erg dat je Mario moet gaan redden!

In het spel zal je gebruik maken van je paraplu 'Kassaa'. Met deze multifunctionele paraplu kan je onder meer zweven en slaan. Hoe het spel precies de DS zal gaan gebruiken is nog niet duidelijk.

PS3 en Xbox 2 krijgen dezelfde processors?

De geruchtenmolen omtrent de next-generation consoles heeft een interessante uitspraak gevonden. Een bron binnen IBM meldt namelijk dat de PS3 én de Xbox 2 dezelfde CPU krijgen.
"[...]
Well I shouldn't be telling you this but the CPU's we are selling Sony and Microsoft are the SAME!!!
[...]"


Uiteraard is het uiterest twijfelachtig aangezien Sony al die tijd van plan is geweest om de CELL chip te gebruiken voor de PS3. Stay tuned!

Politie moet nog veel bonnen uitschrijven

Afgelopen week bleek al dat het Zeeuwse politiekorps bij lange na niet voldoende bonnen heeft uitgeschreven om aan het prestatiecontract te voldoen. Het korps moet nog 75.000 bekeuringen uitschrijven voor 31 december. Maar die problemen blijken in het hele land te spelen. Overal in Nederland zijn korpsen die de komende weken fanatiek bonnen gaan schrijven om de doelstellingen te halen, zoals die zijn afgesproken met het ministerie van Binnenlandse Zaken in het prestatiecontract over 2004.

Vanwege de verwachte commotie heeft de politietop de korpsen gisteren in allerijl opgeroepen om te zwijgen over de tussenstanden. Maar uit een intern memo van de Dienst Waterpolitie, die de Telegraaf in handen kreeg, blijkt hoe nijpend de situatie is: iedere medewerker, ook studenten aan de politieopleiding, moet meedoen aan het opvoeren van de bonnenproductie. ''Voor alle duidelijkheid: Dit is niet vrijblijvend! Niet meer waarschuwen, maar uitsluitend verbaliserend optreden,'' stelt het memo.

De politie Noord-Holland-Noord gaat, om een tekort aan bonnen aan het eind van het jaar in de toekomst te voorkomen, het bonnenbeleid in 2005 wijzigen. Vanaf 1 januari gaat de politie daar meer stiekem flitsen.

Politievakorganisatie ACP vindt dat de aanpak zowel de veiligheid als het imago van de politie beschadigt. De Raad van Hoofdcommissarissen is het daar niet mee eens: ''Mensen die niets verkeerd doen, hebben nog steeds niets te vrezen. Een bekeuring is er uitsluitend voor hen die over de schreef gaan. En het is toch niet oneerbaar dat we bonnen uitschrijven? Dit wordt ons gevraagd. De ene maand schrijf je wat meer, de andere weer wat minder'', aldus woordvoerder Cees den Bakker.

Frans talent verrast Enqvist

De jonge Fransman Gaël Monfils, de nummer één van de wereld bij de junioren, heeft voor een verrassing gezorgd bij de eerste ronde van de Masters in Parijs door de Zweed Thomas Enqvist te verslaan,

Enqvist, winnaar van het toernooi in 1996 dolf in drie sets het onderspit, setstanden waren 1-6, 6-4 en 6-3.

Na de wedstrijd zei Monfils dat hij erg zenuwachtig was geweest. "Niet vanwege het publiek, noch door mijn begeleiders, maar door de druk die ik mijzelf had opgelegd. Ik wilde deze wedstrijd per se winnen."

Na de eerste set, die erg moeilijk ging, toonde de Fransman grote mentale veerkracht. Toen hij bij de stand 5-3 in de derde set mocht gaan serveren voor de wedstrijd, werd de wedstrijd onderbroken omdat er in het publiek iemand onwel was geworden. Maar Monfils liet zich er niet door uit zijn concentratie halen en plaatste zich makkelijke en zelfverzekerd voor de tweede ronde.

Daarin moet hij het gaan opnemen tegen de Australiër Lleyton Hewitt, die in de eerste ronde een bye had.

Enorme rechtszaak over 3D

Advocatenkantoor McKool Smith heeft twaalf grote game-publishers aangeklaagd vanwege het schenden van een patent. Onder de aangeklaagden bevinden zich namen als Electronic Arts, Take-Two Interactive, Ubisoft, Activision, Atari, THQ, Vivendi Universal Games, Sega, Square Enix, Tecmo, LucasArts, en Namco Hometek.

Volgens McKool Smith maken zij allemaal zonder toestemming gebruik van een methode om 3D-beelden op een monitor te tonen waar patent op rust, te weten "Method and Apparatus for Spherical Planning," (patent 4,734,690). Dit patent is in maart 1988 gedeponeerd. De gevolgen van deze rechtszaak zijn mogelijk enorm, bijna elk spel dat ooit in 3D gemaakt is zou in overtreding kunnen zijn.

Het is gebruikelijk in een patent infringement case dat de patenthouder een percentage vraagt van de omzet van alle produkten die het patent overtreden. In dit geval konden de bedragen die ermee gemoeid zijn wel eens astronomische vormen aan gaan nemen, omdat mogelijk elk 3D spel dat elk van de twaalf aangeklaagde publishers in overtreding zou kunnen zijn. In de aanklacht is geen bedrag of percentage genoemd.

"Het is een erg oud en erg algemeen patent, een methode om met behulp van een bewegend vlak 3D-beelden te laten zien. Het patent is belachelijk breed. McKool is er gewoon op uit om geld te vangen, het is misbruik maken van het wettelijke systeem," aldus een anonieme werknemer van een grote publisher. "McKool Smith financiert de rechtszaak tegen de twaalf publishers door kleine bedrijven onder druk te zetten om met hen een schikking te treffen. Publishers zouden zich echt zorgen moeten maken. Als je puur naar de wet kijkt hebben ze misschien wel een punt. Het is niet onmogelijk dat McKool Smith dit gaat winnen. Heel veel heel slimme mensen nemen dit heel serieus. Je gezonde verstand zegt dat het belachelijk is, en moreel gezien is het verschrikkelijk."

Acht van de twaalf publishers laten de verdediging over aan Gibson, Dunn & Crutcher, LLP, en het lijkt erop dat de zaak voor de rechtbank gaat komen. Gibson, Dunn & Crutcher, LLP wil nog geen commentaar leveren.

Belangstelling Vitesse De Ridder

Manager Voetbalzaken Jan Streuer heeft bevestigd dat Vitesse belangstelling heeft voor Daniel de Ridder van Ajax. Dit seizoen krijgt de twintigjarige Amsterdammer nauwelijks speelminuten in de ArenA. Afgelopen zondag in het thuisduel met NEC (1-0) zat hij niet eens op de reservebank.

Vorige maand kondigde De Ridder zijn vertrek aan in de winterstop omdat hij te weinig speelminuten krijgt. Dit is Vitesse niet ongemerkt gebleven. "De Ridder is zeker een interessante speler voor ons, maar alles hangt natuurlijk af van de financiële mogelijkheden", aldus Streuer afgelopen maandag voor Omroep Gelderland.

Vitesse is ook geïnteresseerd in Ajacied Kiran Bechan waar de technisch directeur meer hoop op heeft. De 22 jarige vleugelspits die afkomstig is uit de Ajax opleiding kwam terug bij Ajax nadat hij een half seizoen voor Sparta was uitgekomen. "Misschien is hij makkelijker over te halen omdat hij in Jong Ajax speelt", aldus Streuer.

VS: Eerste verkiezingsuitslagen binnen

Nog voor de meeste stembureau's in de Verenigde Staten zijn geopend, zijn de eerste uitslagen al binnen. Traditiegetrouw hebben de inwoners van twee dorpen in New Hampshire om middernacht al hun stem kunnen uitbrengen. De staat is oorspronkelijk Republikeins, maar lijkt de laatste jaren steeds Democratischer te worden.

De uitslag van het gehucht Hart's Location lijkt een voorbode voor de nationale uitslag: een nek-aan-nek-race tussen Bush en Kerry met ieder vijftien stemmen. Onafhankelijk kandidaat Ralph Nader kreeg één stem. In het andere dorpje, Dixville Notch, is George W. Bush de duidelijke winnaar met vijftien stemmen tegen zeven voor Kerry.

-
Volg vanaf vanavond live al het nieuws en alle uitslagen op Fok!

Bush wil Cuba 'bevrijden' van Castro

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Bush heeft ten overstaande van Cubaanse ballingen in Florida, tijdens één van de vele verkiezingsspeeches, beloofd Cuba te 'bevrijden' van dictator Fidel Castro.

Tijdens deze campagnebijeenkomst, in Miami, zei Bush 'druk te houden' op Cuba om het land te verlossen van z'n leider. Recent nog werden de economische en politieke sancties van de VS tegen Cuba nog aanzienlijk aangescherpt.

Bush hoopt met deze toezeggingen dat de grote Cubaanse gemeenschap in Florida hem zal steunen bij de presidentsverkiezingen, vandaag. Florida behoort tot het groepje 'swing states', waar de verkiezingen tussen Bush en zijn Democratische tegenstrever John Kerry hoogstwaarschijnlijk zal worden beslist.

Hello Kitty Online World aangekondigd

Vanwege de dertigste verjaardag van de Hello Kitty Franchise heeft Typhoon Games Ltd. besloten om samen met Sanrio een Hello Kitty MMORPG uit te gaan brengen. De wereld van Hello Kitty Online World zal bestaan uit drie koninkrijken, waar spelers hun skills kunnen toepassen op verscheidene missies.
Hello Kitty Online World zal zich onderscheiden van andere MMORPG's doordat de wereld een vriendelijke en liefdevolle omgeving zal zijn voor de spelers.

Hier is de officiële pagina te vinden.

Afkick-centrum voor games-verslaafde kinderen

De Thaise regering is van plan een afkickcentrum op te richten voor kinderen die verslaafd zijn aan computer- en online games. Het afkickcentrum wordt onderdeel van het Rajanagarindra Instituut voor Child and Adolescent Mental Health, en zal nauw samenwerken met het ministerie van Information and Communications Technology (ICT) om te proberen de verslaving onder kinderen tegen te gaan.

Algemeen directeur Dr. M.L. Somchai Chakrabhand van het departement voor Mental Health gaf toe dat het centrum niet de volledige oplossing voor het probleem is. Volgens hem ligt de echte oorzaak bij het feit dat kinderen zonder enige tijdsrestrictie computergames mogen spelen. "Alle overheidsinstanties moeten samenwerken," zei hij. Het ministerie van ICT zal binnenkort een voorstel doen voor strengere regelgeving rond Internet cafes en online game providers. Een van de voorgestelde maatregelen zou zijn dat jongeren onder de 18 maximaal drie uur per dag games zouden mogen spelen. "Computergames wekken bij kinderen het verlangen om te winnen op, en daarmee is het eigenlijk precies hetzelfde als gokverslaving bij volwassenen."

The Beautiful South - Golddiggas, Headnodders and Pholk Song

The Housemartins waren naar mijn mening één van de leukste bandjes uit de jaren '80. Deze, zelf briljante band, bracht ook twee andere briljante acts voort, namelijk Fatboy Slim en The Beautiful South. Twee uitersten, die beiden de afgelopen maand met een nieuw album kwamen. De review van het nieuwe album van Fatboy Slim kon je onlangs lezen op FOK! Nu is het de beurt aan The Beautiful South met hun nieuwe album "Golddiggas, Headnodders & Pholk Songs" ...

Massale vechtpartij bij Schaakolympiade

Een onbekende FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Bij de sluitingsceremonie van de 36ste Schaakolympiade, afgelopen week gehouden in de Spaanse plaats Calvia, is een massale vechtpartij uitgebroken tussen officials, security en aanwezigen. De vice-president van de wereldschaakbond FIDE, de Georgiër Zurab Azmaiparashvili, raakte hierbij gewond en werd hardhandig opgepakt. Hij verblijft nu in een Spaanse cel.

De commotie ontstond nadat de organisatie bij de toch al chaotische prijsuitreiking een prijs uitreikte zonder daar een toelichting bij te geven. Toen de vice-president de uitreikers daar luidruchtig op wees, werd de man, ondanks zijn status en duidelijk zichtbaar gedragen accreditatie, door de aanwezige security met behulp van een flink pak slag van het podium verwijderd en in de boeien geslagen. Omstanders die zich er mee begonnen te bemoeien kregen daarbij ook rake klappen. Ook Azmaiparashvili's vrouw, die ook bij de ceremonie aanwezig was, moest zich nadien aan enkele verwondingen laten behandelen.

De FIDE heeft inmiddels een verklaring afgelegd, waarbij men zich vol verbazing afvraagt hoe dit zo uit de hand heeft kunnen lopen. Vooral het feit dat de aanwezige security zo ontstellend hard heeft opgetreden stuit op ongeloof en woede. Ook de lakse houding van de Spaanse organistatie heeft kwaad bloed gezet en de FIDE heeft hen inmiddels om een openbaar excuus gevraagd.

Verder heeft de FIDE de Spaanse authoriteiten om Azmaiparashvili's onmiddellijke vrijlating gevraagd, omdat er volgens hen geen enkele grond is om deze man nog verder vast te houden. Tot op heden weigert de politie echter om een advocaat of onafhankelijke arts bij de onfortuinlijke vice-president toe te laten.

DVD: The Muppet Show

Met The Muppet Show maakte Jim Henson een van de meest onvergetelijke tv-series van de vorige eeuw. Wie kent de hilarische show met Kermit, Miss Piggy, Fozzie, Gonzo en vele andere muppets niet? De tv-serie kenmerkt zich doordat in iedere aflevering een bijzondere, bekende gast zijn of haar opwachting maakte. Het is iedere keer maar weer afwachten in welke chaos deze gast gaat belanden. The Muppet Show bestaat uit drie dvd's met elk vier afleveringen, in totaal zijn er dus twaalf afleveringen te bewonderen. Op de schijfjes in deze box maken in ieder geval vier komieken, vier acteurs en vier actrices hun opwachting.


It's time for the most sensational, inspirational,
celebrational, muppetational Muppet Show!

Montezemolo hoopt op herhaling

Luca Montezemolo, de baas van Ferrari, hoopt op meer 'saaie' races in de toekomst.

Na een seizoen dat door Ferrari werd gedomineerd, is er veel kritiek geweest aan het adres van Ferrari, omdat ze "het neusje van de zalm van de autosport saai maken.".

Montemozelo sprak tegen de critici deze woorden: "Ons succes is belangrijk, voor ons; voor FIAT; voor Italië en voor iedereen die hier aan heeft meegeholpen. Sommige mensen blijven volhouden dat de Formule 1 'saai' is. Wij willen die 'saaie' races wel volhouden en we hopen dat het nog lang 'saai' blijft."

Half-Life 2 toch in Australië

Australische gamers hoeven geen illegale import-acties op touw te zetten om Half-Life 2 te kunnen spelen. In tegenstelling tot eerdere geruchten heeft de Australian Office of Film & Literature Classification (OFLC) de aanbeveling van PEGI (Pan European Games Information) om het spel een 18+ rating te geven niet overgenomen. Aangezien in Australië de hoogste rating M (15+) is, zijn alle games die niet voldoen aan de criteria voor een M-rating verboden. Men vreesde dat de OFLC het PEGI-voorbeeld zou volgen en het spel niet geschikt zou achten voor gamers onder de 18, waardoor het spel niet verkocht, verhuurd of geïmporteerd zou mogen worden. Tot opluchting van de gamers down under heeft de OFLC nu dus toch een M-rating afgegeven.

MC2-Microïds stuurt personeel tijdelijk naar huis

Vorig jaar kwam de Franse developer Microïds, bekend van de beide Syberia-games, Amerzone, en Post Mortem, in financiële problemen. Door het samengaan met MC2 en het aanstellen van een nieuw management-team leken die problemen over. Vandaag is echter bekend geworden dat MC2-Microïds afgelopen vrijdag een groot deel van haar personeel tijdelijk heeft ontslagen.

"Hoewel dit een moeilijke beslissing voor ons was, was het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat Microïds door kan gaan met het maken van kwalitatief hoogwaardige games, en dat al onze trouwe en getalenteerde werknemers kunnen blijven werken aan de grafisch adembenemende games waar we bekend om staan. We werken er hard aan onze groep weer snel binnen te halen," zei Emmanuel Olivier, directeur van MC2-Microïds.

Volgens Nathalie Bergeron, Senior Consultant van High Road Communications, dat de public relations voor MC2-Microïds verzorgt heeft het ontslag geen gevolgen voor het in ontwikkeling zijnde spel Still Life. "Volgens de directie is het personeel tijdelijk ontslagen. Het management wil de activiteiten herstructureren en het productieproces evalueren. Zoals je wel zult weten gaan de ontwikkelingen in de industrie razendsnel; productie-cycli veranderen snel en de idee-fase duurt langer. Dat heeft invloed op de personele bezetting, omdat terwijl het core team de eerste stappen van de creatie van een nieuw spel doorlopen de andere teamleden "niets" om handen hebben omdat hun expertise pas later in het proces nodig is. Dat geeft een enorme financiële druk op kleinere studio's. Werknemers zullen geleidelijk weer aangenomen worden vanaf januari. Deze situatie gaat niet ten koste van de ontwikkeling van Still Life, dat lekker opschiet en nog steeds gepland staat voor lente 2005."

'Over enkele jaren vaccin tegen baarmoederhalskanker'

static had ons via de nieuws-submit te melden:

De ontwikkeling van een vaccin tegen baarmoederhalskanker zit in een stroomversnelling. Ook vaccins tegen nicotine- en cocaïneverslaving zullen zeer waarschijnlijk eerder dan verwacht beschikbaar komen. Dit heeft wetenschappelijk directeur B. van der Zeijst van het Nederlands Vaccin Instituut maandag gezegd in het actualiteitenprogramma NOVA.

Volgens hem zal het nog drie tot vier jaar duren voor het vaccin dat vrouwen beschermt tegen baarmoederhalskanker beschikbaar komt. Er wordt al dertig jaar onderzoek verricht naar vaccins tegen kanker, het zou het eerste antiserum ooit zijn tegen de ziekte. Volgens Van der Zeijst waren de laatste tests zeer succesvol, zo blijkt dat het preventieve vaccin tegen baarmoederhalskanker ongeveer 98 procent van de proefpersonen beschermt tegen de ziekte.

Van der Zeijst verwacht dat het in 2007 of 2008 in het Rijks Vaccinatie Programma kan worden opgenomen. Nog positiever is hij over de vaccins tegen een verslaving van nicotine of cocaïne. Hij verwacht dat deze misschien zelfs al in 2006 beschikbaar komen. Deze antiserums vormen antilichamen waardoor nicotine of cocaïne wordt afgevoerd zodat de hersenen er niet meer door bereikt worden. Hierdoor werken de stoffen niet meer verslavend.

Van der Zeijst zei ook binnenkort doorbraken te verwachten in de onderzoeken naar vaccins tegen nier-, prostaat- en huidkanker.

Robot leert bewegen met chaosfuncties

Icoon Wetenschappelijk nieuwsHet is wetenschappers gelukt met een simulatie een meerbenige robot succesvol laten te lopen door middel van een besturingssysteem dat op chaos is gebaseerd. De onderzoekers achter het systeem zeggen dat het ons kan leren begrijpen hoe mensen en dieren leren te bewegen.

Normaal gesproken worden de beenbewegingen van robots bepaald door complexe computerprogramma's of genetische algoritmes om het op een succesvolle manier te leren wandelen. Maar deze opties zijn tijdrovend en kosten veel rekenkracht. De roboticawetenschappers Yasuo Kuniyoshi en Shinsuke Suzuki hebben nu chaotische systemen toegepast op wandelgedrag. Chaotische systemen gedragen zich op een manier waarbij een kleine verandering dusdanig versterkt wordt dat er niet voorspeld kan worden wat het gedrag over langere tijd zal zijn. Voorbeelden hiervan zijn het weer en financiële markten. Als chaotische wiskunde om het weer te bepalen heldere patronen als orkanen weerfronten kan produceren, zouden gelijke systemen ook de basis van bewegingspatronen in wandelen kunnen zijn, zo beredeneerden de wetenschappers.

Bij een computersimulatie simuleerden ze een 12-benige robot waarbij elk been met een chaotische wiskundige functie werd bestuurd. De functie werd in de eerste instantie getriggerd met twaalf willekeurige parameters. Van dat punt werd de sensorinformatie van elk been teruggevoerd in de chaotische wiskundige functie die het bestuurde. In de eerste instantie gebeurde er niks, maar toen er een gewicht op een deel van de robot gelegd werd, ging het lopen. De robot leerde daarna vanzelf obstakels in zijn pad te ontwijken en na enig nadenken passende bewegingen te maken bij alles wat in zijn weg kwam.

Verbazingwekkend deed de robot deze truukjes zonder enige conventionele programmering. En zijn gedrag evolueerde veel sneller dan het met genetische algoritmes en trial and error gedaan zou hebben. Kuniyoshi denkt dat zijn chaotische benadering mogelijk overeenkomsten heeft met de manier waarop biologische systemen leren te bewegen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.