Inwoners Pitcairn schuldig aan misbruik

Op het eiland Pitcairn in de Stille Oceaan zijn zes personen schuldig bevonden aan seksueel misbruik. Een ander werd door Nieuw-Zeelandse rechters vrijgesproken. De zeven werden verdacht van tientallen zedendelicten, waaronder verkrachting van meisjes. Het jongste slachtoffer was vijf jaar oud.

Pitcairn kent een afwijkende seksuele moraal. Het mannelijke deel van de 47 inwoners acht zich bevoegd seks te hebben met jonge meisjes, die soms op hun veertiende al kinderen krijgen, en vrouwen naar believen te verkrachten. De zaak kwam aan het licht na een aanklacht van enkele slachtoffers.


Het eiland is officieel een Brits protectoraat, maar de bevolking is van mening dat Britse wetten niet gelden. Pitcairn is namelijk gesticht door de muiters van de Bounty en volgens de huidige inwoners was onder Britse heerschappij vallen, wel het laatste wat deze zeelieden wilden.

Van deze opvatting werd echter niets aangetrokken en een ware invasie van rechters uit Nieuw-Zeeland was het gevolg. De rechtbank zal later deze week uitspraak doen over de straffen.