'Mexico schendt mensenrechten'

De Mexicaanse overheid maakt zich in de strijd tegen de georganiseerde misdaad schuldig aan marteling en wederrechtelijke executies. Ook laten de autoriteiten mensen spoorloos verdwijnen. Dat staat in een woensdag verschenen rapport van Human Rights Watch (HRW).

De misstanden komen volgens HRW in alle geledingen van de overheid voor: van openbaar aanklagers die verdachten kant en klare bekentenissen voorleggen tot lijkschouwers die door mishandeling en elektrische schokken veroorzaakte verwondingen bagatelliseren.

Tussen 2007 en juni van dit jaar hebben militaire aanklagers 3671 meldingen van mensenrechtenschendingen van soldaten jegens burgers onderzocht, maar dat heeft slechts tot vijftien veroordelingen geleid, zo staat in het rapport. Voor geen van de gevallen die in het rapport worden beschreven is een soldaat of gezagsdrager veroordeeld.

Sinds het leger wordt ingezet in de strijd tegen de georganiseerde misdaad is het geweld toegenomen, schrijft HRW. "De huidige aanpak werkt zeker niet", zei HRW-directeur Kenneth Roth tegen persbureau Associated Press. "Je kunt het geen oorzakelijk verband noemen, maar er bestaat op zijn minst een correlatie tussen de inzet van een onberekenbaar leger en de explosie van kartelgeweld."

In het rapport beschrijft HRW honderdzeventig zaken waarbij geloofwaardige bewijzen zijn verzameld van marteling, waaronder waterboarding, het toedienen van elektroshocks en verstikking. Zeker 39 personen zouden spoorloos zijn verdwenen en in 24 gevallen was sprake van moord door veiligheidstroepen. Niemand is voor de mishandelingen en de moorden veroordeeld.

Onderzoekers van HRW presenteerden het rapport aan de Mexicaanse president Felipe Calderón. Die zei woensdag in een verklaring dat hij samen met HRW een werkgroep gaat oprichten die de bevindingen in het rapport gaan onderzoeken.

Hij voegde daar echter aan toe criminelen de grootste bedreiging voor de mensenrechten in Mexico zijn en dat zijn regering de juridische en ethische verplichting heeft om elke beschikbare methode toe te passen om de macht van de autoriteiten te doen gelden in gebieden waar drugsbendes met elkaar strijden.

Calderón houdt vast aan de inzet van vijftigduizend militairen om de georganiseerde misdaad aan te pakken. Eerder dit jaar zei hij zelfs nog genoeg te hebben van het 'gezeur' over mishandelingen door het leger. De aantijgingen zijn 'niet waar, omdat de militairen altijd de waardigheid van criminelen respecteren en ze voor de rechter brengen', zei hij destijds.

Calderón heeft kortgeleden het offensief tegen de georganiseerde misdaad uitgebreid en heeft mariniers ingezet. "De marine in het bijzonder werkt niet mee aan vragen over het gedrag van mariniers. Het is een zwarte doos", aldus Roth. "Hoewel de marine zeker fatsoenlijk is, professioneler en een ander slag mensen is, heeft zich dat niet vertaald in gedrag waarbij ze zich meer aan de wet houden."