Rutte ergert deel Kamer met vaagheid

Premier Mark Rutte (VVD) heeft de ergernis gewekt van een deel van de Tweede Kamer door zaterdag niet te willen ingaan op de Nederlandse inzet bij de gesprekken in de Europese Unie over de aanpak van de eurocrisis. De SP en de ChristenUnie hebben daar grote moeite mee.

De Kamer debatteert zaterdag met Rutte. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) voert intussen in Brussel gesprekken met zijn collega's van de overige EU-landen over de aanpak van de crisis. Rutte wil in de Tweede Kamer niet te veel prijsgeven over de Nederlandse inzet, omdat hij vreest de onderhandelingspositie van De Jager te ondermijnen.

Volgens de SP en de ChristenUnie moet Rutte vragen van de Kamer gewoon beantwoorden. "De Kamer heeft er recht op te weten hoe het kabinet denkt over bijvoorbeeld het noodfonds", stelde ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob. "Ik snap werkelijk niet waarom u niet gewoon kunt vertellen wat de Nederlandse positie is. Dat is toch geen geheim?", zei SP'er Ewout Irrgang tegen Rutte.

Rutte zei dat zijn opstelling het gevolg was van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Toen het Kamerdebat van zaterdag werd gepland, was nog niet bekend dat er gelijktijdig in Brussel zou worden vergaderd. Rutte beloofde de opvattingen van de Kamer in het achterhoofd te houden als de Europese regeringsleiders elkaar zondag ontmoeten. Ook zal hij nergens mee instemmen zonder de Tweede Kamer de kans te geven zich uit te spreken.

Tijdens het debat Rutte wel uiteen dat er vier grote thema's zijn waarover de Europese Unie het de komende dagen eens moet zien te worden. Dat zijn een eventueel nieuw hulppakket voor Griekenland, het uitbreiden van het steunfonds EFSF, het vergroten van de financiële buffers van banken en de begrotingsregels in de eurolanden.