Tweede Kamer begonnen aan debat eurotop

De Tweede Kamer is zaterdag om 13.00 uur begonnen aan een debat over de eurocrisis. Premier Mark Rutte (VVD) waarschuwde vooraf dat hij weinig antwoorden zal kunnen geven, omdat de onderhandelingen in de Europese Unie nog volop gaande zijn.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) is niet bij het debat. Hij zit in Brussel, waar zaterdag een extra vergadering plaatsvindt van de ministers van financiën van alle eurolanden. Mogelijk komt hij later zaterdag alsnog naar de Tweede Kamer.

Zondag komen de Europese regeringsleiders bijeen, maar dan worden nog geen definitieve besluiten verwacht. Die staan nu gepland voor een extra eurotop, woensdagavond. De Tweede Kamer heeft daarom overwogen het debat uit te stellen, maar besloot uiteindelijk het door te laten gaan.

Rutte zei niet veel te willen zeggen, omdat dat de Nederlandse onderhandelingspositie zou kunnen schaden. Ook loopt hij het risico dat hij de Kamer verkeerd informeert, omdat hij niet over de laatste informatie uit Brussel beschikt. "Maar ik ga heel goed luisteren", beloofde hij de Kamer.

De onderhandelingen in Brussel gaan, net als het Kamerdebat, over Griekenland, het steunfonds voor de euro, de banken en de begrotingsregels voor de eurolanden.